Heti fókusz: Van mivel „dicsekedni”! Ezek a legújabb napraforgóhibridek

Agro Napló
A legújabb napraforgóhibrideket Partnercégeink képviselői mutatják be. A válaszokért kattintson!

Van mivel „dicsekedni”! Ezek a legújabb napraforgóhibridek

A válaszokért kattintson!

Sólyom János
Corteva Agriscience
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Szeleczki Attila
Syngenta Kft.

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

Magas termésszintű, új Pioneer® linolsavas napraforgó hibridek Clearfield®* Plus gyomirtási technológiához

Annak ellenére, hogy a linolsavas napraforgók vetésterülete jelentősen csökkent az elmúlt években hazánkban, részarányuk még mindig számottevő, hiszen az elvetett napraforgó több mint fele linolsavas. Ezen belül szinte teljes mértékben herbicidtoleráns hibridekkel találkozunk, amelynek egyik része Clearfield® Plus gyomirtási rendszerben alkalmazható napraforgó.

A Corteva kínálatában kettő olyan hibrid szerepel, amely lehetőséget nyújt a fentebb említett gyomirtási technológiában történő termesztésre: a P64LP170 és a P64LP180. Mindkettő napraforgó újdonság a magyar értékesítésben, viszont a forgalomba hozatalt megelőzően alapos tesztelésnek vetettük alá őket a fejlesztői sorainkban, ahol rendkívül sikeresen szerepeltek. Majd idén, a 2021-es évben az egész országra kiterjedően szerepeltek az útszéli üzemi kísérleti sorainkban, ahol alátámasztották a nemesítői kísérletekben tapasztalt termésszintet, és igazolták a kiváló adaptációs képességüket.

P64LP170

A Pioneer® napraforgók között a P64LE25 már ikonikusnak számít, sikeréhez hozzájárult a termésstabilitás, a betegségellenállóság és a kiszámíthatóság egyaránt. Ezen a vonalon tovább haladva a Clearfield® Plus gyomirtási szegmensben méltó társként ajánljuk a szintén linolsavas P64LP170-es hibridet, mely a Pioneer® hibridjeinek legújabb generációját képviseli.

  • Lecsüngő tányérállású linolsavas napraforgó hibrid.
  • Alapváltozata a méltán közismert P64LE25, tenyészidőben azzal megegyezik.
  • Kiemelkedő adaptációs képesség jellemzi.
  • Betegségellenállósága nagyon jó a Phomopsis, a Bract necrosis, mind pedig a Sclerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben.
  • Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik.
  • Erős szára van, megdőlésre nem hajlamos.

P64LP180

A P64LP180 hibridünket nagyon jó betegségellenállósága és agronómiai tulajdonságai teszik alkalmassá arra, hogy az ország bármely részén termeljék. Komoly versenytársi pozíciót fog elfoglalni saját szegmensében! Ajánlom kipróbálásra minden Clearfield® Plus technológiát használó gazdálkodónak!

  • Közepes tenyészidejű linolsavas napraforgó hibrid Clearfield® Plus gyomirtási technológiához.
  • A P64LP180 virágzott legkorábban az üzemi kísérleti sorainkban, hosszú a generatív fázisa.
  • Nagyon kedvező növénymagasság jellemzi, a P63LE113 hibridünkével nagyjából megegyezik.
  • Kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás, ugyanis mind Phomopsis, mind pedig a Sclerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik, Bract necrosis ellen kiemelkedően tolerál!
  • Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítésű.
  • Erős szárral rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos.

A P64LP180 virágzott legkorábban az üzemi kísérleti sorainkban

A Corteva napraforgó ajánlata nemcsak kiváló Pioneer® hibridekből áll, hanem magas szintű vetőmag csávázásból és növényvédelmi megoldásokból is áll. 2022-ban a napraforgóban a LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

A gyomirtószerek tekintetében pedig javasoljuk a ViballaTM** alkalmazását, hiszen kiemelkedő hatékonyságú parlagfű, selyemmályva, szerbtövis és libatop fajok ellen, és minden napraforgóban (bármilyen herbicidtoleráns és herbicidtolerancia nélküli hibridben) felhasználható.

* A Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye
** Engedélyezés alatt.

További információ:
www.corteva.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

A KWS-nél a kutatási és nemesítési programjainkat versenyképes növényfajták fejlesztésére hoztuk létre, amelyek elősegítik, hogy a mezőgazdaság még hatékonyabbá és fenntarthatóvá váljon. Munkánk elsősorban a hozamstabilitásra, a termékminőségre és a genetikai erőforrások megőrzésére összpontosít. A növénytermelés jelenlegi növekedésének nagyobb részét a technológiai újítások teszik ki. Az éghajlatváltozás továbbra is új kihívásokat elé állít bennünket, amelyeket meg kell oldani. Ezek alapján a napraforgó nemesítőink új, adaptált hibrideken dolgoznak, hogy biztosítsák a mezőgazdasági hozamok stabilitását.

TAHITI CLP

Kimagasló:

  • termés potenciál és árbevétel
  • olajtartalom – olajprémium
  • betegségellenállóság – termésbiztonság
  • gyomirtószer rezisztencia - biztonság

A 2022-es tavaszi szezonban új hibriddel jelenünk meg a napraforgó vetőmag piacon. A közép-korai érésű Tahiti CLP a KWS napraforgó portfólió legújabb Clearfield® Plus hibridje. A Tahiti CLP hibridben számos a nemesítésben fontos célt sikerült megvalósítani. Fő cél a magas, stabil hozam. Ezt a hozam és a hozamot stabilizáló tulajdonságok az állóképesség és a növényegészség közötti egyensúly révén sikerült megvalósítani. A Tahiti CLP hibrid esetében, mind a termés, mind az olaj hozamának növelését sikerült elérni az olajtartalom (50% feletti) egyidejű javításával. Betegség ellenállóképessége kimagasló! Peronoszpóra ellenállóságának köszönhetően Magyarország valamennyi napraforgó termesztési körzetében termelhető! Fehérpenészes szártőrothadás fertőzésével szemben kiváló, fehérpenészes tányérrothadással és diaportés szárkorhadással szemben jó ellenállósággal rendelkezik. A napraforgó termesztésében a szádorfélék kártétele jelentős mértékű. A napraforgószádor elleni védekezés leghatékonyabb módja a rezisztens hibridek vetése. A Tahiti CLP a F rasszal szemben is rezisztenciával rendelkezik ezért Magyarország valamennyi napraforgószádorral érintett területén is biztonságosan termeszthető. Teljes védelmet nyújt az élősködő szervezet ellen. Agronómiai termelés szempontjából fontos tulajdonság az új hibrid kiváló herbicid toleranciája. Napraforgót károsító hatástól nem kell tartani. Betegségekkel szembeni ellenállóképessége és erős szárának köszönhetően homogén állomány fejlődik. Szárdőléssel és szártöréssel szemben is jó ellenállóságot mutat. Közép magas növény azonban nem javasoljuk az ajánlott tőszámnál sűrűbbre vetését. Jó adottságú termőterületeken és intenzív termesztés technológia mellett termesztve 5 t/ha termés is elérhető.

A KWS nemesítési munkájának célja, hogy pontosan olyan fajtákat biztosítsunk a gazdáknak, amelyek megfelelnek az igényeiknek, alkalmazkodnak a különböző régiók éghajlati és talajviszonyaihoz és növelik a hozamot, a termés stabilitást és a jó minőséget.

További információ:
www.kws.hu

Szeleczki Attila (Syngenta Kft.) 

A Syngenta Kft. szokása szerint újabb, még nagyobb teljesítményre képes napraforgó hibrideket bocsájt a termelők szolgálatára. Miután a napraforgó termesztők üzleti vagy éppen gyomirtási lehetőségek alapján más más hibridkört részesítenek előnyben, a cég kiváló nemesítői most 3 műfajban adnak nagyobb választási lehetőséget.

Ismerje meg új hibridjeinket: Sureli HTS, Suvango HTS és SY Onestar CLP.

A Sureli HTS és a szintén magas olajtartalmat produkáló Suvango HTS az Express®-toleráns gyomirtás technológia sikeres hibridjei. Különösen előnyös ott a termesztésük, ahol mezei acattal, esetleg libatoppal is fertőzöttek a területek, de persze bárhol megállják a helyüket.

Mit érdemes megjegyezni a linolsavas Express®-toleráns Sureli HTS-ről? Végtelenül egyszerű: csúcstermés magas olajtartalommal. Ez a hibrid, még a nemesítőinket is meglepte sorozatosan kiemelkedő teljesítményével. Akár a lovak között Kincsem, nem bír veszíteni. NÉBIH vizsgálatokban első helyet szerezte meg 2020-ban és 2021-ben is (1. ábra).

1. ábra: A Sureli HTS (NX92357) az élen végzett az Express®-toleráns szegmensben 2020-ban

A NÉBIH 14 helyszínes viszgálatai mellett a Sureli idén az IKR Zrt. 31 hibridet felölelő kísérletében is abszolút győztesként végzett (2. ábra).

2. ábra: A Sureli HTS (NX92357) az IKR kísérleteiben is az élen végzett (IKR Agrár Kft. mezoparcellás fejlesztőikísérlet, 8 helyszín, 31 hibrid, 2021)

A Suvango HTS a magas olajsavas szegmens Express®-toleráns új hibridje. Erőteljes növekedés, markáns gyökérzet jellemzi, de nem szereti a kényeztetést és a túlzott nitrogén bőséget. 2021-ben csak nagyon korlátozott mennyiség ált rendelkézésre, így most a 2020-as adatait mutatatjuk meg az alábbi 3.ábrán.  Az viszont örömteli, hogy a kereskedelembe végül elérhetővé tudtuk tenni a 2022-es szezonra.

3. ábra: Suvango HTS eredményei üzemi fajtasorokban (Syngenta fejlesztői kísérletek, 12 helyszín, 2020)

Olajtartalom, mint értéknövelő tulajdonság

A kaszatok olajtartalma szintén fontos, átvételi árat és a bevételt erősen befolyásoló tényező. Az országban sokfelé látható fajtasorok bevizsgált átlag értékei magukért beszélnek (4.ábra). A közel 20 helyszínről származó minták olajtartalom átlaga mindenesetben 50% felett van, mely előjelzi az olajfelárat.

4. ábra: Üzemi fajtasorok mintáinak olajtartam (Syngenta fajtasor kísérlet, 2021; olajtartalom bevizsgálás: Mezőtúr vetőmagüzem)

A linolsavas Clearfield® szegmensben a SY Onestar CLP hibridünkkel bővült a választási lehetőség. Az idei év szélsőséges időjárási körülményei, vízhiány és magas hőmérséklet, meggyötörte az egyébként, a többi kúltúrához képest strapabíróbb napraforgó állományokat is. Ezeket a szélsőséges viszonyokat, amely kedvezett a Macrophomina fertőzés szokatlanul markáns fellépésének, minden jel szerint ez a hibrid hárította a legsikeresebben.

A Macrophomina könnyebb, lazább talajú foltokban, vízvesztőbb helyeken, tüneteit inkább vízhiánynak álcázva, lép fel először. Ez a hibrid jól reagál az intenzív termesztéstechnológiára, de épp beépített védettségének köszönhetően a gyengébb adottságú helyeken sem okoz csalódást.

A SY Onestar CLP legtovább maradt egészséges, zöld és ezáltal végig termelte az olajat a kaszatokba.  A CLP kód arra utal, hogy markánsabb libatop, parlagfű és kakaslábfű fertőzés esetén is eredményes termeszthető, mert a hatásfokozóval ellátott imazamox herbicidek is alkalmazhatóak állományban, ezen gyomok ellen. A KITE Zrt. kisparcellás vizsgálataiban, 6 helyszín, is kiválóan szerepelt (5.ábra).

5. ábra: SY Onestar termés eredményei (KITE Zrt. kisparcellás kísérlete, 2021) Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
Express® az FMC bejegyzett védjegye.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!