Heti fókusz: TOP termékek lombtrágyázásban

Agro Napló
A TOP jelzőt ki kell érdemelni. Szakértőink elmondják, hogy milyen szempontoknak kell ehhez megfelelni. A válaszokért kattintson!

TOP termékek lombtrágyázásban

A válaszokért kattintson!

Kőrösi-Szabó Gábor
Natur Agro Hungária Kft.
Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.

Kőrösi-Szabó Gábor (Natur Agro Hungária Kft.) 

A magyar mezőgazdaság jelenleg két nagy problémával küzd: a magas műtrágyaárakkal és a múlt hétig tartó súlyos csapadékhiánnyal. Ezen két hatás egymást erősítve okoz még súlyosabb problémát. A drága áron megvett műtrágyák kiszórás után nem kaptak megfelelő bemosó csapadékot, így a hatásuk elmarad a kívánt szinttől. Ennek kompenzálására nyújthat jó megoldást a komplex lombtrágyák kijuttatása különböző fenológiai fázisokban. Megjegyzendő, hogy bár a műtrágya hatását teljes mértékben pótolni nem képes, a lombon keresztüli táplálás hatékonyságát, hasznosulását tekintve magasabb százalékot képvisel a szilárd műtrágyákhoz képest.

A lombon keresztüli táplálás bár nagyobb szaktudást igényel – ismernünk kell ugyanis a növény életciklusának megfelelő igényeit –, többszöri levélvizsgálattal elvégezhető a megfelelő folyamat. A lombtrágyázás nagy előnye, hogy célzottan, fenológiai állapotnak megfelelően tudunk a növényeknek tápanyagot adni, így azt kapja meg, amire ténylegesen szüksége van.

Erre nyújt megoldást a Natur Active komplex lombtrágyánk MONO-adalékanyagokkal kiegészítve.

A Natur Active nevű komplex lombtrágyánk előnyei közé tartozik a 13 tápelemből álló összetétel, melynek segítségével minden termesztett kultúrnövény alapvető szükségletei kielégíthetőek. Ezen felül rendelkezésre állnak növény specifikus megoldások, ebben segítenek az egy-egy tápelemet megnövelt dózisban tartalmazó MONO-adalékaink, melyeket kifejezetten az adott növény igényeire szabva, előzetesen elvégzett levélanalízis kiértékelése után célzottan ki tudunk juttatni az állományban.

Kezeléseink során rendszeresen alkalmazzuk Natur Plasma T termékünket is: az élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget.

A tápelemek növényélettanilag optimális aránya biztosítja a növény zavartalan fejlődését, így az a gyökérzeten keresztül is hatékonyabban jut hozzá a jelen lévő tápanyagokhoz. A Natur Plasma ennek köszönhetően valamennyi növényi kultúrában alkalmazható.

A Debreceni Egyetem és a Natur Agro Hungária Kft. már 5 éve dolgozik együtt egy lombtrágyázási  kísérletsorozatban. A kísérletek során 5 liter/ha Natur Active komplex lombtrágya, 2 liter/ha Natur Plasma T élő algás biostimulátor, 1 liter/ha Mono Cink, és 1 liter/ha Mono Kén lett kijuttatva. A 4 év tudományos eredményei bebizonyították, hogy a célzottan kijuttatott lombtrágyázásnak pozitív hatása van a terméseredményre.

Egy három éven át tartó kísérletsorozatban az ország számos pontján, összesen 182 helyszínen azt is megvizsgáltuk, hogy a lombkezelés által elért terméstöbbletekkel összefüggésben tapasztalható-e az aflatoxin szintjének csökkenése is. A kísérletekből kiderült: a technológia alkalmazásával minimalizálni lehet a takarmány alapanyagok mikotoxin szennyezettségét, ami nagyobb hozamokat és jobb minőségű termékeket eredményezhet.

Kísérleteink részletes adatait megismerheti ingyenesen letölthető kiadványunkból.

További információ:
www.naturah.hu

Gyuris Kálmán (Yara Hungária Kft.) 

TOP, azaz YARA termékek a lombtrágyázásban!

A címben használt TOP kifejezés több oldalról történő megközelítést jelenthet. Ilyen lehet, ha a hatóanyagtartalmat nézzük, a hatóanyag egység árát, vagy ha a termékminőséget, a termésre gyakorolt hatást, vagy a ráfordított összeg megtérülését állítjuk a fókuszba. Nézzük ezeket sorba!

1. A termékek hatóanyagtartalma: a YaraVita család tagjai közül egy párat kiemelve: Gramitrel: 604 g/l, Brassitrel: 444 g/l, Zeatrel: 628 g/l, Coptrac 500 g/l, Zintrac: 700 g /l, Thiotrac: 950 g/l. Nagyon jól mutatják a rendkívül magas hatóanyagtartalmat, ahol a különböző elemek aránya már a minőségi kategória részei, de maguk a számok egyértelműen a TOP szintet jelentik.

2. A hatóanyagok egység árát, vagy az elcsépelt ár/érték kifejezést használva megállapítható, hogy itt is TOP termékekről van szó, akár a növényspecifikus, akár az egy hatóanyagot tartalmazó termékekről beszélünk. Ha a végfelhasználói árakat osztjuk ezekkel a magas gramm értékekkel, akkor egyértelmű az eredmény.

3. A termék minősége: Az előbb felsorolt számok mögött a minőség is TOP kategóriába tartozik. A növényspecifikus termékekre, (Gramitrel, Zeatrel, Brassitrel, Frutrel) jellemző, hogy a magas számok mögött a tényleges igényhez igazodó elemek találhatóak. Az egy hatóanyagot tartalmazó készítmények alacsony hektárdózissal is kielégítik a növény igényét. Az esőállóság kiváló, a beszáradást követően gyakorlatilag nem mosódnak le. Nem szükséges külön tapadásfokozót alkalmazni, elegendőt tartalmaznak. Kiváló a keverhetőség, a növényvédőszerek meghatározó részével együtt kijuttathatóak, illetve ezt könnyen tudjuk ellenőrizni a www.tankmix.com felület használatával. Tartamhatással rendelkeznek, a kijuttatást követően még 30-50 nap múlva is kimutatható a levélen a jelenlétük, hosszú időn keresztül segítik a növényt.

4. A termésre gyakorolt hatás: Átlagosan elmondható, hogy a kalászosok esetén az általunk javasolt technológia (aminek a bázisát a YaraVita Gramitrel 3 l/ha adja), minden évben 8 % körüli termés növekedést generál. Ugyanilyen logika menetén a repce egyszeri Brassitreles kezelése szinté ehhez hasonló (8-10 %) termés többletet jelent, míg a full technológia (őszi tavaszi Brassitrel+Bortrac és Thiotrac tavasszal) ezt 12-15 % fölé is viheti. Napraforgó lombtrágyázása a repcéhez hasonló terméstöbbletekkel reagál, olaj bonifikációban is jelenthet 1-2 % pluszt.

Hibrid árpa Gramitreles (3 l/ha) kezelés után

5. A ráfordított összeg megtérülése: Talán a legfontosabb összehasonlító számolás, ahol a befektetett forintok, és az azokkal elérhető terméstöbbletből származó eredmény mutatja a hatékonyságot. A mostani terményárak mellett ezt nagyon nehéz időt állóan bemutatni, de a piac felbolydulása előtt a minimum 4-szeres megtérülés minden esetben kimutatható volt, természetesen ez jelenleg jóval magasabb.

Összefoglalva: ha egy termék – jelen esetben a YaraVita – minden szempontból megfelel a TOP elvárásnak, akkor azt gondolom, hogy összesítve ez még inkább igaz, és csak a túlzó kifejezésektől való ösztönös távolságtartás miatt nem használunk még markánsabb kifejezést, maradunk a TOP termék jelzőnél.

Bármilyen jellegű technológiai vagy termékkel kapcsolatos kérdés esetén a szaktanácsadói csapat megad minden felvilágosítást. További információk a www.yara.hu weboldalon találhatóak.

Gyuris Kálmán
+36 30 383 9341

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!