Heti fókusz: Milyen egy korszerű csávázószer?

Agro Napló
A vetőmagcsávázás nélkülözhetetlen növényvédelmi elem. A vetőmaggal számos kórokozó gomba, baktérium és vírus terjedése valósul meg, továbbá a vetőmag a rovarkártételeknek is ki van téve. Fontossága ellenére csávázás témában a megszokottnál jóval kevesebb információt birtokolnak a termelők, pedig nem árt tisztában lenni a hatásmechanizmus, a hatékonyság, a formuláció és biztonság kérdéseivel. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy milyen követelményeknek kell ma megfelelnie egy korszerű csávázószernek.

Milyen egy korszerű csávázószer?

A hozzászólásokért kattintson!

Kurtz György
BASF
Vados Csaba
Arysta LifeScience
Rácz István
DowDuPont
Salamon György
Nufarm

Kurtz György (BASF) 

Egy mai kalászos gombaölő csávázószerrel szemben számos elvárást támasztunk.

Ezek egyike, hogy hazánkban leggyakrabban előforduló csírafertőző betegségektől (fuzárium, szeptória, porüszög, kőüszög stb.) megvédjék a fiatal növényeket. A még ebben a szezonban felhasználható neonikotinoid tartalmú csávázószerek pedig legyenek hatékonyak az őszi betelepedésű vírusvektorok (levéltetű, kabócák), a csócsároló, a drótférgek, és az őszi gabonalegyek ellen.

Ezen felül fontos követelmény, hogy a csávázószert könnyen, egyszerűen tudjuk felvinni a vetőmag felületére, keverhető legyen más szerrel, jól takarja a mag felszínét és hogy intenzív színnel rendelkezzen. Emellett fontos szempont az is, hogy a felvitt csávázószer ne porlódjon le a mag felületéről, tárolás, szállítás, ill. vetés folyamán.

Szintén alapvető elvárás, hogy a csávázóanyag a növény csírázására, kelésére, fejlődésére ne legyen káros hatással. Sőt, ma már a legkorszerűbb csávázószerek képesek a növényre pozitív fiziológiás hatást gyakorolni: növelik a gyökértömeget, ami által jobb a víz- és tápanyag felvétel, az éllettani eredetű hatásokkal szembeni pedig magasabb az ellenállás.

A csávázószerek fejlesztése azonban ennél a pontnál a BASF-nál nem áll meg. Ennek köszönhető, hogy jelenleg a piacon egyetlen egy olyan csávázószer létezik, amely hosszú tartamhatása lévén a tavasszal előforduló korai lombbetegségek ellen is véd. Ez a Systiva®, a BASF új fejlesztésű csávázószere, ami tulajdonképpen egy vetőmagra felvitt lombvédelem. A Systiva® hatásos a búzában előforduló szeptóriás betegség, a lisztharmat, a sárga- és vörösrozsda ill. a legfontosabb árpa lombbetegségek (hálózatos levélfoltosság, lisztharmat, törperozsda) ellen, ezáltal az első koratavaszi lombvédelmi kezelés elhagyható.

Ezt a benne lévő Xemium® hatóanyagnak köszönheti, ami a fiatal növény gyökerén keresztül bekerülve, a növényben szétáramolva belülről védi a növényeket Mivel a betegségek megjelenése előtt megtalálható a növényben, ezért preventíven, megelőző jelleggel, hatékonyabban véd. Ez az egyedülálló tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a Systiva®-val kezelt vetőmag használata során a gazdának könnyebb a tavaszi munkaszervezés, amivel időt és pénzt takaríthat meg, a gyomirtást a gyomok állapotához igazíthatja, jobban összpontosíthat a termés mennyisége szempontjából kritikus, felső levelek elleni védelemre.

Systiva hatása szeptóriás levélfoltosság ellen őszi búzában, Dunaremete, 2018. március 26.: balra kezeletlen kontroll, jobbra Systia-val csávázott

Összefoglalva tehát, a Systiva® használatával:

  • az első kora tavaszi lombvédelmi kezelés elhagyható
  • az első állománykezeléssel a termésképződésben legnagyobb szerepet játszó zászlóslevél védelmére összpontosíthat
  • hatékonyabb védelem érhető el, mivel a Systiva® belülről, preventíven véd a korai lombbetegségek ellen
  • magasabb a várható hozam, nagyobb a biztonság az együttes AgCelence® és gombaölő hatásnak köszönhetően

 

További információ:
agro.basf.hu

Vados Csaba (Arysta LifeScience) 

A részletekben rejlik a lényeg! A csávázásban ilyen fontos, de a gyors döntésben nem nagy szerepet játszó részlet a formuláció. A készítmény kiválasztásánál nem szokták elsők között említeni a fontosságát, pedig a hatóanyagok működése és a csávázást végzők egészsége szempontjából is nagy jelentőségű. Érdemes tehát pár szót szólni arról a technológiáról, amit egyre többen ismernek és szeretnek meg a Rancona 15 ME és a Rancona i-Mix készítményeink használata során.

A mikroemulzió titka a parányi cseppméret és a folyadék halmazállapotú hatóanyagok, és egyéb alkotók széles hőmérsékleti tartományban is rendkívül stabil rendszere. Az FS formulációhoz képest akár 1/500-ad! (lásd 1. ábra) részecskeméretű kolloid tartományba tartozó parányi cseppek a korábbiaknál jóval egyenletesebbek és így bevonatot képesek a vetőmag felületén képezni. A hézagmentes, többrétegű csávázószer pajzs révén, a kontakt védelem tökéletesebbé válik. Az összefüggő, egyenletes felületről a folyadék halmazállapotú hatóanyag adagok gyorsabban, egyenletesebben és mélyebbre tudnak a vetőmag belsejébe hatolni. Ez különösen a maghéj alatt és az embrió közelében megbúvó kórokozók elleni védelemben létfontosságú.

1. ábra

A mikroemulziós készítmények adagja kicsi, dózisa egyértelmű, kezelése egyszerű. Kiemelendő fontosságú, hogy a stabil és folyékony alkotókból álló formulációnak köszönhetően nincs kiülepedés a rendszerben és a tárolás során a kannában sem.

A vetőmag védelme igen fontos, de emellett a környezet és a kezelőszemélyzet egészsége is méltán egyre jelentősebb. A MikroEmulziós technológia áldása révén a hatóanyagok teljes mennyisége a vetőmagon marad és bejut működési helyére, a talajba. Jóval kisebb a környezeti terhelés, nem jelenik meg leporlott csávázószer sem a csávázási folyamat során az üzemben, sem a vetéskor.  Ezért a kezelőszemélyzet egészsége is jóval kevésbé van kitéve károsodási veszélynek.

A növényfajnak, fajtának megfelelő hatóanyag kiválasztását is érdemes kissé ízlelgetni, mert megvan a maga zamata. Az ipkonazol nem véletlenül az a bázis molekula, melyre a későbbi fejlesztések is alapultak, alapulnak. Igen széles kórokozó spektruma révén, a vetőmagok védelmét kimagaslóan tudja ellátni. Különösen fuzáriumok, üszögök, és rizoktónia ellen igen hatékony. Mivel nincs reguláló hatása, a csírafejlődésre is igen biztonságos. Már igen kis adagban hatékony, Rancona 15 ME készítményünk erre igen szép példa. Legyen az búza, rozs, tritikálé, zab vagy árpa, kiválóan teszi a dolgát. Rendkívüli hatékonyságát porüszög ellen tudjuk legjobban letesztelni. (2. ábra)

2. ábra: Rancona 15 ME tavaszi árpában, Győr-Moson-Sopron megye

Az őszi árpákra azért ajánljuk a kombinációs Rancona i-Mix-et, mert imazalilt is tartalmaz (3. ábra). Ez a hatóanyag ugyan hatáskifejtését tekintve ugyanolyan ergoszterol biosztézis gátló hatású, mint az ipkonazol, de az árpavetőmagban megbújó és csírát támadó pirenofórás betegségeket megbízhatóan blokkolja. A kombináció spektrumába a szeptóriával fertőzött vetőmag védelme is beletartozik, ezért a Rancona i-Mix őszi és tavaszi búzára is kiváló ajánlat. A teljes kalászos kultúrakörben rendelkezik engedélyokirattal.

3. ábra: őszi árpa, 2016.05.13., Fejér megye

Fontos tudni, hogy mindkét mikroemulziós készítményünk korlátozás nélkül alkalmazható az AKG különböző programjaiban.

Mivel egyre korábban vetünk, kevesebb vetőmagot használunk hektáronként, a kártevők elleni védelem is fontossá vált. Talajlakó és lombon károsító rovarok elleni védelem kiváló eszköze a Matrero 600 FS készítményünk imidakloprid hatóanyaga. A vetőmagról leoldódva bejut a csíranövénybe és annak növekedésével lépést tartva hosszú ideig tartó erős védelmet ad a vírusvektor levéltetvek, kabócák ellen (4. ábra).

4. ábra: 2017. ősz Zala megye: Standard kontroll | Rancona i-Mix + Matrero 600 FS

Signal 300 ES készítményünk formulációját és hatóanyagát tekintve is kilóg a sorból. Kis cseppmérete révén (1. ábra) egyenletes, tartós bevonattal képes a védendő vetőmagot ellátni. Hatóanyaga cipermetrin, kontakt védelmet biztosít és erős repellens hatással bír. Csócsároló lárva, drótféreg és egyéb talajlakó kártevő elleni hatása révén különösen kalászos elővetemény esetén ajánlható.

De említsük meg a Vitavax 2000 készítményünket is, hiszen a csávázás gerincét jelenleg még ez a készítmény jelenti. Hatóanyagai, a karboxin és a tirám, szerencsés párosításának és magas hatóanyagtartalmának köszönhetően, a Vitavax még mindig kiemelkedően teljesít. Különösen jól teljesít a stresszes helyzetekben, mint a megkésett vetés, a fuzárium veszélyes környezet (tarlómaradványok, elővetemény) vagy a rossz minőségű magágy. Gyengébb csírájú, rosszabb vigorú vetőmagvak egyetlen segítője.

Keressék szakértő kollégáinkat, termékeinket kereskedő partnereinknél.

További információ:
www.arystalifescience.hu

Rácz István (DowDuPont) 

Az első válaszom a kérdésre: amelyik rendelkezik felhasználási engedéllyel!

2018 januárjában kapott hazai forgalmazási és felhasználási engedélyt a Lumiposa® inszekticid csávázószer őszi káposztarepcében. A DuPont™ Lumiposa® inszekticid csávázószer olyan termék, amely kiváló védelmet nyújt a fiatal növényeknek. A Lumiposa® biztosítja a repce korai kártevők, közöttük a káposzta legyek elleni védelmet, a kártevők táplálkozásának gyors leállításával. A növények így egészségesen egyenletesen fejlődnek, ami a jó termés és kiváló minőség alapja.

Hatásmódja:

A Lumiposa® aktív hatóanyaga aktiválja a rovarok rianodin receptorait (RyRs) amelyek kritikus szerepet játszanak az izom működésben. Az izmok összehúzódásához szabályozott kálcium kibocsátásra van szükség a sejten belüli tárhelyekből a sejt citoplazmájába. Azonban a ciantraniliprol molekulák hozzákötődnek a RyRs-hez ami szabályozatlan kálcium kibocsátást eredményez. Ez meggátolja az izmok összehúzódását és így leállítja a rovarok táplálkozását. Köszönhetően ennek a hatásmódnak a Lumiposa® szinte azonnal meggátolja a kártételt, annak ellenére hogy a kártevők még aktívnak tünhetnek.

Kiváló hatékonyság

A legfontosabb tulajdonság, a kártevők elleni hatékonyság. A Lumiposa® védelmet nyújt számos rovar faj, közöttük a kis káposztalégy (Delia radicum) ellen, melyet egész Európában terjedő jelentős kártevőként ismernek. A Lumiposa® ideális választás az őszi káposzta repce növényvédelmi programjának megkezdéséhez.

A kártevők táplálkozásának gyors leállítása

Hatásmódjának köszönhetően a Lumiposa® gyorsan leállítja a kártevők táplálkozását. A növények szinte azonnal védve vannak a rágó kártevőkkel szemben, ami lehetővé teszi, hogy erőteljesebben növekedhessenek. A növény fejlődésének elején történő erős megkötődés biztonságossá tett termést és magasabb minőséget tesz lehetővé a betakarításkor.

Környezeti profil - tulajdonságok

A Lumiposa®-nak kedvező toxikológiai és öko-toxicológiai profilja van amennyiben a címke utasításainak megfelelően kerül felhesználásra. Szelektíven írtja a növény szövetein táplálkozó kártevőket. A Lumiposa® repce csávázószer nem igazán jelent veszélyt a beporzókra és a hasznos rovarokra köszönhetően a termék toxicitási profiljának és az alacsony kitettségi szintnek. Ezek a tulajdonságai teszik a Lumiposa®-t az Integrált Növényvédelem (IPM) programok kiváló eszközévé.

A Lumiposa® használatának előnyei

  • A Lumiposa® egy új hatásmódú inszekticid csávázószer mely ciantraniliprol-t tartalmaz
  • Kimagasló védelmet biztosít a repce legfontosabb korai kártevői ellen
  • A Lumiposa® segíti a repce fejlődését a legérzékenyebb időszakban, hogy láthatóan erőteljes állomány alakuljon ki a jó termés érdekében
  • A Lumiposa® új hatásmódja a csávázásban a rezisztencia megelőzés idális eszköze
  • A Lumiposa® kedvező környezeti profillal rendelkezik és minimális/nincs hatása van a hasznos élő szervezetekre amennyiben a címke utasításainak megfelelően kerül felhasználásra
  • Új eszköze az az Integrált Növényvédelem (IPM) programoknak

További információ:
www.dupont.co.hu

Salamon György (Nufarm) 

A modern csávázószer a magot veszélyeztető károsítók ellen nyújt védelmet, egyben biztosítja a mag egészséges és erőteljes csírázását, valamint a növény korai fejlődését. A fejlett formuláció és csávázási technológia ugyanakkor hozzájárul a felhasználó és a környezet biztonságához is. A napjainkban használt csávázószereknek nemcsak a hatékonysággal kapcsolatos elvárásokat kell teljesíteniük, hanem biztonsági és környezetvédelmi szabályoknak is meg kell felelniük. A modern csávázószer-hatóanyagok széles hatásspektrumúak és hosszú ideig védelmet nyújtanak. A termékeket általában több hatóanyagból, precíz eljárással állítják össze, és speciális nedvesítőszereket, színezőket, ragasztó- és akár madárriasztó anyagokat tartalmaznak.

Sokszor a csávázás az egyetlen eszköz arra, hogy a magokat támadó károsítók (gombák, rovarok) ellen a termelők védekezni tudjanak. Csávázással nagyon hatékonyan szoríthatók vissza a korai károsítók úgy, hogy a felhasznált és kijuttatott hatóanyag mennyisége jelentősen kisebb, mint a permetezéssel vagy talajfertőtlenítő szerekkel kijuttatott hatóanyagé. A hatóanyagokkal érintkező terület nagysága is jelentősen mérséklődik: ha elvetünk például százezer kukoricamagot, akkor annak rovarölő szeres kezelése esetén permetezéssel hektáronként 1350 gramm hatóanyagot juttatunk ki, sorkezeléssel 600 gramm hatóanyagot, ám csávázással csupán 50 grammot.

Csávázás esetén a hatóanyaggal érintkező terület nagysága és így a környezeti terhelés jelentősen csökken:

  • Permetezés: 10 000 m2/ha
  • Sorkezelés: 500 m2/ha
  • Csávázás: 50 m2/ha

A Nufarm Hungária Kft. kiváló hatékonyságú csávázószereket ajánl a felhasználók figyelmébe. Közülük kettő tartalmazza az imidakloprid nevű rovarölőszer-hatóanyagot is, ezért az Európai Unió korlátozása miatt 2018. december 19. után már csak szükséghelyzeti engedéllyel lesznek felhasználhatóak.

A Nuprid Max felszívódó rovar- és gombaölő csávázószer, amely az őszi kalászosok (búza, árpa, rozs, tritikálé) csírakori betegségei és talajlakó, továbbá fiatalkori kártevői (drótféreg, gabonafutrinka, pajor) ellen nyújt védelmet. A vizes szuszpenzió 12 g/l tebukonazol és 210 g/l imidakloprid hatóanyagot tartalmaz. Dózisa 2,5 l/t.

A rovarölő hatású Nuprid 600 FS red csávázószer az őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikálé talajlakó, továbbá fiatalkori kártevői – drótféreg, gabonafutrinka, pajor –, valamint gabonalevéltetvek ellen nyújt védelmet. A vizes szuszpenzió 600 g/l imidakloprid hatóanyagot tartalmaz. Dózisa 0,75–0,8 l/t.

A Nufarm újdonságként kínálja a széles hatásspektrumú Orius 6 FS felszívódó gombaölő csávázószert, amely a kalászosok (búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, zab) csíra- és fiatalkori betegségei ellen nyújt védelmet. A vizes szuszpenzió 60 g/l tebukonazol hatóanyagot tartalmaz. Dózisa 0,5 l/t. Az Orius alkalmas olyan más csávázószerek kiegészítésére is, melyek hatása üszögfélék ellen gyengébb.

További információ:
www.nufarm.com/HU/Kezdolap

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!