Heti fókusz: Miért van jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatás csökkentésben kukoricában?

Agro Napló
Termelőket foglalkoztató termesztéstechnológiai kérdéseket boncolgatunk hétről hétre HETI FÓKUSZ sorozatunkban. A válaszadásban a forgalmazói kör fejlesztői, technológiai szakértői működnek közre. Januárban a fajtaválasztási szempontokat tárgyaljuk napraforgóban, kukoricában és szójában. Lássuk a kukoricát!

Miért van jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatás csökkentésben kukoricában?

A válaszokért kattintson:

 

Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.

Rácz Béla
Dow AgroSciences

Hajdu Attila
DEKALB


 

Szél Sándor
Gabonakutató Nonprofit Kft.

Pallós Mihály
KWS Magyarország Kft.

Mórocz Péter
Limagrain

 

Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics

Rádi Attila
RAGT

 

Dr. Bódi Zoltán
Syngenta Kft.

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.): Hibridválasztásból a maximumot

A gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növény választásával nagymértékben csökkenthetjük a stresszhatásokat, kihozva a lehetőségeinkből a maximumot.

Érdemes átgondolni, hogy a gazdaság területein melyik hibrid mit tud nyújtani. Nem biztos, hogy megéri a legnagyobb termésátlaggal kecsegtető fajtát megvásárolni ott ahol szélsőséges időjárás várható vagy esetleg olyanok az ökonómiai adottságok, hogy a választott hibrid feltételezett jobb biológiai hátterét nem képes felszínre hozni. Sok esetben célravezetőbb és költséghatékonyabb a várható termésátlag mellett még néhány tényezőt figyelembe venni.

A termésátlag mellett lényeges szempont lehet a termésbiztonság növelése, amit a helyes agrotechnikán kívül jó fajtaválasztással is tudunk befolyásolni. A rövid tenyészidejű hibridek használatával, mint például az Eric, a Salonta vagy a Temes nagy valószínűséggel elérhetjük, hogy a virágzás ne az aszályos időszakra essen, ezáltal lényegesen csökkentve a stresszhatást, növelve a termésbiztonságot. Vannak hibridek, melyek jól tűrik a korai vetést, ilyen a Jennifer is, melyet időben elvetve szintén jó eséllyel elkerülhetjük az aszályos időszakra eső virágzást.

A termelés sikeressége tovább növelhető olyan hibridek választásával, amelyek az átlagnál jobb víz- és tápanyag-hasznosító képességgel rendelkeznek, mint a Temes, a Tomasov és az Isztria. A mélyre hatoló és nagy gyökértömegüknek köszönhetően jobban átvészelik a kedvezőtlen körülményekből adódó megrázkódtatásokat. Számos stresszhatás elkerülhető jó kezdeti fejlődésű hibridek használatával, mint például a Salonta, a Temes vagy a Magdolna. Ezek az állományok gyorsan kinőnek a fiatalkori kártevők foga alól, valamint helyes tőszám megválasztása esetén az átlagnál kedvezőbb a gyomelnyomó képességük. Néhány hibridnek, mint például a Salontának a megszokottnál jobb a tőszámreakciója, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál.

A termésbiztonság mellett lényeges szempont a gazdaságosság. A fajtaválasztás oldaláról nézve ezt a zöld száron érő, remek vízleadású, kiváló ár-érték arányú hibridek választásával támogathatjuk leginkább, mint a Salonta, a Temes vagy az Isztria.

A termőhelyi adottságoknak és a ráfordítás színvonalának megfelelő hibrid kiválasztása mellett a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen a helyes agrotechnika. A megfelelő vetésváltással, az okszerű tápanyag-utánpótlással, a lehetőségek szerint legjobban elvégzett talajművelésekkel, a helyesen megválasztott vetésidővel és a jól megválasztott tőszámmal nagymértékben hozzájárulunk a sikeres, stresszmentes termesztéshez.

Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű és ár-érték arányú hibridjei közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres kukoricatermesztést kíván az Agromag Kft.!

www.agromag.hu

Hajdu Attila (DEKALB): EGY ÜTŐKÉPES HADSEREG!

A mezőgazdasági termelők élete állandó csatározás az elemekkel, hiszen minden év stresszes lehet:

  • Aszályos években: a hő- és szárazság stresszel kell megküzdenünk, míg
  • Nedves, optimális években: az okoz stresszt, hogy „Miért nem aknáztuk ki jobban a lehetőségeinket?!” (optimális tőszám; magasabb terméspotenciállal rendelkező hibrid)

A DEKALB HD tesztelt hibridjei mindkét esetre megoldást nyújtanak!

A HD teszt nem más, mint a heat and drought angol szó rövidítése, ami magyarra lefordít annyit jelent, hogy hőség és szárazság tesztelt.

Az adott hibrid csak akkor kaphatja meg a HD minősítést, ha a következő szempontoknak megfelelnek:

  • Éréscsoportjában jó körülmények között is jobban kell teljesítenie a kísérleti átlagnál
  • Nemcsak jó, de stresszes körülmények között is meg kell haladnia a kísérleti átlagot
  • Ahhoz, hogy a jelölést a megkaphassa a hibrid legalább 2 évben az elvárt eredményt kell hoznia
  • A minősítés nem egy életre szól, 2 évente felülvizsgáljak, ez garancia arra, hogy csak a legjobb hibridek kerülnek be a portfólióba

A HD minősítésű kukorica előnyei:

  • Hím – és Nővirágzás szinkronja - Kiváló termékenyülés még aszályos évben is

Meleg és száraz időben a pollen életképessége nagyon rövid. Normál esetben termő- előzés van, ami azt jelenti, hogy a pollenszolgáltató képesség függvényében a később érkező bibe már nem találkozik termékeny pollennel. A magasabb hőösszeg a pollenszóródást elősegíti, a bibetolást viszont lelassítja, tovább rontva a helyzetet. Nagy melegben a bibe száradása gyorsabb, ami több termékenyülési problémához vezethet

Hajdu Attila, 2015. Hajdúböszörmény 

  • Fotoszintézis aktivitása – Kitelt, egészséges szemek

Hő- és szárazságstressz hatására a levél hőmérséklete megemelkedhet, a sztomák átjárhatósága megváltozik, a CO2 fixáció és a szervesanyag termelő folyamatok hatékonysága csökken. A fotoszintézis, a növények szervesanyagtermelő folyamata, mely magas hőmérsékleten, vagy jelentős vízhiány esetén könnyen sérülhet. 350C felett a sejtfehérjék irreverzibilis módon sérülhetnek és a fotoszintézis teljesen leállhat.

Hajdu Attila, 2015. Hajdúböszörmény

  • Erős gyökérzet, ami lehetővé teszi a kiváló víz és tápanyagfelvételt

A maximális gyökérméret a címerhányásra alakul ki és ez a kukorica leginkább vízigényes időszaka. Szintén ebben az időszakban kezd maximálissá válni a N- és P-felvétel. Elmondhatjuk, hogy 2 héttel a virágzás előtti és utáni időszakban a legintenzívebb a gyökérműködés. Az ebben az időszakban fellépő szárazság komoly termésdepressziót okozhat. Ezért is kiemelkedő jelentőségű az, hogy az egyes fajták gyökérképződési és regenerálódási képessége különböző.

Forrás

DKC3623 – FAO 290-310

DKC4717 –FAO 380-400

DKC4351 – FAO 340-350

DKC4943 –FAO 390-410

DKC4631 – FAO 340-350

DKC5068 – FAO 450-470

DKC4670 – JELÖLT – FAO 350-360

DKC5031 – FAO 450-460

DKC4541 – FAO 360-380

DKC5141 – FAO 450-480

DKC5830 – FAO 550-570

Bővebb információkért keresse DEKALB értékesítőjét, illetve látogasson el a: http://www.dekalbteszt.hu/katalogus/kukorica/#19/z honlapra.

Rácz Béla (Dow AgroSciences)

A világ kukoricatermesztése elképesztő ütemben fejlődik. Az elmúlt évtizedekben megsokszorozódott a termés mennyisége, ez elsősorban a termésátlag növekedéséből adódik a területi változások kisebb mértékben befolyásolják. Mindazonáltal  a kukorica termésátlagában, a folyamatos növekedés mellett  nagymértékű ingadozásokat is megfigyelhetünk. ezek a tendenciák nem csak világszinten igazak, de Magyarországon is jól megfigyelhetőek. Az évenkénti ingadozás legfőbb okainak egyike az éves csapadékmennyiség ingadozás (ami legtöbbször extrém magas hőmérséklettel párosul), illetve annak kedvezőtlen eloszlása.

A kukoricánál az első stresszhelyzet már a csírázáskor bekövetkezhet (nem megfelelő talajhőmérséklet, talajnedvesség). Ennek kivédésére, tompítására számos lehetőség van, ilyenek a megfelelő hibridválasztás az adott vetésidőre és a csávázószerek, starter jellegű kemikáliák. Jelentős segítség a gazdáknak, hogy a PIONEER OPTIMUMR AQUMAXR  Hibridek  MAXIM QUATTRO* csávázással kerülnek forgalomba. Ez a csávázószer négy hatóanyag kombinációja  mely szélesebb hatásspektrumú védelmet biztosít a csírakori betegségekkel szemben. Szélsőséges időjárási körülmények között nagyobb biztonságot nyújt a fiatal , csírázó növénynek. A PIONEER kukorica hibridek  kelési erélye illetve korai fejlődési erélye kimagaslóan jó,  mindemellett ezt tapasztaltuk a DS0336, MT261, DASonka Dow Seeds hibridek esetén is. Fontos időpont ez, ugyanis ekkor alakulnak ki a csőkezdemények (csődifferenciálódás), ezzel már meg is alapoztuk a termést. Később még természetesen be tudunk avatkozni megfelelő tápanyagellátással, vízellátással stb. de a termés nagy része már eldőlt. A legfontosabb kérdés itt a gyomkonkurencia kikapcsolása, mivel a gyomok konkurenciát jelentenek a kultúnövénynek, de nem csak tápanyag és víz szempontjából, hanem az árnyékolás miatt is. (További info: http://www.dowagro.com/hu-hu/hungary/crops/cornhttp://www.dupont.co.hu)

A következő kritikus időpont a kukorica életében a virágzás és szemkitelítődés ideje. Itt egy száraz periódus végzetes lehet. Megállapítható, hogy hatalmas különbség van hibrid és hibrid között. Mindazonáltal az aszálytűrést sem lehet egyszerűen egy pontnak venni   mivel ennek is számtalan formájával szembesültünk az évek alatt. (fejlődés kori vízhiány, virágzáskori vízhiány, légköri aszály, szemkitelítődéskori aszály...). Itt is fontos a hibridválasztás, illetve a helyes vetésidő megválasztása, ezzel elkerülhetjük vagy mérsékelhetjük a károkat. A PIONEER OPTIMUMR AQUMAXR  hibridek ezen kockázatok kivédésében segítenek. Ezek a hibridek mind aszályos, mind normál viszonyok között bizonyítottak a köztermesztésben is. Ezek a hibridek minden érésidőben a Termelők rendelkezésére állnak . A korai szegmensben a P8523 (FAO280). A középkorai szegmensben a P9241 (FAO340), a P9486 (FAO360), és egy új hibrid ami a GOSZ-VSZT 2017. kísérletekben a FAO300-as szegmensben az abszolúlt győztes volt: P9415 (FAO350) illetve az éréscsoport végén a P9903 (FAO390). A középérésű csoportban három kiemelkedő termőképességű hibrid szeepel az ajánlatban, ezek a P0023 (FAO420), a P9911 (FAO460) és a P0216 (FAO490). (További info.: www.pioneer.com/web/site/hungary/products/)

Ez csak néhány kiemelt probléma de ezeken túl még számos létezik (rovarkártételek, növénybetegségek, jégverés, belvíz, vadkár stb.)  A növénybetegségeket kiemelt figyelem övezi, mivel számos további problémát generálnak. (Fusarium és toxinkérdés...) A NÉBIH vizsgálatok alapján a P9903 és a P0023 hibridek éréscsoportjukban a legjobb csőegészséggel rendelkeznek.

Mindezek mellett ott vannak azok a környezeti hatások amelyek nagymértékben befolyásolják kukorica termesztésünk sikerességét, a gazdálkodás jövedelmezőségét (rovarkártételek, jégverés, belvíz, vadkár stb.) Ezek kivédése néha lehetetlen, de legtöbbször valamilyen szinten mérsékelhető. Összegezve a hibridválasztás egy olyan eszköz a kezünkben amellyel hatékonyan tudunk védekezni a stresszhatások jelentős részével szemben, ráadásul addicionális költséget, ráfordítást nem igényel.

Szél Sándor (Gabonakutató)

A termesztett kukorica hibridek genetikai termőképessége jellemzően elég nagy ahhoz, hogy egy jó évben, jó termőképességű talajokon 12-15 t/ha termés betakarítása is elérhető legyen. Gondjainkat a szeszélyes időjárás, a kukorica növekedését és fejlődését kedvezőtlenül befolyásoló tényezők gyakori és kiszámíthatatlan megjelenése okozza. Ezek a tényezők okozzák a termésingadozást.

A stresszhelyzetek csökkentése elsősorban a technológiában rejlik. A talajművelés, a tápanyag gazdálkodás, az állománysűrűség, a gyomirtás és az öntözés azok a technológiai elemek, amelyek révén a növények számára kedvezőbb feltételeket tudunk teremteni a száraz évjáratokban is.

Nem egyszerű dolog a növények stressztűrő képességét definiálni, igazán megfogni sem, mert a stressz az élőszervezet bonyolult válasza a kedvezőtlen körülményekre. Az utóbbi évek tapasztalata alapján azonban már több olyan stressz tényezőt határozhatunk meg, amely komolyan veszélyezteti a termés nagyságát. A hibridek reakciója ezekre a tényezőkre más és más lehet, azért nagy jelentőségű, ha a fajtaválasztáskor ismerjük az egyes hibridek stressztűrő képességét (Részletes információ a fajtákról ide kattintva!).

Napjaink kukorica termesztésében a leggyakrabban előforduló stressz hatás a nyári hőség és a vele gyakran együtt járó csapadékhiány miatt alakul ki. A komoly veszélyt jelent az is, hogy a felmelegedés kedvezőbb feltételeket teremt a gombabetegségek és a rovarkártevők szaporodásához.

Vannak stresszhelyzetek, amit ki tudunk kerülni megfelelő technológiai művelettel. Hogy a kukorica virágzása ne a gyakori júliusi forróságba essen, vethetünk szuperkorai vagy igenkorai hibrideket, mint pl. GKT 211, GKT3213, Sarolta, GKT 288.

Sok termelő a hőségnapok elkerülése végett a vetésidő előrehozását preferálja, de ezzel újabb stresszhelyzetet teremtünk, nevezetesen a keléshez szükséges optimális feltételeket rontjuk, lassú és egyenetlen kelést idézünk elő. Ezért a korán vetett hibridek vetőmagminőségére ügyelnünk kell. Vannak olyan hibridek, amelyeket a tapasztalat alapján korábban is vethetjük (Szegedi 386 és a GKT 384).

A kukoricán megtelepedő gombabetegségek komoly takarmányminőség-romlást, és egészségügyi kockázatot jelentenek. A gomba- és rovar kártevők ellen csak összehangolt védekezés lehet eredményes. A rovarkártevők elleni védekezés és a kukorica érését követő betakarítás csökkenti a kockázatot (Az utóbbi években a kukorica betakarítását már a búzavetés utáni időre tesszük). A hibridek közötti is vannak különbségek.

Célszerű csőfuzáriummal szemben a jó ellenállóképességű, a legkisebb kockázatot jelentő hibrideket választani. A Gabonakutató hibridajánlatában fuzáriumos megbetegedésre alacsony kockázatot jelentő hibrideket szerepeltetünk, melyek közül a korábbi évek tapasztalata alapján a legjobbak a GKT 211, a GKT 213, a Sarolta, a Csanád, a GKT 372 és a GK Silostar.

Pallós Mihály (KWS Magyarország Kft.)

Manapság a kukorica fajtaválasztásban egyre fontosabb hangsúlyt kap az aszály- és hőstressztűrő képesség. Ebben nagy szerepe van a hőmérsékletváltozásnak és az egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárásnak. Ezeket az időjárási problémákat a nemesítőházak is nagy figyelemmel kísérik.

A KWS-nél 8-9 évvel ezelőtt született meg az a stratégiai döntés, hogy a KWS kutatás-fejlesztés részlege kiemelt fókuszt kíván fordítani az aszály- és hőstressz problémára. A háttérben komoly szakmai munka zajlott annak érdekében, hogy a legjobb megoldást tudjunk kínálni a Termelőknek.

Ennek kapcsán a különböző beltenyésztett vonalak és a keresztezésből előállított végtermékek nemcsak Európa, hanem a világ számos, extrémnél extrémebb környezeti hatásokkal bíró területein kerülnek tesztelésre és vizsgálatra.

Természetesen ez a tesztelési folyamat a nemesítési munkával nem ér véget, hiszen a kikerülő hibrideket a termékfejlesztő csapat még további éveken (2-3 év) keresztül megfigyeli és vizsgálja. Csak ezt követően kerül sor annak kiválasztására, hogy mely hibridek azok, amelyek a legkiválóbbak a hőstressztűrésre, és amelyeket kiválasztunk köztermesztésre. Ezek a hibridek kapják meg a KWS esetében a ClimaControl3-as jelölést.

Mi is az a ClimaControl3?

A fejlesztési erőfeszítéseink eredménye a KWS új kukoricahibrid kategóriája, a hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, melyet ClimaControl3-nak neveztünk el. Három jól elkülönülő fenológiai fázisban, a virágzás előtt, alatt és után ClimaControl3 hibridjeink a legkevésbé károsodnak hő- és szárazságstressz esetén a kimagaslóan fejlett gyökérzetüknek, a kiváló víz- és tápanyag hasznosító képességüknek, a hím és női virágzat együttvirágzásának, továbbá párologtatási veszteségek mérséklésének köszönhetően.

Virágzás előtt

A kiváló korai fejlődési erélynek köszönhetően a föld feletti részek és a gyökerek gyorsan kifejlődnek és készen állnak a hőség és az aszály elviselésére.

Virágzáskor

A pollenszórás és a bibekitolás egy időbe esik, ez bebiztosítja a kiváló megtermékenyülést és a kukorica szemek számát a csövön.

Virágzás után

Stresszes körülmények között kiváló szemkitelítődés.

Tekintse meg, hogyan dolgoznak a ClimaControl3 hibridek a hőség és a szárazság ellen a három fő fejlődési szakaszban.

Jelenleg négy KWS kukoricahibrid kapta meg a ClimaControl3 címet, melyek a KWS 2370, KAMPARIS, KONFITES és a KWS 4484. Ezzel a hibrid felhozatallal a 300-astól a 450-es érésidőig egy teljes palettát tudunk kínálni.

Emellett további fejlesztési megoldásokat is tudunk nyújtani, annak érdekében, hogy a termesztés kockázatát csökkenteni tudják a termelők.

  • Vetésidő kísérletek – hibridszintű ajánlás --> melyik hibrid bírja a korábbi vethetőséget
  • Vetésidő ajánlás --> a termelő által már megvásárolt konkrét vetőmagtételhez kapcsolódó vetésidő javaslatot tudunk megfogalmazni (--> www.kws.hu)

  • Tőszám kísérletek --> ennek alapján hibrid szinten tudunk ajánlást adni egyes hibrideink optimális tőszámára. Például a KONFITES illetve a KWS 2482 esetében 60-65.000 tőszámnál jelentkezik a legmagasabb hozam.
  • Vetőmagcsávázási javaslat --> az idei évtől bizonyos hibridek korlátozott mennyiségben elérhetők EXTRA+ csávázással, mely egy Maxim Quattro kombinált gombaölőszeres és Wuxal Terios Zn+ tápanyagtartalmú prémium csávázószeres kezelést jelent. Az így kezelt vetőmagok az egyébként javasolt vetéshez képest 2-3 nappal korábban vethetők, a szárfuzáriummal szembeni jobb ellenállóságnak és a tápanyag kondicionálásnak köszönhetően.

Azt tapasztaljuk, hogy a klimatikus viszonyoknak köszönhetően a piac láthatóan elmozdult a 400-as végi érésidő felé. A következő 2-3 évben ebben a szegmensben minél több hibriddel kívánjuk bővíteni a portfóliónkat, hogy ki tudjuk szolgálni ezeket a termelői igényeket. A KWS innovatív tevékenységéhez kapcsolódik az is, hogy az optimális tőszám és vetőmag felhasználás tekintetében a KWS csoport jelenleg is dolgozik egy precíziós eszköz kidolgozásán, amivel úgy gondolom, hogy nemsokára megjelenhetünk a piacon.

A fentiek tekintetében kijelenthetjük, hogy a fajtaválasztás az első és talán a legfontosabb lépés a stresszhatás csökkentése érdekében.

Tekintse meg a ClimaControl3 kukorica hibrideket:
http://www.kws.hu/aw/Termekeink/kukorica/ClimaControl3/~htnh/

További információ: www.kws.hu

Mórocz Péter (Limagrain)

Amennyiben röviden szeretném a kérdést megválaszolni, akkor azért, mert az eltérő genetikai háttérrel rendelkező kukorica hibridek a környezeti hatásokra, így a különböző stresszhatásokra is más-más módon és mértékben reagálnak.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a gazdálkodás egy kockázatos tevékenység, tehát alapvető érdeke minden gazdálkodónak, hogy a lehetséges kockázatokat felmérje és a lehetőségei szerint csökkentse.

A fajtaválasztás mindig fontos kérdés, hiszen az eredményes növénytermesztés egyik, de nem egyedüli lényeges eleme. Jelentőségét sokszor túlbecsülik, sőt sokszor a fajtát - no meg az időjárást - tekintik a kudarcok okának.

Ha a fajtaválasztás oldaláról nézzük, akkor érdemes arra figyelni, hogy vannak olyan hibridek, amelyek termőképessége kiemelkedő. Ezt jó adottságú termőhelyeken lehet kihasználni akkor, ha ki is szolgálják az igényeiket. Az ilyen típusú hibrideket - mint például az LG 30.452 - akkor célszerű választani, ha kisebb mértékű stresszre számíthatunk a tenyészidő folyamán, illetve azokat agrotechnikai megoldásokkal is minimalizálni tudjuk. A hibridek másik csoportjának az egyik legfontosabb előnye, hogy jól alkalmazkodnak az eltérő körülményekhez. Termésstabilitásukra kedvező és stresszhatásoknak jobban kitett körülmények között is számíthatunk. Fajtaajánlatunkból kiemelném a már ismert, LG 30.369 LIMANOVA és az idén bevezetésre kerülő legújabb, LG 31.377 hibridjeinket.

Ahogyan a vetésszerkezet kialakításában több növényfajjal dolgozunk, a kukorica esetében is többféle genetikára érdemes alapozni a fajtaválasztást.

Fontos szempont a vetés idejének helyes megválasztása. Akkor döntöttünk jól – mindig utólag derül ki - ha a növényeink gyorsan és szinte egyszerre kelnek ki. Ekkor számíthatunk homogén állomány kialakulására. Hideg tavaszok is előfordulhatnak, ilyenkor vegyük figyelembe a hibridek kezdeti fejlődési erélyének mértékét is. Az LG 30.389 és az LG 30.500 kezdeti fejlődése korai vetés esetén is gyors.

Gyakori stresszhatás, a virágzás idején, majd a szemtelítődés időszakában a szárazság, és a vele párosuló hőség, amely csökkenti a termékenyülést és ezzel a várható termést is. Ennek kockázatát mérsékelhetjük azzal is, ha többféle tenyészidejű hibriddel dolgozunk.

A tőszám helyes megválasztása szintén a kockázatok mérséklésének egyik eszköze. Széles tőszám optimumú hibridek, például LG 30.369 és LG 30.389 vetésével mérsékelhetjük a szélsőséges évjáratok hatását. Itt legtöbben a tőszám csökkentésére gondolnak. Véleményem szerint, úgy célszerű beállítani a termő tőszámot, hogy kedvező időjárású év esetén az alacsony tőszám ne legyen a nagyobb termés korlátja. A precíziós gazdálkodás eszközeinek elterjedése lehetőséget kínál a tábla heterogenitásának megfelelő, vetéskor menet közben változtatható tőszám kivitelezésére. A Limagrainnek már erre is van ajánlata.

Ahogyan az elején említettem, a fajta csak az egyik eleme az eredményes növénytermesztésnek. Törekedjünk ezért arra, hogy bármilyen hibrid is legyen a választott, tartsuk jó kondícióban! Biztosítsunk számára jó kultúrállapotú talajt, megfelelő vízkapacitással és időben, könnyen hozzáférhető tápanyagokkal. Könnyebben vészeli át a kritikus periódusokat és jó terméssel hálája meg munkánkat.

Bővebben online termékkatalógusunkban és termékismertetőinkből tájékozódhatnak:

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics)

A kukoricatermesztéssel kapcsolatban ismert – a folyamatban lévő és az újonnan megjelenő kutatások alapján is –, hogy növénytermesztési szempontból egy széles körben elterjedt növényről van szó, amely magas terméspotenciállal rendelkezik, mindezek mellett pedig felhasználása is igen sokrétű – élelmiszer, takarmány, ipari nyersanyag, energetikai célú stb.

A mára tényként elfogadott globális klímaváltozás eredményeként azonban megváltoztak a termesztési körülmények, melyek a kukorica termesztéstechnológiai kutatásainak további előre lepését követelik meg.

Egy adott terület klimatikus tulajdonságainak alakulásért mintegy 65%-ban az évjárat, kb. 35%-ban pedig az adott terület elhelyezkedése a felelős. A klímaváltozás hatásként az évi átlagos középhőmérséklet +1 °C-os emelkedése a kukoricatermesztő terület zonális határát 300–350 km-rel észak felé tolja el. A termésmennyiségben 20%-os ingadozást is jelenthet az időjárás nagymértékű változékonysága.

Egy kukoricahibridnek kiváló aszálytűrő képességgel kell rendelkeznie, másrészt rekordtermésre legyen képes a normál évjáratokban. E kritériumoknak elég nehéz megfelelni, mivel azon hibridek, amelyek intenzív csapadékos körülmények között rekordtermést adnak, általában érzékenyek a stresszes körülményekre. Az aszállyal szembeni küzdelem sarkalatos kérdése a gyomirtás. Tartsuk gyommentesen szántóföldjeinket, hogy minél kisebb herbicid hatásnak tegyük ki a kukoricát, és ne kelljen annak versenyt futni a vízért és a tápanyagért.

A fent említetteken túl a hibridek legfontosabb tulajdonságai közé tartozik a vízleadóképesség és szárszilárdság. Jelentős szervezési, gazdasági előnnyel jár, ha a termesztett hibridünk termése már a szántóföldön elveszti víztartalmának nagyobb részét. Mivel gyakran fordul elő, hogy a kukorica betakarítása késik, ezért figyelembe kell venni a hibrid szárszilárdságát is.

A vegetációs időszak egy része száraz időszakban, viszonylag magas léghőmérséklet kíséretében zajlik, amikor nem biztosított a kukorica számára elegendő mennyiségű nedvesség a talajban. 

A Marton Genetics célja, hogy olyan hő- és szárazság-stressztűrő képességű hibridekkel szolgálja ki a termelőket, amelyek nagy biztonsággal az elérhető legnagyobb termésre képesek bármilyen is legyen az évjárat.

Portfoliónk kiemelt tagjai közül a legkorábbi, FAO 300-as Margitta hibrid. A standardokhoz hasonló virágzási ideje mellett a betakarításkori szemnedvessége is a gyors vízleadó, lófogú hibridekéhez hasonló. Virágzása korán megkezdődik, így az aszályos hőségnapokat megelőzve történik a termékenyülés. A rövid tenyészidejéhez, kiemelkedő terméseredmény párosul.

A termésbiztonság és kiszámíthatóság élvonalbeli képviselője az Estilla (FAO-350), és az Olek (FAO 390) új genetikai állományú hibridjeink, amelyek az éréscsoportjának egyik legnagyobb terméspotenciájával rendelkezik. A kísérleti eredmények, valamint az utóbbi két év üzemi eredményei alátámasztják, hogy az aszályos időszakot kiválóan viselik. „A legjobbak között”, leginkább talán ezzel jellemezhető a Koregraf (FAO 430) hibridünk, ami minden évjáratban megállja a helyét. Az aszályos körülmények között a terület adottságait kivételesen jól hasznosítja, ezzel kiemelkedve a többi hibrid közül. Az Illango-t (FAO 530) masszív, kiváló szárszilárdságú állomány jellemzi, ami sokáig, stabilan állva marad. Jó tápanyag ellátottság mellett kétcsövűségre hajlamos; nagy, végig termékenyülő csövekkel.  Hosszú tenyészideje miatt lassabb vízleadás jellemzi a portfólió többi tagjához képest. Az elmúlt két évben a piacvezető kukoricák országos termésátlagát tekintve első helyen végzett.

Mikolt (FAO 410) kiváló termésének a nagyfokú alkalmazkodóképesség mellett fontos összetevője az átlagostól eltérő, magasabb ezermagtömege, korai virágzása, valamint kiemelkedő generatív jellege.

Mv 277-es (FAO 310) kukoricánk kiemelkedő termőképességű, gyors vízleadási dinamika és a növényi kórokozókkal szembeni ellenállóság jellemzi. Azon gazdálkodóink számára ajánljuk az Mv Tarján (FAO 380) hibridünket, akik költséghatékonyságra törekszenek. Kiegyenlített termésre képes, a szárazabb évjáratokban is bizonyította stabilitását. Az Mv Koppány (FAO 420) az utóbbi évek rendkívüli időjárásaiban folyamatosan bizonyította átlag feletti termőképességét, ami jó vízleadással párosult. Remek teljesítményt nyújt a kedvező csapadékellátottságú évjáratokban. Aszályos években is átlag feletti terméseredményre képes, bárhol megállja a helyét.

Magabiztosan ajánljuk minden kukoricatermesztő területre az Mv 350 (FAO 350) néven már jól ismert és elterjedt hibridünket. Az ország középső és déli vidékein kiváló őszi kalászos elővetemény is lehet. A jó termőhelyi körülményekre kiugró terméssel reagál. Az Mv 343 (FAO 360) kukorica a martonvásári nemesítésben évek óta bizonyító vezéregyénisége. Kiválóan alkalmazkodik az eltérő agronómiai feltételekhez és termőhelyi adottságokhoz, vízleadása gyors, dinamikus. Biztos befektetést jelent, garantált hozamok - szakszerű technológiai körülmények között, közepes termőhelyi feltételek mellett.

Erős gyökérzet, jó tápanyagfelvevő és vízleadó képesség, szárazság és stressztűrés – aki egyszer kipróbálja a martonvásári kukorica hibrideket, hosszú ideig kitart a fajta mellett. A nagy termésbiztonsággal rendelkező hibridek mellett nagyon fontos a helyspecifikus hibrid választás. Egy-egy stressz típusra, ami a fenológiai fázis különböző idejében következik be, a növény másképpen reagál.  Abban az esetben, ha pontosabban ismerjük egy adott hibrid reakcióit a különböző fenológiai szakaszokban bekövetkezett környezeti hatásokra, akkor pontosabban tudjuk azon környezeti adottságokhoz mérten ajánlani partnereink számára.

Területi képviselőink az ország minden megyéjében jelen vannak, kéréseikkel, kérdéseikkel bizalommal forduljanak hozzájuk, mert hisszük, hogy „…együtt, értéket teremtünk!”

További információ:

Bázismag Kft.
2462 Martonvásár- Erdőhát, HRSZ. 093/36.
www.martongenetics.com

Rádi Attila (RAGT)

Mivel a mezőgazdaságban nincs két egyforma év, így mindig fel kell készülnünk a legjobbra és a legrosszabbra is. Ez a kukorica vetőmag kiválasztásánál olyan szempont, ami még az árnál is fontosabb. Az általános fajtaválasztási szempontok közül (a termőképesség mellett) évről-évre növekvő hangsúlyt kap a stressztűrő képesség. Az egyre gyakoribb aszályok, szélviharok és özönvíz-szerű esőzések nagy próbatétel elé állítják a növényállományokat.

A fajtaválasztáskor a legelső az, hogy milyen területre keres kukoricát a gazda: gyengére vagy a legjobb területeire. Ha a megfelelő érésidő is kiválasztásra került, akkor az sem elhanyagolható, hogy mikor kezdődik abban az évben a vetés, azaz meglesz-e addigra a megfelelő talajhőmérséklet. Ilyenkor merül fel a korai vethetőség igénye. Az RAGT korán vethető hibridjei az 1. sz táblázatban láthatóak.

1. sz. táblázat

Sokszor előfordul, hogy egy technikai probléma, vagy a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudunk vetni. Ilyenkor a kiesett időt a jobb kezdeti fejlődési eréllyel rendelkező hibriddel tudjuk csökkenteni. Máris mennyi mindent kell számításba venni, pedig még csak az elején járunk a tenyészidőnek. Épp csak kikelt a kukorica. Ha a talajfertőtlenítés nem jól sikerült, a talajlakó kártevők miatt könnyen kiritkulhat az állomány. Ilyenkor jön jól egy olyan hibrid, amely az alacsonyabb tőszám esetén is nagyon jól tud kompenzálni (pl. a kétcsövűség által). Ilyen hibrid az Alexxandra vagy a Bergxxon Duo. Így nem kell újravetni a táblát. Ha viszont a legnagyobb termésre törekszünk, akkor jól sűríthető hibridre van szükségünk. Az RAGT jól sűríthető hibridjei a 2. sz táblázatban láthatók.

2. sz. táblázat

S ha már azt gondolnánk, hogy mindent figyelembe vettünk, ilyenkor jöhet a fekete leves, mert a virágzáskori aszály nem kegyelmez a kukorica termékenyülésének. A fejlettebb gyökérzet többet tud felszívni a talaj mélyebb rétegeiben még elérhető vízből. Ezért kell már a fajtaválasztákor utána nézni, mennyire aszálytűrő a választott hibrid. Fontos a korai virágzás, de lényeges szempont az is, hogy a virágzásnál a címerhányás és a bibe megjelenés tökéletes szinkronban legyen, mert egy légköri aszályban egy nap elcsúszás akár több tonnás termésveszteséget is jelenthet a pollen pusztulása, illetve a bibe elszáradása miatt. Az RAGT fajták nemesítése során fontos szempont, hogy minden új hibridnek mind normál, mind aszályos körülmények között átlag fölötti termőképességgel kell rendelkeznie. Az RAGT legjobb szárazságtűréssel rendelkező hibridjei a 3. sz táblázatban láthatók.

3. sz. táblázat

Nem feledkezhetünk meg a gyomok által okozott víz- és táplálék konkurenciáról, illetve árnyékoló hatásukról sem, melyek szintén stresszhelyzetet jelentenek a növényállományunk számára. Az általuk okozott termésveszteség szintén tonnákban mérhető. Kukoricában a kétszikűekkel viszonylag könnyű dolgunk van, de más a helyzet az egyszikűekkel melyek már gyakran jelentenek problémát. Különösen azért, mert az alacsony dózisok és a szerrotáció hiánya miatt egyre gyakoribb a SU rezisztens gyomgenotípusok megjelenése a szántóföldeken, melyeket aztán emelt dózissal és háromszori kezeléssel sem tudunk már kordában tartani. Ilyenkor jönnek jól a Duo System® hibridek, melyek a cikloxidim nevű totális egyszikűirtóval szemben rezisztensek, így szükség esetén akár késői állapotban is  végezhetünk állománykezelést a kukorica vagy a gyom fejlettségi állapotától függetlenül. Az RAGT rendelkezik a legnagyobb hazai Duo kukorica fajtaválasztékkal, mely a piacon egyedüliként a teljes érésidő tartományt lefedi. A hibridek felsorolása a 4. sz. táblázatban látható.

4. sz. táblázat

Az RAGT már 99 éves nemesítői múltja a garancia arra, hogy a termelők évről-évre egyre biztonságosabban és jövedelmezőbben tudjanak termelni. A jó minőség népszerű. Ma már öt különböző földrészen is az RAGT – a másik út a sikerhez.

További információ:

www.ragt.hu
www.duokukorica.hu
facebook.com/ragt.vetomagkft

Dr. Bódi Zoltán (Syngenta Kft.)

Kukorica termesztésünket leginkább az évről-évre a változó környezeti feltételek határozzák meg. Mivel Magyarország alapvetően száraz kontinentális éghajlat alá esik, így a legfőbb termést limitáló tényező a hő- és szárazság stressz. A stressz hatások közül is kiemelkedő fontosságú a kukorica számára adott fenológiai fázisban az elérhető víz mennyisége (kelés, kezdeti fejlődés, virágzáskori és szemkitelítődés időszaka), illetve legfőképp a virágzáskori hő stresszel szembeni ellenálló-képessége az adott kukorica hibridnek.

A fentiek alapján azokat a hibrideket érdemes előnyben részesítenünk hibridválasztásunk alkalmával, melyek az adott termesztési körzetben megfelelő hő- és szárazság ellenálló-képességgel rendelkeznek.

A megfelelő hibridválasztásunk alappilléreként ismernünk kell a területünk környezeti feltételeit, a termesztés során fellépő hatásokat és ezek figyelembevételével kell kiválasztanunk a leginkább odaillő hibridet.

Az SY Chorintos magas stressztűrőképességre nemesített, kiváló termőképességgel rendelkező hibrid a FAO 300 érésidő első felében. A korai vetést rendkívül jól toleráló hibrid, amely erőteljes vigorral és kiváló betegség-ellenállósággal bír. Gyors vízleadása és korai betakaríthatósága révén kiváló búza elővetemény. Ezek a tulajdonságok együttesen biztosítják azt, hogy az SY Chorintos egy egyedülálló ajánlat lesz azok számára, akiknek fontos szempont, az egészséges termény, a munkaszervezés rugalmassága és a jövedelmezőség.

Az SY Orpheus-t (FAO 380) kimagasló stressztűrőképesség és jó alkalmazkodóképesség jellemzi. Zöldszáron érése és agronómiai megjelenése kiemeli a hibridet a mai mezőnyből. A 2016-os NÉBIH kísérleti hálózatban több mint 5%-kal magasabb termésszintet produkált, mint a versenytárs standard-ek. A fuzárium elleni rezisztencia vizsgálatban mind mesterséges mind természetes fertőzési körülmények között is kategóriája egyik legjobb eredményét érte el. Erős szárának köszönhetően egy megkésett betakarítás sem növeli a termelés kockázatát. Az SY Orpheus-t azok számára ajánljuk, akik biztosítani szeretnék azt, hogy kedvezőtlen körülmények között se kelljen lemondani az eredményes kukoricatermesztésről.

https://www.syngenta.hu/artesian

A környezeti adottságok közül elsőként jelentkezik a kiválasztott terület talajtípusa, szerkezete, tápanyag-szolgáltató képessége, elővetemény szerepe, művelési módja, gyomflórája. Ezek tisztázása után a vetés majd a kelés időszakában már meg kell hoznunk az előbbi tényezők összegzése utáni döntéseket. Különösen, ha a korai vetést preferáljuk, de az áprilisi időszak bármely vetési időszakáról is beszéljünk fontos, hogy hibridjeink gyors kezdeti fejlődéssel rendelkezzenek, csírázóképességük megfelelő szintű legyen mind kedvező mind kedvezőtlenebb talajadottságok mellett is. Rendelkezésre álljanak olyan plusz segítő tényezők pl. komplex betegségekkel és gyökérnövekedést segítő csávázással ellátott vetőmag, melyek a magban rejlő genetikai tulajdonságokat a keléskori stressz hatások ellenére is a felszínre segíthetik.

A kukorica májusi júniusi intenzív fejlődési szakaszában meghatározó tényező, hogy növényeinknek a vízért és tápanyagért ne kelljen küzdelmet folytatniuk a gyomnövényekkel, ezt a „harcot” minél hamarabb le lehessen zárni. A kukorica korai időszakában már kialakul a végleges csőmérete hosszban és szemsorszámban, így habár a növekedéséhez szükséges vízigényét kielégítő csapadék időbeli eloszlására nincs is ráhatásunk, de minden más stresszre ható tényezőt (gyom, tápanyag-utánpótlás, vízmegtartó képesség, kapillaritás biztosítása) kezelni tudjuk megfelelő agrotechnikai beavatkozásokkal.

A legnagyobb kihívás a hő és szárazság stresszel szemben a kukorica virágzásakor és később a szemkitelítődéskor jelentkezik. A korai vetéssel előrébb hozható a kukorica virágzási időszaka, elkerülve a megtermékenyülési problémákat okozó légköri aszályt. Ebben az időszakban előnyt élveznek a jó virágzásszinkronnal rendelkező hibridek.

A virágzás után szemkitelítődés fenológiai szakaszában a kukorica, mint a napelem alakítja át a napfény energiáját a szemben lévő keményítővé. Emiatt fontos, hogy minél tovább tartsa meg fotoszintetizáló zöld növényi részeit (zöldszáron érés) a növény és ne hirtelen leszáradással reagáljon az ebben az időszakban fellépő hő stresszre.

Összegezve a különböző környezeti tényezők, kihívások tudatában, saját területünk ismeretével, konzultálva a nemesítőház képviselőjével helyes és termésbiztonságot előtérbe helyező hibridválasztás érhető el.

Sikerekben gazdag termesztést kívánunk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!