Heti fókusz: Mi alapján válasszunk napraforgó gyomirtó szert?

Agro Napló
A napraforgó gyomirtó szer választás szofisztikáltabb tervezést igényel. Függ a választott hibridtől és vannak sarokpontok, amit nem árt figyelembe vennünk. Szakértőink válaszaiért kattintson!

Mi alapján válasszunk napraforgó gyomirtó szert?

A válaszokért kattintson!

 
Hangyel Attila
BASF Hungária Kft.
Kiss Ákos
FMC-Agro Hungary Kft.
Dr. Márton Lénárd
IKR Agrár Kft.
       
   Dr. Nagy Viktor
Syngenta Kft.
Valovics Attila
UPL Hungary
 

Hangyel Attila (BASF Hungária Kft.)

A válasz elsőre egyszerű. A gyomok alapján!

Gondoljuk át azonban a kérdést az alapoktól. A napraforgó egy kétszikű növény. Tehát az egyszikű fűfélék ellen védekezni könnyű! Nehézséget a széles levelű kétszikűek, főleg a közeli rokon fészkesek okozzák! Ilyenek a mezei acat és a parlagfű. Veszélyesek azok a távolabbi rokon kétszikűek is, melyek erős viaszréteget képeznek levelükön, ami gátolja a gyomirtószer bejutását.

Erre jó példa a fehér libatop. A szerválasztást tehát a kétszikű gyomok fajösszetétele, főleg a fent említett fajok jelenléte határozza meg!

De vajon egy szer választásával elhárítható-e a gyomok károkozása?

A válasz: nem!

Napraforgóban a gyomok tipikusan nem egyszerre kelnek. A fajok a talajhőmérséklet növekedésével folyamatosan jelennek meg. A legveszélyesebb parlagfű kelése tipikusan elhúzódó. Együtt van jelen az épp kikelt szikleveles és a 8-10 leveles korosztály.

Az alapvető gyomirtási szabály napraforgóban is igaz. Mindig a kultúrnövénnyel együtt kelt gyom okozza a nagy terméskiesést! Ezek ugyanazt a nedvességet és tápanyagot használják, mint a fiatal napraforgó. Ezt a versenyt kell mihamarabb megszüntetni. Szemre lehet sikeres a gyomirtás, ha a „bokáig érő gazok” leszáradnak, de gazdaságilag aligha!

A napraforgó tökéletes gyomírtószere levélen keresztül elpusztítja a korán kikelő gyomokat (az évelőket is) majd, talajon keresztül meggátolja a később kelő gyomok megjelenését. Ilyen szer nincs! A Pulsar® Plus közel van hozzá, de a gyomok utókelését nem tudja tökéletesen megoldani.

Speciális, a talajon keresztüli hatását vizsgáló kísérletekben igazoltuk, hogy sok kétszikű faj ellen így is hatékony. A libatop félék, így a fehér libatop ellen tökéletes, a parlagfű ellen 90% körüli hatékonyságot mértünk az elmúlt 3 év BASF kísérleteiben. Az egyszikű fajok ellen nem találtunk semmilyen talajhatását a szernek!

Jelenleg napraforgóban nem helyes csak egy szerben gondolkodni!

A gazdaságilag is sikeres gyomirtást több szerrel tudjuk megvalósítani. Leggyakrabban a Pulsar® Plus-t ki kell egészíteni egy talajon keresztüli fűfélék elleni hatással bíró szerrel. Erre ideális a külön menetben vetés után, kelés előtt szórt Spectrum®.

Már 10 mm csapadék hatására kialakul az egyszikűek elleni hatása, de besegít a Pulsar® Plus -nak a parlagfű ellen is! A két szer kombinációja adja Clearfield® Plus gyomirtási rendszer növényvédőszer részét. Sok faj ellen hatékony, és az első adandó alkalommal kikapcsolja a gyomkonkurenciát. Rendelkezik a szükséges talajhatással azon gyomok ellen, melyek ellen lehet így védekezni, így nincs utókelés.

Elég-e kiválasztani a legjobb elérhető gyomirtószert? Nem!

A mai gazdálkodóknak a fenntarthatóságot is figyelembe kell vennie. Nem szabad csak az adott kultúrában gondolkodnia amikor szert választ. Gondolnia kell arra, hogy mit vet jövőre. Erre jó példa a mezei acat esete. Napraforgóban csak ALS gátló szert tudunk a már kikelt állományban használni ellene. Ezek csak a tüneteket kezelik. Leszárítják a földfelszíni részt, de a föld alatti évelő részt nem bántják. Aki kukoricában és búzában is ALS gátlókra, azaz a szulfonilurea típusú szerekre bízza a gyomirtást, annál megfigyelhető a mezei acat térnyerése. Az acat gyökérzete méternél is mélyebben átjárja a talajt. Hiába tűnik majd el a tőlevélrózsás korában elvégzett gyomirtás hatására a gyom, az acatfoltban a napraforgó állomány gyenge marad, mivel az acat a talaj mélyéről is elvonta a vizet. A napraforgónak nincs hova utána menni a víznek! A mezei acat elhárítása nem a nagyon közeli rokon napraforgóban kezdődik, hanem az előveteményben. Kalászosban, kukoricában kell olyan szereket választani, ami a lehető legnagyobb mértékben pusztítják az acat gyökérzetét is. Így a napraforgóban nem jelenik meg nagy tömegben az acat és az ALS gátlókkal is elhárítjuk a gazdasági kárt.

Adott kultúrára jó gyomirtó szer választás nem elég.

A jó gyomirtó egy rendszer részét képezi, melynek tervezése nem egy kultúrára szól!

További információ:
agro.basf.hu

Kiss Ákos (FMC-Agro Hungary Kft.)  

 

Ha egy mondatban válaszolnék a feltett kérdésre, azt mondanám, hogy a vetőmaghoz válasszunk gyomirtó szert. De ennél jóval árnyaltabb a kérdés, hisz már a vetőmagot is eleve úgy választjuk, hogy milyen napraforgó gyomirtási technológiát terveztünk. Mondhatnánk, hogy akkor ez egy „22-es csapdája”, de szerencsére azért könnyebb a válasz a tyúk és a tojás örök rejtélyénél.

A mezőgazdaságban évekre vissza tud tekinteni a gazda, hiszen szinte minden dokumentálva van. Precíz döntések sorozata viszi előre a munkát évről évre, és azt is tudja, hogy adott parcellába mit tervez vetni a következő szezonban. Ismeri a gazdaságot és a területet, tökéletesen tisztában van a táblák gyomkultúrájával is. Ez azért lényeges szempont, mivel a legcélravezetőbb az, ha az adott gyomkultúránkhoz választunk növényvédelmi technológiát és ez hatványozottan igaz a napraforgótermesztésre. Ha a Magyarországon használt gyomirtószeres technológiákat megvizsgáljuk, akkor a termelők több mint 90%-a herbicidre szelektált genotípuscsoportokból választ vetőmagot, figyelembe véve a napraforgóhibridek termésrangsorát és olajtartalmát. A napraforgó vetőmagportfólió sokat fejlődött az utóbbi évtizedben, így sem termőképességben, sem olajtartalomban nem mutatkozik érdemi különbség az egyes csoportok között. Az egyik elterjedt megoldás az Express® gyomirtási technológia.

A gyomviszonyokat nézve elmondható, hogy egyre komolyabb problémát okoznak az olyan kétszikű gyomok mint pl. a libatop, a keserűfű fajok, a varjúmák, valamint külön kiemelve a mezei acat (Cirsium arvense). Azon gazdák, akik már használták az Express® gyomirtási technológiát, tudják, hogy a legjobb megoldás az évelő acat tőlevélrózsás állapotában történő irtására és ugyanilyen hatásos a fentebb említett nehezen irtható gyomnövények ellen is. Ennek köszönhető az Express® technológia népszerűsége, széles körben való elterjedése.

Az Express® gyomirtó szer évek óta sok termelő számára bizonyított, alkalmazási területe egyre növekszik, köszönhetően az egyre bővülő Express®-toleráns napraforgó hibridek kínálatának is. A termelők ebben az évben már 4 nemesítőháztól választhattak. A linolsavas hibridek mellett egyre nagyobb az elérhető magas olajsav-tartalmú hibridek száma is, továbbá tenyészidőre vagy éppen a vetőmag beszerzési árára nézve is egyre több választási lehetőség áll rendelkezésére.

Az Express® technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény szelektivitás engedi meg azt, hogy a napraforgó fenológiájától szinte függetlenül (2-6 leveles állapot között), kifejezetten a gyomok fejlettségére koncentrálva végezzük el a kezeléseket. Tovább fokozza az Express® gyomirtó szer hatékonyságát és felhasználhatóságát, hogy a hektáronként maximálisan kijuttatható 45 grammos dózis elhúzódó vagy extrém erős gyomkelés esetén akár osztott kezeléssel is alkalmazható. Ez célravezető erős parlagfüves (Ambrosia artemisiifolia) gyomnyomásnál is. A hektáronkénti dózis első felét (22,5 g/ha) a gyomok korai (2-4 leveles) állapotánál juttassuk ki, majd 8-14 nap elteltével a hektáronkénti dózis második felével (újabb 22,5 g/ha) ismételten kezeljük a magról újrakelő kétszikű gyomokat.

Magról kelő kétszikű gyomok ellen akár az optimálisnál fejlettebb állapotban is kiváló hatékonyság. (Express 45g/ha, Székkutas, 2019.05.23.)

Fontos még kiemelni, hogy alkalmazása nem hordoz vetésváltási kockázatot. Amikor a termelőnek a változó mezőgazdasági támogatási környezetben új növény termelésére kell áttérni vagy éppen a zöldítési követelmények előírásai szerint kell a vetésforgót kialakítani, netán az agrárkörnyezetgazdálkodási program előírásainak kell megfelelni, az Express®-toleráns gyomirtási technológia nem hordoz megkötéseket.

Az FMC-Agro 2019-ben bevezette az Evorelle® Express™ gyomirtó szert, mely az Express® 50 SX® továbbfejlesztésének az eredménye. Kifejezetten az egyre jelentősebb mértékben teret hódító parlagfű és az ország egyes területein erősen jelenlévő vadkender megfékezésére szolgál. Az Evorelle® Express gyomirtó szer egy új, komplexebb lehetőséget nyújtó gyomirtási megoldás az Express®-toleráns napraforgót termelőknek, szélesebb spektrumban, erősebb hatást elérve. A 60 g/ha-os dózis két különböző hatóanyagot tartalmaz, és természetesen osztott kezelés formájában is kijuttatható (30 + 30 g/ha, 7-14 nap eltéréssel), a napraforgó 2-8 valódi leveles állapota között.

Evorelle® Express™: Kiváló gyomirtó hatás a vadkender hím- és nővirágú egyedei ellen is

Fontos kiemelni, hogy a gazdálkodókat arra kérjük, hogy az Evorelle® Express™ használata előtt egyeztessen az Ön által használt vetőmaghibridre vonatkozóan az FMC-Agro képviselőjével!

További információ: 
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Dr. Márton Lénárd (IKR Agrár Kft.) 

Magyarország a világ 8. legnagyobb napraforgó termelője. Az ország fekvése, illetve az itt uralkodó éghajlati viszonyok lehetővé teszik a jó minőségű napraforgómag termesztését. A napraforgó az olajos növények közül a legnagyobb te­rületen termesztett kultúrnövényünk, az IKR Agrár Kft. pedig az elmúlt években ezen a területen egyedülálló tudás­bázist halmozott fel. A földbe kerülő vetőmag, az abból kifejlődő növény számára tápelemeket szolgáltató, különböző formájú műtrágya, a védelmét biztosító növény­védő szerek széles választékával állunk rendelkezésre.

A napraforgó növényvédelme során a gyomszabályozás igazi kihí­vás. A legnagyobb tömegben a T3-as és T4-es életformába tartozó gyomfajok fordulnak elő. Az előbbiből a vadrepce, a repcsényretek, az utóbbi­ból például a kakaslábfű, libatopfélék, a disznóparéjfélék, parlagfű, csattanó maszlag található meg tömegesen.

Az IKR Agrár Kft. palettájáról a preemergens gyomirtás­ra megoldást nyújt a Silba készítmény, amelyet a vetés után kelés előtt, 4 l/ha dózisban alkalmazva akár a beta­karításig gyommentesen tarthatja a napraforgó táblánkat. Két hatóanyagának köszönhetően széles hatásspektru­mú, megfelelő védelmet nyújt a napraforgó legtöbb mag­ról kelő egy- és kétszikű gyomnövénye ellen. A magról kelő egyszikű­ekkel erősen fertőzött területeken a Dual Gold 960 EC 0,25 l/ha-os dózisával célszerű kiegészíteni.

Herbicid toleráns napraforgó hibridek termesztésére során, posztemeregensen is tudunk védekezni a gyomnövények ellen. Az IKR Agrár Kft. kínálatában szerep­lő SY Diamantis napraforgó hibrid esetében felülkezelésre az imazamox hatóanyag tartalmú I-Maza 40 SL terméket ajánljuk, amely 1,2 l/ha dózisa kiváló gyomirtási megoldást biztosít a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen és na­gyon jó kiegészítője a preemergens gyomirtásnak. Kijuttatá­sát minden esetben a gyomnövények fejlettsége határozza meg, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles, míg a magról kelő kétszikűek 2-4 leveles állapotban a legérzékenyebbek az imazamox hatóanyagra, kulcskérdés a megfelelő fenoló­giai állapotban történő kijuttatás. A P64LE136 hibrid esetében a felülkezelés Express 50 SX gyomirtószerrel történhet 45 g/ha dózissal számolva. Kijuttatása a napraforgó 2-6 leveles állapotában javasolt, a gyomnövények maximum 2-4 leveles fejlettségénél, ebben az esetben nagyon jó gyomirtó hatás érhető el.

Az évelő kétszikűek elleni védekezés legjobb módja to­vábbra is az elővetemény tarlóján végzett totális gyomirtás, amelyre a Nufozát Up és Machete 4-6 l/ha dózisban ki­váló lehetőséget kínál. Így a területünket mentesíthetjük az évelő gyomnövényektől.

Egyre nagyobb gondot jelentenek a napraforgóban az évelő egyszikű gyomnövények (fenyércirok, tarackbúza). A napra­forgóban is van lehetőség ezen gyomnövények ellen szelek­tív egyszikűírtó készítmény alkalmazására, amelyre a Wish termékünket ajánljuk, amelynek dózisát a területen előfor­duló gyomnövényekhez igazítjuk a következő táblázatban foglaltaknak megfelelően:

A Wish készítményt a hatékonyság növe­lése érdekében Superspray nedvesí­tő szerrel csomagban kínáljuk. A nedvesítő szer hozzáadása a fitotoxicitás kockázatát nem növeli. Egyéb növényvédő szerekkel törté­nő kijuttatása viszont nem javasolt.

A gyomszabályozáson kívül nem szabad megfeledkeznünk a kór­okozók elleni integrált védekezésről sem, amelynek jelentős részét a kémiai növényvédelem teszi ki. Évjárattól függően a kórokozók különböző mérték­ben fertőzhetnek, ami pedig jelentős terméskiesést és minőségromlást eredményezhet.

A nö­vényvédelmi kezelésekkel együtt javasoljuk levéltrágyázással pótolni a fontosabb makroelemek (nitrogén, foszfor) mellett, a mezo- és mikroelemeket. A lombtrágyázás kiváló kiegészítője a napraforgó talajon keresztül történő tápelem ellátásának, alkalmazásával javul a növények vitalitása, amelynek révén a betegségekkel szemben ellenállóbbá válnak.

További információ:
www.ikragrar.hu

Dr. Nagy Viktor (Syngenta Kft.)   

 

A kérdés megválaszolása kalászos, vagy kukorica esetén talán egyszerűbb lenne, de a napraforgó termesztésben ez egy jóval komplexebb gondolkodásmódot igényel. A napraforgó gyomirtási stratégiáját alapjában véve maga a hibrid határozza meg, de természetesen vannak olyan sarokpontok a gyomszabályozás során, amelyek kulcsfontosságúak a sikeres védekezésben.

A napraforgó gyomirtása már az előveteményben vagy annak tarlóján kezdődik. Célszerű a kalászos elővetemény tarlóján totális gyomirtó szeres kezeléssel védekezni az évelő gyomok ellen. Erre kiváló lehetőségként szolgál a glifozát tartalmú Medallon Premium. Különösen fontos, hogy már az előveteményben is olyan hatóanyagokat válasszunk, amelyek herbicid utóhatásától nem kell tartani.

A napraforgó gyomirtását csak posztemergens állománykezelésre alapozni, úgy gondolom nem lehetséges. A termesztésbe vonni kívánt hibrid tulajdonságaitól függetlenül, preemergens, azaz vetés után, kelés előtti gyomirtásra szükség van. A rendelkezésünkre álló, ugyan viszonylag szűk hatóanyag palettáról olyan kombinációt célszerű választani, amely a lehető legszélesebb gyomspektrummal bír, ám emellett a napraforgó számára a lehető legszelektívebb megoldást jelenti. Ez azért is kiemelt jelentőségű, mert a kezdeti fitotoxicitásra a napraforgó termése sokkal inkább érzékenyen reagál, mint a posztemergens kezelések által okozott, gyorsan múló tünetekre. Így a terület gyomflórája, illetve a talaj tulajdonságai (elsősorban a szervesanyag tartalom) határozzák meg az alapgyomirtószer milyenségét. A Syngenta termékpalettáján a Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold készítmények vethetők be a napraforgó preemergens gyomirtásában. Egy jól sikerült alapgyomirtással akár betakarításig gyommentes állományt érhetünk el (1. kép). Teljesen hatástalan alapgyomirtás nem létezik, még kevés vagy nem megfelelő eloszlású csapadék esetén is számolhatunk gyomirtó hatással, emellett a gyomkelés szinkronizálásával, egyöntetűbbé tételével a későbbi posztemergens kezelések hatékonyságát javíthatja.

1. kép: Jól sikerült alapgyomirtás Gardoprim Plus Gold (4,0 l/ha) + Dual Gold 960 EC (0,25 l/ha) (Hercegszántó, 2019)

A posztemergens gyomirtást a hibrid határozza meg. Vagy van egy hibrid, amit termeszteni szeretnénk és ez magával hozza a posztemergens gyomirtó szert, vagy egy termesztéstechnológiai rendszert választunk és az adott szegmensen belül keressük meg a számunkra legkívánatosabb hibridet. A herbicid toleranciával rendelkező hibridek megjelenésével egy biztonsági beavatkozási lehetőség áll a rendelkezésünkre a gyomirtás során, de csak erre alapozni kétséges. Akár az imazamox, akár a tribenuron-metil hatóanyag esetén a hatékonyságot a kijuttatás ideje határozza meg, a gyomok érzékeny fenológiai állapotához szorosan kötődik. Üzemmérettől, gépkapacitástól és időjárástól függően így előfordulhat, hogy nem időben érünk a kezeléssel a területre, ami a hatékonyság csökkenéséhez vezethet.

Jó kultúrállapotban lévő táblán hagyományos gyomirtású hibridet is bátran tervezhetünk. Magról kelő egy- és kétszikűekkel egyaránt fertőzött területen a Clearfield® hibridek, illetve ahol a mélyről csírázó gyomok is jelen vannak (szerbtövis fajok, csattanó maszlag stb.) ott a Clearfield® Plus hibridek termesztése és a hozzájuk kapcsolódó gyomirtási rendszer (Clearfield® hibridek esetén a Listego*, míg Clearfield® Plus hibridekben a Listego Plus**) javasolt. Évelő kétszikűekkel (pl.: mezei acat) vagy parlagfűvel erősen fertőzött területen az Express®-toleráns hibridek jelenthetik a megoldást. A Fluence®*** gyomirtó szer egyszeri (mezei acat ellen) vagy osztott kezelés (parlagfű és valamennyi magról kelő kétszikű gyom elhúzódó kelése esetén) formájában vethető be. Természetesen minden esetben az alapgyomirtás elvégzése garantálja a sikert.

Az egyszikűek ellen a Leopard 5EC**** szelektív egyszikű irtó készítményekkel tudunk állományban védekezni, ez kiemelt jelentőségű a fenyércirokkal borított táblákon, emellett állományban a kétszikű gyomok szűk köre (pl.: parlagfű) ellen is van most már beavatkozási lehetőség. Azonban ezen készítményre csupán mint kiegészítő vagy kisegítő, korrekciós szereplőként kell tekintenünk, amelyekhez szükség esetén célszerű folyamodnunk a hibridhez kapcsolódó gyomirtási rendszer betartása mellett.

Terjedőben lévő technológia a sávos művelés. Napraforgó esetében lehetőség van a vetéssel egymenetben, preemergensen végzett sávos gyomirtásra. Itt a sorközök gyommentesítése kultivátorral mechanikai úton történhet vagy lehetőség van a teljes felület állománykezelésére is (2. kép).

2. kép: Preemergens sávos (Gardoprim Plus Gold) gyomirtás kétszeri sorköz kultivátorozással kiegészítve (Ménfőcsanak, 2017)

További információ:
www.syngenta.hu

Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
Fluence® az FMC bejegyzett védjegye.
*A Listego azonos a Pulsar 40 SL, 04.2/1380-1/2013. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
**A Listego Plus azonos a Pulsar Plus, 04.2/10624-1/2015. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
***A Fluence azonos az EXPRESS 50 SX 534/2006 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel
****A Leopard 5 EC az ADAMA Hungary Zrt. bejegyzett márkaneve

Valovics Attila (UPL Hungary)  

Az egyszikű gyomok leküzdése érdekében jelentős a szuperszelektív posztemergens készítmények alkalmazásának igénye. A UPL több készítményt is tud ajánlani ebben a szegmensben. Közöttük fontos szerepet tölt be a Pantera 40 EC, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Lassan, de biztosan dolgozik a hatóanyag

A szer szelektivitásának alapja, hogy a kétszikűek biokémiailag tökéletesen lebontják a hatóanyagot. Hatóanyaga, a kizalafop-P tefuril az egyszikű gyomok levélszöveteibe felszívódva a zsírsav szintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elhalásos foltok) formájában. A hatóanyag felszívódva a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben. A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától.  A teljes hatáskifejtés mintegy 21 napot vesz igénybe, ezért a teljes eredményre türelmesen várni kell. Ugyanis a hatóanyag molekula szerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyök egy kémiailag stabilabb gyűrűs szerkezet, ezért nehezebben bomlik le a növény szövetén belül. Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha (pl. szárazság miatt) a tápanyagszállítás gátolt, úgy tűnhet, mintha nem hatna a szer. Ilyenkor nem kell megijedni, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat, öntözés) után a gyomirtó hatás nem marad el.

Rugalmas dózis

A felhasználás dózisa a gyomnövények féleségtől és fenológiai állapotától függően 0,6 - 3,5 l/ha között változik. Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8 – 1,0 l/ha, a mélyen gyökerező (rizómás) gyomok ellen 2,0 - 2,5 l/ha dózis szükséges. A magas dózis, 3,0 - 3,5 l/ha (esetleg osztott formában) a nehezen írtható tarackosok (nád, siska nádtippan) ellen szükséges.

A nehezen irtható egyszikűek közül a fenyércirok magról kelő alakja már 1,0 l/ha, a rizómáról kelő fenyércirok, az átoktüske, az ecsetpázsit 1,5-2,0 l/ha, a tarackbúza 2,0-2,5 l/ha dózis kijuttatásával jól irtható. Minél hosszabbak a gyomok hajtásai, levelei, annál erőteljesebb a gyomirtó hatás.

A napraforgóban a kijuttatásának időzítésénél fontos, hogy várjuk meg, amíg a legtöbb egyszikű gyom kikel, de a kultúrnövény takarásával még ne akadályozza a szer célfelületre rájutását.

A szert nagy nyomáson, apró cseppekben kell kijuttatni, hogy minél jobban felszívódhasson a leveleken.

Keverhetőség

A szuperszelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyártók a készítmények önmagában való alkalmazását javasolják.

Ez igaz a Pantera 40 EC-re is, de a felhasználás évei alatt sok tapasztalat gyűlt össze a keverhetőség kérdéskörében.

Napraforgóban nem javasoljuk az imazamox hatóanyagú posztemergens szerekkel történő keverést. Ezek kijuttatása után legalább 4-5 napig várjunk a Pantera 40 EC kijuttatásával. Ha a felhasználó mégis tankkeverék alkalmazása mellett dönt, feltétlenül érdemes keverési próbát végezni. Mindenképpen kerülni kell a hármas-négyes kombinációkat!

A forgalomban lévő egyéb posztemergens kétszikűirtó készítményekkel keverhető, elvétve tapasztalhatunk néhány kétszikű gyom esetében enyhe hatásosságbeli csökkenést.

További információ:
hu.uplonline.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!