MENÜ

Heti fókusz: Megjelentek a kéretlen látogatók a repceföldeken

2021.03.09.

Az őszi káposztarepce biztonságos termesztését nagymértékben befolyásolja a kártevők elleni védekezés hatékonysága. Mivel védekezhetünk a kéretlen látogatók ellen? A válaszokért kattintson!

Megjelentek a kéretlen látogatók a repceföldeken

A hozzászólásokért kattintson!

bálintsándor-corteva domokos-lajos-fmc-2021 gaal_orsolya-nufarm-k
Bálint Sándor
Corteva Agriscience
Domokos Lajos
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
  tasi_attila_sumi-agro vasas-lászló-upl  
  Tasi Attila
Sumi Agro Hungary Kft.
Vasas László
UPL Hungary Kft.
 

Bálint Sándor (Corteva Agriscience) corteva_horcolor_rgb-2019

 

Az elmúlt napok enyhe időjárásának köszönhetően megkezdődött a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) betelepülése a repcetáblákba! Amennyiben kártevő betelepülés tapasztalható a repcetáblán, nem érdemes a rovarölő szeres védekezéssel tovább várni, mert annak nem megfelelő időben történő elvégzése terméskiesést okozhat!

 

2021.02.23-k

2021. február 23-án Szegeden pirossal bejelöltük az ormányos imágókat.

 

A védekezés pontos időzítésének érdekében minden repce termesztőnek javasoljuk a csapdázás megkezdését elsősorban ragacslap, illetve sárgatál kihelyezésével.

 

2021.02.24-k

A kép Tápióbicskén mutatja a betelepülés 2021. február 24-i állapotát.

 

A Corteva Agriscience™ által idei évtől forgalmazott Magma® rovarölő szer különleges piretroid hatóanyagot tartalmaz, melyet egyedi molekulaszerkezetének köszönhetően, a piretroid rezisztens kártevők enzimrendszere sem tud hatástalanítani, ezért a rovarok a kezelés hatására rövid idő alatt elpusztulnak.

  • A Magma® látványos és gyors hatást biztosít 0,2 l/ha-os dózisban.
  • Már 5 °C feletti hőmérsékleten hatékony!
  • Piretroid rezisztens rovarok ellen is sikeresen használható

Részletes információval kapcsolatban keresse a Corteva Agriscience™ szaktanácsadóit, akik örömmel segítenek Önnek.

További információ:
www.corteva.hu


Domokos Lajos (FMC-Agro Hungary Kft.) fmc_logo

 

A repce kártevői esetében az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra sem vezet eredményre, ha a naptárt nézzük. A megfelelő abiotikus körülmények alakulása esetén a megszokottnál, elvártnál sokkal korábban is megjelennek a téli telelőhelyükről a kifejlett rovar alakban telelő kártevők, melyek súlyos károkat okozhatnak az éppen fejlődésnek induló repceállományban. Elsősorban a nagy repceormányossal és a repceszár-ormányossal találkozhattunk már február utolsó hetében, helyenként igen nagy egyedszámmal. E cikk megjelenésekor több termelő már elvégzett egy piretroidos kezelést az állományban, jó hatásfokkal.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvái által odvasított repce szára kevesebb tápanyagot képes továbbítani a virágzat, majd a termés felé, így jelentős terméscsökkentő tényező lehet. A károsított szár rostjai a nyári melegek hatására hamarabb szétesnek, így a növény megdőlhet, ami betakarításkori veszteségeket is okozhat.

 

img_6111-fmc-202103

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) kártétele

 

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) kicsit később, az igazi tavaszi felmelegedés időszakában keresi fel a repcét és szintén a szárat károsítja. Tojásait a levelnyélbe rakja, a kikelt lárvák odvasítják a levél főerét, előidézve a levélzet pusztulását, csökkentve az aktív asszimiláló felületet.

 

repcetarló,ormányos kártétel,lenti,2018júl03 (5)-fmc-202103

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) lárvák által odvasított repceszár

 

Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési lehetőség a Rapid® CS, mely a hullott csapadéktól, a hőmérséklettől, az UV erősségétől függetlenül képes kifejteni rovarölő hatását. Előnyeiért a hatóanyag (gamma-cihalotrin), és annak speciális mikrokapszulázott formulációja a felelős. A tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is biztosít 4-5 nap tartamhatást. A Rapid® CS repcében az AKG integrált programban is alkalmazható.

Az ormányosbogarakat néhány hét múlva a növekvő felmelegedés függvényében követik majd a repcefénybogarak (Meligethes aeneus). A repce-fénybogár esetében jellemzően azt a gyakorlatot követik a gazdálkodók, hogy ha a területen meglátnak 3-4 egyedet zöldbimbós növényenként, akkor elindítanak egy kezelést, általában piretroid típusú anyagra alapozva a technológiát. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a repce védelmét ily módon már nem tudjuk megoldani. Amire a növény átér a sárgabimbós állapotba, gyakorlatilag végignézzük a kártételt.

 

piretroid polgárdi 201904img_0247-fmc-202103

Repce-fénybogár (Meligethes aeneus) és kártétele

 

A késlekedés súlyos károkat okoz. A repce tavaszi kártevői közül a repce fénybogár képes egységnyi idő alatt a legnagyobb kárt okozni. A zöldbimbókat rágva megsérti a bibét, így nem lesz becő. Az időjárás változékonysága (szeles napok száma egyre növekvő tendenciát mutat) illetve az áprilisi munkacsúcs tovább tetézi a problémát, amelyet a kártevő okoz. Egy esetleges hatástalan permetezés nem csak bosszúságot, de nagymértékű gazdasági kárt is jelenthet ebben az időszakban. Azonban, ha szakítunk a hagyományokkal és még zöldbimbós állapotban az Avaunt® 150 EC rovarölő készítményt alkalmazzuk, még meg tudjuk akadályozni a kártevő térhódítását. Az így elvégzett kezelés a 8-10 napos tartamhatásával lefedi a repce növény zöldbimbós fenológiai állapotát, virágzásig megvédi az állományt a kártevőtől, mely azt követően már nem okoz kárt.

A termelői tapasztalatok alapján az Avaunt® 150 EC rovarölő szer, amelyet a repce termőterület több mint 1/3-án használtak 2020-ban, a fénybogár egyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában 170 ml/ha dózisban kijuttatva az időjárástól függetlenül, 8-10 napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár kártételtől.

További információ:
www.fmcagro.hu


Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) nufarm_uj_logo_szlogennel_2018-k

 

Zala megyében már február első hetében fogtak a sárga tálak nagy repceormányost. A hideg feltehetőleg gyérítette őket, de az időjárás enyhülésével a túlélőkre korán számíthatunk. Ezt követően hamarosan megkezdődik a szárormányosok betelepedése, majd zöld bimbóban már ott lehet a fénybogár, amely később a sárga bimbók kiodvasításával okozza a legnagyobb kárt. A sárga bimbóban jelenik meg a becőormányos, majd virágzásban csatlakozik a repcebecő-gubacsszúnyog.

 

 

A repcében kora tavasztól folyamatosan népes társaság károsít, így többször kell ellenük védekezni. A rendelkezésre álló kevés hatóanyag a rezisztencia kialakulásának kedvez, ezért ezeket rotációban és tankkeverékben célszerű alkalmazni. A piretroidok évtizedek óta alappillérei a repcekártevők elleni védekezésnek. Tömeges betelepedés esetén taglózó hatásuk miatt nélkülözhetetlenek, ezért kombinációban még hosszabb hatástartamú készítmények mellett is célszerű használni őket. Alkalmazásuk önmagukban való kijuttatás esetén más szerrel váltakozva célszerű.

A Nufarm palettáján több piretroid készítmény is található, amely a kora tavaszi kártevők ellen hatékonyan bevethető. Az eszfenvalerát hatóanyagú Sumi Alfa 5 EC, a lambda-cihalotrin hatóanyagú Kaiso EG és a béta-ciflutrin hatóanyagú Bulldock 25 EC erős taglózó hatásuknak köszönhetően egyaránt megállják a helyüket önállóan és tartamhatású készítmények kombinációs partnereként is.

Sárga bimbós állapottól kezdve a méhek védelme érdekében a piretroidok közül az egyedi molekulaszerkezetű tau-fluvalinát hatóanyagú Mavrikot ajánljuk, melyet a méhek látogatásának időszakában is teljes biztonsággal használhatunk.

A Nufarm növényvédő szereiről részletesen tájékozódhat termékkatalógusunkból.


Tasi Attila (Sumi Agro Hungary Kft.) logo_sumiagro_2018-k

 

A jó idő beköszöntével a repce tavaszi kártevői is megmutatják magukat. A tapasztalt termelők számára már megszokott, hogy február második felében, a napsütéses meleg napokon a szárormányosok akár tömegesen bújnak elő rejtekhelyeikről. Ilyenkor kezd fejtörést okozni, hogy mikor és mivel kezdjünk védekezni e kártevők ellen ráadásul úgy, hogy a klórpirifosz hatóanyag használata ma már nem lehetséges.

Az éjszakák még sokszor fagyosak, a rovarölő szerek is gyorsabban hatásukat veszthetik. Abból kell kiindulnunk, hogy hatékony védekezést a kontakt szerek esetében az ormányosok aktív állapotában, illetve felszívódó szerek esetében a növények aktív állapotában lehet elérni. Ezért lehetőleg a permetezéseket is a délutáni melegebb órákra kell időzíteni, hogy a hatóanyagok ténylegesen célba érjenek.

Akiknek nem okoz problémát a többszöri permetezés logisztikája azoknak célszerű egy első, gyérítő védekezést végrehajtani kontakt, piretroid hatóanyagokkal. Meleg, délutáni órákban elvégezve jelentősen csökkenteni tudjuk a kártevők számát, közvetve pedig a lerakott peték számát. Ideális megoldás a lambda-cihalotrin hatóanyagú WAKIZASI nevű szintetikus piretroid készítmény, amely szélcsendes időben a kontakt hatás mellett repellens hatással is bír.

A felszívódó, illetve a felszívódó + kontakt hatású rovarölő szereket általában – az időjárás függvényében – március első dekádja körül célszerű kijuttatni. Támpont az legyen, hogy a permetezés a fagyos éjszakák elmúltával történjen. Az igazi nagy tömegű szárormányos megjelenés is ebben az időszakban várható. Általában ekkor már a repce is kellően aktív növekedési állapotba van, a víz és tápanyagszállítás fokozottan történik, így a felszívódó rovarölő hatóanyagok kellőképpen szétáramlanak a növényben. Az INAZUMA rovarölő szer felszívódó és kontakt hatóanyag kombinációjával remek választás ebben az időszakban.

A szárormányos invázió végével sokszor összecsúszva, vagy azt szorosan követve a fénybogarak betelepülése következik. A zöldbimbó fenológiát elérve jelenlétük már tömeges és kártételük is ilyenkor a legveszélyesebb. A legtöbb repce termesztő ezért ilyenkor egy újabb permetezést időzít. Amíg nincsenek méhek a területen, addig a kontakt, illetve kontakt + felszívódó készítmények, mint például az INAZUMA itt is használhatóak nappali kijuttatással. Viszont a méhek megjelenésével ezek a termékek csak méhkímélő technológiával kerülhetnek ki.

 

20160329_130223_resized_re-1200

Repce fénybogár

 

Virágzásban a fénybogorak mellett megerősödik a becőormányos jelenléte is. A méhek aktivitása miatt a méhekre nem jelölés köteles készítmények kerülnek bevetésre. E csoportnak az egyik leg(el)ismertebb készítménye a MOSPILAN 20 SG. Hosszú hatástartamú acetamiprid hatóanyaga nem csak a fénybogaraktól, hanem a becőormányosoktól és a becőszúnyogoktól is véd. 2021-ben a lehetőségük van a termelőknek az AUTENTIC nevű, szintén az eredeti Japán acetamiprid hatóanyagú készítmény használatára is.

 

repce-becormanyoskr6_re-1200

Repce-becőormányos

 

Fontos megjegyezni, hogy a repcében használható rovarölő hatóanyagok számának csökkenése, illetve az annak következtében kialakuló egyoldalú szerhasználat miatt jelentősen megnőhet a jövőben a kártevőkben kialakuló rezisztencia veszélye. Ezt a veszélyt csökkenthetjük, ha a permetezések során hatásfokozó készítményeket használunk, mint pl. a SPUR. Ezen adjuvánsok hatására a kijuttatott hatóanyag jelentősebb része tud hasznosulni, tehát csökken az esélye, hogy a rovar hatástalan dózissal találkozzon.

Amennyiben a fentiek figyelembevételével okszerűen, jól időzítve védekezünk a kártevők ellen, akkor a hatóanyag-kivonások ellenére, hosszútávon is „pénztermelő növény” maradhat a repce a termelők számára.

További információ:
www.sumiagro.hu


Vasas László (UPL Hungary Kft.) upl_openag_2019_logo

 

Az idei, szolkatlanul meleg, február végi időjárás érdekes helyzetet eredményezett az őszi káposztarepce táblákon. A 20°C körüli nappali hőmérséklet hatására a repceszár-ormányosok (lásd 1. kép) tömeges betelepedését lehetett tapasztalni.

 

1. számú kép -repceszár-ormányos imágó-k

1. kép

 

Az ezt követő időszak melegebb napjain tovább folytatódott az imágók repce táblák felé történő mozgása. A területeken elhelyezett sárga, ragacsos lapok felületén egyenletesen voltak megfigyelhetők a bogarak, sokuk csak a lábuknál volt beleragadva, ami egyértelmű jele annak, hogy ebben a melegben az imágók legnagyobb része már repülve érkezett a csapdákra (lásd 2. sz. kép).

 

2. sz. kép-repceszar-ormanyosok

2. kép

 

Azonban a tavaszi, egyenletesen meleg időjárás még nem érezhető, az éjszakák még hűvösek, gyakran fagyosak. Ilyenkor az imágók aktivitása is erősen lecsökken, és csak a napközbeni felmelegedéssel párhuzamosan, 10°C körül kezdenek újra intenzívebb mozgásba. A párzás után a kikelő lárvák a repceszár belsejében károsítanak (lásd 3. kép).

 

repceszár-ormányos-4-k

3. kép

 

A gyakran 50-70 imágót 1-2 nap alatt begyűjtő csapdák látványa sok termelőt védekezésre késztetett. Mind a Dunántúlon, mind az Alföldön történtek kezelések, elsősorban piretroid típusú inszekticidekkel.

A csapdákban elvétve már egy-egy repcebolha imágó és néhány repcefénybogár imágó is megjelent, azonban ezek tömeges megjelenéséhez tartósabban meleg időjárásra van szükség.

Amennyiben ebben a mostani, még hűvösebb időjárásban védekezésre lenne szükség, akkor az ilyenkor már hatékony piretroidok alkalmazása javasolt. Ebben az esetben is azért több napon keresztüli 12-15°C meleg szükséges. Ezekhez a kezelésekhez cégünk, az UPL palettáján, több piretroid is rendelkezésre áll. A Cyperkill 25 EC (cipermetrin), a Cyperkill Max (cipermetrin) és a Deltaphar 25 EC (deltametrin) a virágzás előtti időszakban használható, méhekre kifejezetten veszélyes besorolásuk miatt. A Markate 50 (lambda-cihalotrin) virágzásban is, méhkímélő technológia alkalmazásával használható fel.

Új termékünk a folyékony formulációjú, acetamiprid hatóanyagú Aceptorro 200 készítmény, amely méhekre nem jelölésköteles besorolású, így akár virágzásban, napközben is biztonsággal használható a repce kártevői ellen.

A repcében a kezelések hatékonyságának növelése érdekében mindenképpen nedvesítőszer hozzáadását javasoljuk. Erre kiválóan alkalmas a Silwet Star készítményünk, 0,1 %-os koncentrációban.

A Cyperkill Max és az Aceptorro készítményből egy 20 ha kezelésére összeállított virtuális csomag is a termelők rendelkezésére áll, amelyben 1 liter Cyperkill Max és 4 l Aceptorro található.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

 

-an összeállítás-