Heti fókusz: Kihagyhatatlan lépések a repce tápanyagellátásában

Agro Napló
A legfontosabb tennivalókról szakértők tájékoztatnak.

Kihagyhatatlan lépések a repce tápanyagellátásában

A hozzászólásokért kattintson!

Baráth Dávid
Natur Agro Hungária Kft.

Makra Máté
Yara Hungária Kft.

Baráth Dávid (Natur Agro Hungária Kft.) 

A rizoszféra a talaj azon része, amely a növényekkel közvetlen kölcsönhatásban áll. Az itt fellelhető baktériumokat a szakirodalom összefoglaló néven PGPR-, azaz növényi fejlődést segítő baktériumoknak nevezi. Számos pozitív hatásuk közé tartozik a légköri nitrogén megkötése, a növényi etilénszintézis-gátlás, a tápanyagmobilizálás és a növényi stressztolerancia-növelés is. Segítik a szerves anyag bontását is, ami a növény táplálásán túl a talajművelés szempontjából sem utolsó szempont.

Idén, a repce vetése során semmiképpen se hagyja ki a baktériumtrágya-kijuttatást! Ezen termékek használatának rengeteg pozitív hatása közül három nagyon fontos előnyre hívjuk fel a figyelmet.

Szárbontó hatás: A repce kiváló minőségű vetőágyat igényel, melynek kialakítása az elővetemény szármaradványai miatt nehezebben oldható meg. A baktériumok kijuttatásával nagyban hozzájárulhatunk az intenzív bomláshoz, egyúttal a maradványokban tárolt tápanyagok feltáródásához.

Talajkondicionáló hatás: A talajélet helyreállítására megoldást jelenthet a baktériumtörzseket tartalmazó mikrobiológiai készítmények folyamatos használata. Kijuttatásukat követően a mikroszervezetek gyorsan elszaporodnak a gyökérzónában, és olyan nagyszámú populációt hoznak létre, ami hatékonyan gyorsítja fel a mikrobiológiai folyamatokat.

Biokontroll hatás: A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) világszerte az egyik legelterjedtebb polifág növénykórokozó. A fertőzések elsődleges forrásai a rendkívül ellenálló szkleróciumok, melyek akár évekig is fertőzőképesek maradhatnak. Az alábbi kísérletben Trichoderma asperellum gomba szkleróciumokkal szembeni biokontroll hatását vizsgáltuk.

Piros táptalaj, barna trichoderma, és a fehér szklerotínia. Fotó: Zöld Judit

A gombatelepeken 6 nap után látható, hogy a trichodermával is kezelt petri-csészékben (felső sor) a szkleróciumok számával arányosan nagyobb területet voltak képesek elfoglalni a szklerotínia micéliumai, azonban még így is a trichoderma területfoglalása volt a jelentősebb. A kontroll (alsó sor) csészék tartalmán szemmel láthatóan is el tudta érni a szklerotínia a teljes borítást a táptalajon.

Baktériumtrágyázás a gyakorlatban: 11,83%-os terméstöbblet repcében!

Szentdénesen végzett szántóföldi kísérletünk során teljes Natur Technológiát (talajkezelés + lombkezelés) alkalmaztunk. A területet kezelt és kezeletlen parcellára osztottuk, melyek elkülönítve lettek betakarítva.

Kísérleti kezelés

Termékismertető

A Natur Forte koncentrált talajkezelő készítmény, amely több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaz, melyek javítják a talaj szerkezetét, és jelentős mennyiségű tápanyagot szolgáltatnak, valamint növekedésserkentő anyagokat állítanak elő a növény számára. Az oldat Trichoderma gombatörzseket is tartalmaz.

A Natur Plasma T élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor.

A Natur Active koncentrált tápanyagösszetételű levéltrágya, mely a növény életéhez szükséges makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazza.

A MONO adalékok megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők.

A májusban szedett mintatövek gyökerén látszik a kezelt növény (jobbra) dúsabb gyökérzete.

A terméseredmények

A kezelt parcellán közel 12%-os lett a terméstöbblet. Mindez a kezelés költségének levonása után is 11 552 forint plusz bevételt jelent hektáronként!

Ha termékeink felkeltették az érdeklődését, keressen minket a naturah.hu-n található elérhetőségeinken!

Makra Máté (Yara Hungária Kft.) 

A repce tápanyagutánpótlási technológiája összetett, több olyan lépésből áll, melyek akár önmagukban is meghatározzák a sikerességet. Az alaptrágyázást követően többszöri fejtrágyázás, valamint a lombtrágya kezelések sem maradhatnak ki a sorból. Tenyészideje hosszú, akár 10-11 hónap is eltelik a vetéstől az aratásig, mely alatt könnyen felvehető, és folyamatos tápanyagforrást kell a számára biztosítani. Az időjárásunk egyre inkább kiszámíthatatlan, ezért a tápanyagutánpótlással is arra kell törekednünk, hogy a hosszan tartó csapadékszegény időszakokat minél kisebb kieséssel vészeljék át növényeink.

A repce vetése a napokban kezdődik, így az első és talán legfontosabb tápanyagutánpótlási művelet az alaptrágyázás, mely a magágykészítő műveleteket megelőzően már megtörtént. A repce esetében is egyre elterjedtebb, különösen a szélesebb sortávú állományoknál a vetéssel egymenetben végzett startertrágyázás. Legyen szó alap-, vagy starterként való alkalmazásról, a magas fizikai tulajdonságoknak köszönhetően a YaraMila melegen granulált komplex műtrágyák pontosan adagolhatóak, nagy munkaszélesség mellett is egyenletesen szórhatóak. Összetételükre jellemző a különböző P/K arányok mellett a jelentős mikroelemkiegészítés, mely a kezdeti fejlődéshez szükséges igényeket fedezik. Javaslatunk szerint jó P-K ellátottság mellett 300-350 kg/ha dózisban a YaraMila 9-12-25 a repce elméleti igényeit teljesen lefedő összetétel. Magasabb igények, vagy rosszabb talajadottságok mellett a YaraMila 7-20-28 és 8-24-24 összetételek ajánlottak 250-300 kg/ha mennyiségben. Káliummal jól ellátott területeken használható a YaraMila 16-27-7 összetétel, mely magasabb nitrogéntartalmával, alacsonyabb hektárdózis mellett a repce őszi nitrogén igényét is fedezni fogja.

A YaraMila komplex műtrágyák széles P/K arányban állnak rendelkezésre

Az őszi időszakban elsődleges cél, hogy a megfelelő télállóság biztosított legyen, melyhez legalább a 8 tőlevélrózsás állapotot, és mélyrehatoló, vastag gyökérzetet kell a repcének fejleszteni. A foszfor és kálium mennyisége és aránya mellett az őszi időszak legfontosabb kérdése a szükséges nitrogén mennyisége. A szükségesnél kevesebb, de a több nitrogén is kedvezőtlen a fejlődés szempontjából. A nitrogénellátottság mérésére a repcében is van lehetőségünk. A Yara IRIX alkalmazás az adott pillanatban a felvett nitrogén hatóanyag mennyiségét mutatja meg. Az őszi fejlődés végére átlagosan 50-60 kg N/ha az a mennyiség, amit visszaigazoltan a növényállománynak fel kell vennie (a talajból, valamint az alaptrágyaként kiadott komplex műtrágya nitrogén részéből összesen). Ha nem érjük el ezt a szintet, akkor az érvényes jogszabályoknak megfelelve, alacsony adagú nitrogén fejtrágya lehet szükséges, mely az elmúlt években is több helyen a gyakorlat része volt. Erre célszerű kénes nitrogén formát választani, ugyanis a repce a kénnel szemben a fejlődése során folyamatos igénnyel rendelkezik. A végig jellemző 4:1 nitrogén:kén arányt célszerű minden nitrogénkijuttatásnál figyelembe venni,  vagyis célszerű minden nitrogén kijuttatás mellett kénes formát választani. A YaraBela Sulfan 24% nitrogén mellett 15-18% SO3-ot is tartalmaz (6-7,2% elemi kén (S) formában kifejezve, a gyártás helyétől függően), vagyis a szükséges arányban kiegészítve kénnel.

A repce tápellátásában a lombtrágyáknak is kifejezetten nagy szerep jut. Érzékeny a mikroelemek hiányára (kifejezetten a bórra, mangánra és a molibdénre), lombon keresztül ezek a tápanyagok igen hatékonyan pótolhatóak, gyakorlatilag a teljes igény ilyen módon fedezhető. Legfontosabb szerepe ilyenkor a bórnak van, mely a megfelelő gyökérzet kialakításához nélkülözhetetlen. Az erősebb gyökérzettel a talaj tápanyagkészlete, valamint az alaptrágyaként kijuttatott hatóanyagok hasznosulása is kedvezőbb. A molibdén a nitrogén hasznosulásához szükséges, a mangán pedig reguláló hatású ebben az időszakban, így kiemelt szerepe van a télállóság fokozásában. Ősszel a regulátorozással egymenetben javaslatunk a YaraVita Brassitrel Pro, a Yara növényspecifikus lombtrágyáinak egyik zászlóshajója, mely már évek óta bizonyítja - a termelői visszajelzések alapján is - helyét a repce lombtrágyázási technológiájában. Magas hatóanyagtartalmú, szuszpenziós forma, a bór, mangán és a molibdén mellett magnéziumot, kalciumot és ezek felvételét segítő nitrogént is tartalmaz, így egy termékben, hatékony formában juttathatóak ki repce számára fontos tápelemek. Őszi adagja 1,5-2,0 l/ha.

A repce tápanyagutánpótlása nem egyszerű feladat, egyrészt mennyiségi szempontból is meg kell felelni, másrészt az elemek arányára, és a szükséges mikroelem pótlásra is figyelemmel kell lenni. A Yara kínálatában a magas minőségű alap- és fejtrágyák, valamint a lombtrágyák is megtalálhatóak, melyekkel teljes tápanyagutánpótlási technológia valószítható meg a repce számára.

Tápanyagellátási javaslatainkról megjelent írásainkat, technológiai javaslatainkat és termékeink jellemzőit, elérhetőségeinket a www.yara.hu honlapunkon olvashatják.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!