Heti fókusz: Íme a legújabb szójafajták!

Agro Napló
Elkezdődött a tavaszi fajtaválasztási szezon! E heti összeállításunkban a legújabb szójafajtákra fókuszálunk.

A legújabb szójafajták

A hozzászólásokért kattintson!

Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.
Virágné Pintér Gabriella
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Popovics Tamás
Galldorf Zrt.
Fejes Vilmos
Karintia Kft.
Szemerits Balázs
RWA Magyarország Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Zubek Lajos
Sumi Agro Hungary Kft.

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.) 

Az utóbbi két évben négy új fajtával és egy remek oltóanyaggal bővült az Agromag Kft. szója ajánlata. Kezdjük az elején!

2018-ban a számunkra új Prestoproval és a Borbálával bővítettük szója fronton a portfóliónkat. Betakarításkor mindkét fajtánál magas fehérjetartalom – a Prestopronál 41%, a Borbálánál 39% körüli – és jó termésátlag várható. Jó az állóképességük és minimális pergési veszteséggel kell náluk kalkulálnunk. Az igen korai éréscsoportba tartozó Prestopro jól tolerálja a megkésett vetést. Az ország egész területén stabil terméseredményekre képes. 2018-ban Baranya megyében remekelt, 4,37 t/ha-os terméseredményt ért el a hoboli bemutatósorban. A Borbála az Ika egyik váltó fajtája lehet. Nemesítője szerint a biogazdálkodók előszeretettel használják, mert az átlagnál jobb a gyomelnyomó-képessége. Mindemellett kiemelkedően is tud teremni, 2017-ben Dalmandon a kisparcellás kísérletünkben 4,63 t/ha-os termésátlaggal takarítottuk be.

Prestopro

2018-ban már az új oltóanyagunk nagyüzemi verziójával oltottuk a fajtáinkat. 2019-től mindenki számára elérhető a Liquifix termelőknek szánt verziója is, amely lehetővé teszi a vetés helyszínén való oltást. A készítmény folyékony halmazállapotú a tökéletes fedés végett. Kiemelkedően magas számban tartalmaz Bradyrhizobium japonicum baktériumot, amelyet a gyártó steril körülmények között állít elő, hogy kiváló minőségű oltóanyagot kaphasson a termelő. Az előnye még a készítménynek az, ha a felvitel után úgy adódik a helyzet, akkor nem szükséges rögtön elvetni az oltott magot, mert az száraz, hűvös helyen akár hét napig tárolható. Mindemellett a kiváló baktérium törzsanyagnak köszönhetően termésnövelő hatása is van. Zalaszentgróton egy színvonalas kisparcellás kísérletben volt elvetve a Seka Liquifix-szel oltva és natúr (1. ábra). Az ábrán jól látható, hogy mekkora terméstöbbletet ért el az új termékünkkel oltott Seka.

1. ábra: 2017-es zalaszentgróti szója hozamkísérlet (forrás: Dr. Szabó Agrokémia Kft.)

A 2019-es szezonra sikerült újabb két fajtával bővítenünk a portfóliónkat. A Mercury az igen korai éréscsoportban, a Sinfonia a középérésűek között veszi fel a versenyt a piacvezető fajtákkal. A Mercury kimondottan jól ellenáll a megdőlésnek. Vetésidő optimuma tág, öntözött körülmények között akár másodvetésre is alkalmas. Az elmúlt két évben éréscsoportjában megnyerte a kisparcellás kísérleteinket. 2017-ben 3,89 t/ha-os, 2018-ban pedig 3,42 t/ha-os termésátlaggal remekelt 5 kísérleti hely átlagában. A Sinfonia terméspotenciálja mellé átlagosnál jobb fehérjetartalom társul. 2016-ban és 2017-ben NÉBIH által rendezett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletekben ért el kiemelkedő termésátlagokat. 2016-ban az iregszemcsei kísérleti állomáson 6,52 t/ha-os eredménnyel, a második helyet elérő fajtára 0,37 tonnát ráverve lett első. 2017-ben a bólyi állomáson lett az első 5,82 t/ha-os termésátlaggal. 2019-ben mindkét fajtából csak magasabb szaporulati fok érhető el!

Mercury

Próbálja ki Ön is ezeket a remek újdonságokat, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön az eredményeiben!

Sikeres szójatermesztést kíván az Agromag Kft.!

További információ:
www.agromag.hu

Virágné Pintér Gabriella (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A Gabonakutató szója nemesítése mindössze két évtizedes múltra tekint vissza, de ebben a nemesítési szempontból rövid időszakban is sikerült maradandót alkotnunk. Kiváló fajtákkal, területre és fajtára adaptált agrotechnikával és kiváló minőségű, prémium kategóriás vetőmaggal állunk a termelők rendelkezésére. Mindent elkövetünk, hogy reagáljunk, alkalmazkodjunk a változó környezeti, közgazdaság feltételekhez, és leginkább a gazdálkodó partnereink eltérő igényeihez.

A Kárpát-medencében történő nemesítés egyik előnye, hogy a folyamat során az itt előállított anyagok rendszeresen találkoznak az extrém körülményekkel, így már a szelekció során kiválasztásra kerülnek a leginkább alkalmazkodóképes genotípusok. A fajtaválasztásnál a termőképesség mellett olyan fontos tulajdonságok játszanak szerepet, mint az érésidő, az állóképesség, a növénymagasság, az alsó hüvelyek elhelyezkedése. Ezeket a paramétereket agrotechnikai elemekkel alakíthatjuk, de mégiscsak fajtajellegek. Ezért fontos, hogy ilyen szempontból is vizsgáljuk a termeszteni kívánt fajtákat.

A Gabonakutató kínálata tenyészidőben, hasznosításban, intenzitásban is eltérő szójákat tartalmaz. Az érésidő szempontjából tovább bővült a rendelkezésre álló fajták köre. A legkorábbi, 00-ás éréscsoportban kínálunk egy új, kiemelkedő paraméterekkel rendelkező fajtát, a Suedina-t.

Suedina – koraiság, kimagasló termés és fehérjetartalom

A Suedina kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik. Tenyészideje 120-125 nap, az ország északi területein is biztonsággal beérik. Javasolt vetésideje április közepétől május végéig. Az ezerszemtömege nagyon magas, 220-240 gramm, valamint fehérjetartalma is átlagon felüli, 40-42%. A növénymagassága 80-90 cm, növekedési típusa féldeterminált. Kezdeti fejlődési erélye és állóképessége is átlagon felüli. Jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz.

Az idei évben több helyen 4 tonna feletti terméssel takarították be (1. ábra), magas ezerszemtömegének köszönhetően valamint a koraisága miatt a nyár végi komoly aszály sokkal kevésbé károsította, magja kitelt, ezzel biztosítva a kiváló termésátlagot.

1. ábra. Suedina termése szója üzemi kísérletekben, 2018. (kg/ha)

Prémium minőségű vetőmag

A GK szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer a vetőmag előállításban. Folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére a HiCoat® Super oltóanyagot visszük fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot.

További információ:
www.gabonakutato.hu

Popovics Tamás (Galldorf Zrt.) 

A Galldorf Zrt. kizárólagos szójatermesztési partnere az EURALIS, amely a legnagyobb GMO mentes szójanemesítő Európában. Innovatív cégként folyamatosan újítja meg a kínálatát, amiben kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a magyarországi termesztési körülményeknek leginkább megfelelő fajtákat hozhassuk forgalomba. Fajtáink folyamatosan szerepelnek a NÉBIH hivatalos kísérleteiben és az itt elért eredmények visszaigazolják, hogy az EURALIS szója genetika kiemelkedik a konkurens termékek közül. Az idén és az elmúlt években is legalább egy éréscsoportban is EURALIS szójafajta végzett az élen. A hazánkban eltöltött több mint 15 év alatt az EURALIS szójafajták kiemelkedő teljesítményükkel a magyar termesztés megkerülhetetlen szereplőivé váltak. Cégünk az egyik legszélesebb fajtaválasztékkal rendelkezik, így a 2019. évi szezonban is az összes, Magyarországon biztonságosan termeszthető éréscsoportban kiemelkedő teljesítményre képes fajtákat kínálunk ügyfeleinek.

A sikeres termesztést alapvetően befolyásolja és meghatározza a vetésidő helyes megválasztása. Számos esetben tapasztalható, hogy a hideg talajban történő vetés és a hektikus tavaszi időjárás kaotikus kelést eredményez a szántóföldeken. Ennek kiküszöbölésére a színvonalas francia nemesítői munka büszke eredményeként jött létre egy kitűnő kombináció, amelyben a piacvezető Euralis fajták hidegtűrő genetikája adaptálódott a hazai körülmények változékony feltételeihez.

Ezen irányvonalat képviselik a Galldorf Zrt. portfóliójában az ES Comandor, ES Mentor, ES Advisor és ES Mediator szójafajták is. A vetésidő megválasztásánál a fajták hidegtűrésének köszönhetően nem feltétlenül a naptári időszakhoz (április 15.-május 1.), sokkal inkább a talaj felső 5-8 cm-nek állandó 10 Co feletti hőmérsékletéhez kell igazodni.

A Galldorf Zrt. által forgalmazott új Euralis szója vetőmagok közül a legkorábbi fajta az ES Comandor, amely az EU szóját is termesztő északi államaiban (Németország, Lengyelország) abszolút piacvezető, éréscsoportjának (000) etalonja. Legfontosabb, döntést előkészítő jellemzői az alábbiak: érésidő (000) csoport, az ország összes szójatermesztő területén javasolt a vetése. Növekedési típusát tekintve féldeterminált, terméspotenciálja jelentős, mintegy 4,5 tonna/ha. Éréscsoportján belül kiemelkedő termőképességgel rendelkezik, erős szára megdőlésre nem hajlamos. Magas fehérjetartalom és ehhez kapcsolódó jelentős nyerszsír tartalom jellemzi. Nagyon jó a kezdeti fejlődése, korán virágzik, Sclerotinia toleranciája nagyon jó. Rövid tenyészideje miatt korán lekerülő kalászos kultúra után termeszthető, de kelesztő öntözés szükséges lehet. Baranya megyében 2018. nyarán másodvetésben, korán lekerülő mustár és árpa után öntözés nélkül, szerencsés időben megkapott némi esőnek köszönhetően 2,80-3,20 tonna/hektár termést takarítottak be üzemi méretekben. Ajánlott tőszám vetéskor 600.000-700.000/ha. Termesztése során a pendimentalin hatóanyag tartalmú gyomirtó szerek használata nem javasolt!

ES Comandor

Az igen korai és a korai éréscsoport határán (00/0) kínáljuk az ES Advisor fajtát. Jellemzői a következők: érésidő (00/0) csoport, az ország összes szójatermesztő területén javasolt a vetése. Növekedési típusát tekintve folytonnövő, a terméspotenciálja jelentős, 5 tonna/hektár! Erőssége a kiemelkedő termőképessége mellett a megdőlésre nem hajlamos erős szára, az átlag feletti fehérjetartalma és a magas szintű Sclerotinia tolerancia, amely egyre fontosabb kritérium a fajta megválasztásánál. Ajánlott tőszám vetéskor 450.000-550.000/ha.

ES Advisor

További információ:
www.galldorf.hu

Fejes Vilmos (Karintia Kft.) 

A 2018-as szójaszezonból kiindulva kijelenthetjük, hogy a szója termesztés is (akárcsak a kalászos) a korai fajták használata felé tart. Ennek fő oka az időjárási viszontagságokban keresendő, ezen belül is főként a szárazságban. Korai fajták választásával próbálják meg a gazdák elkerülni a már évek óta rendszerint bekövetkező augusztusi aszályt, amely nagyban csorbíthatja a betakarításra kerülő szójabab mennyiségét.

Ezt a tényt alapul véve a Karintia Kft. kibővítette a már amúgy is széles fajtakínálatát újabb két dupla nullás (Atacama 00, Angelica 00), és egy tripla nullás fajtával (Antonia 000). A Pannon régióra nemesített „Karintiás” fajtákhoz híven fő jellemzőjük a magas (15 cm) első hüvelymagasság, termésstabilitás, kimagasló szárazságtűrés. Ahogy a 2018 évi NÉBIH által végzett és közzétett szója fajtakísérletek is bizonyítják, méltán vár a cég sokat ezen fajtáktól, hiszen az éréscsoportjuk (igen korai éréscsoport) abszolút győztesei lettek.

Megmaradtak a jól bevált szuper korai fajták, amelyek  másodvetésként is termeszthetőek, növelve a terület jövedelmezőségét, de akár főnövényként is megállják a helyüket, hisz terméspotenciáljuk a kísérletek alapján akár a 4 tonnát is eléri.

Természetesen a déli régiókban továbbra is a hosszabb tenyészidejű szójákat választják a gazdák, ugyanis az ott rendelkezésre álló nagyobb hőösszeg kiváló alap egy hosszabb érésidejű fajtának. Minden fajta a már „megszokott” kettős komponensű oltási technológiával kerül a piacra, amelyet a zöldítésben is lehet szerepeltetni, ugyanis nem tartalmaz olyan kemikáliát, ami miatt kizárásra kerülne.

A Karintia Kft. termelőinek véleményei is a fajták jó alkalmazkodóképességét, és stabilan magas termőképességét igazolják vissza:

„Az Angelica fajtát a 2018-as évben 44 hektáron vetettük el és regionális szinten kimagasló 4,2 t/ha eredménnyel takarítottuk be. A fajta előnyének a korai, jó vízleadást és a könnyű betakaríthatóságot emelném ki, a korábban termesztett fajtákkal szemben. További előny, hogy a betakarítás nem csak könnyű volt a növény vízleadásának és csépelhetőségének köszönhetően, hanem veszteségmentes is, az alsó emeletek magasságából kifolyólag. Így gyakorlatilag hagyományos gabona vágóasztallal sem hagytunk hüvelyt az adapter alatt. Mindemellett a precíziós gazdálkodásba is jól illeszthető fajta, mivel a terület egy részén helyspecifikus tápanyag és vetőmag kijuttatást valósítottunk meg, amely részekről a táblaátlaghoz képest kiemelkedően magasabb profitot realizáltunk.” - Krauser Jakab Ügyvezető Igazgató K-Prec Kft.

„Több éve foglalkozom szója termesztéssel. Korábban Sigalia fajtát vetettem, de a 2018-as évben a legújabb genetikát képviselő Angelica fajtát is beválasztottam vetésforgómba. 0% nitrogén kijuttatás mellett, kálium és foszforban jól ellátott talajokon, öntözetlen körülmények között a fajta a térség adottságaihoz viszonyítva kiemelkedő átlaggal takarítottuk be. Az aszályos vetési és kelési időszakot jól tolerálta, majd az ezt követő időszakban robbanásszerűen  megerősödött és egybefüggő, erős állományt alkotott. Könnyen aratható, pergésre nem hajlamos, kiváló terméspotenciálú fajta jól tűri a extenzívebb, szélsőségesebb körülményeket is, a korai éréscsoport biztató fajtájaként tartom számon.” - Kolozsvári Gábor, Kunhegyes

Az idei év abban is más a vetőmag előállítók számára, hogy feltűnően magas a diaportés megbetegedések aránya a betakarított vetőmag alapanyagokban, amely azt sugallja, hogy kevesebb jó minőségű vetőmag lesz országszerte. Így nemcsak a lecsökkent szaporító terület (8000 ha-ról 4000 ha volt 2018 ban a szója szaporító terület), hanem a betegségek általi kiesés is tizedeli a vetőmag mennyiséget. Érdemes tehát a szója termesztőknek időben gondolkodni, és a területüknek megfelelő fajta kiválasztása után megrendelni a vetőmagot, mert nagy valószínűséggel a fent említett fajtákból hiány lesz.

További információ:
www.karintia.hu

Szemerits Balázs (RWA Magyarország Kft.) 

Hazánk szójatermesztése 63 013 ha-on folyt a 2018-as évben. Ez a 2012-2016. évi átlagterülethez képest több mint 20 %-al több vetésterületet jelentett. Az idő előre haladtával nemcsak a vetésterület bővült, hanem a termésátlagok is emelkedtek. Egyfelől ez köszönhető a technológiai háttér rohamos fejlődésének, valamint a tudás és tapasztalat kiszélesedésének is. Másfelől a növekvő piac egyre inkább igényt formál arra, hogy a vetőmag forgalmazó cégek magasabb szintre emeljék a vetőmag előállításuk minőségét, valamint a hazai viszonyok között legjobban teljesítő fajták értékesítését. Cégünk, az RWA Magyarország Kft. termékpalettáját a korai éréscsoportba tartozó MAGGY fajtával bővítettük idén. A fajta kanadai nemesítésből származik, amely lehetővé teszi a korai vethetőséget. Továbbá a kiszámíthatatlan késői fagyokkal szemben is átlag feletti tűrőképességhez nyújt biztos alapot. Növekedési típusa féldeterminált, amely nagyon jó alkalmazkodó képességet ad a későn érkező csapadék előnyös kihasználásának érdekében. Termésbiztosága egyrészt a 13-14 cm-es alsó hüvelyállásból ered, melynek segítségével a betakarítás lényegesen könnyebbé válik, ami kevesebb tarlón hátrahagyott hüvelyszámot is eredményez.

MAGGY

A MAGGY tenyészideje 135-145 nap, így első sorban a déli országrész szójatermő vidékeire ajánlott. Gyengébb területi adottságok mellett is megállja a helyét, ugyanakkor az intenzív technológiát magas terméseredménnyel hálálja meg. A szár magassága hozzávetőlegesen 100 cm. Fehér virág szirma és világoszöld árnyalatú levélzete van, amelyet barna szőrzet borít. A mag ezermag tömege 195-210 g, köldök színe fehér. Pergésre nem hajlamos. Nyersfehérje tartalma 34-40 %, míg nyersolaj tartalma 22-24 %. A fajta 2016-ban a NÉBIH kisparcellás fajtakísérletében 30 fajta között a harmadik helyen szerepelt a 4,260 t/ha-os terméseredményével. A 2018.-as újmohácsi kísérletben 4,68 t/ha-os eredménnyel végzett.

Az RWA Magyarország Kft. a Duna-szója program képviselője, amely a Duna-menti tíz országban fogja össze a szójaágazat szereplőit és harcol a génmódosítás-mentes (GMO) szójatermesztés fenntartásáért. A GMO mentesség cégünk életében úgy tud fennmaradni, hogy a nemesítőtől vásárolt törzselit vetőmagtól indulva az első fokon át, zárt szaporítást végzünk. Ennek köszönhetően a kereskedelmi forgalomba kerülő másod szaporulati fok előállítását végig nyomon tudjuk kísérni. Ezzel a rendszerrel egyúttal vetőmagjaink stabil, megbízható minőségét is garantálni tudjuk. A vetőmag zsákokba, Big Bag-re történő kiszerelése szemenként történik. A fajták 150 000 mag/zsák, ill. 3 000 000 mag/BB kiszerelésben Vitavax 2000 csávázószerrel és RhizoNat Extra, HiCoat oltóanyaggal érhetőek el. Vetésnormájukat 450-500 000 mag/ha-al kivetendő mennyiséggel ajánljuk.

További információ:
www.rwa.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A SAATEN-UNION célja, hogy valamennyi meghatározó szántóföldi kultúrában – így a szója esetében is – gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított, a hazai körülményekhez és termesztési elvárásokhoz jól adaptálódó fajtaválasztékot biztosítson. Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására. Ennek köszönhetően a gazdálkodók európai viszonylatban is jelentősen növekvő területen szereztek jó tapasztalatokat a SAATEN-UNION-tól származó szójafajtákkal. Portfóliónkat és termesztéstechnológiai javaslatainkat pedig az idei szezonban is tovább bővítjük.

Büszkék vagyunk arra, hogy szójakínálatunkat 2018 tavaszán két olyan, kiemelkedő adottságokkal rendelkező fajtával – CORALINE és ANANDA – bővítettük, amelyek markánsan eltérő érésidejűek. Az előttünk álló tavasz újdonsága pedig a KOPERNIKUS, melynél a versenyképes termőképesség és a kiemelkedő minőségi paraméterek együttese érdemel kitüntetett figyelmet. Tekintsük át részletesen a SAATEN-UNION-szójafajták jellemzőit és szakmai ajánlását!

A CORALINE valódi tendenciatörő fajta, mert párosítja az igen korai (00) érésidőt a meglepően nagy és stabil termőképességgel. Állományszárítás nélkül korán betakarítható, ezért kiváló előveteménye a szeptemberi vetésű őszi gabonáknak. A fajta determinált növekedésű, közepes, 75–90 cm-es növénymagassággal, a növények kompenzációs képessége átlagos.

A CORALINE-nál ajánlott a 60–65 csíra/m2, valamint a gabona- (12,5 cm), duplagabona- (25 cm), illetve a cukorrépasortávnál (45–50 cm) nem szélesebb sortáv. Öntözve akár másodvetésben is eredményesen termeszthető. A CORALINE kiváló állóképessége a termésmegtartás és a dinamikus betakaríthatóság záloga. Az éréscsoportra jellemzően fontos a teljes érést követően jól időzítve, a fajta jellemzőinek megfelelő érettségi állapotban betakarítani az állományt, hogy a szemveszteséget elkerüljük.

A szintén új ANANDA fajtajelöltként a NÉBIH szója-fajtakísérleti rendszerét a korai (0) éréscsoportban kimagasló eredménnyel zárta. 2017 tavaszán a standardokhoz mért szemterméseredménye a három vizsgálati év átlagában kimagasló, rel. 115,9% volt, ezzel a Nemzeti Fajtalistára kerülhetett. Sőt, termésstabilitásának és jellemzőinek köszönhetően a NÉBIH korai éréscsoportjának legújabb standard szójája lett. Az ANANDA a korai fajták érésidejével, de a középérésűek kimagasló termőképességével rendelkezik, amivel az ország valamennyi termőtáján biztonsággal termeszthető. Az elmúlt tenyészidőszakban végzett termékfejlesztési és üzemi kísérleteink eredményei, továbbá az országban számos helyszínről begyűjtött megfigyeléseink is alátámasztják, hogy sikerességének záloga jó ütemű fejlődése és az egészséges, gyorsan záródó állomány.

A kimagasló termőképességben az ANANDA generatív habitusának, kiváló állóképességének, a pergéstől és betakarítási veszteségektől mentes állománynak meghatározó szerepe van. A fajtát közepesen magas (95–105 cm), rövid szárközű, mérsékelten elágazó, ún. féldeterminált típusú, egészséges hüvelyekkel gazdagon berakódott növények jellemzik. Levélzete a tenyészidő végeztével egyenletesen leszárad, ezzel biztosítva az átlagosan 165–195 gramm ezerszemtömegű, világosbarna köldökű magok zavartalan kitelítődését és a takarmányozási szempontból kedvező beltartalmi mutatóit. Termesztését a növények jó kompenzációs képessége alapján duplagabona- (25,0 cm), cukorrépa- (45–50 cm) és akár kukoricasortávon (75 cm), 50–55 mag/m2 sűrűségben javasoljuk.

Portfóliónk legújabb tagja a KOPERNIKUS, melynek termése különleges minőségű, hiszen kimagasló ProFat-értékű és azon belül kiugró fehérjetartalmú.

A fajta 2017 tavaszán került be a Nemzeti Fajtajegyzékbe. Jó termőképességének és kiemelkedő minőségű, magas fehérjetartalmú termésének köszönhetően humán élelmezésre alkalmas. A KOPERNIKUS tenyészideje alapján középkorai (0/I), aminek köszönhetően az ország egész területén eredményesen termeszthető. A fajta féldeterminált növekedési típusú, döntő hányadban közepes, 75–85 cm-es növénymagasságú, jó állóképességű. A növények kompenzációs képessége jó vagy átlagon felüli, így a KOPERNIKUS az 55–60 csíra/m2 vetőmagnorma mellett duplagabona- (25 cm), cukorrépa- (45–50 cm) és akár kukoricasortávon (75 cm) is kiválóan teljesít. Az állomány kifejezetten egészséges, a szklerotíniának nagyon jól ellenáll. Ezermagtömege átlagos, 175–195 gramm körül alakul. A maghéj és a magvak köldöke fehér, ami a magas fehérjetartalommal együtt az élelmiszer-ipari felhasználást és a speciális igényű – magas fehérjetartalomra alapozott – takarmánygyártást is lehetővé teszi.

A SAATEN-UNION teljesen megújult szójaportfóliójának tagjaival sikeresen szervezhető az árumagtermelés, amit a gombaölő szerrel csávázott és oltóanyaggal kezelt, hazánkban előállított minőségi vetőmag is garantál. Kérjük, ne feledje, hogy szójavetőmagjaink 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.

További információ:
www.saaten-union.hu

Zubek Lajos (Sumi Agro Hungary Kft.) 

A sikeres szójatermesztés egyik legfontosabb eleme a megfelelő fajtaválasztás.

A Sumi Agro Hungary Kft. fajtáit bátran ajánljuk a szójatermesztők figyelmébe. Az eddigi eredményeink is igazolják azon gazdák döntéseit, akik fajtáinkat választották az elmúlt 14 év során. Velük együtt értük el, hogy Magyarország meghatározó piaci szereplői lettünk. Ezúton is köszönjük nekik, hogy észrevételeikkel, tanácsaikkal segítik fejlesztéseinket, melynek eredményei 2019-ben is új fajtákkal fogják tovább erősíteni közös sikereinket.

ES Tribor: 2018-ban került minősítésre az ESG 151-es kódszámon a NÉBIH kísérleteiben is vizsgált újgenerációs Euralis szójafajta. A Magyar Szója kísérleteiben a Margittasziget 92' Kft területén 5,784 t/ha terméssel és 228 g ezermagtömeggel bizonyította, hogy ennek a fajtának igen komoly szerepe lesz a közeljövőben Magyarország teljes területén. Közepes magasságú, rendkívül jó állóképességű fajta, betegségekre nem fogékony, őszi kalászos előveteménynek is bátran ajánljuk. Éréscsoportjában a korai és középérésű csoport határán van, az általunk forgalmazott fajták között a Sponsor és az Isidor közötti érésidőt mutatta, így az a döntésünk, hogy azonnal állítunk is elő belőle, pozitív visszaigazolást kapott. Szaporítása a Sumi Agro Hungary Kft szerződött partnereinél nagyobb területen folytatódik az elkövetkező években.

Növekedés típusa: determinált, éréscsoport: középkorai, tenyészidő: 130 – 140 nap, ezermagtömeg: 200 – 220 g, javasolt tőszám: 450.000 csíra/ha, javasolt sortávolság: 45 cm. Egyaránt magas fehérje és olaj tartalom jellemzi.

ES Indicator: 2018-ban került minősítésre ez a kiemelkedő termőképességű, középérésű, újgenerációs Euralis szójafajta, melyet a Magyar Szója kísérleteiben a Margittasziget 92' Kft területén 5,611 t/ha terméssel takarították be. Érésideje megegyezik az Isidor fajtáéval. Elsődlegesen Magyarország déli területeire javasoljuk termesztését, intenzív körülmények közé, ahol kimagasló terméspotenciálját igazolni tudja, de kevésbé intenzív körülmények között is nagy termést várhatunk. Az alsó hüvelyek a talajtól 14 – 16 centiméterre vannak, a betakarítási veszteség tehát minimalizálható. Közepes magasságú, kiváló szárszilárdságú fajta, gombabetegségekre nem érzékeny. Nagyobb területen történő felszaporítása 2019-ben kezdődik.

Növekedés típusa: determinált, éréscsoport: középérésű, tenyészidő: 130 – 145 nap, ezermagtömeg: 160 – 180 g, javasolt tőszám: 400.000– 430.000 csíra/ha, javasolt sortávolság: 45 cm, átlag feletti fehérje és olajtartalom jellemzi.

A fajtajogosult minden fajta esetben a Sumi Agro Hungary Kft.

További információ:
www.sumiagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!