Heti fókusz: Fejlesztők dicsérete, avagy miért ez a kedvenc kukorica- és napraforgóhibridem?

Agro Napló
Mi alapján válik egy hibrid a fejlesztő kedvencévé? Egy vagy több tulajdonság alapján? Egy kiemelkedő teljesítmény, vagy a megbízhatóság okán? Netán a hibridhez fűződő személyes sikerélmény a meghatározó, ami olykor bearanyozza a dolgos hétköznapokat? A fejlesztők válaszaiból megtudhatjuk. Kattintson!

Fejlesztők dicsérete, avagy miért ez a kedvenc kukoricahibridem?

Fröhlich Benjámin
Bayer Crop Science
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Dr. Rácz Ferenc Endre
Syngenta Kft.

Fejlesztők dicsérete, avagy miért ez a kedvenc napraforgóhibridem?

Sólyom János
Corteva Agriscience
Dr. Kiss Erzsébet
IKR Agrár Kft.
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Müller Gábor
Syngenta Kft.

Fröhlich Benjámin (Bayer Crop Science) 

Az én favoritom a DKC4897!

Hosszas gondolkodás után, a jobbnál jobb kukorica hibridek közül nehéz kiválasztani egyet, mely az ember szívéhez legközelebb áll. Melyik szempont a leginkább hangsúlyos? Egy-egy kísérleti helyszínen ért pozitív tapasztalat, vagy a sokéves adatsorok összesített eredménye? Terméshozam, stabilitás, csőegészség? Egyszerűnek tűnő kérdés, de rendkívül összetett szempontok alapján tartom a DKC4897-t a személyes kedvencemnek.

A 8. szezonomat kezdem a Bayer (előtte Monsanto) fejlesztési csapatában és ugyan évtizedes tapasztalataim nincsenek még, de egy olyan időszakban csöppentem a szakmába, amikor a kukoricahibridek életpályája rendkívül lerövidült, köszönhetően az intenzív genetikai előrehaladásnak. Sok kiváló teljesítménnyel rendelkező hibrid van jelen a magyarországi portfóliókban, de nagyon kevés olyan, ami egyértelműen kiemelkedik ebből az erős mezőnyből, különösképp a FAO300 végi szegmensben.

A DKC4897-et, 2018-ban láttam először még kódnéven az akkori fajtasorokban, majd 2020-ban került bevezetésre itthon. A magyarországi fejlesztői hálózatban már 4. éve teszteljük, továbbá sok termelői, üzemi, értékesítői és független szervezetek által beállított kísérleti eredmény is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy egy átfogó, évjáratokon átnyúló képet kapjunk a hibrid teljesítményéről. Mindezek fényében tartom a FAO300 végi érésidő legkiemelkedőbb hazai hibridjének. Kiváló évjárat- és termőhelystabilitással, terméspotenciállal, agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik. Flexibilis csőtípusa mellé gyors vízleadás párosul, mely mára felértékelődött szemponttá vált. Megjelenését tekintve rendkívül attraktív, egészséges csövek jellemzik, mely sok termelői bemutatón okozott erős elköteleződést a gazdák számára.

Az évek alatt számos termelőt tudtam meghallgatni arról, hogy mi a legfontosabb szempont számára egy kukoricahibrid esetén. A legtöbb válaszadó az évjáratstabilitást méltatta, hiszen számukra bőven elég kiszámíthatatlan tényező befolyásolja egy-egy szezon sikerét, ezért a kukoricahibrid választás esetén minimalizálni szeretnék a kockázatokat. A DKC4897 egyértelműen erre hivatott és azoknak javasoljuk, akik egy megbízható, stabil hibridre vágynak, mely kevésbé reagál az évjárathatás okozta stresszhelyzetekre.

A számok tengerére lépve, 2018-tól stabilan a kísérleteink élmezőnyében szereplő hibrid a 2021-es aszályosabb évjáratban is lenyűgöző teljesítmény mutatott éréscsoportjában. A 2020. és 2021. évi GOSZ-VSZT-NAK Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletekben mutatott eredményei is alátámasztják azt a rendkívüli megbízhatóságot, melyet legutóbb a DKC4943 esetében tapasztalhattak a hazai gazdák. 

Diagram 1.: DEKALB Fejlesztői Kísérletek Eredménye 2021 - Közép éréscsoport - 20 helyszín

Diagram 2.: GOSZ-VSZT-NAK Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek 2020 - FAO300 csoport

A DKC4897 az idén legnagyobb mennyiségben eladott DEKALB hibrid, így mondhatom, hogy széles körben is elterjedt. Mindenkinek ajánlom, bátran próbálják ki!

További információ:
www.dekalb.hu

Dr. Kiss Erzsébet (IKR Agrár Kft.) 

Új, előremutató napraforgóhibrid a Limagrain-tól.

Ha napjainkban felteszik a kérdést, hogy melyik a kedvenc napraforgóhibridünk és miért, akkor vagyunk a legszerencsésebb helyzetben, ha olyan hibriddel rendelkezünk, melynek nemcsak a terméspotenciálja, az olajtartalma és a betegség-ellenállósága kiemelkedő, de mindezeket a tulajdonságokat a legkülönbözőbb ökológiai feltételek között és eltérő termésszinteken is nagy biztonsággal produkálja. A mi egyik ilyen kétségkívül prioritást nyert hibridünk a Limagrain LG 50.479 SX Tesoro elnevezésű hibridje, mely úgy a nemesítőnél, mint az IKR Agrár Kft. kísérleteiben is az elmúlt két, egymástól merőben eltérő évjáratban, a legkülönbözőbb termesztési feltételek között is bizonyított.

Az LG 50.479 SX Tesoro egy közép-korai érésű, korai virágzású, gyors kezdeti fejlődésű, középmagas, félig bókoló tányérállású linolsavas napraforgó, mely nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal is bír, úgymint kiemelkedő terméspotenciál, kiváló alkalmazkodó- és ellenállóképesség, magas olajtartalom és hatékony gyomvédelem az Express-toleráns gyomirtási technológia révén.

Az IKR Agrár Kft. kísérleteiben 2020-ban vizsgáltuk először, ahol az SU-LO csoportban a 2. legjobb lett. Legnagyobb termését Reménypusztán takaríthattuk be, ahol 4,897 t/ha termést ért el, és ezzel az eredményével a 2020. napraforgó kísérleti év abszolút győztese lett.

Kiváló eredményekkel folytatta bemutatkozását a tavalyi, 2021.évben is. Az összesíthető 31 közös hibrid és a 8 kísérleti hely adatai alapján az összesített termésrangsorban a 3. legjobb, míg saját genotípus csoportjában a 2. legjobb lett. Termésmaximumát, 5,045 t/ha-t ebben az évben Szeremlén mértük, mellyel nemcsak a kísérlet, de az összes 2021. évi kísérlet termésrekordere lett.

Manapság azonban nem elég az, ha egy napraforgó hibrid jól és stabilan teljesít a különböző termőhelyeken, és jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, de vetőmagjának is elérhetőnek kell lennie a termelők számára. Jó hír, hogy az LG 50.479 SX Tesoro hibridből még van elérhető készlet Magyarországon. Az IKR Agrár Kft. Vetőmagkereskedelmi Igazgatóságán szívesen adnak konkrét tájékoztatást.

További információ:
www.ikragrar.hu

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Kedvenc kukoricahibridem a REPLIK

Kukoricavetőmag-kínálatunk számomra legkedvesebb tagja egyértelműen a REPLIK (FAO 380). Szinte egyszerre kezdtük meg pályafutásunkat a SAATEN-UNION-nál, és portfólióátalakításunk első meghatározó tagja is egyben. Gyorsan ki is érdemelte kollégáink és partnereink bizalmát, hiszen a REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez a legtöbb hazai kísérleti rendszerben bizonyította.

Első kiemelkedő eredményét a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteiben érte el, amelyekben a hazai helyszínek tekintetében a legjobbnak bizonyult. Árendás Tamás elemzése alapján, melyet a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 versenyében szereplő hibridekkel végzett, nagyon szépen kirajzolódik a REPLIK termőhelyi stabilitása, amit bizonyít, hogy minden termésszinten 100% feletti teljesítményre volt képes. Kiemelendő a hibrid vízleadási dinamikája, ennek köszönhetően a magas terméspotenciál mellett minimalizálhatók a szárítási költségek is, még nagyobb profithoz juttatva partnereinket.

A következő évben, 2018-ban az IKR Agrár Kft.-nél 8 helyszínen beállított, mezoparcellás kísérletekben második helyezést ért el, mint ahogy a terméseredménye alapján a GOSZ, a VSZT és a NAK által közösen kivitelezett posztregisztrációs kísérleti rendszer alapján összeállított ajánlati fajtalistán is a második helyet szerezte meg.

A benne rejlő kiemelkedő genetikai potenciált igazolta az az elképesztő eredmény, amelyet 2018-ban a nyugat-zalai Nován, a Horváth Családi Gazdaság fajtasorában értek el vele: a szeptember 23-án betakarított REPLIK 20,6 t/hektár termést adott 16% szemnedvesség mellett, ami 14%-ra szárítva is 20,1 t/ha-os eredmény.

A számok önmagukért beszélnek, és egy hibrid bevezetése után fejlesztőként nem is kívánhatnék nagyobb sikert. Ugyan kínálatunkba már megérkeztek a REPLIK valódi kihívói, melyek terméseredményükkel és -stabilitásukkal méltó utódaivá válhatnak, még hosszú távon tervezünk megújult portfóliónk első tagjával is.

További információ:
www.saaten-union.hu

Dr. Rácz Ferenc Endre (Syngenta Kft.) 

 

A kérdésre, hogy melyik a kedvenc kukoricahibridem a válaszom az SY Solandri. Sokat ugyan nem kellett gondolkodni a válaszon, de szerencsére azért lennének más jelöltek is erre a „címre” a Syngenta portfóliójából. Az okok egy része objektív - a hibrid teljesítményével függenek össze - más része szubjektív és inkább a fejlesztői munkával és a fejlesztés folyamatával kapcsolatos.

Nemesítőként a hibridet először 2017-ben teszteltem és már akkor felhívta magára a figyelmet, mégpedig két tulajdonsága okán. Az egyik a rendkívül jó alkalmazkodóképessége, a másik a terméspotenciálja miközben agronómiai tulajdonságaiban (szár, gyökér, csőegészség) is megfelel a piaci standardoknak, valamint vízleadása is jó. Később a fejlesztői kísérletekben is hasonló eredményeket produkált Franciaországtól Oroszországig annak ellenére, hogy az elmúlt 3 évben jelentős évjárati különbségek voltak tapasztalhatók.

A várakozásaink megnövekedtek, hiszen a hibrid a FAO 300-as éréscsoport végén helyezkedik el, ami jelentős piaci potenciált jelent. A regisztrációt követően a hibrid helyet kapott a GOSZ-VSZ-NAK posztregisztrációs kísérletében 2021-ben. A független eredmények várakozásainknak megfelelően vagy talán még azt is meghaladva igazolták a hibrid értékét, amely nem csak, hogy az éréscsoport nyertese lett, de megszerezte az abszolút második helyet is éréscsoporttól függetlenül. Köszönhetően 3%-kal alacsonyabb betakarításkori szemnedvességének valójában a kísérlet legértékesebb hibridje volt. Jó agronómiai tulajdonságai is megerősítés nyertek, hiszen minden vizsgált kategóriában (szárszilárdság, dőlés, letört csövek) jobban teljesített a kísérleti átlagnál.

A hibrid forgalmazását megkezdtük és köszönhetően a meggyőző eredményeknek az értékesítés jó ütemben halad, érezhető a bizalom a termék iránt.

Szeretnék élni a lehetőséggel és megosztani néhány szubjektív gondolatot is az SY SOLANDRI fejlesztésével kapcsolatban. Nemesítőként abban a kiváltságos helyzetben van részem, hogy a terméket esetenként összekötik velem és munkámmal. Fontos azonban elmondani, hogy egy új hibrid fejlesztése mögött mindig egy csapat áll. Majd később a vetőmagot jó minőségben elő kell állítani, illetve a vetőmagban megtestesülő értéket el kell juttatni a termelőkhöz a kapcsolódó információkkal együtt.

Az SY SOLANDRI talán azért is különösen kedves számomra, mivel a mezőtúri nemesítő állomás hozzájárulása nem csak a hibrid tesztelésében merült ki, hanem a szülői vonalak fejlesztése és a hibrid megalkotása is hazánkban történt.

Egy-egy ilyen eredmény megerősít minket abban, hogy a Syngenta fejlesztési programja jó irányba halad. Örömünkre szolgál, hogy minden éréscsoportban tudunk a gazdálkodók igényeinek megfelelő terméket kínálni, bizalmukat pedig ezúton is köszönjük. 

További információ:
www.syngenta.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

Az elmúlt években számos Pioneer® napraforgó hibriddel dolgoztam, több kedvencet meg tudnék említeni egy-egy szempont alapján. Nyilvánvaló, hogy a nemesítés előrehaladásával olyan hibridek kerülnek a piacra, amelyek egyre több gazdálkodói kívánalomnak megfelelnek. Ezért teljesen érthető, ha az egyik legújabb napraforgónkat nevezem meg kedvencként, a Clearfield®* Plus gyomirtási technológiában alkalmazható linolsavas P64LP180 hibridet.

Az elmúlt három év során a fejlesztői hibridsorokat járva észrevehetővé váltak olyan tulajdonságai, amelyek miatt felkiáltó jelet tettem a feljegyzéseimbe a P64LP180 parcellája előtt állva.

  • Látványosan megmutatkozott közepes-korai érésideje már a virágzáskor, ugyanis legkorábban a P64LP180 borult sárga színbe az üzemi kísérleti sorainkban. Emellett viszonylag hosszú a generatív fázisa.

A P64LP180 virágzott legkorábban az üzemi kísérleti sorainkban
  • Már generatív fázis elején látszik, hogy nagyon kedvező növénymagasság jellemzi, alacsonyabb a többi hibridünkhöz képest. Ami a szemnek még tetszőbbé teszi, hogy nagyon egyöntetű állomány képét mutatja, szép és egyforma növényekkel.
 

A P64LP180 a kép jobb oldalán látható

A P64LP180 hibridet egységes növényállomány jellemzi
  • A kedvező növénymagasság mellett erős szárral rendelkezik, mindezeknek köszönhetően megdőlésre nem hajlamos.
  • Tányérállása félig bókoló, tányérmérete nagy. Ez utóbbi természetesen nagyban változik a tőszám hatására, viszont az kijelenthető, hogy a P64LP180 magasabb tőszámon jobban teljesít. Másképp mondva: kompakt növényként jól tűri a magasabb tőszámból eredő körülményeket, sőt, terméstöbblettel képes meghálálni.
  • Az előző megállapításommal összefügg, hogy kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás, ugyanis mind Phomopsis, mind pedig a Sclerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik, Bract necrosis ellen kiemelkedően tolerál! Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítésű.
  • Hiába a számos pozitív agronómiai jellemző, ha nem párosul melléjük megfelelő termőképesség. A P64LP180 ezen a téren is megnyugtatóan teljesít.

Összefoglalva a fentieket, a P64LP180 hibridünket nagyon jó betegségellenállósága és agronómiai tulajdonságai teszik alkalmassá arra, hogy az ország bármely részén termeljék.

Ajánlom kipróbálásra mindenkinek!

A Corteva napraforgó ajánlata nemcsak a kiváló Pioneer® hibridből áll, hanem magas szintű vetőmag csávázásból és növényvédelmi megoldásokból is. 2022-ben a LumiGEN™ csávázási technológia segíti a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát és a növényállomány egységének mihamarabbi elérését.

További információ:
www.corteva.hu

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Kedvenc napraforgóhibridem a DRIVER CL

Napraforgó-kínálatunk hozzám legközelebb álló tagja a DRIVER CL. Okkal emeltük be portfóliónkba a PARAISO 102 CL egyeduralmának enyhítésére.

Minden szempontból kedvező tulajdonságai teszik szerethetővé ezt a hibridet. Középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Kifejezetten egészséges típus, így csökkenthetők a növényvédelemre fordított kiadások.

A hibrid használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között. Rendkívül jól alkalmazkodik a szerényebb talajadottságokhoz és egyéb kedvezőtlen feltételekhez, ami számomra még attraktívabbá teszi. Alkalmazkodóképességének az idei évben is tanúbizonyságát adta, a rendhagyó tavaszi körülmények, majd az alacsony termésszinteket mutató előrejelzések ellenére nagyon szép eredményeket ért el az ország több pontján.

Szembetűnő, könnyen felismerhető habitusa is kiemeli a DRIVER CL-t a többi napraforgó közül. Ezt ékesen bizonyítja, ami az egyik demó kísérlet bejárása alkalmával történt, amikor hamar rájöttünk, hogy a hibrideket tévesen jelölték meg. Kiderült, hogy egy másik fajtatulajdonos négy sort a szegélyből is kitáblázott. Szerencsére könnyen azonosítani tudtuk a DRIVER CL-t, és ezután már csak a táblákat kellett áthelyezni, hogy helyreálljon a rend. Jellegzetes megjelenésének köszönhetően tehát sikerült elkerülni a későbbi esetleges félreértéseket.

Kukoricaportfóliónkhoz hasonlóan a napraforgó-kínálatunk megújítása is folyamatban van, és a DRIVER CL ebben az átmeneti időszakban is remekül állja a sarat.

További információ:
www.saaten-union.hu

Müller Gábor (Syngenta Kft.)

A válaszon, hogy melyik a kedvenc napraforgóhibridem, nem kellett sokat gondolkodnom, természetesen a Sureli

Hogy miért?

Már 2018-ban felfigyeltem rá, amikor először találkoztam vele Magyarországon a fejlesztői kísérletekben. Egy olyan hibridet kerestünk, ami méltán lehet akár piacvezető is az Express®-toleráns szegmensben és lehet egy ikonikus nagy név, úgy mint az SY Bacardi a Clearfield® Plus szegmesben. Akkoriban még ezen a piacon a Sumiko és a Subaro voltak jelen. A Sumiko mai napig egy nagyon megbízható jó hibrid, mely folyamatosan bizonyítja, hogy joggal van helye ebben a szegmensben. Azonban szerettünk volna az Express®-toleráns szegmensben is egy olyan hibridet biztosítani a termelőinknek, amely új termésszintet jelent és még ellenállóbb a betegségekkel és a környezeti hatásokkal szemben. A Sureli pont ilyennek ígérkezett. Jól indult és egész évben erőteljes fejlődést mutatott. Betakarítás előtt, amikor a kísérleteken látogattam, feltűnt mennyire egészséges, a száron nem mutatkoztak sem a Macrophomina sem a Sclerotinia tünetei, teljesen zöld maradt a vegetáció során. Emellett a tányérok szép egységesen bókoltak a föld felé, egyik sem volt kisebb vagy nagyobb a másiknál. Jó volt ránézni az állományra, szemet gyönyörködtető látvány volt. Emellett az aratási adatok csak alátámasztották a benyomásomat. Kimagasló termést takarítottunk be erről a hibridről, ráadásul az olajtartalma is kiváló lett.

A Sureli betegség ellenállósága miatt is a kedvenc hibridem, hiszen a Sureli ebben is tartja a Sumiko által felállított standardot ebben a szegmensben. Ugyan az utóbbi években több új peronoszpóra rassz került azonosításra hazánkban, nem is volt fertőzött tő az állományban, hiszen a Sureli a jelenlegi legerősebb peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik. Emellett a szádor rezisztenciáját tekintve is újdonság. Ez az első olyan hibridünk, amelyik egészen szádor F rasszig véd. Bár jelenleg Magyarországon erre még nincs szükség, mindenképpen egy plusz védelemet jelent és biztonságot nyújt a károsítóval szemben.

A szülői vonalakat ismerve, úgy gondolom aszályos években is meg fogja állni a helyét. Remélem, ezt azért mégsem kell megmutatnia, hiszen már eddig is bizonyított a különböző kísérleti hálózatokban. A Nébih regisztrációs kísérleteket is megnyerte a csoportjában 2020-ban és 2021-ben is. Első helyen végzett az IKR hálózatában, és persze a saját fejlesztési kísérleteinket is rendre megnyeri.

Most már 4 év tapasztalattal a hátam mögött sem változott az első benyomás. A hibridet továbbra is egészségesnek és szépnek látom. Az eredmények pedig magukért beszélnek.

A nemesítési munka és a fejlesztői tevékenység viszont nem áll meg, folyamatosan keressük az újabb hibrideket, amik képesek felülmúlni elődeiket. A konvencionális, Clearfield® és Clearfield® Plus szegmensek után az Express®-toleráns szegmensben is tudunk már a termelőknek olyan versenyképes hibridet ajánlani, ami magasabb termésszintet nyújt a korábbi hibrideknél. Ezt a javulást már látjuk a HO csoportban is, 2 éven belül elérhető lesz termelőink számára a HO Express®-toleráns szegmensben is egy olyan stabil erős hibrid, ami teljeskörű peronoszpóra és szádor rezisztenciával bír és méltán lesz majd az SY Bacardi és a Sureli mellett a Syngenta zászlóshajója.

További információkat itt olvashat a Sureli hibridről.

Express® a FMC bejegyzett védjegye.
Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!