Heti fókusz: Fejlesztések és technológiai hangsúlyok lombtrágyázásban

Agro Napló
A talajtulajdonságoktól és környezeti adottságoktól függően számos esetben még a legprecízebb trágyázás sem biztosítja növényeink optimális tápanyag ellátottságát a vegetációs idő során. Erre nyújt megoldást a lombtrágyázás, amely napjainkra a termesztéstechnológia nélkülözhetetlen elemévé vált. Gyártó és forgalmazó vállalatok szakemberei mutatnak rá, hogy milyen fejlesztések és technológiai hangsúlyok kapnak szerepet a lombtrágyázásban:

Fejlesztések és technológiai hangsúlyok lombtrágyázásban

A válaszokért kattintson:

Forrai Dusán
Fitohorm Kft.
Imreh Gergő
Natur Agro Hungária Kft.
Karika András
Nitrogénművek Zrt.
Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.

Forrai Dusán (Fitohorm Kft.):

 

A Fitohorm már több, mint 38 éve dolgozik együtt a gazdákkal, hogy a növények a legmegfelelőbb tápelemekhez jussanak. Ahogy a mezőgazdaság fejlődik, úgy egyre szélesebb, egyre precízebb képet kapunk a növények tápanyagigényéről. Lombkezeléssel a talajból nehezen felvehető, de a növény számára nélkülözhetetlen mikroelemeket tudjuk hatékonyan és kellő időpontban kijuttatni.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Fitohorm Kft. palettáján a modern gazdálkodó is megtalálja a növényei számára megfelelő terméket. A mai trendeknek megfelelően, mind a szántóföldi, mind pedig a kertészeti növények tápanyagi igényeit kielégítő termékek teljes szortimentje megtalálható kínálatunkban. A Fitohorm szaktanácsadói 4 féle termékkörből tudják összeállítani a gazda igényeit kielégítő technológiát.

 A több hatóanyagú vagy más szóval komplex termékcsaládban a gazdák, általános mikroelem-tartamú készítmények között válogathatnak. Ezekben a termékekben minden olyan fontos mikroelem megtalálható, ami növényeik számára nélkülözhetetlen. Ezek a készítmények a növény vitalitását, jobb közérzetét garantálják. Az egyik legkedveltebb ilyen készítmény a gazdák körében a Fitohorm Gabona, mely egy növényspecifikus mikroelem összetételű lombtrágya, ami harmonikus tápanyag ellátást biztosít a kalászosok számára.  

A magas hatóanyag-tartamú oldatműtrágyák közül a Turbo és Polybór termékek megoldást nyújtanak bizonyos stresszek, fejlődési fázisok extra tápelem-igényének kielégítésre, illetve a környezeti feltételekből adódó, rövid ideig tartó tápelem-hiányok pótlására. A gyorsan fejlődő növény igénye gyakran meghaladja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét, de kedvezőtlen talajállapotok, így pl. tömörödött, eliszaposodott vagy éppen kiszáradt közeg is csökkentheti a tápanyag felvételét. A Turbo termékcsalád ilyen esetekben gyors és célzott segítség lehet a növényeknek. A termék közül ismert a magas bór tartalmuk miatt kedvelt Polybór 140 és a trónkövetelő Polybór Plusz, valamint a garantáltan perzselésmentes, hosszú hatástartamú Fitohorm Turbo Nitrogén és a tavalyi év sikerterméke, a magyar piacon egyedülállóan magas hatóanyagú, felszívódó réz készítmény a Fitohorm Turbo Réz.

A monoelemes oldatműtrágyák a kezdetektől fogva megtalálhatóak a Fitohorm Kft. kínálatában. Ezek a készítmények a egy-egy makro-, mezo- vagy mikroelemet tartalmaznak a növény számára felvehető, kelatizált formában. A termékek célzott tápanyagutánpótlást tesznek lehetővé. A termékcsalád többsége biotermesztésben vagy más szóval ökológiai termesztésben is engedélyezettek.  A kertészek körében közkedvelt kalciumos termékek a Fitohorm 40 Ca és a nitrogénmentes változata a Fitohorm 40 Ca (nitrogénmentes), valamint a szőlészek körében jól ismert Fitoferr T-3 vasoldat.

A cég egyik új fejlesztése a Herbál, ami egy gyógynövény alapokon fekvő, huminsavas növénykondicionáló. Ez a készítmény is bizonyítja, hogy a Fitohorm Kft. innovatív és a gazdák igényeit szem előtt tartja. Ne feledjük, hogy ez a készítmény, csak akkor működik megfelelően és akkor hozza ki a növényiekből a bennük rejlő pluszt, ha a először a makro-, mezo- és mikro tápanyagszinteket feltöltöttük.

További információ:
www.fitohorm.hu

Imreh Gergő (Natur Agro Hungária Kft.):

A mezőgazdaságban nem csak a technikai, de a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás technológiáinak fejlődése is óriási volt az elmúlt két évtizedben. A Natur Agro Hungária Kft. megalakulása óta eltelt 16 év, és elmondhatjuk, hogy a kezdetekkor még újdonságnak számító algás biostimulátor készítmények használata ma már elterjedt és bevett gyakorlat a hazai szántóföldi tápanyag-utánpótlásban. Azt is tapasztaljuk, hogy a megalakulásunkkor jellemzően egyoldalú műtrágyázásos technológiák ma már mikroelemekkel célzottan kiegészített, gyakran kultúra-specifikus technológiai megoldásokat tesznek lehetővé.

Megfigyelhető tehát egy intenzív fejlesztési folyamat Magyarországon, amit mi sem bizonyít jobban, mint a piacon kapható több mint 1000, regisztrált készítmény. Ezek között három jellemző fejlesztési irány figyelhető meg, az összetételük alapján megkülönböztetünk:

  • Mono készítményeket, melyek egy-egy tápelemet tartalmaznak koncentrált dózisban,
  • komplex lombtrágyákat, melyek többféle makro-, mezo-, és mikroelemet tartalmaznak (ideális esetben minél többet és azokat is optimalizált arányban egy terméken belül), valamint
  • biostimulator készítményeket, melyek élő mikroorganizmusokat (sok esetben algákat) tartalmaznak.

A fenti termékcsoportok fejlesztéseit érintően a Natur Agro-nál a „töményebb” anyagok kidolgozására helyeztük a hangsúlyt az elmúlt években. Ennek eredményeként vezettük be idén a piacra Natur Plasma „T” nevű biostimulátorunkat, amely 2 literes hektárdózisban alkalmazható.

A technológiai fejlődés továbbra is folyamatos és szerencsére az is marad, mert minden év más és más, minden növényi kultúra, vagy hibrid újabb igényeket támaszt a tápanyag-utánpótlási technológiákkal szemben. Az igényeket pedig csak akkor tudjuk pontosan megmondani, ha „megkérdezzük” a növényeket. Hatodik éve működtetjük levélanalízis szolgáltatásunkat, melynek során a növényekből szedett levélminták alapján megállapítjuk, hogy pontosan milyen tápelemekből szenved hiányt a növény. A mért eredmények alapján pedig célzott, növényspecifikus tápanyag-utánpótlási technológiát tudunk javasolni a gazdáknak.

További információ:
www.naturah.hu

Karika András (Nitrogénművek Zrt.):

A megfelelő alap és/vagy startertrágyázással biztosított kezdeti gyors fejlődési erélynek köszönhetően növényeink gyorsan fejlődésnek indulnak, és megfelelő tartalékkal lépnek be az intenzív növekedés, az anyagfelépítés szakaszába. Búzában és repcében bokrosodástól, kukoricában 4-8 leveles, napraforgóban 6-8 leveles stádiumtól fokozott figyelmet kell fordítani a levélen keresztüli növénytáplálásra, elsősorban a mikroelem-pótlásra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a fenti fejlődési állapotok úgynevezett kritikus fejlődési állapotok, hiszen ezen időszakokban történik a kalászdifferenciálódás, alakul ki a csőhossz, a differenciálódik a tányér, stb. Így nemcsak a mikroelem-pótlás ténye, hanem a kijuttatás időpontja is lényeges. A felszívódás és a hatékonyság szempontjából előnyösebb a különböző lombtrágya kombinációk alkalmazása, mint azok külön-külön való kijuttatása.

A levéltrágyázás során kalászosokban a kén (Genezis Nitrokén) mellett a réz, cink és a mangán kijuttatása fontos (Genezis Kalászos, Mikromix-A kalászos), repcében mindez kiegészül a bór pótlásával (Genezis olajos növény, Pétibór Extra). Kukoricában és napraforgóban a cink, a mangán, és a bór pótlására ügyeljünk (Genezis kukorica, Mikromix-A kukorica), valamint a napraforgó fokozott kénigényére, mely az olajszintézisben szerepet játszó kéntartalmú aminosavak képzéséhez szükséges. Az olajképződés csak megfelelő kén, magnézium és kálium ellátottság mellett zavartalan.

A levélen keresztül alkalmazott készítmények innovációja vezetett az úgynevezett biostimulátorok, biostimuláns (növénykondicionálók) készítmények megjelenéséhez. A biostimulátorok levélen keresztül jól felszívódó bioaktív hatóanyagokat (pl. ásványi anyagok, aminosavak) tartalmaznak. Ilyen készítmények a búzában és repcében javasolt Genezis Kalászos BS, valamint a kukoricában és napraforgóban javasolt Genezis Mikromix BS. A termékek 17 féle aminosavat tartalmaznak, melyből a metionin szerepe kulcsfontosságú, mivel minden fehérje szintézise ezzel az aminosavval indul. Alkalmazásuk a biotikus és abiotikus stressz faktorokkal szembeni ellenálló képesség növekedését célozza, elsősorban a kritikus fejlődési időszakban. Az ilyen készítmények jó megoldást jelentenek a nehezebb körülmények között gazdálkodóknak, vagy azoknak, akik szeretnének többet kihozni növényeikből. A kijuttatás időszaka gabonákban a zászlóslevél kiterüléséig tart. Kukoricában 4-6 leveles állapottól, napraforgóban 3-4 levélpártól már ajánlott kijuttatásuk a gyorsabb korai növekedési erély kihasználás céljából, és egészen a virágzás időszakáig használhatók. Repcében az áttelelés segítésére is jól alkalmazható.

Tenyészedényes kísérletben csökkentett vízellátás (vízstressz) mellett a Genezis Mikromix BS kezelésben részesült kukorica növények úgy viselkedtek, mintha vízellátottságuk optimális lett volna. Vagyis a készítmény alkalmas volt a szárazság stressz csökkentésére.

A Genezis Mikromix BS 39%-kal növelte a gyökértömeget és 28%-kal a szártömeget és 22%-kal a levéltömeget.

További információ:
www.genezispartner.hu

Gyuris Kálmán (Yara Hungária Kft.):

A magyarországi lombtrágya piacon az elmúlt években lezajlott változások már egyértelműen mutatják, melyek azok a fejlesztési irányok és technológiai hangsúlyok, amelyek a következő években is meghatározóak lesznek. Három fő szempontról beszélhetünk. Nézzük melyek ezek:

  • A készítmények hatóanyag-tartalma, amely mind mennyiségében, mind összetételében drasztikusan átalakult, átalakul. A régebbi technológia csak NPK esetében tette lehetővé a nagyobb hatóanyag-tartalmakat, a növények számára a lombon keresztüli kijuttatás tekintetében kardinális mikroelemekből ez minimális volt.  Ez drasztikusan megváltozott, elég, ha megnézzük például a YaraVita Gramitrel, vagy YaraVita Brassitrel Pro összetételét. Természetesen az új megközelítés már egy újfajta gyártástechnológiát igényel: a szuszpenziós koncentrátum kifejezés nem véletlen szerepel ezeknél a termékeknél, valamint az egy  hatóanyagot tartalmazó, kiemelkedő koncentrációval rendelkező mono készítményeknél, pl.: YaraVita  Zintrac (700 g/l), YaraVita  Coptrac  (500 g/l), YaraVita Mantrac (500g/l), stb.
  • Ezzel át is tértünk a második tulajdonsághoz: a növény-specifikus összetétel, illetve az egy hatóanyagot tartalmazó termékek kérdése. A növény-specifikus már nem azt jelenti, hogy különböző NPK összetételek mellett (aminek ilyen szempontból nincs túl sok értelme) egy-egy mikroelemet kissé megnövelünk, és azt mondjuk, hogy ez a búzára, az a napraforgóra való. Itt ténylegesen össze lehet hasonlítani a növény igényét és a termékekben található elem-arányokat. Csak egy példa: YaraVita Brasitrel Pro lombtrágyában található bór és molibdén aránya. Ezeknek a termékeknek az esetében a kijuttatás már a technológia tervezett része. Nagyon fontos az időzítés és a dózis kérdése is, mert egyrészt a vegetációhoz időzített kijuttatás biztosítja a termék hasznosulásának maximumát, az általunk ajánlott mennyiség pedig összhangban van a növény igényével. A YaraVita Gramitrel esetében lehetőség szerint a bokrosodás kezdetekor, vagy az azt követő egy-két hétben, míg a repcére szánt YaraVita Brassitrelt osztott kijuttatásban őszi és kora tavaszi, vagy nagyobb adagban a tavaszi vegetáció beindulásakor juttassuk ki. (A részletes javaslatok a honlapon vagy a prospektusban). Az egy hatóanyagot tartalmazó termékkel pedig a tényleges hiányok kezelése, megelőzése lehetséges, (nemcsak tüneti kezelés), valamint egyes meghatározó elemek önálló biztosítása.
  • A harmadik fontos rész a termékek fejlesztésével függ össze. Itt több olyan tulajdonságot is fel kell sorolnom, amelyek csak az újabb fejlesztésű, (a „második generációs”) lombtrágyákra jellemző:
    • Tartamhatással rendelkeznek, a kijuttatást követően igen hosszú ideig fejtik ki hatásukat, ez ideális esetben elérheti a 6-8 hetet is.
    • A keverhetőséggel kapcsolatban egy több mint 40 000 ezer kombinációt tartalmazó adatbázis áll mindenki rendelkezésére (www.tankmix.com), illetve az ettől eltérő esetben elkészül egy gyors vizsgálat.
    • Az esőállóság, a tapadóanyag tartalom elősegíti a veszteségmentes felhasználást, a kijuttatás rugalmasságát.

    Mindezen tulajdonságok, fejlesztések azt jelentik, hogy a lombtrágyázás ma már több annál, hogy egy gyengébb állományt gyorsan kezeljünk lombon keresztül, aztán „csak segít valamit”. Fokozatosan növekszik az igény az adott kultúrára, vagy adott elemre szabott kezelések iránt, amit nyugodtan nevezhetünk precíziós gazdálkodásnak is.

    További információ:
    www.yara.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!