Heti fókusz: Évjáratstabil repcékkel csökkentsük a kockázatot!

Agro Napló
Eltérő évjárati hatások, szélsőségek… A fajtaválasztásnál nem árt figyelembe venni, hogy mely hibridek hozzák évről évre a stabil eredményeket a szélsőségek össztüze alatt is.

Évjáratstabil repcékkel csökkentsük a kockázatot!

A hozzászólásokért kattintson!

Stadler Péter
Bayer Hungária Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences
Hungary Kft.
Sólyom János
Corteva Agriscience
 
Péterfy Csaba
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
Prech Regina
RAGT Vetőmag Kft.
Pálffy András
RAPOOL Hungária Kft.
Dr. Szűcs Péter
Syngenta Kft.

Stadler Péter (Bayer Hungária Kft.) 

A repcetermesztés szempontjából az évjáratstabilitás egy elég összetett dolog, míg például kukorica estében a szárazságtűrő képesség és a termőképesség sokkal többet nyom a latba, addig repce szempontjából a képlet nem ilyen egyszerű. Természetesen a termőképesség itt is elsődleges, hiszen a cél mindenkinél az eredmények maximalizálása, azonban több olyan tulajdonság is fontos helyre kerül, amlyeket nem szabad, nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Mivel a repce vetéstől a betakarításig nagyon hosszú időt tölt el a földeken, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen stressz éri, amivel szemben a növényeknek toleránsnak, ellenállóknak kell lenniük.

A DEKALB repcenemesítés, és a fejlesztés, hosszú évek óta sikeresen dolgozik azon, hogy a DEKALB portfólió minden szempontból kiemelkedő, minden évjárat, és termelő igényeinek megfelelő hibridekből épüljön fel, illetve az utánpótlás a lehető legmagasabb színvonala is biztosított legyen.

Aki kicsit is ismeri a repcét, az tisztában van vele, hogy még egy jó éveben is mi mindent meg kell tenni a termés védelmének érdekében, hány olyan tényező merül fel, amely komoly termésveszeteséget okozhat.

Először is fontos, hogy az őszi fejlődés megfelelő legyen, akár megkésett vetések esetében is. Az állomány télállósága, a hibrid fagytűrőképessége, mind olyan szempont, ami sokat számíthat egy kemény télen, illetve akkor is ha a decemberi +15 °C után hirtelen beköszönt az igazi tél....

Vagy gondoljunk például arra, hogy  csapadékos, a „nagy” termésnek kedvező években fokozott a gombafertőzések előfordulásának lehetősége. Erős Phoma, illetve Sclerotinia fertőzöttség esetén termésünk jelentős hányadát veszíthetjük el. Rengeteget számít ilyenkor, hogy a választott hibridünk mennyire toleráns/ rezisztens ezen kórokozókkal szemben. Az RLM7-es génnek köszönhetően minden DEKALB hibrid kiváló Phoma rezisztenciának örvend. Ahogy mi sem vagyunk egyformák, az egyes fajtejelöltek ellenállóképessége sem az a különféle kórokozókkal szemben. (Sclerotinia, Verticilium, stb.) Azonban a DEKALB fejlesztők kísérleteinek, felvételezéseinek köszönhetően a fajtajelöltek közül csak azok kerülnek előtérbe, lehetnek később elismert hibridek, amelyek egészség szempontjából is kiemelkednek a kísérleti sorokból.

Az utóbbi években nem ritkák a nyári heves zivatarok, viharok, amelyek erős széllel és nagy intenzitású csapadékkal érkezve képesek romba dönteni a már majdnem teljesen kész, egyes estekben már a betakarításra váró táblákat. Ezekben az esetekben azok a DEKALB hibridek, melyek  olyan agronómiai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a kitűnő szárerősség, dőlésellenállóság, vagy kiváló kipergésellenállóság, szó szerint aranyat érnek.

Ha minden jól alakul, akkor pedig hatalmas előnyt jelent egy olyan hibrid, mint a DK Excited (DMH440), vagy a DK Expansion, amelyek intenzív termesztési körülmények között behozhatatlan terméselőnnyel rendelkeznek.

Kevésbé jó évjáratokban az előbb felsorolt nehézségeken felül az aszály is gondot okozhat, valamint az a tény, hogy száraz körülmények között a nitrogén felvétel erősen korlátozott. Ez akár kora tavasztól gondot okozhat. Hasonló bajba kerülhetünk akkor, ha a túl sok csapadék miatt nem tudjuk elérni a táblákat, és nem tudjuk kijuttatni a tervezett tápanyag mennyiséget. Ezekben az esetekben kerülnek előtérbe az olyan hibridek, mint a DK Exception, és a DK Expression, melyeknek megoldást jelent azon tulajdonsága, hogy az alacsony nitrogén dózisokra intenzív pozitív választ adnak mind fejlődés, mind termés szempontjából.

Rossz években előfordulhat, hogy nagyon kicsin múlik a siker, azaz, hogy nyereséges lesz-e a repce, vagy nem. Ezért aztán, hogy egy táblán mennyit lehet „spórolni” egy jó hibrid tulajdonságai miatt, az nagyon nem mindegy.

Habár az időjárásra nincs semmi ráhatásunk, azonban a termesztési céljainknak megfelelő DEKALB hibrid választásával nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a repce szezonunk ne csak a szerencsén múljon.

További információ:
www.dekalb.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.)  

A fejlesztés és a termelők törekvése egy és ugyanaz, mégpedig hogy a legkiszámíthatóbb, magas hozamú fajták, hibridek kerüljenek termesztésbe. Választáskor mérlegelendő, még a kísérleti szinten legkiegyenlítettebb hibridek esetében is, hogy a repcetermés évenkénti alakulását a termesztési körülmények mellett a technológiai szint és a kettő kölcsönhatása jelentősen befolyásolja. Míg a fejlesztés számára a nagy számú kísérletek eredményei nyújtanak segítséget a legígéretesebb és kiegyenlített hozamú hibridek piaci bevezetéséhez, addig a termelőknek érdeke a felkínált szortiment saját területen történő kipróbálása. A kíváncsi termelők számára termés tonnákat vagy olaj felárat jelenthet a saját technológiához, termesztési adottságokhoz legjobban igazodó hibridválasztás. A CAUSSADE modern repcehibridjei stabil olajtartalommal rendelkeznek. E tekintetben azonos termesztési színvonal mellett az évek közötti különbség nem jelentős, eltekintve a szélsőségesen kedvezőtlen évjáratoktól. Így azok a gazdálkodók, akik számára a minőségi, stabilan magas olajtartalom a termesztési cél, bátran választhatják a CAUSSADE repcéket.

Hibridjeink termésstabilitását azonos hazai termőhelyek betakarítási eredményei, több év száraz, átlagos és csapadékos időjárása alapján ellenőrizzük. Termésmennyiségben a BASALTI CS kiegyenlített átlaghozamot ért el a száraz és átlagos csapadékos évek közötti minimális különbséggel. A BASALTI CS stabilitás tekintetében kiválóan szerepelt. 3 vizsgálati évet tekintve az újonnan bevezetésre került SIDONI CS hibridünk a BASALTI CS-hez és a kontrollhoz hasonló értékek közötti évjárattoleranciát, de erősebb és gyengébb évben is a kontrollnál magasabb termésszintet produkált. 3 év átlagában hozama elérte a 35,9 q/ha-t. A MEMORI CS, SIRTAKI CS és ETENDAR CL repcéink értékei az évek közötti hozam tekintetében szintén a megfelelő határok között mozogtak kicsit nagyobb különbséggel, mint a SIDONI CS és BASALTI CS. Ezt azonban mind a száraz mind az átlagos-csapadékos években is magasabb szem és olajtermésük ellensúlyozta és meghaladta a kontroll hibrid betakarítási értékeit.

Az időjárás termést befolyásoló hatása mellett fontos figyelembe venni az azzal karöltve járó repcét károsító betegségek terméscsökkentő szerepét is. A repce kínálatunkban szerepelő hibridek termésstabilitásához mindenképpen nagyban hozzájárul az is, hogy a gazdasági károkat okozó repcebetegségekkel szemben jelentős toleranciával a Phoma több rasszával szemben a MEMORI CS ezen felül a tarlórépasárgaság vírussal szembeni is az ETENDAR CL és a CSZ 18999 CL herbicid rezisztenciával is rendelkeznek. Hibridjeink a magyarországi termesztési körülmények között nagyhozamú, egészséges, évről évre kiszámítható termést produkálnak.

 

További információ:
www.caussade-semences.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

Az elmúlt években tapasztalható változékony ősz végi időjárás, az enyhébb telek és a kiszámíthatatlanul alakuló kora tavaszi csapadékmennyiségek – akár csapadékhiány - miatt megváltozott körülmények új kihívások elé állítják a repcetermelőket. A nagyobb termésstabilitású Pioneer® hibridek használatával csökkenthető a környezeti tényezők negatív hatása.

A termésstabilitás több tényező is befolyásolja. A növény tulajdonságai közül természetesen ilyen a télállóság, de még fontosabb, hogy a növény hogyan reagál a környezeti feltételekre, azaz milyen az adaptációs képessége. Emellett a fizikai állóképesség és a kórtani jellemzők (Phoma Rlm7 rezisztencia, Tarlórépa sárgaság vírus ellenállás) szintén jelentősen hatnak a repce termésstabilitására.

Ugyanúgy, ahogyan a kukorica és a napraforgó esetében, a Pioneer® az őszi káposztarepce terén is törekszik a magas termésstabilitású és széles adaptációs képességű hibridek bevezetésére. Tesszük ezt egyszerre a hagyományos, magas és a MAXIMUS®, féltörpe hibridek piacán egyaránt.

A magas hibridek esetében a fent említett termelői igényekre válaszul a PT271 és a PT275 repcehibridet ajánljuk.

PT271

A legnagyobb vetésterületen termesztett Pioneer hibridrepce Magyarországon.

  • Phoma Rlm7 rezisztenciával rendelkezik.
  • Megdőlésre nem hajlamos.
  • Őszi fejlődése nagyon gyors és erőteljes tavaszi vigorral rendelkezik.
  • Olajtermése a legjobb hibridek szintjén van.
  • TuYV (Tarlórépa sárgaság vírus) ellenálló hibrid.

PT275

Termőképességben és termésstabilitásban új sztenderd a hagyományos magas hibridek között.

  • A hagyományos magas repcéink között az egyik legnagyobb termőképességű hibrid.
  • Kimagasló a Phoma elleni toleranciája és a pergésellenállóságban nagyon jó.
  • Az őszi fejlődése és tavaszi újraindulása is lassabb a többi magas hibridünkhöz képest.
  • Középérésű hibrid, a PT271-hez képest pár nappal később érik. 

 

PT271

PT275

Éréscsoport

közép-késői

közép-késői

Termőképesség

nagyon jó

kiváló

Termésstabilitás

kiváló, jó adaptációs képességének köszönhetően az ország minden részén sikeresen termesztik

az egyik legjobb a Pioneer® kínálatában

Olajtartalom

a legjobb hibridek szintjén van

nagyon jó

Betegség-ellenállóság

Phoma rezisztencia, valamint ellenáll a tarlórépa sárgaság vírusnak

Phoma elleni toleranciája kimagasló

Pergésellenállóság

nagyon jó

nagyon jó

Állóképesség

nagyon jó, megdőlésre nem hajlamos

nagyon jó, megdőlésre nem hajlamos

Őszi fejlődés

gyors és dinamikus, ennek köszönhetően késői vetésre is alkalmas

lassabb a többi magas Pioneer® hibridhez képest

Tavaszi újraindulás

erőteljes tavaszi vigor, újraindulása közepesen korai

közepesen korai

A MAXIMUS®, féltörpe repcéink közül pedig a PX113 és a PX131 hibrideket ajánlom a termelők figyelmébe.

PX113             

Az egyik legnépszerűbb Pioneer repcehibrid Magyarországon.

  • Megbízhatóság és kiváló kórtani tulajdonságok jellemzik
  • Erőteljes, a korábbi féltörpe hibridekhez képest gyorsabb őszi növekedés, jó talajtakarás, elterülő növények jellemzik.
  • Tavaszi fejlődési erélye gyorsabb a korábbi féltörpe hibridjeinknél.
  • Az első MAXIMUS® hibrid, amely Phoma Rlm7 rezisztenciával rendelkezik.
  • TuYV (Tarlórépa sárgaság vírus) ellenálló hibrid.

PX131               

Kimagasló termőképesség, kiváló termésstabilitás, nagyon jó pergésellenállóság egy hibridben.

  • A MAXIMUS® hibridjeink között a legmagasabb termőképesség jellemzi.
  • Termésstabilitására jellemző, hogy a fejlesztői kísérleteinkben nemcsak 2018-ban, hanem az elmúlt három évben mindig a legjobb teljesítményt hozta Magyarországon a Pioneer® MAXIMUS® hibridek között.
  • Középérésű hibrid, ezzel a féltörpe hibridjeink között a PX131 a leghosszabb tenyészidejű repce.

 

PX113

PX131

Éréscsoport

közép-korai

középérésű

Termőképesség

nagyon jó

kiváló

Termésstabilitás

rendkívüli adaptációs képességének köszönhetően nagyon jó

az egyik legjobb a Pioneer® kínálatában

Olajtartalom

magas

nagyon jó

Betegség-ellenállóság

Phoma rezisztencia, valamint ellenáll a tarlórépa sárgaság vírusnak

Phoma elleni toleranciája kimagasló

Pergésellenállóság

nagyon jó

Állóképesség

kimagasló, megdőlésre nem hajlamos

kimagasló, megdőlésre nem hajlamos

Őszi fejlődés

a korábbi féltörpe repcéinkhez képest erőteljesebb az őszi növekedése, jó talajtakarás és elterülő növényállomány jellemzi

a korábbi féltörpe repcéinkhez képest erőteljesebb az őszi növekedése, jó talajtakarás és elterülő növényállomány jellemzi

Tavaszi újraindulás

késői

nagyon késői

További információ:
www.corteva.hu

Péterfy Csaba (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe. Idén tavasszal viszont az időjárási körülmények nem adtak okot az optimizmusra. Az azonban egyre inkább egyértelmű, hogy az éveken át stabil, biztos teljesítményt nyújtó repce hibridekkel érdemes tervezni a jövőben. Erre a kérdésre ad megoldást a Gabonakutató eltérő évjáratokban is stabil termésmennyiséget biztosító őszi káposztarepce kínálata.

A repce termesztése az egyik legösszetettebb, és legnagyobb szakértelmet igénylő feladat. Termesztésének eredményességét a genetikai tulajdonságok nagyban befolyásolják. A sikeres repce termesztés ma már csak a kiváló genetikai alapok használatával valósítható meg. A vetésterület alakulását évről évre a piaci viszonyok és egyre inkább az időjárás alakulása határozza meg. Az elmúlt években egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőségek az időjárásban. A termelők a plasztikus, bőtermő és jó betegség ellenálló képességgel rendelkező hibrideket keresik.

Nemesítési célunk a kiváló fagytűrés mellett nagy termőképességű, a betegségeknek ellenálló, élelmezési-, ipari felhasználásra és biodízel gyártás céljára is alkalmas kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkező hibridek és vonalak nemesítése.

A Gabonakutató két jól ismert hibridrepcéje, a GK Csenge és GK Réka kiváló választás az intenzív technológiát alkalmazó gazdaságoknak.

A GK Csenge kimagasló termőképessége nagy termésstabilitással párosul eltérő évjáratokban is. A tőszám flexibilitása tág határok között mozog, ezért a kompenzáló képessége kiemelkedő. Mint minden Gabonakutató által nemesített repcére, a GK Csengére is az átlag feletti télállóság és betegségellenállóság jellemző.

A GK Réka erőteljes kezdeti fejlődése miatt a kései vetést is jól tolerálja. A megfelelő tápanyagellátásra jelentős terméstöbblettel reagál, de a kevésbé intenzív körülményekhez is jól alkalmazkodik. A fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia kevésbé fogékony.

Nemesítésünk versenyképességét jelzi, hogy egészen eltérő klimatikus és technológiai fejlettségű területeken is megállják helyüket genetikáink. Határainkon túl is sikeresen termesztik a Gabonakutató repce hibridjeit.

Jó télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken is sikerrel termeszthetők. Hibridjeink termőképessége üzemi körülmények között is meghaladhatja az 5 tonnát hektáronként.

A fajtarepcét használó termelők körében töretlen népszerűségnek örvend a GK Gabriella. A középérésű csoport elején érő, kiváló télállóságú repce. Regenerálódó- és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló-képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Alacsony glükozinolát-tartalma mind élelmiszeripari, mind energetikai felhasználásra alkalmassá teszi. Fehérjetartalma éréscsoportjában a legmagasabb. Termőképessége 3,5-4,5 tonna/hektár.

Eredményes gazdálkodást kívánva arra biztatjuk Önöket, hogy a hazai repce vetőmag mellett döntsenek.

Tekintse meg a Gabonakutató katalógusát a képre kattintva:

További információ:
www.gabonakutato.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

A termésstabilitás fontos növényi tulajdonság, ami meghatározza a gazdaságok jövedelmének kiszámíthatóságát. Az olyan szélsőséges környezeti hatások, mint a magas hőmérséklet, az aszály és belvíz, jelentősen befolyásolják a repce termesztését.

A KWS repce nemesítési munkájában meghatározó cél a termés optimalizálása. Fontos a termésbiztonság, mivel nem tudhatjuk, hogy a következő év milyen kihívásokat tartogat a repce számára. Ezért egyre fontosabbá válik a repce alkalmazkodó képessége, termésstabilitása. A hibrid kiválasztásakor ne az éves termés legyen a fő szempont, hanem a termésstabilitás. A hibridek több év átlagában mutatják meg igazi képességeiket, ugyanis széles genetikai bázisuk jól ellensúlyozza az éves hatásokat és a különböző agro-ökológiai feltételeket. A termésbiztonság a hibrid választással kezdődik. A jó minőségű, nagy és biztos terméshez elengedhetetlen az olyan hibrid kiválasztása, amely rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal.

KWS repcék előnyei:

  • nagy termőképesség
  • magas olajtartalom
  • intenzív oldalhajtás képzés
  • kiváló fagytűrés
  • jó áttelelő képesség
  • kiemelkedő dőlésellenállóság
  • alacsony hajlam a szempergésre
  • kiemelkedő betegségellenállóság

Portfóliónk egyik újdonsága a FELICIANO KWS hibrid, amelyben több, a repce termésstabilitásához fontos tulajdonságot tudtunk ötvözni.

A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben megjelenik a repce állományokban. Ezért fontos a rezisztens hibridek termesztése. A FELICIANO KWS fómás betegséggel szembeni rezisztenciája egy teljesen új rezisztencia génre, az RLMS-re épül. Az RLMS rezisztencia gén a fóma elleni védelem legújabb generációja. Jelenleg ez biztosítja a legmagasabb védelmet a fómás megbetegedéssel szemben.

Az elmúlt években egy másik repce betegség is a nagyobb figyelmet kapott a gazdálkodók körében. Ez a Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV). A zöld őszibarack levéltetű közvetlen kártételén túl vírus hordozóként ezt a betegséget is terjesztheti táplálkozása során. A FELICIANO KWS ellenáll a Tarlórépa sárgaság vírusnak. Ez azt jelenti, hogy ha a vírus be is jut a növénybe, nem okoz termésdepressziót, magas terméseredmény várható.

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére. Kimagasló terméseredmény várható kedvezőtlen környezeti hatásokkal sújtott évjáratokban is. Rendkívüli víz- és tápanyaghasznosító paramétereinek köszönhetően gyengébb adottságú, (aszálysújtott) régiókban is sikeresen termeszthető. Vetést követően a gyors egyenletes kelés erőteljes állományt biztosít, így a téli kifagyással szemben rendkívüli ellenállóságot mutat. Az UMBERTO KWS betegségekkel szembeni ellenálló képessége új szintre lépett. A fóma betegség (Phoma lingam) különböző rasszainak károsításának megakadályozásáról az RLM7-3 gének gondoskodnak, míg a Fehérpenészes szárrothadással (Sclerotinia sclerotiorum) szemben mérsékelten rezisztens. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően az UMBERTO KWS lett a legnagyobb területen vetett repce hibrid Magyarországon 2019-ben.

Kiváló tapasztalat az UMBERTO KWS hibriddel:

További információ:
www.kws.hu

Mórocz Péter (Limagrain)

 

Az élő és élettelen környezeti tényezők okozta stressz hatások következményeként a repce hibridek potenciális termőképessége és a realizált (betakarított) termés mennyisége között jelentős eltérés mutatkozik. Azonban célzott keresztezési, szelekciós és tesztelési módszerekkel ez a különbség csökkenthető.

Jelenlegi hibridjeink az eltérő piaci igényeknek megfelelő, több különböző tulajdonság kombinációit tartalmazzák. Az LG repce vetőmagok széleskörű genetikai biztonságot nyújtanak tenyész időszak különböző fázisaiban fellépő kockázatok kezelésében és a termés megóvásában. Ezzel nem csak rugalmasságot biztosítanak a technológiában, hanem a terméspotenciál nagyobb mértékű kihasználást, azaz egy adott évben vagy termőhelyen, nagyobb termésszint elérését teszik lehetővé.

Kiváló példája ennek az LG ARCHITECT, amely Európa piacvezető repce hibridje 2019-ben és 2020-ban! (Forrás: Kleffmann® Oilseed Rape Europe, 2019 és amis® WOSR Europe, 2020.)

A hibrid kedvező agronómiai tulajdonságai - nagy termőképesség, Tarlórépa sárgaság vírus rezisztencia, kipergés ellenállóság - együttesen szolgálják a termésbiztonság és az eredményesség növelését. E három tulajdonság kombinációjával az LG új sztenderdet alkotott az európai repcetermesztésben.

Azoknak ajánljuk,

  • akik a termesztett hibridtől kiemelkedő termőképességet várnak el,
  • nagyobb termés biztonságra törekszenek, ezért kiváló alkalmazkodó képességű hibridet keresnek.
  • A rovarok elleni védekezést pedig vírus rezisztenciával is szeretnék kiegészíteni.

A TuVY rezisztens LG ARCHITECT terméselőnye – a nem rezisztens hibridekkel szemben - már kis vagy közepes mértékű vírus fertőzés esetén is megmutatkozik. Több gén által meghatározott (kvantitatív) rezisztenciája révén, fómával szemben széles spektrumú ellenállóképességgel rendelkezik. Tavaszi újra indulása és virágzásának kezdete közép-késői, ezért kisebb a tavaszi fagykárosodás kockázata.

Az LG ARCHITECT termésben is az élen!

További információ:
lgseeds.hu

Prech Regina (RAGT Vetőmag Kft.)

Minden gazdálkodónak célja a minél nagyobb és jobb minőségű termés elérése. Ebben segítenek a RAGT Vetőmag Kft. repcehibridje, amik csakúgy mint az elmúlt években az idei évben is ígéretes betakarítást sejtetnek. Az évjárat stabil repcék célja, hogy a kritikus időjárási körülmények között is helyt álljanak, téltűrőek legyenek, és megfelelő állóképességgel bírjanak. Betegség ellenálló képességük átlag feletti, rezisztensek számos fóma rasszal szemben és magasfokú toleranciával bírnak Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben.

A repceportfólió „zászlóshajója” a minden termőhelyre ajánlott RGT TREZZOR, amely egy korai érésidejű és kimagasló évjárati stabilitású magterméssel rendelkező repcehibrid. Már ősszel is felhívta a figyelmünket, egészséges, egyöntetű megjelenésével. Ezért is lehet az egyik legkedveltebb és a legnagyobb zsákszámban értékesített hibridünk. Mind télállósága, mind állóképessége kiváló. A betegségekkel szembeni ellenállóképessége átlag feletti. Olajtartalma magas és a kiváló termőképességét bizonyítják a 2019-es eredmények, amik az ország különböző területeiről születtek: Szabadbattyán 4,56 t/ha, Vasvár 4,5 t/ha, Celldömölk 4,3 t/ha, Zsédeny 4,2 t/ha, Ráckeve 4,1 t/ha, Szarvaskend 4,1 t/ha, Tass 4 t/ha, Cegléd 3,8 t/ha, Barcs 3,77 t/ha.

Többek között kiemelhetjük még a RGT JAKUZZI középérésű, robbanásszerű keléssel, erőteljes kezdeti fejlődéssel és szintén kiváló állóképességgel rendelkező repcehibridet is. Az olajtartalma 47-49 % közé helyezhető ami, igen jónak mondható.  Ez a fajta minden termőhelyre javasolt, de elsősorban intenzív technológiához ajánlott. Ezek mellett jellemzi még a robosztussága, középmagassága és az, hogy kiváló szárszilárdsággal rendelkezik. A becők sűrűn helyezkednek el, hosszúak és megfigyelhető, hogy felfelé állnak. Gombabetegségekre nem hajlamos, kiemelkedő tulajdonsága még, hogy hosszan virágzik középkorai fajta ellenére.

A következő repcehibrid amit említenünk kell az RGT AZURITE, a termőföldek drágaköve. Hogy miért is szerepel a listán? Magtermése 2018-ban 5,54t/h-os átlagtermésével magasan a sztenderd fajták felett volt. Emellett magas olajmagtartalommal rendelkezik, kezdeti fejlődése és állóképessége kiváló. Fontos kiemelni azt is, hogy Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben magasfokú toleranciával is rendelkezik. A hibrid kiemelkedő fóma rezisztenciával rendelkezik. Ennek az adottságnak köszönhetően, a repcehibridek közül az egyik legmagasabb termésbiztonsági szintet képviseli. Ezáltal könnyebben küzdi le az éghajlati változásokból eredő problémákat és biztonságosabb, hatékonyabb feltételeket teremt a termelésben.

Most nézzük az RGT GAZZETTA nevezetű hibrid fajtát, amely robosztus, nagy termőképességű fajta. A közép-kései éréscsoportba tartozik. Télállóképessége, állóképessége kiváló, jól viseli a tavaszi fagyokat, amiből eredően a betegségek ellen is megfelelően veszi fel a harcot. Olajtartalma 46-48 % között mozog. Intenzív technológiához ajánlott és várhatóan 5-6 t/ha-os eredményeket hozhat. (Szihalom: 5,714 t/ha) Az aszályos, 2020-as évben is bíztató képet mutat, így elmondható, hogy az egyik meghatározó repce a portfóliónkban.

Végül, de nem utolsó sorban portfóliónk egyik legkorábbi (közép-korai) hibridje az RGT NIZZA CL (HRE095 CL). Ez a repcehibrid a Clearfield® technológiában használatos.  A magtermésében még nem csalódtak, hiszen mindi hozza az átlagot. Kiváló állóképességű, alacsony, kiváló szárszilárdságú növény, ami minden termőhelyre ajánlott. Fontos megemlíteni, hogy a száraz éghajlati körülmények között és a gyengébb adottságokkal rendelkező területek is rendkívül jól alkalmazkodik. A télállósága jó, tavasszal könnyen regenerálódik, még az erőteljesebb fagyok után is.

Ezek azok a repcehibridek amik ígéretesek lehetnek a gazdáknak a 2021-es évre! Kiváló termőképességgel, magterméssel, olajtartalommal és megfelelő fajtajellemzőkkel rendelkeznek. A kiemelkedő betegségtűrésük és szárazsággal szembeni toleranciájuk a szélsőséges időjárási körülmények között nagy előnyt jelentenek. Ennek köszönhetően maradéktalanul megfelelnek az ország különböző repceterületein felmerülő igényeknek.

RAGT - a másik út a sikerhez

További információ:
ragt-vetomag.hu

Pálffy András (RAPOOL Hungária Kft.) 

Az elmúlt években egyre többször tapasztalhattunk kirívóan magas hőmérsékleteket, a csapadék egyenetlenül oszlik el és elmaradnak az évszakok. Ezekre az extrém helyzetekre kell felkészítenünk repcéinket. Ennek érdekében Európa-szerte kísérleteket állítunk be, hogy kiválaszthassuk azokat a hibrideket, amelyek a legjobban illeszkednek Magyarország környezeti feltételeihez.

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve egy időben három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Németországban, valamint Magyarországon közkedvelt és nagy teljesítményű hibridekkel. Kielben egymástól 300 méterre állítottunk be két kísérletet, az egyik esetében nyitható-zárható sátorba vetettünk, a másik fajtasor pedig, ugyanúgy, mint Bólyban, a szabad ég alatt fejlődött. Kielben a sátrat csupán a virágzás kezdetén húztuk fel a parcellákra, ezzel szimulálva az érés során jelentkező szárazságstressz hatását.

A vetés Kielben augusztus 24-én, Bólyban pedig szeptember 13-án történt. Amíg Kielben a növények az év végéig 297,7 mm, addig Bólyban csak 188,5 mm csapadékot kaptak. Bólyban tavasszal 357,1 mm csapadékot mértünk.

A kísérletek alapján elmondható, hogy szárazság és szárazság között is van különbség. A két kieli helyszín között statisztikailag is szignifikáns különbséget mutattunk ki. Szabadföldi körülmények között az átlagos terméshozam 4,5 t/ha, míg a sátorral fedett kísérletben csupán 3,8 t/ha volt. Bólyban a kísérlet termésátlaga 5,02 t/ha-os szintet ért el. Hasonló különbségeket tapasztaltunk a hibridek olajtartalmának alakulásában is. Az ezermagtömegek alakulása érdekesebb képet mutatott, a sötétített parcellákon átlagosan 14%-kal magasabb értékeket mértünk. Ezt igazolják ausztrál kutatók korábbi megfigyelései is, amelyek szerint a mesterséges sötétítés 48%-kal csökkentette a becőkben található magok számát, ugyanakkor 29%-kal növekedett a magok mérete (Kirkegaard, 2018)1.

A kapott eredmények összehasonlításakor megállapítottuk, hogy az eddigi fajtakiválasztási és -elosztási metódusunk megfelelőnek bizonyult. A mediterránhoz jobban hasonlító klímájú bólyi kísérletben a DYNAMIC, a FRANKLIN, a CRISTAL és a HAMILTON lényegesen jobb eredményeket ért el, mint Kielben. A kísérlet során jól láthatóvá vált, hogy a délebbi területeken olyan hibridekre van szükség, amelyek erős gyökérrendszerüknek, a későbbi éréskezdetnek, a kipergés-ellenállóságnak és robusztus termetüknek köszönhetően képesek ellenállni a lényegesen magasabb hőmérsékletnek és az égető napsugárzásnak.

A SHREK, a CRISTAL és a HAMILTON hibridünkre egyaránt jellemző, hogy ősszel erőteljesen fejlődnek és gyorsan állományt alkotnak. Erős és agresszív gyökérrendszerüknek köszönhetően hamar regenerálódnak, és a növények a kedvezőtlenebb, száraz időszakokat is kiegyensúlyozottabb vízháztartással vészelik át. A számos esetben későn megérkező tavaszi csapadékot képesek jól hasznosítani, a becőkben található magok méretét növelni. Kései vetésre alkalmas hibridek.

A SHREK-et bátran ajánljuk extenzívebb és kevésbé kedvező termőterületekre is (gyengébb, akár homokos talajokra vagy szárazságnak kitett területekre), hiszen mostohább körülmények között is képes stabil, magas termést adni. Magasra növő és erőteljes szárú hibrid, kiváló a szárszilárdsága. Hatalmas becőket nevel, amelyekben nagy ezermagtömegű szemek fejlődnek ki.

A CRISTAL, a később induló virágzásának köszönhetően, védett az elmúlt években is számos helyen tapasztalt tavaszi fagyokkal szemben. Könnyű, laza talajokon és száraz termőhelyeken is nagy biztonsággal termeszthető.

Optimális vetésnormája gabonasortáv alkalmazása esetén 40–50 csíra/m2, dupla gabona-sortávolságra vetve 35 csíra/m2, szemenkénti vetéssel (45–76 cm sortávolságra) pedig 25–30 csíra/m2. A CRISTAL a legtöbb technológiához tökéletesen adaptálható, megfelelő mind az intenzív, mind az extenzív, kevés inputot igénylő művelési módokra, és széles sortávú termesztéstechnológiában is alkalmazható.

A HAMILTON a kelet-európai régió kihívásaira fejlesztett, korai éréscsoportba tartozó hibrid. Kifejezetten gyorsan lombosodik, és kései vetés esetén is képes a tél előtt szükséges állomány kialakítására. A NÉBIH fajtakísérleteiben stabil hozamokkal teljesítménye magasan a sztenderd hibrideké felett volt. Vizsgálataink során megfigyeltük, hogy a HAMILTON fagytűrése magasan az egyik legjobb a portfóliónkban, ezért fagyzugos területeke is ajánljuk.

További információ:
www.rapool.hu

Dr. Szűcs Péter (Syngenta Kft.) 

 

Az utóbbi évek időjárása nagyon szélsőséges képet mutat, és az idei repceszezon sem kivétel ez alól. Ezért a magas terméspotenciálon túl, egyre inkább fontos a szelekció során a termésstabilitás fokozása. A Syngenta Kft. repcehib­ridjei, széles adaptációs képességüknek köszönhetően, felveszik a versenyt a piacvezető hibridekkel. A továbbiak­ban két meghatározó, egyre keresettebb repcehibridünket szeretnénk bemutatni.

SY Iowa

Az SY Iowa a Syngenta legújabb, ogu­ra típusú hibridrepcéje. Robusztus, kö­zép-korai éréscsoportba tartozó hibrid, melynek terméspotenciálja magas (1. ábra), termésstabilitása kiváló. Olajtar­talma a régiós fejlesztői kísérletek tanú­bizonysága szerint kiemelkedően magas. Kifejezetten jó télállóság jellemzi, míg becőinek kipergés-ellenállósága kiváló. Közepes növénymagasságú állományt nevelő kompakt hibrid, mely könnyen permetezhető és aratható.

 

1. ábra: SY Iowa kiemelkedő terméspotenciálja

SY Iowa

Termesztéstechnológia

Őszi, kezdeti fejlődése kifejezetten gyors, így a késői vetést jól tolerálja, és az állomány korai gyomelnyomó-képessége is rendkívül jó. Tavasszal fo­kozatosan indul, virágzása viszonylag korán elkezdődik. Az RLM7 génnek kö­szönhetően kiváló fóma-ellenállósággal rendelkezik.

Hová ajánljuk?

Kiváló termésstabilitása okán Magyaror­szág összes repcetermesztési körzeté­ben termeszthető.

Az SY IOWA JELLEMZŐI:

  • olajtartalom: kiváló
  • terméspotenciál: kiváló
  • télállóság: jó
  • betegség-ellenállóság: kiváló
  • tenyészidő: közép-korai
  • magasság: középmagas
  • szárszilárdság: kiváló
  • kezdeti fejlődés: gyors
  • ajánlott vetőmagnorma:
  • 400-500 000 mag/ha

Bluestar

Robusztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal bír. A független posztregisztrációs többéves (2017, 2018, 2019) kisparcellás eredményei alapján a kísérleti átlag felett teljesített (103,8%), ahol átlagban 5,71t/ha (szórás = 0,84t/ha; variancia = 0,74t/ha) produktummal rendelkezett, így az évjárat hatást rendkívüli mértékben tolerálja. Rendkívül homogén növényállományt nevel, virágzása a középérésű hibridek csoportján belül korán bekövetkezik. A Bluestar egyik kiemelkedő tulajdonsága a fómás szár- és levélfoltossággal szembeni rezisztencia (RLM7 gén).

Bluestar

Termesztéstechnológia

A Bluestar hibridet rendkívül gyors kez­deti fejlődés jellemzi. A sorközöket ha­mar betakarja, így a gyomosodás ve­szélye is mérsékeltebb az állományban. A Bluestar betakarításkori termésveszte­sége kicsi, hiszen becőinek pergési hajla­ma nagyon alacsony.

Hová ajánljuk?

Magas genetikai terméspotenciálja okán elsősorban intenzív körülmények közé ajánljuk. Erős gyökérzete miatt kiválóan alkalmazkodik a különböző talajtípusok­hoz. Átlagos termesztési körülmények között is rekordtermésre képes.

BLUESTAR JELLEMZŐI:

  • olajtartalom: kiváló
  • terméspotenciál: kiváló
  • télállóság: jó
  • betegség-ellenállóság: kiváló
  • tenyészidő: középérésű
  • magasság: magas
  • szárszilárdság: kiváló
  • kezdeti fejlődés: gyors
  • ajánlott vetőmagnorma:
  • 400-500 000 mag/ha

További információ:
www.syngenta.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!