Heti fókusz: Érésidő jelentősége őszi búzában

Agro Napló
Az időjárás okán egyre gyakrabban hangzik el az érésidő fontossága búzában. Szakértők mondják el véleményüket. A válaszokért kattintson!

Érésidő jelentősége őszi búzában

A válaszokért kattintson!

Szabó Gergely
Agromag Kft.
Angyal Kornél
Betamag Trade Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szabó Gergely (Agromag Kft.) 

 

Az érésidőnek nagy jelentősége lehet a búzafajták teljesítménye szempontjából, csak egy nagy baj van vele, hogy előre nem tudjuk, hogy az időjárás melyik érésidőnek fog kedvezni.

Miután kiválasztottuk, hogy milyen célt szeretnénk elérni, azaz milyen minőségű búzát termelnénk, termésmennyiségre vagy malmi minőségre koncentrálunk-e, döntenünk kell az éréscsoportról is, hogy korai, középérésű vagy középkései búzát termelünk. A későbbi, hosszabb tenyészidejű búzák általában nagyobb mennyiségre képesek, viszont ha nem megfelelő az időjárás, a hőség túl korán, a csapadék nem vagy már túl későn érkezik, a kiválasztott fajta alulteljesít, amely a termés mennyiségét és minőségét is rontja.

Az érésidő fontossága tehát meghatározó a fajta kiválasztásában, azonban nem lehet a döntéshozás egyedüli része, hiszen a termés mennyiségét a talajelőkészítésen, az alkalmazott technológián és a vetőmagon kívül nagy mértékben befolyásolja az évjárat, amellyel előre tervezni sohasem tudunk.

Ideális helyzetben a  búza kezdeti fejlődésének az enyhe, csapadékos, hosszú ősz kedvez, mert így a növények megerősödve felkészülhetnek a téli időszakra, a fagyok elmúltával pedig a tavasz enyhe és csapadékos. A májusi eső aranyat ér, de ha május végén van utoljára csapadék, akkor az csak a korai búzák számára elegendő, a későieknél a szemek beszorulnak és ez a termés mennyiségére hatással van. Ezzel szemben ha június közepén érkezik egy jelentősebb csapadék, akkor a középérésű és a középkései búzáknak még van idejük, hogy ennek segítségével kiteljesedjenek és kihozzák magukból a genetikájukban rejlő terméspotenciált. Esetenként pedig jöhet úgy a csapadék, hogy a koraiaknak már csak árt, mennyiségi, de főleg minőségi szempontból, a későbbieknek pedig kimondottan használ. Ilyenkor a későbbiek irányába mutat a mérleg nyelve, súlyban, forintban egyaránt.

Magyarországon általánosságban elmondható, hogy a korai búzák vetése sikeresnek számít. Sokáig az Alföld nagy részén a korai búzák adták a nagyobb termést és a jobb minőséget. Ez akkor volt, amikor még az időjárás jósolható volt, kevésbé volt hektikus, mint az utóbbi 10-15 évben. Idén az utóbbi 120 év legszárazabb júniusa volt. Ezt az árpák még remekül elviselték, és a korai őszi búzák is általában jól teljesítettek, míg a későbbi, középkései búzák ehhez már helyenként nehezen alkalmazkodtak, és sok helyen megszorultak.

Amennyiben van rá lehetősége, érdemes mindhárom éréscsoportból vetnie ahhoz, hogy jövőre biztonságban tudhassa termését.

Az Agromag Kft. kínálatában mindhárom éréscsoportban talál bőtermő és malmi minőségű búzát is, valamint olyat is, amely megfelelő agrotechnológia alkalmazása esetén mindkettő elvárásnak megfelel. 

Amennyiben olyan búzát keres, amelynek a koraiságában rejlő előnyöket is ki akarja használni, a Princessz és az NS 40S fajtánkat bátran választhatja. A Princessz a GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletben 2019-ben is és 2020-ban is dobogós helyet ért el, a legtöbb kísérleti fajtasorban is az elsők között végzett. Korai kalászolású, középmagas, rendkívüli télállósággal rendelkező tar búzafajta, amely kedvezőtlen körülmények között is a termésmennyiségre koncentrál. Az NS 40S az Agromag portfoliójában évek óta stabilan az egyik legnagyobb termőképességű tar búzafajta talajtól és évjárattól függetlenül.

Középérésű búzafajták közül stabilan, a hozamok minimális szezonális ingadozása mellett terem a Steffi, amely az idei telekgerendási demo kísérleti fajtasorunkban 10,18 to/ha terméseredményt hozott, ezzel megszerezve az első helyet, míg a második a Princessz lett, 10,10 tonna hektáronkénti hozammal. Újonnan bevezetett tar búzafajta az IS Dimenzio, amely a termőképesség és a minőség zseniális kombinációja, rendkívüli betegség-ellenállóképességével, jó minőségével és magas termésátlagaival tűnik ki a hosszú fajtasorokból.

Középkései búzákból a Babona az amelyet talán már senkinek sem kell bemutatnunk, eredményeivel azon kevés búzák közé tartozik, melyek a nagy termőképesség mellett a malmi minőséget is hozni tudják. A Babona genetikai különlegességének bizonyítéka, hogy a jánoshalmi demo kísérletben 9,03 t/ha-os átlagtermés mellett 15,1%-os fehérjetartalmat és 31,6%-os sikértartalmat ért el.

A Laudist azoknak ajánljuk, akik a malmi minőséget érvényesíteni tudják az eladási árban. A javító minőségre képes búzák között az egyik legnagyobb termésre képes fajta. A bőtermő fajtákkal szemben általában szokott lenni egy kis lemaradása, de minőségben biztos, hogy mindig a jobb lesz náluk! Nálunk szintén a későbbi fajták közé tartozik.

Fontos, hogy a területi adottságokhoz, gazdálkodás színvonalához, értékesítési lehetőségeihez leginkább illeszkedő fajtát válasszon, amiben területi képviselőink szívesen állnak rendelkezésére!

További információ:
www.agromag.hu

Angyal Kornél (Betamag Trade Kft.) 

Minden évben vetésidő közeledtével felteszik a kérdést: Milyen érésidejű búzát vessek?

A kérdésre nem egyszerű röviden és egyértelműen válaszolni. A magyarországi vetésszerkezetben elég széles a búzafajta választék, közel 180 fajta őszi búza lett szaporítva 2020-2021-es termelési évben. Az érés idő szerint a nagyon koraitól a késő érésűig minden megtalálható.

Melyik érésidő lesz a befutó?

Sok tényező befolyásolja a megfelelő érésidejű fajta kiválasztását.

Hol gazdálkodunk? Az ország nyugati részén Vas és Zala megyében a hosszú érésű búzák nagy valószínűséggel ki tudják hozni a termésükből a hazai maximumot. Itt kevesebb a napsütéses órák száma, az éves csapadék mennyisége is átlag feletti, a napi középhőmérséklet is tenyészidőszakban átlag alatt van.  Az Alföld középső részére épp ennek ellenkezője.  Legmagasabb napsütéses órák száma, és leg kevesebb éves csapadék.

Az utóbbi évek kusza időjárása, nagy dilemmák elé állította a gazdákat. 2020 őszén az októberi esőnek köszönhetően is a búza vetésterülete 850 ezer hektár alá csökkent. Sok termelő kényszerből választotta a műtrágya szóróval történő gabonavetést a lehulló nagy csapadék végett. Nagyon heterogén volt a csapadék elosztása az országban. Volt olyan vidék (pl: Borsod) ahol a tavaszi műveleteket a belvíz miatt késve tudták csak elvégezni. Folyamatosan a belvízről szólt a tavasz, majd ezt követően a csapadék hiányról, párosulva faggyal és széllel. A májusi csapadék segített a növényeknek az addigi lemaradást. A betakarítás közbeni eső és a kánikula hektikussá tette a betakarított búzák mennyiségét és minőségét is. Röviden: Az időjárás nem mindig volt kegyes hozzánk.

Az árpa termése országosan idén is kifejezetten jól kezelte az időjárás viszontagságait. Véleményem szerint a helyi időjárás befolyásolja legjobban, a korai és a kései búza legoptimálisabb választását.

Másik befolyásoló tényező a termelő meglévő gép kapacitása.

Ahol a búza mellett árpa és repce is van, ráadásul a aratógép és tisztító kapacitás szűk keresztmetszetű, nem ajánlott a túl korai búza. Vagy nem tudjuk időben betakarítani, vagy a szárító-tisztító kapacitás foglalt éppen más növénnyel.  Ilyenkor a közép és késő érésű fajták a javasoltak. Nagyobb vetésterület esetén is meg kell fontolni, a korai és kései búzák együttes használatát a betakarítás ütemezése végett.

A KWS által nemesített búzák közül, kínálatunkban a koraitól a közép-kései érésű fajtákat tudjuk a termelőink részére ajánlani.

Portfóliónk legkorábbi fajtái az EXOTIC és a SOLEHIO amely a legnagyobb mennyiségben forgalmazott fajtánk. Idei évben  is rekordokat dönt, Kétsopronyban 66 ha átlagában meghaladta 10 tonnás hozamot, táblaszinten pedig 10,5 t/ha volt az idei rekordja. A Bólyi Mg Zrt-nél 28,5 ha átlagában 9,71 t/ha-os hozammal takarították be. Kartalon 9,14 t/ha termésátlaggal 30,8 ha-on a legjobb eredményt érte el cég szinten.  Korai típusú malmi búza kínálatunk még a SILVERIO Hódmezővásárhelyen a fajtasor 2. legnagyobb termése 9,2 t/ha 13,8 % fehérjével. Korai, közép-korai új korszerű malmi fajtánk a STROMBOLI. A 2020-as évben IKR Agrár országos kísérlet ben 1. helyezett 8,84 t/ha szemterméssel. 2021-ben Hajdúböszörményben 10 t/ha közeli termés, Kétsopronyban 9,155 t/ha. ZEPHYR Patosfán fajtasorban 2. 9,17 t/ha terméssel, Nagylózson első 9,32 t/ha szemterméssel.

Közép-kései fajta ajánlatunk a MODERN szálkás búza, Battonyán 10 tonna felett teljesített. Több éve jó választás azoknak a termelőknek, akik ki tudják használni a kései búzák magasabb terméspotenciálját.

Lehet Korai vagy kései érésidejű, intenzív, vagy extenzív a termesztés technológia, korai, vagy kései a vetés, minden termelőnek, minden területre tudunk javasolni kiváló bőtermő KWS búzafajtát!

Betakarítási eredményeinket keresse Facebook oldalunkon:
KWS cukorrépa és kalászos képviselet

Bene Zoltán (Karintia Kft.)

Mi a Karintiánál MÁR MOST KÉSZEN ÁLLUNK a kihívásokra…

Már nem lehet kérdés számunkra, hogy amit most tapasztalunk az maga a klímaváltozás. Inkább foglalkoztatja a gazdákat az a kérdés, hogy az időjárás drasztikus változása nem lépett-e egy másik, intenzívebb fokozatba. Létkérdés ez nem csupán a gazdák, hanem nekünk Vetőmag forgalmazók, előállítók, nemesítő-házzal rendelkező cégcsoport tag számára is.

A termelők, joggal várhatják el a vetőmag forgalmazóktól, hogy olyan fajtákat biztosítsanak a részükre, amely nagyobb hatékonysággal képesek tompítani a kedvezőtlen időjárási körülmények okozta negatív hatásokat.

A KARINTIA Kft-hez tartozó Mauthner csoportnál ezzel a kihívással már több mint 20 éve szembesülünk. A klímaváltozásra adott genetikai szintű válasz régóta központi kérdés a cégcsoportunkhoz tartozó nemesítőháznál. Emellett, további nyomos indok készteti 1995. óta kiváló nemesítőinket a klímaváltozással kapcsolatos kihívások hatékony válaszára.

Az ok:

hatékonyabb tápanyag felhasználás és

csökkentett növényvédőszer használat.

Megfelelő fajtákkal ugyanis nem csupán pénzt takarítunk meg, hanem az ausztriai gazdák több mint 25 éve részesülhetnek így plusz támogatásban. Várhatóan mindezzel 2023.01.01-től a magyar gazdák is szembesülhetnek.

Mi a Karintiánál MÁR MOST KÉSZEN ÁLLUNK ezekre a kihívásokra.

DE MIT TEGYEN, aki azonnali választ keres a kihívásokra?

A válasz a kérdésben keresendő, azaz milyen problémákkal szembesülünk az elmúlt időszakban?

  • egyre több száraz periódus, kedvezőtlen csapadék-eloszlással,
  • szélsőséges csapadék viszonyok negatív hatása a tápanyag felvételre.

A KARINTIA kft KALÁSZOS válasza a kihívásokra:

Ami a szójafajták esetében már kipróbált és évek óta bevált módszer, az a kalászosok esetében sok gazdánál még az újdonság erejével hat. Pedig a siker egyik kulcsa egyszerű logika mentén érhető el. Minél koraibb egy kalászos fajta kalászhányása és érése, annál inkább kevésbé kitett a negatív környezeti hatásoknak.

Röviden tehát a Pannon régióra nemesített, rövidebb tenyészidejű, korai kalászhányású és korai érésű, bőtermő kalászos fajtákkal véleményünk szerint nagyobb biztonsággal kerülhetjük el az idei évihez hasonló, szélsőségekkel tűzdelt kedvezőtlen időjárási körülményeket.

Mi a Karintiánál minden tőlük telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy Ön sikerrel zárhassa a következő évet. Büszkék vagyunk, hogy a bő termésre képes, STABILAN TELJESÍTŐ TAKARMÁNY- és SÖRÁRPA, BÚZA, TRITIKÁLÉ fajtáink nem csupán a kisparcellás kísérletekben teljesítenek átlagon felül, hanem megtalálhatóak köztük AGROmashEXPO termékfejlesztési díjas és többszörös NAK termésgyőztes fajták is. A sikerünk egyik kulcsa, hogy a Pannon Régióra nemesített jellemzően korai kalászhányású és korai érésű genetikáink jó eséllyel kerülik el a nyári forróságot.

ALACSONYABB VETÉSNORMA = KEDVEZŐBB HEKTÁRKÖLTSÉG

A Karintia kalászos fajtákat a vetőmagparaméterek függvényében 170 – 200 kg/ha normával elegendő elvetni. Ez az alacsony vetőmagnorma, alacsony, hektárköltséget eredményez. A kedvező hektárköltségű vetőmagot pedig akár 1 tonnás, akár pedig 40kg-s egyedi papírzsákba csomagolva juttatjuk el Önhöz, az ország bármely szegletébe.

ORSZÁGOS INTEGRÁCIÓ…

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és hozzá az egyéb inputanyagokat, hanem termesztéstechnológiai információkkal is segítjük Önt. Termény-üzletágunk pedig szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre.

Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni cégcsoportunk 14 kalászos fajtából álló kínálatáról, keresse területi képviselőinket, akik szívesen felkeresik Önt személyesen is. Elérhetőségeiket ide kattintva, a www.karintia.hu Honlapunkon találja. Vetőmag üzletágunkat telefonon a 06 94 572 054 és a 06 94 572 057 telefonszámokon érheti el.

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan kalászos fajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

Az általános fajtaválasztási alapelvek mellett napjainkban a gabonatermesztésben is fokozottabban odafigyelünk a fajták és hibridek környezeti stresszhatásokra adott válaszaira. Hiszen a klímaváltozás termelésre gyakorolt negatív hatásai összetettek, és emiatt egymással összefüggésben szükséges őket kezelnünk. Alapelv, hogy a termőhelyi és talajadottságokhoz, valamint a gazdálkodás igényeihez illeszkedő tenyészidővel és érésidővel rendelkező fajta és hibrid megválasztásával érhetjük el az elvárt eredményességet.

A gabonatermesztés hazai agroökológiai körülményeinek ismeretében leszögezhetjük, hogy a korai, a középkorai, valamint nagyrészben a közép- és középkései érésidejű fajták és hibridek a legalkalmasabbak a biztonságos termesztésre. Ezek a modern őszi búzák a legritkább esetben sérülnek a fejlődés generatív szakaszában (virágzás-kalászhányás) a szélsőséges időjárás hatására, azaz jól termékenyülnek, sikeres a termésképzésük. Sőt, érésidejüknek megfelelően a szemkitelítődés időszaka is zökkenőmentes, nagyobb eséllyel képesek a betakarításkor homogén árualapot szolgáltatni, és döntően mentesek a szemmegszorulástól.

Az igen korai érésidejű őszi búzák a vetésterület kis hányadát foglalják el. Ezeknek a fajtáknak igen magas malmi adottságaik vannak, az árumag minősége átlagon felüli, de a termésprodukció mérsékelt, a termésszintjük jellemzően nem éri el az adott területre jellemző és elvárt hozamokat. Hazánkban még a kiemelkedően magas minőséget megcélzó gazdaságokban is csupán a munkacsúcsok (növényápolási, növénytáplálási, betakarítási) széthúzása iránti igény esetén lehet az igen korai fajtáknak létjogosultsága.

A valódi kései érésidejű termelési alapok a hazánkban tapasztalható hektikus és szélsőséges termelési viszonyok között (csapadék, csapadékeloszlás, hőstressz, légköri és talajaszály) csak szakszerű termőhelyi adaptációt követően, kisebb és jól körülhatárolható régiókban termeszthetőek hatékonyan. Jól dolgozni ott lehet velük, ahol mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag, okszerűen művelt a talaj, aminek köszönhetően a terület és így a vetett kultúra klímaérzékenysége alacsony szinten tartható (klímastabil terület és klímastabilizáló gazdálkodás). Esetükben sajnos a virágzás, megtermékenyülés, szemkitelítődés és érés, tehát a generatív fenológiai szakaszok időszakában már jellemzően komoly szárazság uralkodik a pannon régióban. Produktivitásukra így jelentősen kihat az egyre korábban kezdődő és egyre hosszabbra nyúló csapadékmentes időszak, ami miatt országos léptékben, a legtöbb termőhely adottságai alapján kockázatos a termesztésük.

Az előzőekben megemlített összefüggések termőhely-specifikus figyelembevételét javasoljuk a fajta és hibrid megválasztása során. A megfelelő érésidővel jelentősen hozzájárulunk a termelés sikeréhez és a gazdaság hatékony üzemeltetéséhez (gépi kapacitások, időzítés, munkaszervezés) úgy, hogy közben képesek vagyunk kordában tartani a klímaváltozás káros hatásait is. A megfelelő érésidő megválasztása a teljes tenyészidőszak során megnyugtató, mert elősegíti a stabilabb termelést és a termelési kockázatok csökkentését.

Tekintse át javaslatainkat, ismerkedjen meg a biztonságos és fenntartható termelés szempontjából legmegbízhatóbb érésidő-kategóriákba tartozó kalászos hibridjeinkkel és fajtáinkkal. Hogy a döntés még megalapozottabb, a termelési kockázat még kisebb legyen, javasoljuk, hogy az Önnek legmegfelelőbb érésidejű búza kiválasztásához forduljon a legközelebbi SAATEN-UNION területi képviselőhöz. 

További információ:
www.saaten-union.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!