Heti fókusz: Előrelépések a napraforgó-gyomirtásban a speciális, nehezen irtható gyomok ellen

Agro Napló
A nehezen irtható gyomok elleni védekezési lehetőségekről szakértők adnak tájékoztatást. A válaszokért kattintson!

Előrelépések a napraforgó-gyomirtásban a speciális, nehezen irtható gyomok ellen

A válaszokért kattintson!

Botlik Illés
FMC-Agro Hungary Kft.

Kovács Balázs
UPL Hungary Kft.

Botlik Illés (FMC-Agro Hungary Kft.) 

 

A napraforgó gyomirtásában az utóbbi időben egyre nagyobb problémát okoznak a libatopfélék, a keserűfűfajok, a selyemkóró, a varjúmák, valamint a mezei acat. Az Express™ 50 SX® gyomirtó szer évek óta nyújt biztos megoldást ezekre, egyre bővülő Express™-toleráns napraforgóhibrid-kínálat mellett. A speciális, nehezen irtható gyomok elleni védekezésben ma már rendelkezésre áll a továbbfejlesztett Evorelle® Express™ gyomirtó szer is.

Ha Önnek is fontos a rugalmas kijuttathatóság és az alkalmazkodási lehetőség, valamint területe évelő kétszikűekkel fertőzött (pl. mezei acat) vagy jelen vannak a libatop-, szerbtövis- vagy disznóparéjfajok, illetve a selyemmályva vagy a fekete ebszőlő, akkor mindenképp javasolt az Express™-toleráns technológiára építeni. A napraforgó fenológiájától szinte függetlenül, a gyomok fejlettségéhez igazítva elvégezhető a permetezés az aktuális gyomnyomáshoz és időjárási viszonyokhoz igazítva, akár osztott kezelésekkel megvalósítva a hatékony gyomirtást.

Express™ 50 SX® kezelés hatékonysága, Jászkisér, 2020.

Mivel a kétszikű gyomok ellen eredményesen védekezhetünk az Express™ gyomirtó szerre alapozva, így ellenük a költséges alapkezelést akár el is hagyhatjuk a technológiából. Vetés után, az egyszikűek elleni preemergens kezelésre technológiai javaslatunk a Successor® 600 gyomirtó szer 2 l/ha dózisban. A petoxamid hatóanyag kiváló védelmet nyújt a nagy széltippan, perjefélék, muhar fajok és kakaslábfű ellen. Csírázásgátló hatású, emellett talajhatással is rendelkezik, kis mértékben hatással van a kétszikű gyomokra is.

A kétszikűek elleni állománykezelés során mit nyújt Önnek az Express™ 50 SX® gyomirtási technológia?

  • Kiváló herbicidtoleráns napraforgóhibridek állnak rendelkezésre egyre bővülő választékban.
  • A kiszerelés nagysága követi a vetőmagmennyiséget (1 zsák vetőmaghoz 1 doboz Express™).
  • Évelő kétszikű gyomok ellen kiemelkedő hatékonyság (pl. mezei acat).
  • Kiemelkedően szelektív, nincs fitotoxicitás és utóvetemény korlátozás sem.
  • Alkalmazása és hatékonysága nem függ a talaj állapotától és a bemosó csapadéktól.
  • Gyorsan oldódik, jól keverhető, a tartályból könnyen kimosható.

Az Express™-technológia továbbfejlesztéseként az Evorelle® Express™ gyomirtó szer szerepel kínálatunkban. A tifenszulfuron-metillel kiegészített tribenuron-metil hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb hatást biztosít a nehezen irtható gyomok ellen: szőrös disznóparéj, szerbtövis fajok, parlagfű, selyemmályva, mezei acat, selyemkóró, kövér porcsin, fekete ebszőlő, keserűfű fajok, vadkender (hím- és nővirágú egyedeire egyaránt). Az előzőekben felsorolt, az SX® technológiából fakadó előnyös tulajdonságok az Evorelle® Express™ gyomirtó szerre is jellemzőek.

A különböző nemesítőházak Express™-toleráns napraforgóhibridjeinek SU tolerancia szintje eltérő lehet, ezért felhasználás előtt mindig érdeklődjön az FMC munkatársainál.

Evorelle® Express™ kezelés hatása, Tiszaeszlár, 2019.

Kiemelten fontos továbbá, hogy a választott hibrid - tartozzon akár az Express™-toleráns, akár az SU-toleráns csoportba - kezelésére Magyarországon csak az alábbi tribenuron-metil vagy tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú termékek kerültek engedélyezésre:

Express™ 50 SX®, Evorelle® Express™, Fluence® gyomirtó szerek.

További információk: www.fmcagro.hu/express

Egyéb szulfonil-urea hatóanyagú termékek nem engedélyezettek, és minőségben sem egyeznek a fent felsorolt készítményekkel.

További veszélyeket hordozhatnak a paralel kereskedelmi forgalomban az ország területére érkező készítmények. Ezen termékek azonossága a gyártó által nem garantálható, ezáltal csökkent hatékonyság, illetve a napraforgó pusztulása esetén a gyártói garancia, és a vetőmagra vonatkozó minőségi garancia sem érvényes!

Amennyiben a napraforgó növényvédelmi technológiára vonatkozóan kérdése merül fel, forduljon bizalommal az FMC-Agro területi szakmérnök kollegáihoz.

További információ:
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® és ™ jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Kovács Balázs (UPL Hungary Kft.) 

A kétszikű kultúrnövényeink közül a napraforgó az egyik legnagyobb területen termesztett kultúra, gyomirtásban az egyik legnagyobb fejtörést a nehezen irtható egyszikű gyomnövények jelentik. A Kisalföldön a csillagpázsit, a siska nádtippan és a nád tartozik ide.

A csillagpázsit lágy szárú, évelő, horizontális gyöktörzsű növény. 30, néha 90 cm magasra nő meg, szára enyhén ellapuló. A taposást igen jól tűri. Mélyre nyúló gyökérrendszere van, ami aszályos területeken akár 2 méter mélyre lenyúlhat. A talaj felszínén kúszva, minden szárcsomónál gyökeret ereszt, így sűrű gyepet képes alkotni. Vegetatív úton, föld alatt kúszó, erőteljes tarackokkal is szaporodik, több méter átmérőjű klónokat hozva létre. Virágzata ujjas kalász. Magja 2 évig csírázóképes, 20 °C felett csírázik; a növény 15 °C fölött növekedik, a 24-37 °C közötti hőmérsékleti tartomány optimális neki, mezőgazdasági területen bárhol megtalálható.

A siska nádtippan szürkészöld, gyepes, kúszó, rizómás, érdes szárú és levelű növény. Nagy, merev bugájában bíborszínű füzérkéi csomósan állnak. Vizenyős talajon, gyakran lápokban él, csapadékosabb évjáratokban a belvizes foltokban felszaporodik.

A nád évelő fűféle, messze kúszó gyöktörzzsel és hosszú, föld feletti indákkal. Szára mereven felálló, 1-4 méter magas és alján 2 centiméter vastag. Levelei szürkészöldek, laposak, szélük metszően éles, 15-30 centiméter hosszúak és 1-3 centiméter szélesek. Bugavirágzata feltűnően terebélyes. Nedves, sőt száraz szántókon is megjelenik.

Napraforgóban a fent említett speciális, nehezen irtható gyomnövények ellen posztemergensen használható szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel lehet sikeresen védekezni. A preemergens készítmények használata nem indokolt, mivel ezek rizómás növények. A UPL-nek két szuperszelektív egyszikűirtója van a Pantera 40 EC és a Targa Super.

Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2 l/ha + Silwet Star0,1 l/ha kezelés után 10 nappal (Bakonygyirót)

A Pantera 40 EC hatóanyaga a quizalofop-P-tefuril, a Targa Supernek a quizalofop-P-etil. Hatásukat a növényi sejtek zsírsav bioszintézis gátlásával fejtik ki. Mindkét hatóanyag valamennyi kétszikű növényre szuperszelektív, a hatóanyagot ugyanis fejlődési stádiumtól függetlenül lebontják. A hatóanyagok a zöld növényi részeken egy óra alatt felszívódnak. Felszívódás után az egyszikű gyomnövények növekedése leáll. Egy hét elteltével a gyomok levelén nekrózisok jelennek meg, a tenyészőcsúcs befűződik. Ezt a tünetet lehet ellenőrizni úgy, hogy az egyszikű gyomnak a felső nódusz feletti részét enyhén meghúzva kiszakad a növényből és az elválás helyén barnás elszíneződés látható. A teljes elhaláshoz három hét szükséges, amire a készítmény elpusztítja az egyszikű gyomok föld feletti és földalatti részét. A hatóanyagok ellen rezisztencia nem alakult ki.

Napraforgóban a kezelést az egyszikűek megjelenésénél kell elvégezni, amikor már a gyomnövények mind előjöttek. Lehetőleg ne használjuk akkor, ha a napraforgón a csapó eső hatására felverődött alapgyomirtó hatóanyagtól a növényen fitotoxikus tünetek vannak. Mivel a napraforgó fejlődési állapota nem befolyásolja a kezelés időpontját, mindaddig elvégezhetjük a kezelést, amíg a készítményt rá tudjuk juttatni az egyszikű gyomnövény levelére. Megkésett kezelésnél a napraforgó levele felfogja a permetlevet, úgynevezett “esernyő hatás” lép fel. Nehezen irtható évelő egyszikűek ellen vagy aszályos időben, amikor a gyomnövények levelén a viaszréteg megvastagszik, célszerű a hatást Silwet Star felületifeszültség csökkentő adalékkal fokozni. A permetezést 25 °C alatt, finom cseppek formájában 4 bar nyomással végezzük.

Csillagpázsit és siska nádtippan ellen a Pantera 40 EC vagy a Targa Super 2-2,5 l/ha dózisa 0,1 l/ha Silwet Starral kombinálva 300 l/ha-os lémennyiséggel kijuttatva kiváló eredményt biztosít. A csillagpázsitnál az időzítésre kell odafigyelni, mert melegigényes gyomnövény, így elég későn jön elő. A nád már keményebb dió, itt már nem elegendő az egyszeri kezelés 2+2 l/ha-os dózissal kell használnunk a szelektív egyszikűirtókat, itt is szigorúan 0,1 l/ha Silwet Star hozzáadásával. A két kezelés között 10-12 napot hagyjunk ki. Clearfield vagy SU rezisztens napraforgóknál a nagyobb dózisú egyszikűirtó miatt egy hetet hagyjunk ki az imazamox vagy tribenuron-metil kezelés között.

Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2l/ha + Silwet Star 0,1 l/ha kezelés után 30 nappal (Bakonygyirót)

Amennyiben tudjuk, hogy a területünkön csillagpázsit vagy siska nádtippan van, akkor a napraforgó vetése előtti évben célszerű elvégezni egy nagy adagú glifozát kezelést. A UPL esetében Kapazin 5-6 l/ha-os dózisával és Silwet Star hozzáadásával. Ha jó eredményt szeretnénk elérni, akkor ősszel (szeptember, október) végezzük el ezt a kezelést. A következő évben tömegével már biztos nem jönnek elő ezek a gyomok, így könnyen bírunk a napraforgó kultúrában a csillagpázsittal és a siska nádtippannal a Pantera 40 EC és Targa Super fentebb említett technológiájával. Nád esetében, ha tökéletes megoldást szeretnénk, akkor tarlókezelésben kétszer 5-6 l/ha-os Kapazinos permetezésre van szükségünk. Az első kezelést augusztus végén szeptember elején végezzük el, a másodikat pedig rá egy hónapra szeptember végén, október elején. És itt jön a lényeg, a második kezelésnél az 5-6 l/ha Kapazin mellé tegyünk 2 l/ha Pantera 40 EC-t vagy Targa Supert és az elmaradhatatlan Silwet Start. Ezzel a technológiával biztos eredményt kapunk nád ellen is.

Siska nádtippan – Targa Super 2l/ha + Silwet Star 0,1 l/ha kezelés után 10 nappal (Ikrény)

Remélem, hogy ezekkel az apró fogásokkal jó tippeket adtam a nehezen irtható speciális egyszikűek ellen. Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu 

-an összeállítás-

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!