Heti fókusz: Egyre keresettebbek a hosszabb tenyészidejű kukoricák

Agro Napló
Szakértők mondják el az okokat és a hosszabb tenyészidejű kukoricák termesztésének előnyeit.

Egyre keresettebbek a hosszabb tenyészidejű kukoricák

A hozzászólásokért kattintson!

Szabó Gergely
Agromag Kft.
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
   
  Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
 

Szabó Gergely (Agromag Kft.) 

Korszakonként változik, hogy milyen tenyészidejű kukoricák a legkeresettebbek, de általánosságban elmondható, hogy a hazai éghajlati körülmények között a korai és középérésű kukoricahibrideknek van a legnagyobb létjogosultságuk. Az utóbbi pár évben egyre növekszik a kereslet a nagyobb terméspotenciállal rendelkező, hosszabb tenyészidejű kukoricák iránt. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy – a 2020-as év kivételével – kevésbé volt csapadékos az ősz; alacsony nedvességtartalommal lehetett a betakarítást elvégezni, így alacsony volt a szárítási költség is. Az idei esős ősz nem vette el a gazdák kedvét a hosszabb tenyészidejű hibridek választásától, mert a magas felvásárlási ár miatt a szárítási költségek kevésbé voltak megterhelőek.

A termelői igényekhez igazodva az Agromag Kft. kínálatában is megtalálhatóak a nagy termőképességű, középérésű hibridek. A termékkínálat egyik legnagyobb terméspotenciálú hibridje a Tomasov (FAO 420). Szárszilárdsága és csőpenész ellenállósága kiváló. Mély és kiterjedt gyökérrendszerének köszönhetően meglehetősen jól hasznosítja a vizet és a tápanyagot. Kitűnő alkalmazkodó képességgel és ezen belül elsőrangú aszálytűréssel rendelkezik. Bátran lehet gyengébb adottságú termőföldeken is termeszteni, de megfelelő körülményeket biztosítva 15 tonnás termésátlaggal is képes elkápráztatni a termelőjét.  Idén 5 kisparcellás kísérleti helyen elért átlagtermése meghaladta a 14 tonnát hektáronként. Hajdúböszörményben 15,1 t/ha terméssel takarították be.

Az állattartók és a vadkár miatt aggódóknak nyújt alternatívát a kettős hasznosítású Isztria (FAO 430). Képes a Tomasov termésszintjén teremni, noha valamivel magasabb a nedvességtartalma, de a NÉBIH 2018-as silókísérlete alapján a vizsgált silókukoricák közül legmagasabb energiatartalmat nála mértek. 2020-ban a NÉBIH székkutasi fajtakísérleti állomásán a silókísérletben 77 t/ha zöldtömeget hozott. Sajátsága, hogy magasan helyezkednek el a csövei, így a vadak is kevésbé pusztítják.

Isztria (FAO 430)

Jellemzően a hosszabb tenyészidejű hibridek magasabb terméspotenciállal rendelkeznek, viszont a betakarításkori szemnedvességük is rendszerint magasabb. A kompromisszumot valahol a nagytermésű, de kiváló vízleadású, a korai éréscsoport második felében érő hibridekkel lehet megkötni. Ebbe a csoportba tartozik a kétcsövűségre hajlamos, gyors vízleadásra képes Magdolna (FAO 370). Tőszámra nem igényes: ritkára vetve nagyobb második csöveket fejleszt, sűrű vetésnél az első cső mérete nem csökken.

Fontos megjegyezni, hogy a vegetációs szakaszban egyre gyakrabban fordulnak elő aszályos időszakok, amivel felértékelődnek az átlag feletti stressztűréssel bíró hibridek. Ezek közé tartozik a Temes (FAO 360) is, ami az egyik legjobb termésbiztonsággal rendelkező kukorica az Agromag kínálatában. Kezdeti fejlődési erélye nagyon gyors. A tenyészidőszakban bármikor bekövetkező szárazságot jól tűri. A legszélsőségesebb termesztési feltételekhez képes alkalmazkodni. A termelői megfigyelések alapján a versenytársakhoz képest többet terem a száraz évjáratokban, illetve a gyenge és rossz vízgazdálkodású talajokon bármely évjáratban. Az elmúlt években az ország minden területén folyamatosan, stabil – 11 t/ha-t is sokszor meghaladó – termést produkál, bizonyítva azt, hogy a legtöbb helyzetben lehet rá számítani.

Válassza Ön is az Agromag Kft nagy termőképességű hibridjeit a sikeres kukoricatermesztéshez!

További információkért látogassa meg a honlapunkat, egyedi ajánlatokért keresse területi képviselőinket!

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.)

A kukorica növekedése és a fejlődési szakaszok időtartama fontos tényező, amely befolyásolja a növények hozamát. A hosszabb tenyészidő hosszabb asszimilációs időszakot tesz lehetővé a levélzet számára a fotoszintézishez, ami magasabb biomassza termelést és ezáltal magasabb terméshozamot eredményez. A középérésű (FAO 400) hibridek termése több, mint egy tonnával is meghaladhatja a korai hibridek termését. A termelők hibridválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a termőképesség. Az elmúlt években a gazdák részéről tapasztalható egyfajta elmozdulás a hosszabb tenyészidejű hibridek felé. Ezt támasztja alá a Kleffmann Piackutató Kft. vizsgálati eredménye is miszerint az elmúlt három évben a FAO 410-450 éréscsoportban értékesített szemes kukorica vetőmagok részaránya 11%-ról 14%-ra emelkedett. A nemesítői munkának köszönhetően a FAO 400 éréscsoportban elhelyezkedő legújabb hibridek vízleadó képességén sokat sikerült javítani, ami jelentősen csökkenti a hosszabb érésű kukoricák termelési kockázatát. Egyes évjáratokban és agroökológia körzetekben még az 500 FAO-as hibrideket is kedvező szemnedvesség tartalommal lehet betakarítani októberben. Gazdasági szempontból azonban ezen tenyészidejű hibridek termesztése magas kockázattal jár. Magyarország főként a déli-kontinentális klíma zónába tartozik. Az egyre gyakoribb aszálykár mérséklésének lehetséges eszközei a hektáronkénti tőszám csökkentése (az új hibridek jól képesek kompenzálni az alacsonyabb tőszámot), vízmegőrző talajművelés, valamint az okszerű tápanyag utánpótlás. Hibrid választásnál azonban a termelőnek figyelembe kell vennie a termőkörzet klimatikus adottságait, a talaj tulajdonságait, termőhely minőségét, csapadékeloszlást stb. Nagyobb kukorica vetésterület esetében célszerű több, eltérő tenyészidejű hibriddel tervezni.

A folyamatosan bővülő és évről évre megújuló portfóliók ajánlataiból a megfelelő hibridek kiválasztása nem is olyan egyszerű. Számos fontos tényezőt kell figyelembe venni a hibridek kiválasztásakor. A KWS portfólió FAO 400-450 éréscsoportjában megtalálhatók az új nemesítésű hibridek mellett a régebbiek is, amelyek kiválóan teljesítenek.

A legújabb hibridünk a KWS INTELIGENS, amely a piacra kerülését megelőzően kiemelkedett a KWS nemzetközi kísérleteiben is. Egész Közép-Kelet Európában magas hozamokkal és kiváló évjárat stabilitással rendelkezik. Vetést követően intenzív korai fejlődés jellemzi. Tavaszi hideg időjárással szemben ellenálló. A PLUS4GRAIN hibridek tagjaként intenzív termesztés technológia mellett kirobbanó termés potenciállal rendelkezik, a csövek végig termékenyülnek, a szemek a cső teljes hosszában kitelítődnek. A hosszabb érésű hibrideknél a szárszilárdság nem csak a tenyészidőszakban hanem azon is túl kiemelt fontossággal bír. Elhúzódó betakarítás esetén a szárdőlés, szártörés és csőkocsány szilárdsága fontos tényezővé válik. A KWS INTELIGENS ezen elvárásoknak megfelel, erőteljes állóképességgel rendelkezik.

KWS INTELIGENS

A KWS 2482 hibridünk 2015. évi piacra kerülése óta stabil hibridnek számít a KWS portfóliójában. Kiváló a termőhelyi és gazdálkodási környezethez való alkalmazkodása melyet rendkívül jó tápanyag hasznosító képessége tesz lehetővé. Gyors, egyenletes kelése biztosítja az állomány intenzív kezdeti fejlődését. Stabil állományt az erős gyökérzete, valamint a szár masszív erős szerkezete biztosítja. Széles levelek jellemzik melyek nagyobb asszimilációs felületet biztosítanak a növény számára szemtelítődés időszakában. A betakarításkori termés veszteség csökkentéséhez nagymértékben hozzájárul az erős szár és a csőkocsány szilárdsága. Kedvező a hibrid szem csutka aránya. Vékony csutkán vastag, nagytömegű szemréteg található. A könnyen felnyíló, gyorsan elszáradó csuhélevelek is elősegítik a szemtermés gyors víz leadását.

KWS 2482

Keresse a KWS kínálatában a hosszabb tenyészidejű kukoricahibrideket, területi képviselőink várják érdeklődését!

További információ:
www.kws.hu

Mórocz Péter (Limagrain) 

Magyarország legnagyobb részén elegendő hőösszeg áll rendelkezésre a jelenleg legnagyobb mennyiségben termesztett korai érésű – FAO 300-as – hibrideknél hosszabb tenyészidejű kukorica hibridek biztonságos termesztésére. A klímaváltozással tapasztaljuk, hogy a hosszú, kedvező őszi időjárás valószínűsége növekszik. A középérésű – FAO 400-as – hibrideknek nagyobb a termőképességük, ezzel együtt az elérhető jövedelem is több. Valóban kár lenne nem kihasználni ezt a lehetőséget! Ehhez kívánunk támpontot nyújtani alább ajánlatunkkal.

 

Az LG 31.415 (Invador) a termőképesség és a szárazságtűrés optimális kombinációjával igazi áttörést jelent a középérésű csoport elején. Új hibridünk - FAO 420-430 - tulajdonságai lehetővé teszik, hogy az ország szinte mindegyik régiójában szerepet kapjon a vetésszerkezetben.

Nagyon jó a kezdeti fejlődési erélye, gyors a vízleadása is. Szár- és csőbetegségekre nem érzékeny.

Mindenkinek ajánljuk, aki

  • jó vagy átlagos termőhelyi adottságok között gazdálkodik és a nagy termés elérése mellett a termésbiztonság is fontos számára,
  • területein az elérhető termésszintet kis vagy közepes mértékben befolyásolja az évjárat,
  • a vetés korai kezdéséhez keres arra alkalmas, középérésű hibridet
 

Szintén új, középérésű hibridünk az LG 31.455 (Lineade)
FAO 450-460 a jó adottságú termőhelyek kiemelkedő termőképességű hibridje.

Szabályos, hosszú, hengeres csövei az alapjuktól a végükig azonos átmérőjűek. Ez a tökéletesen egyenes csőtípus nagy terméspotenciált hordoz magában.

Azoknak ajánljuk, akik

  • a jó termőhelyi adottságú területeik terméspotenciáljának maximális kihasználására törekszenek,
  • biztosítják a hibrid termésképzéséhez szükséges agronómiai feltételeket és ezért kiemelkedő termést várnak el.

Nagy termőképessége mellett jó szárazságtűréssel és termőhely stabilitással rendelkezik. Kiváló a cső- és száregészsége is.

A 2020. évi bemutató fajtakísérletekben az LG 31.455 országszerte kiváló eredményeket produkált. A 10 -14 t/ha termésszintű helyeken sok esetben + 1 tonna terméstöbblete volt a fajtasor átlagához viszonyítva. De még a 14 t/ha feletti helyeken is mutatott jelentős terméselőnyt. (Az eredményeket részletesen megtalálja az Agro Napló „Ezek a csúcstermésre képes kukoricák” című Heti fókusz korábbi számában.)

 

Az LG 30.500 (FAO 480-490), évek óta kedvelt, nagyon jó termőképességű szemes hibridünk a középérésű csoport végén. Takarmányozási célra nedvesen roppantva is biztonságosan felhasználható.

Jól viseli a stressz hatásokat, azonban termőképességének kihasználása akkor lehetséges, ha biztosítják a fejlődéséhez és a termésképzéshez szükséges optimális agronómiai feltételeket.

Azoknak ajánljuk, akik szeretnék kihasználni a hosszabb tenyészidőben rejlő nagyobb terméspotenciál lehetőségét. Kedvező termőhelyi adottságokkal rendelkező területen, még ha kisebb mértékű szárazság előfordul is, hozza az elvárt termést.

 

Az LG 31.558 sikeres LGAN silókukorica programunk késői érésű (FAO 550-560) hibridje.

Tenyészideje következtében kitolható a silózás időszaka, elkerülhető az optimális szárazanyag tartalomnál későbbi betakarítás. Így az intenzív tejelő állományoknak kiválóan emészthető tömegtakarmány előállítását teszi lehetővé.

Legfontosabb agronómiai tulajdonságai a kiváló zöld- és szárazanyag termés, lassú felszáradás, jó cső egészség.

Takarmányozási szempontból a kiváló emészthető rost arány, és a nagy energiatartalom a jellemzője.

Partnereink, akik már üzemi körülmények között kipróbálták, egybehangzóan

  • a nagy zöldtermését,
  • jó szárazságtűrését
  • és kiváló beltartalmi értékeit emelték ki a hibrid előnyeként.

(Készült: A hibridet termelő partnereink véleményei alapján, 2019.)

Az LG hibridekkel kapcsolatos bővebb információkért keresse a Limagrain kereskedelmi képviselőit!

További információ:
www.lgseeds.hu

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics)

A termelők számára hibridválasztáskor a kukorica tenyészidejének hossza az egyik legfontosabb szempont.  A tenyészidő hosszúsága és a betakarításkor elérhető nedvességtartalom szoros kapcsolatban van egymással. Minél hosszabb a tenyészidő, annál hosszabb az asszimilációs időszak. Tendencia jelleggel kijelenthető, hogy a hosszabb tenyészidő a nagyobb termőképesség lehetőségét hordozza magában. A fajtaválasztásnál az is egyre jellemzőbb, hogy hosszabb tenyészidejű fajtákat egyre inkább a saját állatállományt is takarmányozó termelők választanak, akár silózási, akár szemtermés-betakarítási célokra.

Azt láthatjuk, hogy határozott eltolódás van a magasabb FAO-számok felé, és ennek nemcsak az éghajlat melegedése az oka. Ebben biztosan közrejátszanak a feldolgozóipari igények, hiszen etanol- és izocukor-gyártásra nedvesen is átveszik betakarított termést. Ez azt jelenti, hogy a termelők bátrabban belevághatnak egy később érő, a nedvességet lassabban leadó hibridbe is, a lényeg, hogy nagy hozamokra legyen képes.

A martonvásári portfólióból hosszú tenyészidejű csoportból ajánljuk figyelmükbe az MV ANISSA (FAO 510) hibridünket. Új, késői, intenzív hibridünket lombos, sűrű állomány jellemzi. Magas termését nagy ezermagtömege és hosszú csövei biztosítják. Korai vetéssel a megfelelő tápanyag-, és csapadékellátottság mellett az egyik legnagyobb termést képes elérni. Szükségtől függően siló vagy roppantott szemesként is betakarítható.

FAO 500 feletti csoport másik tagja a legújabb leafy kukoricánk az MV ADMIRASIL (FAO 550). Magas hozamokkal és kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező, új, modern leafy silókukorica. Silóként és roppantott szemként is kimagasló terméseredményre képes, melyet bizonyított az üzemi kísérletekben is, számos helyen meghaladva a 50 t/ha-t zöldtömegre nézve. Zöldszáron érő, jó beltartalmi értékekkel rendelkező silóhibrid. Közepesnél jobb feltételeket meghálálja. Kiváló adaptációs készséggel rendelkezik, melyhez kiváló beltartalmi értékek párosulnak.

A martonvásári kínálat leghosszabb FAO-val rendelkező hibridkukoricája a MASSIL (FAO 610). Korán vethető, jó kezdeti fejlődési eréllyel rendelkező leafy kukiroca. Kiváló szárszilárdságú, mélyzöld és sűrű levélzetű, nagy csöveket fejlesztő hibrid. Kiemelkedő zöldhozam és kedvező csőhányad (45,1%) jellemzi. A Nettó Laktációs Energia tartalma megbízhatóan magas. Fajlagos biogáz kihozatala 411 l/kg. Rendkívüli termőképessége, stabilitása és egészséges termése miatt a hosszú tenyészidejű hibridekkel dolgozó termelőink kedvelt hibridje.

További információ:
www.martongenetics.com

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A 2020-as év kiszámíthatatlan és váratlan fordulatokat hozó tavaszi és nyári időjárása ismét sok hasznos és új információ megszerzésére adott lehetőséget a már jól ismert és a legújabb hibridjeinkről egyaránt. Az ilyen tapasztalatok jó alapot szolgáltatnak számunkra ahhoz, hogy céljainknak megfelelően a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel szélesítsük kínálatunkat. Ezen célkitűzéseink mentén 2021-től a középérésű csoportba tartozó hibridjeink köre is bővül.

Kukoricaportfóliónk középérésű csoportjának legújabb tagja a KABARETTO (FAO 450), melyet bátran ajánlunk minden termesztési körülmény közé. Ezt az osztrák fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják, melyek alapján mind a száraz, mind a csapadékosabb területeken kiemelkedően teljesített, a sztenderd fajtákat maga mögé utasítva. Kifejezetten egészséges, zöld száron érő típus, a csuhélevelek korai fellazulásából adódóan is jó vízleadási dinamikával rendelkezik. A cső- és szárfuzáriumon túl a kukoricára jellemző más betegségekre sem hajlamos.

Ugyanebben az éréscsoportban a már jól ismert ELDACAR (FAO 420) nevű kukoricahibridünk átlagon felüli gyökérrendszert fejleszt, így másodvetésekben is biztonsággal alkalmazható, és megdőlésre sem hajlamos. Bátran ajánljuk azon partnereinknek is, akik gyengébb adottságú termőterülettel rendelkeznek, vagy átlagosnak mondható körülmények között gazdálkodnak, viszont megbízhatóan magas termésszinteket szeretnének elérni. Kísérleteink alapján ehhez a termésszinthez a 65–68 000 tő/ha-os vetéssűrűséget szükséges megcélozni, ami ideális állapot esetén értendő, ha a vetés éppen a megfelelő időben történik, és a csapadékellátottság is optimális. Minden egyéb esetben természetesen eltérni szükséges a leírtaktól, így ilyen helyzetekben területi képviselő kollégáink készségesen állnak partnereink rendelkezésére.

Szemeskínálatunk legkésőbbi tagja az SU QUESTUM (FAO 490), mely kezdetben átlagos ütemben fejlődő, magas habitusú, filigrán megjelenésű kukoricahibrid, középmagasan illesztett csövekkel. A zöld száron érő növény vízleadása dinamikus. Betegségekkel szemben ellenálló, dőlésre nem hajlamos.

A 2021-es évtől a Magyarországon egyre nagyobb problémát jelentő fenyércirokkal küszködő gazdaságok számára is fogunk tudni megoldást nyújtani, hiszen megérkezik első cikloxidim-ellenálló kukoricahibridünk.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliójából minden termelői igényre tudunk megoldást nyújtani.

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!