Heti fókusz: Az intenzív árpa-technológiához jó termőterület és kiváló fajta dukál

Agro Napló
Az idei évjárat is bizonyíték erre, szakértőink avatnak be a részletekbe.

Az intenzív árpa-technológiához jó termőterület és kiváló fajta dukál

A hozzászólásokért kattintson!

 
Szabó Gergely
Agromag Kft.

Angyal Kornél
Betamag-Trade Kft.

Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szabó Gergely (Agromag Kft.) 

Habár a sokéves országos termésátlagokról (1. kép) azt olvashatjuk le, hogy búzával magasabb hozamokat érnek el a gazdálkodók, ne feledkezzünk meg arról, hogy az árpákat hagyományosan a gyengébb minőségű termőföldekre vetik. Az idei kalászos szezonban a hosszan tartó tavaszi aszály ellenére az árpák nemhogy a búzák termésszintjét tudták hozni, de a legtöbb helyen akár tonnákat vertek az azonos körülmények között termesztett búzákra. A sikeres modern fajták gyengébb minőségű területen is jól teljesítenek, de az intenzív körülményeket hatalmas terméseredménnyel hálálják meg.

1. kép: Búza és árpa országos termésátlagai (1992-2019)

Az Agromag Kft. nagy szakértelemmel összeállított árpa fajtakínálatában bőtermő fajták szerepelnek. Nagyobb részük a korai éréscsoportba tartozik és rendkívül jó az alkalmazkodó képességük, ezért szinte minden fajta jól beilleszthető mind az extenzív, mind az intenzív technológiájú gazdaságokba.

A magyar nemesítésű árpák új generációjának képviselője az Arizona, termésben képes a piacvezető fajtákat elérni, de minőségben túlszárnyalja azokat. Középérésű, hatsoros fajta, mely nevéhez hűen képes akár az Arizonára jellemző extrém száraz és meleg körülményeket is elviselni.

Az alacsony termetéhez társuló kiemelkedő szárszilárdságával az Eger egy alacsony, rendkívüli termőképességű kétsoros árpa, mely megfelelő takarmányozási és söripari célra is. 2020-ban iregszemcsei kisparcellás kísérletünkben rekordterméssel, 12,08 t/ha-os eredménnyel takarítottuk be. A jó alkalmazkodó- és termőképességének köszönhetően gyenge és jó talajokon egyaránt termeszthető.

Új fajtáink közül a KH Rudolf egy korai hatsoros árpa, melynek kiemelkedő terméspotenciálját bizonyítja, hogy az elismerés évében a sztenderd fajták átlagát 7,6%-al múlta felül. Ezt a különbséget a következő évben 13,6%-ra növelte! 2020-ban Telekgerendáson üzemi körülmények között meghaladta a 10 t/ha terméseredményt!

A nagy kalászai miatt különösen szép képet mutató Faktor kiváló termőképességű, középérésű hatsoros árpa. Habitusa alapján inkább az extenzív területeken, vagy költségtakarékos technológiával javasoljuk a termesztését. Termése kiváló takarmány.

2. kép: KH Kárpátia

Az egyik legkorábbi kalászolású fajta Magyarországon a KH Kárpátia (2.kép). Mindkét szülőfajtájától örökölve, kiemelkedő télállósággal és intenzív bokrosodó-képességgel rendelkezik, akár 720–730 kalászt is hoz négyzetméterenként. A kísérletek tanúsága szerint termőképessége a KH Tasét is meghaladja.

A Patina rendkívüli termőképességű hatsoros takarmányárpa. A szlovákiai minősítő kísérletekben minden évben az első helyen végzett. Alkalmazkodó képessége, szárazságtűrése átlag feletti, a szára közepesnél magasabb, szemei nagyméretűek, betegség-ellenállósága jó.

A KH Korsó kétsoros, laza kalászokat nevelő, óriási terméspotenciállal rendelkező őszi sörárpa. Állóképessége jó, osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma alacsony. Az első hazai őszi sörárpa fajta.

Az egyik legnépszerűbb árpafajtánk a KH Tas. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Minden évjáratban megbízhatóan az egyik legnagyobb termőképességű kalászos az egész Kárpát-medencében.

Győződjön meg Ön is árpáink kiváló genetikai adottságairól, tegye próbára fajtáinkat, elért eredményeit ossza meg velünk! Ha további információra lenne szüksége forduljon bizalommal területi képviselőinkhez, vagy keresse fel a honlapunkat.

További információ:
www.agromag.hu

Angyal Kornél (Betamag-Trade Kft.)

A külföldi árpafajták térhódításával, a gazdák többsége az addig megszokott költségkímélő, extenzív-technológiájú termelésről, áttért az intenzív-technológiára. Az új fajtákkal már akár 10 tonna/hektár feletti terméseredmények is elérhetők. Az intenzív árpa-termesztést segítették a különböző szárszilárdító anyagok megjelenése is. Az addigi 5-6 tonna/hektár terméssel szemben, 10 tonna/hektár szemtermésnél a viszonylag magas szárnak el kellett bírnia a közel dupla szemtermést. A terméssel párhuzamosan a tápanyag utánpótlás is megnövekedett, és a besűrűsödött állomány fokozottabb, költségesebb növényvédelmet igényelt.

Az elvárt egyre nagyobb hozamot, a gyengébb területeken már kevésbé lehetett elérni. Az utóbbi két év tavaszi aszálya következtében, még jobban kihozta a kalászosoknál a termőterületek, az elővetemények, a talajművelések és a fajták közötti különbségeket.

Jó termőterület és jól megválasztott talajművelés fontossága az elmúlt évek mostoha időjárása következtében előtérbe került. 2020-as betakarításkor sokan szembesültünk a rosszul választott elővetemény, pl. napraforgó okozta terméscsökkenéssel. Homokpadkán, gyepes területen felsült kalászosok termésén még a jó fajta sem sokat segített, akár 1-2 tonnás hozamok is előfordultak ezeken a kitett területeken.

 Az idei betakarítás meglepetés növénye lett az árpa. A május végi esők érkezése előtt mindenki maximum 4-5 tonnás hozamokat várt, és kezdetben úgy vélték ez az eső már nem segít az árpa termésmennyiségen. Szerencsére jobbak lettek a termések, és több helyen elérte, vagy meghaladta a 10 tonna/ha termésmennyiséget. Nem mindenkinél volt elég a jó fajtaválasztás és intenzív technológia, ha gyenge termőterületre vetette. Ugyanazon fajtánál tapasztalható volt 10,5 tonna /ha és 5 tonna/ ha hozam is. Hozammérős kombájn betakarításkor egy táblán belül is meglepő eltéréseket mutatott 7-8 tonna/ha a tábla jobb részein, ellenben homokosabb részeken ahol már április végén felsült az árpa sajnos 1-2 tonna/ha is előfordult.

Döntő tényező a jó fajtaválasztás. 10 tonnás termésmennyiségre ma már nagyon sok fajta képes. Utóbbi években a magas termésmennyiség mellett leginkább előtérbe került a szárszilárdság, a gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség és az árpa mozaik vírussal szembeni rezisztencia.  Hazánkban legnagyobb területen vetett őszi árpa fajták a német nemesítés 6 soros őszi árpái közül kerülnek ki.

A KWS Lochow GmbH által nemesített új fajták minden téren megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A KWS ASTAIRE szülői vonalai között megtalálható a Magyarországon rendkívül sikeres KWS MERIDIAN fajta. A KWS ASTAIRE ma Euróra egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező fajtája, amely már hazai körülmények között is bizonyította kiemelkedő termés potenciálját.

A fajtáról mondták:

„A KWS MERIDIAN fajtához fűződő kapcsolata miatt került érdeklődésünk középpontjába. Rendkívüli szárszilárdság jellemzi, mely kitettebb körülmények között is az állomány stabilitásának záloga. Télállósága nagyon jó. Kísérleti fajtasorokban mért terméseredménye nagyüzemi körülmények között is biztosítottnak látszik, mivel termésszintje a becslések alapján kimagasló.”

Kovács Márk ||| Bólyi Mg. Zrt

2020 évi eredmények beigazolták a hozzá fűzött reményeket. Bóly 10,5 tonna/ ha, Békéscsaba 9,65 tonna/ha, Tiszaföldvár 8,9 tonna/ha, és még a Karcagon is 8,7 tonna/ha október 15. vetéssel.

A KWS KOSMOS új generációs középérésű, csúcstermésre képes 6 soros ősziárpa-fajta, hálózatos levélfoltosságra nem fogékony, árpa mozaik vírusra rezisztens. Gyengébb területekre is ajánlott.

A fajtáról mondták:

„Már a piaci bevezetés első évében felhívta magára a figyelmet extra szemtermésével és erős szalmájával. A tavalyi májusi viharokat is kibírta talpon szárszilárdítás nélkül. Bármely termőtájra jó szívvel tudom ajánlani, mivel kiváló kórtani tulajdonságokkal bír, ami kiemeli a köztermesztésben lévő fajtákhoz képest.”

Antal Tamás, gazdálkodó ||| Jászszentandrás

A KWS HIGGINS fajta szortimentünk 2020-ban bevezetésre került legújabb 6-soros őszi árpája. Termőképessége megelőzi a legkorszerűbb fajtákét, sőt a hibridekét is.

A fajtáról mondták:

„A közép érésű fajtára 2018-ban a németországi DLG napokon a KWS standján figyeltem fel, ott is kitűnt a többi árpafajta közül jó habitusával, kalászméretével és termesztési eredményeivel. 2019-ben már saját fajtakísérletünkben mutattuk be, ahol szintén kimagasló eredményt ért el terméseredményben, hektolitersúlyban, ezen kívül már akkor látszott szárszilárdsága és a rozsdabetegségekkel való rezisztenciája.”

Gajda Gábor ||| Gödöllői Tangazdaság Zrt., Kartal

További információ:
www.kws.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.)

Az árpa a búzához képest kiváló környezeti és technológiai alkalmazkodóképességgel és magas genetikai terméspotenciállal rendelkezik. A gyakorlatban azonban jóval kevesebb figyelmet fordítunk a termesztésére, egyszerűbb technológiát alkalmazva. Pedig az elmúlt évek hazai tapasztalatai igazolják, hogy a gyengébb termőhelyeket a búzánál jobban és nagyobb biztonsággal hasznosíthatjuk vele.

Az őszi árpa vetésterülete és produktivitása tovább növelhető, azonban például az ebből a célból elvégzett korai vetése, ami több esetben berögzültté vált a gyakorlatban, napjaink megváltozott termesztési körülményei között már nem indokolt. Elsősorban azzal javíthatjuk a termelés hatékonyságát, ha a teljes technológiát a faj és a választott fajta fenológiai igényeihez alkalmazkodva, következetesen és átgondoltan szervezzük.

Komoly feladat a fajta kiválasztása a lehetséges terméspotenciál kihasználása érdekében. A termőhelyi adottságokhoz, a technológiához – tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem – illeszkedő, jól és stabilan teljesítő fajta vagy hibrid intenzív viszonyok között akár 15-20%-ban, tehát jelentős mértékben képes hozzájárulni az eredményességhez. Javasoljuk tehát, hogy az intenzitásnövelés egyik kiemelten fontos elemeként tekintsünk az alkalmazott árpafajtára. Válasszunk a környezetünkben is termesztett, több évjárat átlagában stabilan és nagy hozamokkal teljesítő, a környezeti stresszorokra jól reagáló, intenzív fajták és hibridek közül. A fajtaválasztás egyre komplexebb hatást gyakorol az alkalmazott termesztéstechnológiákra is! Hiszen a hibridkalászosok, köztük a hibridárpa megjelenésével új távlatok nyíltak a termesztésben, kiszélesítve az okszerű, hosszú távon fenntartható technológiai intenzitásnövelés lehetőségeit.

A SAATEN-UNION ősziárpa-fajtái már évek óta meghatározóak, több esetben piacvezető pozícióban vannak. Cégünk a termelői igényeket szem előtt tartva a hagyományosan erős, őszi (takarmány)árpát, őszi (sör)árpát és tavaszi (sör)árpát felölelő portfólióját rendszeresen bővíti. Így Magyarország piacvezető árpafajtája, az SU ELLEN és új kihívói is – JAKUBUS, ANDORIA –a termékpalettánkon találhatók, sőt immáron árpahibridjeink is elérhetők a köztermesztésben. Ezzel biztosítjuk, hogy a legújabb genetika, valamint a korszerű agrotechnika kombinációjával az árpa klímaérzékenysége csökkenjen, a termelők pedig kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

Az SU ELLEN-t évek óta előszeretettel használják a termelők. Gyorsan a hazai termelés első számú fajtájává vált, hiszen immár negyedik éve kiemelkedő a teljesítménye. Középkorai, kiváló ökostabilitású, jó technológiai alkalmazkodóképességű, erőteljes felépítésű, egészséges levélfelületű, hatsoros fajta, amely stabilan csúcstermésre képes.

Agronómiai értékei és termőképessége alapján is versenyképes legújabb fajtánk, a JAKUBUS. A középérésű, stabil teljesítményt nyújtó fajta minőségi takarmány-alapanyagot biztosít, jól bokrosodik és kellően robusztus. A JAKUBUS értékét – robbanásszerű európai és hazai elterjedését – elősegíti a fajta kiváló télállósága és remek regenerálódóképessége.

Az ANDORIA középérésű, hatsoros, takarmányminőséget biztosító őszi árpa, amely kifejezetten jól alkalmazkodik az egyre szárazabb termőhelyi adottságokhoz és a normál vagy akár az extenzívebb termesztési körülményekhez. Valódi kontinentális, a pannon régióban kifejezetten jól teljesítő fajta.

Napjainkban a kalászosok termesztéstechnológiája – így az árpáé is – a fejlesztéseknek és az új hibridnemesítési eljárásoknak köszönhetően alapjaiban változik meg. 2019 őszétől már olyan hibridekkel dolgozhatunk a szántóföldeken, melyek Európa-szerte segítik a gazdálkodókat a stabil és az eddigieknél is nagyobb hozamok elérésében. Az SU HEDY és az SU HYLONA nemcsak a SAATEN-UNION árpanemesítésének legújabb képviselői és új korszakot nyitó genotípusai, hanem az európai hibridárpák magasabb termésszintjének az átlagosnál jobb beltartalmi paraméterekkel aratható zászlóshajói is.

  

Hibridárpáink kiváló dinamikával fejlődnek, kifejezetten erőteljes a gyökérzetük, egészségesek, szélesek és vaskos szövetűek a leveleik, biztosítva a kiváló termőképességet, valamint a kiemelkedően nagy és egészséges fotoszintetikus felületet. Bokrosodó- és kompenzációs képességük kiváló, így a hibridárpák megszokott vetésnormája (2,0 millió mag/ha) tovább csökkenthető (1,2-1,5 millió mag/ha). Árpahibridjeink kalászorsója hosszú és nagy tömegű, aminek köszönhetően a növények jó fertilitású, nagyon nagy produktivitású kalászokat nevelnek, és a kalászkáikban átlagon felüli ezermagtömegű, magas hektolitersúlyú szemeket érlelnek.

Ősziárpa-ajánlatunk az innovatív megoldásokat sem nélkülözi, és a hazai körülményekhez jól illeszthető, megbízhatóan teljesítő fajta- és hibridszortiment biztosítja a megoldást a termelési kihívásokkal szemben. Ne bízza a véletlenre ősziárpa-termesztését, számoljon nagy teljesítményű fajtáinkkal és hibridjeinkkel. Javasoljuk, hogy a termelési intenzitás és a további hozamnövelés érdekében ön is a SAATEN-UNION 2020. évi portfóliójából válasszon őszi árpát.

A SAATEN-UNION 2020. őszi fajtakínálatát, valamint hibridkalászos-portfólióját bemutató kiadványok letölthetők a képekre kattintva:

  

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!