Heti fókusz: Almásaink védelme az évjárati hatás figyelembe vételével

Agro Napló
A hektikus tavaszi időjárás méginkább indokolttá teszi, hogy az évjárati hatásnak megfelelően védekezzünk az ültetvényeken.

Almásaink védelme az évjárati hatás figyelembe vételével

A hozzászólásokért kattintson!

Dr. Vanó Imre
BASF Hungária Kft.
Bálint Sándor
Corteva Agriscience
Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Kiss Dániel
UPL Hungary Kft.

Dr. Vanó Imre (BASF Hungária Kft.) 

A rég nem látott csapadékos, hideg áprilist is kiállta a BASF technológia almában! Mi jöhet még?

„Az alma egészsége 70%-ban a virágzásig eldől”- hangzik az örökérvényű mondás, ha a varasodás szóba kerül a korai védekezési időszakban. Ez a megállapítás olyan áprilisi időjárás mellett valóban így van, amikor a varasodás számára kedvezőek a körülmények. Tehát gyakori a csapadék, hosszantartó levélnedvesség alakul ki, lassan szárad a lomb. Természetesen az aszkospórák már érettek és szóródnak is.

A kerteket, kísérleti parcelláinkat járva, gazdákkal beszélgetve és a Defenso oldalunk adatait visszakeresve, arra jutottunk, hogy az elmúlt években megkímélt bennünket a „fuszik” az igazán korai, erős fertőzésektől. Akadtak olyan évek (2018), amikor messze az átlagot meghaladó magas hőmérséklet, szárazsággal párosult áprilisban és tényleg nem kellett aggódnunk a virágzás előtti kezeléseknél. Ekkor legtöbbször „kötelességből Delánoztunk”, hogy legalább egy erős kontakt védelmünk legyen, ha már nem esik semmi. Olyan, varasodás szempontjából kegyes április is akadt (2020), amikor a csapadékkal nem, de a sorozatban ismétlődő fagyokkal viszont annál inkább számolnunk kellett.

A 2021 áprilisa a hideg áprilisok közé vonul be, mindemellett átlagon felüli csapadékú is volt a legnagyobb almatermő tájunkon a szatmári tájkörzetben. A sokéves átlaghoz  képest majd 3 °C-kal maradt el a havi középhőmérséklet. A Defenso almavédelmi előrejelző hálózatunk alapján Tuzséron áprilisban 65,2 mm csapadék hullott, ez átlagon felüli, ami azonban ennél is jobban kedvezett a varasodás gombának az a rendkívül hosszú levélfelület nedvesség volt (1. ábra). Áprilisban Tuzséron a méréseink alapján 21 napig vízben állt az alma levele, ezzel eszményi körülményeket teremtve a varasodás fertőzés létrejöttének.

Mivel védekeztünk áprilisban és mi a jó választás májusban?

Az alma április hónap folyamán az alacsony hőmérsékletek miatt nagyon lassan fejlődött. Április elejétől az egérfül stádiumban veszteglő, alig növekvő leveleken a Delan® Pro-val végzett kezelések jó választásnak bizonyultak. Ugyan a ditianon kontakt hatóanyagként viselkedik, de az alma rendkívül lassan növekededett, így nem kellett attól tartani, hogy a ditianon fungicid rácsát gyorsan lenövi a növény. Azok a gazdaságok, ahol az április 14-i csapadék előtt még ki tudták juttatni a Delan® Pro-t ott egy 5-6 napos védelmet adott. Voltak azoban olyan kertek, ahol a hónap közepére esett az esedékes kezelés. Mivel ekkor kisebb megszakításokkal egy 10 napos csapadékos periódus volt, így ilyenkor több helyen kiestek a preventív helyzetből és egy olyan készítményhez kellett nyúlni, mely gyógyító hatással is rendelkezik alacsony hőmérsékleten. A varasodás gomba már +5°C-on is képes fertőzni, igaz a lappangás ilyenkor rendkívül hosszú.

A Faban® két okból is jó választás ilyen esetben. Az egyik benne található hatóanyag a pirimetanil az anilo-pirimidinek közé tartozik. Tehát alacsony hőmérsékleten is kifejti nemcsak preventív, de a fertőzés bekövetkezte után a kuratív (gyógyító) hatását is. Mivel a pirimetanil mellett a kontakt ditianon is benne van, így külön kontakt gombaölő szerrel már nem kell kiegészíteni.

Májusi fordulat

A csengeri kísérleti parcelláinkon a 'Red Chief' későn, csak április 30-án bontotta az első királyvirágokat. Május első hetétől a hőmérséklet már megközelítette a sokéves átlagot, ahol már a triazolok hatékonyságára is támaszkodhatunk a varasodás ellen. Ekkortól már jó választás a Dagonis® készítmény is mivel az egyik hatóanyagának a difenokonazolnak köszönhetően akár 60 órás kuratív hatékonysággal rendelkezik. Nagyon fontos, hogy a Dagonis®-hoz sem szükséges kontakt hatóanyag, mivel a Xemium® hatóanyaga rendkívül jól kötődik a levél viaszrétegéhez és onnan csapadék vagy harmat hatására újra szétterül és megháromoszorozza a fedett felületet. A Xemium® további előnye, hogy nemcsak varasodás ellen, hanem lisztharmat ellen is teljeskörű védelmet biztosít. Májusban már nem ritka, hogy a napi maximumok 25 °C fölöttiek közben az aszkospóra szóródás még tart. Ilyenkor sem kell azonban lemondanunk a pirimetanil hatékonyságáról, mivel a Faban®-ban található egy kristályképző adjuváns, így a permetlécsepp levélen történő beszáradását követően a pirimetanil 2/3 része a ditianonnal egy ún. Co-kristály rácsot képez és ezzel óvja meg az illékony pirimetanil elpárolgását magas nyári hőmérsékletek mellett.

Tehát, mind a Dagonis®, mind pedig a Faban® egy megbízható preventív és kuratív védelmet biztosít májusban is kontakt kiegészítés nélkül.

További információ:
www.defenso.hu

Bálint Sándor (Corteva Agriscience)

Az idei tavasz váratlanul hűvösen indult, az utóbbi 15 év leghidegebb áprilisát tudjuk magunk mögött. A mezőgazdaság számára kétségtelenül az időjárás jelenti a legnagyobb kockázatot.

Ahol sikerült megóvni a gyümölcsöt az eddigi fagyhullámok hatásától, ott érdemes mindent elkövetni a védelem érdekében, jól felkészülni a várható gyümölcspiaci hiányhelyzetre!

A rovarkártevők között a különböző molyfajok kiemelt szerepet töltenek be, mivel a termést mind mennyiségében, mind minőségében jelentősen károsítják.

Két nagy csoportba oszthatjuk őket:

  • lombozatkárosítók
  • gyümölcskárosítók.

A vegetáció májusi állapotában figyelmet kell fordítani mindkét csoportra. Rajzásuk már megindult, a sikeres védekezés mindenképpen jól célzott időzítést igényel.

A Corteva 2021-ben a téli Kertészeti Online Konferencián mutatta be legújabb fejlesztésű rovarölő szerét, a Delegate™ 250 WG-t. Ez a termék egy különleges hatóanyagot tartalmaz, melyet egy talajban élő baktérium által előállított- tehát a természetben is megtalálható- inszekticid hatású vegyületcsoport kémiai módosításával hoztak létre.

Az eredmény a spinetoram, amelynek ezáltal lényegesen javult a hatékonysága, a fotostabilitása és hatástartama a természetes változathoz képest. A spinetoram a spinosad mellett a spinosyn hatóanyagcsoport másik tagja, melyek különleges hatásmechanizmussal fejtik ki hatásukat. A rovarok idegrendszerét minden más hatóanyagtípustól eltérő módon stimulálják. Ebből kifolyólag a Delegate™ 250 WG használatával a rovarok rezisztenciájának megjelenése is hatékonyan megakadályozható.

A spinetoram molekula térbeli képe (Forrás: Dreamstime.com)

A hatás nagyon gyors. A célszervezet életfolyamataiba érintő-és gyomorméregként avatkozik be. A tünetek már percekkel később jelentkeznek idegrángás, zavart viselkedés formájában. A táplálkozás ezzel egyidőben leáll, a rovar pusztulása néhány órával később következik be. Ez nagyon fontos a károkozás minél gyorsabb megakadályozásában.

1. kép: Az almamoly elleni védekezés sikeressége kiemelt fontosságú.

Kijuttatás után a hatóanyag beszívódik a növényi szövetekbe, transzlamináris hatása révén a kezelt felületről átjut a levél ellentétes felszínére is, így a rejtett életmódot folytató kártevők ellen is hatékony. Ezen tulajdonságai jól kihasználhatók az almatermésűek lombját károsító aknázómolyok elleni védekezésnél.

A permetezés időzítése kiemelt jelentőségű. A lombkártevő molyfajok ellen a tömeges lárvakeléskor, míg a gyümölcsöt károsítók ellen a tojásrakás és lárvakelés közötti időszakban elvégzett kezelés biztosítja az optimális hatást.

A Delegate™ 250 WG kiemelten hatékony az alma- és körtemoly, az aknázómolyok és sodrómolyok ellen. A használandó dózis minden esetben 300 gramm hektáronként.

Amennyiben körte levélbolha ellen szándékozunk védekezni, a virágzás utáni időszakban a fiatal, N1-N2 stádiumú nimfák ellen célszerű irányítani a kezelést.

2. kép: A körte levélbolha ellen kevés a hatékony megoldás

A Delegate™ 250 WG mellé minden esetben javaslunk nedvesítő szert adni, pl. Vivolt® 0,1% koncentrációban.

A termék esőállósága kiváló, a permetlé beszáradása után hulló csapadék nem csökkenti a hatékonyságot.

A Delegate™ 250 WG egy olyan eszköz az alma- és körtetermesztők kezében, amely kiváló hatékonyságával, kedvező, hasznos szervezeteket kímélő tulajdonságaival biztosíthatja az egészséges, bőséges termést.

További információk:
www.corteva.hu

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Almaültetvényeinket egyre gyakrabban érik olyan stressztényezők, melyek a napjainkban egyre erősödő időjárási anomáliák (pl. késői fagyok, jégkár, szélviharok), illetve a káros talajviszonyok és a gyomirtóstressz következményei. A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban akár több hatás is érvényesülhet.

A RhizoMagic™ stresszoldó, növénykondicionáló készítmény hatóanyagai a növények védekezőmechanizmusait képesek erősíteni, melyek sejtszinten hatnak, és az alapvető folyamatok szabályozásában játszanak szerepet. Ezeket a szemmel is látható pozitív hatásokat műszeres vizsgálatok is igazolták. Kedvező hatása az összetevők széles körének köszönhető. A tanninok, fucoidan, laminarin, mannit, alginit, aminosavak mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. A magas szerves-anyag tartalmú készítmény a tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro- (N, P, K), mezo- és mikroelemeket (B, Cu, Zn, Fe, Mo, Mn) is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot.

RhizoMagic növénykondicionálóval kezelt alma, Szatmárcseke, 2019.

 

Számos gyakorlati tapasztalat is bizonyítja a RhizoMagic™ kedvező hatását. A 2019-ben 2×2 liter/ha dózisban kijuttatott növénykondicionáló készítménynek köszönhetően a háromszoros jégverés és vihar sújtotta tiszatelki almaültetvény megmenekült.

 

2020-ban Rakamazon Takács János virágzás után többször is alkalmazta 2 l/ha-os dózisokban és 2019-es kipróbálás után ismét kedvező tapasztalatokról számolt be. Részletek és további termelői tapasztalatok a www.fmcagro.hu/rhizomagic oldalon elérhetőek.

A termés mennyiségét és minőségét alapvetően veszélyeztető károsítók közül kiemelkedő az almamoly. Az idei időjárás e kártevő megjelenését is befolyásolta. Május első napjaiban már védekezni szoktunk ellene, idén azonban késett a megjelenése, május első hetében alig fogtak a csapdák egy-egy példányt és mivel az este 9 órakor mért hőmérséklet sem érte el a 16 fokot, így még el sem kellett kezdeni a hőösszeg számítást. Ez azonban az idő melegre fordulásával hamar megváltozhat, figyelni kell a csapdákat, hiszen, ha megindul a rajzás, a BIOFIX módszer szerint számított, a védekezést indokló 55-60 hőösszeg 4-5 nap alatt összejöhet. Ekkor kell majd bevetnünk a Coragen® 20 SC rovarölő szert, melyet 0,2 l/ha dózisban alkalmazva 3 hét védettséget kapunk az almamoly ellen. A 3 hét utáni második kezelés pedig biztosítja az alamoly első nemzetsége elleni teljes védelmet. A Coragen® 20 SC-t egy évben 2-nél többször ne alkalmazzuk, ha esetleg elhúzódik az első nemzedék rajzása, úgy a 6. hét után az Avaunt® 150 EC készítménnyel kezeljünk.

További információk:
www.fmcagro.hu

Kiss Dániel (UPL Hungary Kft.) 

A varasodás fertőzés kialakulásához szükséges aszkospórák szóródása kb. április közepétől elkezdődött. Az ország bizonyos termőhelyein a lehullott csapadéknak köszönhetően a levélfelület nedvesség is megvolt a gomba csírázásához. A preventív kezeléseket ebben az időszakban érdemes rövidebb permetezési fordulókkal tartani (5-7nap).

A varasodás ellen a virágzásban és utána alkalmazzuk a nagy hatékunyságú Difcor 250 EC-t (difenokonazol), amelynek kuratív hatása 96 óra. Kontakt partnere az Orthocid 80 WDG (kaptán), dózisa 2 kg/ha, ami a formulációnak köszönhetően maradéktalanul oldódik és nem habzik.

A már kialakult varas tünetek kezelésére, vagy akár két permetezési forduló „közészúrására” rugalmasan felhasználható (hideg időjárás) a dodin hatóanyagú Syllit 400 SC, melynek kiemelkedő a kurativ, eradikatív hatása.

Az idén bőven virágzó almatermésűek virágait különösen fontos a szélsőséges időjárási viszonyok miatt támogatnunk a minél jobb megtermékenyülés érdekében.

Javasoljuk virágzástól alkalmazni a Goёmar BM86 nevű biostimulátorunkat, melynek összetétele: GA 142 algakrém + 1,67 % nitrogén + 9,6 % kén-trioxid + 4,8 % magnézium-oxid + 0,02 % molibdén + 2,0 % bór

Összetett hatásának és hatóanyagtartalmának köszönhetően fedezi  a virágzás során szükséges tápanyagokat. Élettani hatása a piros fajtáknál (Gála) a nagyobb méret és jobb színeződéssel jellemezhető, serkenti a növények „immunrendszerét”. Javasoljuk legalább 2-3 alkalommal a virágzás alatt kijuttatni 3 l/ha dózisban a növényvédelmi kezelésekkel egymenetben.

A gyökérzeten áttelelő vértetvek, illetve a korán megjelenő almalevél pirosító levéltetvek ellen eredményesen fellépni a vegetációban tudunk.  A kertszemlék alapján az látszik, hogy az idei évben erős vértetű fertőzés várható. Ajánlatunk az Aphox (pirimicarb) 0,5 kg/ha dózisban. A készítmény jelentős gázhatással rendelkezik és alkalmazása esetén fontos a min. 15 °C-fokos hőmérséklet. A hatékonyság fokozására alkalmazzunk Silwet Star hatásfokozót.

A virágritkítást követően van még lehetőségünk 8-12 mm-es gyümölcsméretnél kémiai termésszabályozásra. Kíméletes módon a benziladenin hatóanyagú Globaryll-al végezhetünk ritkítást.

A gyümölcsök felületén megjelenő parásodás tüneteinek enyhítésére szolgál a Gibb Plusz. A giberellin hatóanyag tavaszi fagyok által károsodott növényi részek regenerációjában is segít, illetve a magnélküli (partenokarp) gyümölcsök a szüretig a fán tarthatóak az alkalmazásával.

Az alma kártevők legjelentősebb képviselője az almamoly. Kártételére szinte minden évben számítani lehet. A kémiai hatóanyagok rendszeres használatának következtében az almamoly populációk  rezisztensé válhatnak. A UPL termékpalettáján megtalálható Carpovirusine eltérő hatásmechanizmusú, granulovírust tartalmazó szuperszelektív biológiai rovarölőszer. Kipermetezést követően a kelőfélben lévő almamoly lárvákat elpusztítja, az imágókat, bábokat megfertőzi. Rendszeres használatával drasztikusan csökkenthetjük az almamoly populációt, emellett a hasznos élőszervezeteket legkevésbé károsítjuk. A Carpovirusine dózisa 1 l/ha, mikronizált kén készítmények kivételével szinte bármivel keverhető. Adalékanyagainak köszönhetően beállítja a permetlé pH-értékét, ezenkívül csalogató anyagot, UV-védelmet biztosító összetevőket tartalmaz és kiemelkedő esőállóság jellemzi. AKG-ban és ökológiai gazdálkodást folytató termelőknek korlátozás nélkül felhasználható.

Már kötődést követően gondoljunk a termés tárolhatóságára.  A UPL palettáján megtalálható In-Ca és Carnival lombtrágyák kiegészítik egymás hatását. Sziromhullás után az In-Ca kijuttatása indokolt 3 alkalommal, 1,5l/ha-os dózisban. Szabadalmaztatott technológiájának köszönhetően a gyökéren keresztüli Ca felvételét maximalizálja.  A nyári gyümölcshéjon keresztüli Ca-utánpótlás elengedhetetlen a héjbarnulás (stipikesedés) tüneteinek elkerülése érdekében.

Javaslatunk a Carnival (15% kalcium + 2% magnézium + 0,5% bór + 0,2% cink + 10% nitrogén) összetett lomtrágya 3-5l/ha dózisban kijuttatva.

Bio termelők részére a varasodás, tűzelhalás ellen Funguran Progress (rézhidroxid) és Cuprogard DG  (bordói keverék) javasoljuk kijuttatni. 

Colpenn (kén) készítménnyel a lisztharmat ellen tudunk hatékonyan preventíven védekezni.

A hűtőtárolókban megjelenő tárolási betegégek hatékony védelmét biztosítja a Pomax. Gyári kombinációban található meg benne a fludioxonil, szüret előtt egy héttel javasoljuk kijuttatni, 1,6 l/ha-os dózisban.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszibarack fajtabemutató lesz Tordason

Őszibarack fajtabemutató lesz Tordason

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárminisztérium (AM), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!