Heti fókusz: A modern árpafajták ismérvei

Agro Napló
A piaci igények és a környezeti feltételek változásai okán szemléletváltás tapasztalható az őszi árpa szegmensében is. Szakértőink mondják el véleményüket. A hozzászólásokért kattintson!

A modern árpafajták ismérvei

A hozzászólásokért kattintson!

Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.
Angyal Kornél
BETAMAG-TRADE Kft.
Lőrincz Dávid
Karintia Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.) 

A kiváló hazai adottságok mellett sikeresen termeszthetőek az őszi árpák, amit az országban megtalálható széles palettájú fajtaválaszték is bizonyít. Még mindig az a bevált gyakorlat Magyarországon, hogy gyengébb minőségű talajokra, inkább extenzív körülmények közé kerülnek az árpák. Pedig lenne létjogosultsága a jó búzatermő területeken is a fajnak, mert megfelelő technológia mellett, egy jól megválasztott fajtával, akár gazdaságosabban is termeszthető, mint az őszi búza. Az őszi árpa esetében a termőképesség a leglényegesebb szempont a fajtaválasztás során. A kiemelkedő termőképesség mellett vannak olyan jelentős tulajdonságok, amelyek elősegítik a sikeres termesztést. Véleményem szerint, a mai termesztési gyakorlatot leginkább kiszolgáló tulajdonság együttesek a modern árpafajták legfőbb ismérvei.

A különböző termesztési célokhoz széles körű, modern, gazdaságosan termeszthető fajtákat találunk az Agromag Kft. kínálatában. Nagyobb részük a korai éréscsoportba tartozik és rendkívül jó az alkalmazkodó képességük, ezért szinte minden fajta jól beilleszthető mind az extenzív, mind az intenzív technológiájú gazdaságokba. Kedvező talajadottságok mellett és intenzív körülmények között célszerű morforegulátort és/vagy szárszilárdítót alkalmazni a fajták használata során.

A korai KH Kárpátia, Patina és KH Tas takarmányárpák az értékesebb termőterületeken a 10 t/ha termésátlagot is átlépik. A KH Kárpátia és a Patina a termőképességük mellett a kiváló beltartalmi paramétereikkel emelkednek ki a magyarországi szortimentből. Erről igazán jól tanúskodik az idei, dalmandi őszi árpa fajtakísérlet is (1. ábra). Mindkét fajta hektáronkénti 9 tonna feletti termésátlaggal a 10 fajtatulajdonos 23 fajtájból álló mezőny elején végzett, mindemellett a Patina 66,4 kg-os, a KH Kárpátia 68,2 kg-os hektolitersúlyával, és a Patina 13,1 % nyersfehérje tartalmával kiemelkedett a kísérletben szereplő fajták közül. A KH Kárpátia és a Patina is korán kalászolnak, ezzel növelve a termésbiztonságot. Kiemelkedően jó a szárazságtűrésük és a télállóságuk, amely hozzájárul mindkettőjük sikeres termesztéséhez.

1. ábra: A 2019-es dalmandi fajtakísérlet 5 legnagyobb termésátlaga és a kísérleti átlag, valamint a hozzájuk tartozó, az értékesítés során mostanában kiemelt jelentőséggel bíró hektolitersúlyok (forrás: Agromag Kft.)

A tiszaalpári bemutató sorban a KH Kárpátiával egyetemben a KH Tas is megmutatta a benne rejlő terméspotenciált (2. ábra). Annak ellenére, hogy a KH Tas „nem mai gyerek” kimondottan modern fajtaként jellemezném, mert nagyon gyorsan alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez. Például, ha az őszi időjárás a bokrosodás számára kedvezőtlenül alakul és a legtöbb piacon lévő fajtától már nem várhatunk a reményeinknek megfelelő termést, akkor a KH Tas kevesebb kalászt fejleszt, de megfelelően megnöveli azt, ezzel biztosítva az elvárt termésszintet.

2. ábra: A tiszaalpári bemutató sorban az 5 legnagyobb termésátlagot elérő fajta (forrás: Agromag Kft.)

A középérésű Faktor habitusából adódóan inkább a költségtakarékosabb, extenzív területekre javasolható, amit az Agromag Kft. 2019-es kisparcellás fajtakísérlete is alátámaszt. Rendszerint ott is magabiztosan teljesít a Faktor, ahol a többi fajtán már kifognak a termesztési körülmények. Ez a 3. ábrán feltüntetett, a 2019-es évben a legnagyobb és a legkisebb kísérleti átlagot elérő helyszíneken lévő fajták termésátlagainak megoszlásából is látható. A Faktornak mindemellett kiváló a télállósága és szárazságtűrése, rendkívül jó takarmányárpa.

3. ábra: Agromag Kft. legnagyobb és leggyengébb kísérleti átlaggal rendelkező kisparcellás kísérleti helyszíneinek eredményei (forrás: Agromag Kft.)

Úgy gondolom, hogy a termésátlag mellett akármelyik másik szempontot előtérbe helyezve választ a Termelő, érdemes a portfóliónkban szereplő kiválóságok között szemezgetni, mert ezek közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres árpatermesztést kíván az Agromag Kft.

További információ:
www.agromag.hu

Angyal Kornél (BETAMAG-TRADE Kft. – KWS kalászos képviselet) 

Az ezredfordulót megelőző években az árpatermelés, még a gyengébb adottságú és szárazabb területekre korlátozódott. Felhasználásnak megfelelően a söripari és a takarmányárpa termesztése jellemzően extenzív termesztéstechnológia mellett történt. A hazai árpanemesítés legjelentősebb képviselője a Kompolti Kutatóintézet, amely az 1970-es évektől folytat árpanemesítést, több mint 20 árpafajtájuk került elismerésre.

A rendszerváltást követően egyre jobban kezdtek teret hódítani a külföldi nemesítők fajtái. Főként német és francia nemesítési vonalak jelentek meg a magyarországi köztermesztésben. Az árpanemesítés és fajtaválasztás ezekben az országokban (Németország, Franciaország, Dánia, Egyesült Királyság) már nem kizárólag a gyengébb talajok növényeként történt meg. Az új nemesítésű őszi árpa fajták terméspotenciája meghaladta a hektáronkénti 10 tonna szemtermést.

Az első generációs külföldi fajták térhódítása a kimagaslóan nagy terméspotenciálnak volt köszönhető. Szárcsökkentő és szárszilárdító szerek elterjedésével lehetőség nyílott az intenzív technológia alkalmazására is az árpa termesztése során. Már nem kizárólag a gyengébb területek kalászosa lett az árpa, ezzel párhuzamosan a termelési költségei is növekedtek. Megnövekedtek a tápanyag utánpótlás és a növény védőszer felhasználás hektáronkénti mennyiségei és költségei is.

Árpa termesztésénél és fajtaválasztásnál a felhasználási iránynak megfelelően megkülönböztetünk söripari és takarmány árpát.

Söripari modern árpafajták ismérvei:

A hazai és környező országok (Szlovákia és Ausztria) sörgyárai saját maguk választanak fajtákat. Több éves kísérletek alapján választják ki a számukra megfelelő fajtákat, amelyek minőségben megfelelnek elvárásaiknak. Legfontosabb a receptúrájuknak megfelelően az egyöntetű nagy mennyiség. Sörgyárak kedvelt fajtái, az alacsony szárú jó szárszilárdsággal rendelkező, alacsony nyersfehérje tartalmú, magas ezermagtömeg tartalommal rendelkező, betegségekre kevésbé fogékony fajták. Hazánkban legnagyobb területen vetett sörárpák a francia és a német nemesítésből származnak. Évek óta legnagyobb területen vetett német két soros sörárpa a KWS Lochow GmbH által nemesített KWS Scala. Nagy ezermagtömege és alacsony nyersfehérje tartalma miatt a sörgyárak és a termelők közkedvelt fajtája.

Takarmányipari modern árpafajták ismérvei:

A sokat emlegetett 10 tonnás termésmennyiségre ma már több fajta is képes. Utóbbi években a magas termésmennyiség mellett, a leginkább előtérbe kerül a stabil kórtan és a szárszilárdság, a betakarításkor felléphető gombás betegségek elkerülése végett. Ezzel párosulva a gombabetegségekkel való ellenálló képesség, és az árpa mozaik vírusra való rezisztencia.  Hazánkban legnagyobb területen vetett őszi árpa fajták német nemesítésű 6 soros őszi árpái közül kerülnek ki.

A társaságunk által képviselt és a KWS Lochow GmbH által nemesített új fajták minden téren megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A KWS ASTAIRE szülői vonalai között megtalálható a sikeres KWS Meridian fajta. Euróra egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező fajtája, amely már hazai körülmények között is bizonyította termés potenciálját. Intenzív termesztés technológia mellett sem hajlamos megdőlésre. Sárga és barna rozsdára nem fogékony.

A KWS KOSMOS új generációs középérésű csúcstermésre képes 6 soros ősziárpa-fajta, hálózatos levélfoltosságra, lisztharmatra nem fogékony, rezisztens az  árpa mozaik vírusra.

A KWS által nemesített új árpa fajták kiválóan megfelelnek a magyar körülményeknek, ötvözik az új elvárásoknak megfelelő szárszilárdságot és betegségekkel való ellenálló képességeiket a magas terméshozammal párosulva. 2020-as évtől egy újabb KWS HIGGINS nevű 6 soros ősziárpa-fajtával bővítjük portfoliónkat.

További információ:
www.kws.hu

Lőrincz Dávid (Karintia Kft.) 

A sörárpa termesztése az elmúlt években kissé csökkent az időjárási anomáliák kiszámíthatatlansága miatt. Az idén viszont jó termésátlagoknak, valamint minőségnek, ezenfelül a megfelelő terményárak miatt újra megjött a gazdák sörárpa termesztési kedve.

Egyre több innovatív gazda keresi annak lehetőségét, illetve gyakorlatát hogyan lehetne a tavaszi árpa fajtákat ősszel elvetni. Ezt a kiszámíthatatlan abiotikus tényezők miatt veszik górcső alá a gazdák.

A Karintia Kft. pannon régióra nemesített tavaszi sörárpáival ez a technológia nem elképzelhetetlen, sőt…

Anyacégünk már több éve és több helyszínen állít be kísérleteket több országban is.

Idén több helyszínen állított be nagy parcellás és üzemi kísérleteket a Karintia Kft., az Elektra és Amadora fajtákkal több sörárpával régóta foglalkozó gazdánál. Az eredmények kecsegtetők. A terméseredmények alapján nincs érzékelhető különbség, illetve a minőségi paraméterek tekintetében sincs eltérés, sőt osztályozottság tekintetében jobb eredmények érhetők el az őszi vetésekkel a kísérletek alapján.

A megfelelő eredmény elérése érdekében viszont a megfelelő technológia és a technológia fegyelem betartása elengedhetetlen a kívánt eredmény elérése érdekében. Legnagyobb kockázatot a kifagyás veszélye jelentheti, melynek csökkentése érdekében a vetőmag dózis megemelése ajánlott.

A őszi árpa vetés idejétől eltérően későbbi vetést igényel, így a kísérletek azt mutatják, hogy november első dekádjában elvetett szemek hozták a legjobb és legegyöntetűbb állományt. 

Ezen eredmények mellett továbbra is nagy érdeklődés van az Pannon régióra nemesített Axioma őszi sörárpa fajtánk és a nagy termőképességgel rendelkező Alora őszi takarmány árpa iránt.

Az árpafajtákat bemutató videók elérhetőek a képre kattintva!

Termékeinket a www.karintia.hu oldalon a vetőmagok fül alatt találják.
Keressék területi képviselőinket a honlapon található elérhetőségeken!

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.)  

A termesztési környezet és a piaci igények változásai az árpa termesztése során is rendszeres megújulást, alkalmazkodást igényelnek. A termelők előszeretettel választanak a nagy genetikai értékkel bíró, stabil, kiegyenlítetten teljesítő, a környezeti stresszorokra jól reagáló újabb fajták közül. Sőt, a hibridárpa megjelenésével új távlatok nyíltak az ősziárpa-termesztésben is, kiszélesítve az okszerűen megvalósítható és hosszú távon fenntartható technológiai intenzitásnövelés lehetőségeit.

A piaci környezet változásai, valamint a nagyon változatos és egyre szélsőségesebb környezeti feltételek miatt szemléletváltás tapasztalható az ősziárpa-fajtaválasztásban és a kapcsolódó termesztéstechnológiában is. A reálisan elérhető mennyiség mellett az árpa esetében a felhasználási irány (hazánkban elsősorban a takarmány-előállítás, kisebb arányban a sörgyártás) meghatározó a fajtaválasztás során. A célpiac szempontjából eltérő súlyozással ugyan, de az elérhető fehérjetartalom, a hektolitersúly és a jó osztályozottságra való képesség a korszerű hagyományos fajtákban és ma már az árpahibridekben is egyaránt fontos mutató. A termesztéstechnológia intenzitása jelentős mértékben fokozódik, és a hangsúly a tavasziárpa-termesztés nagyobb kiszolgáltatottsága miatt a jóval produktívabb ősziárpa-termesztés irányába tolódik el. Számos kétsoros ősziárpa-fajta termesztésével pedig a söripar elvárásainak is meg tudunk felelni.

Az őszi árpa termesztésében a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározóak, több esetben piacvezetők. Cégünk elsősorban a termelői igényeket szem előtt tartva a hagyományosan erős, őszi takarmányárpát, őszi sörárpát és tavaszi sörárpát tartalmazó portfólióját is rendszeresen bővíti. Így Magyarország piacvezető árpafajtái mellett azok kihívói is a termékpalettánkon találhatóak, amely árpahibridjeink termelésben való megjelenésével tovább erősödik. Ezzel biztosítjuk a gazdálkodók számára, hogy továbbra is kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

Az SU ELLEN gyorsan a SAATEN-UNION ősziárpa-ajánlatának mérföldkövévé és a hazai termelés első számú fajtájává vált, hiszen immár harmadik éve megzabolázhatatlan teljesítménnyel bír. Az SU ELLEN a korai és középérés határán álló, kiváló ökostabilitású, jó technológiai alkalmazkodóképességű, erőteljes felépítésű, kifejezetten aktív, egészséges levélfelületű, hatsoros típus, amely hazánk piacvezető ősziárpa-fajtájaként bizonyította, hogy csúcstermésre képes.

Agronómiai értékei, termőképessége alapján egyaránt versenyképes legújabb fajtánk a JAKUBUSÚJ. A középérésű szegmensben tapasztalataink szerint kiemelkedően stabil teljesítményt nyújtó, minőségi takarmány-alapanyagot biztosító, jól bokrosodó, kellően robusztus fajta. Mindezek mellett a JAKUBUSÚJ értékét tovább növeli kiváló télállósága és meghökkentően jó regenerálódóképessége.

Napjainkban a kalászosok termesztéstechnológiája – így az árpáé is – a fejlesztéseknek és az új hibridnemesítési eljárásoknak köszönhetően alapjaiban változik meg. A SAATEN-UNION nemesítési aktivitásának köszönhetően 2019 őszétől már két árpahibrid segíti a gazdálkodók mindennapos munkáját a stabil és az eddigieknél is nagyobb hozamok elérésében. Az SU HEDY és az SU HYLONA nemcsak a SAATEN-UNION meghatározó árpanemesítésének legújabb képviselői és új korszakot nyitó genotípusai, hanem az európai hibridárpák magasabb termésszintjének az átlagosnál jobb beltartalmi paraméterekkel aratható zászlóshajói is egyben. Kiváló dinamikával fejlődnek, kifejezetten erőteljes a gyökérzetük és egészségesek a leveleik, amelyek ráadásul szembetűnően szélesek és vaskos szövetűek, biztosítva a kiváló termőképességet, valamint a kiemelkedően nagy fotoszintetikus felületet. Bokrosodó- és kompenzációs képességük kiváló, így a hibridárpák megszokott vetésnormája tovább csökkenthető. A jó fertilitású, nagyon nagy produktivitású kalászokban átlagon felüli ezermagtömegű, magas hektolitersúlyú szemek ülnek.

Az előzőekben említettek alapján kijelenthető, hogy ősziárpa-ajánlatunk az innovatív megoldásokat sem nélkülözi, és a hazai körülményekhez jól illeszthető, megbízhatóan teljesítő fajta- és hibridszortiment biztosítja a megoldást a termelési kihívásokkal szemben. Ne bízza a véletlenre ősziárpa-termesztési céljait, számoljon nagy teljesítményű fajtáinkkal és hibridjeinkkel. Javasoljuk, hogy válasszon ön is őszi árpát a SAATEN-UNION meghatározó kalászosnemesítési programjából, a 2019. évi ősziárpa-portfóliónkból.

Az idei őszi szezonra kínált őszi fajtakínálat és a hibridkalászos-portfóliót bemutató SAATEN-UNION-kiadvány letölthető a képekre kattintva:

További információ:
www.saaten-union.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!