Heti fókusz: A legnagyobb termésre született napraforgók

Agro Napló
A termőképesség prioritást élvez napraforgó fajtaválasztáskor. Melyek a nagy termést produkáló napraforgók? A válaszokért kattintson!

A legnagyobb termésre született napraforgók

A válaszokért kattintson!

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.)  

A forgalmazási adataink híven tükrözik az „ütős” peszticidek kivonását, a gyomviszonyok alakulását is toleráló kifinomult technológiai és genetikai tartalmú hibridjeink elsőbbségét.  A gyors hibridváltással jellemezhető napraforgó piacon a ma forgalomban lévő hibridek olyan komplex, támogató genetikai stratégiával rendelkeznek, mely megalapozza a nagy termőképességet. Az országszerte széles körben termesztett KLARIKA CL HO és az EUROPA CLP mellett itt sorakoznak a legújabbak, mint a KALEDONIA CL HO és a FERIA CLP, CLERIA CL is.

KALEDONIA CL HO

A KLARIKA CL HO a KITE kísérleteiben már 2012-ben 3,17 t/ha terméssel és 49,3 % natúr olajtartalommal első lett 23 hibrid, 2,83 t/ha csoportátlaga mellett. Évek óta az IKR égisze alatt is a CL a HO csoport élenjárója. Véménden 3,9 t/ha, Jánosházán 3,8 t/ha, Szegeden 4,8 t/ha, Ligetfalván 3,82 t/ha, Körmenden 3,7 t/ha üzemi eredményei is igazolták kitűnő termőképességét. HO napraforgónk magas kaszathozama mellé magas olajtartalom és olajhozam is társult minden területen.

 

KLARIKA CL HO, Sándorfalva, Szurovecz Ernő, 2019.07.22.

A termésmennyiség alakulását a hibridek környezeti rugalmassága a kezdeti erőteljes növekedés, betegségtolerancia jelentősen meghatározzák. E tulajdonságok együttese teszi a KALEDONIA CL HO-t a KLARIKA CL HO méltó és nagyhozamú társává. Korai, hőségkerülő virágzási ideje eredményes termékenyülést biztosít. A KALEDONIA CL HO az új generációs szádor rezisztens Caussade hibridek közé tartozik csakúgy, mint a CS FERIA CLP (CSF 18223 CLP) és a CS CLERIA CL (CS 18108 CL) hibridjeink is. A szádor (Orobanche cumana Wallr.) szívógümőjével a napraforgó gyökérzetéhez kapcsolódva tápanyagokat és nedvességet von el a haszonnövénytől. A déli országrészben Szeged környékén, Kiskunhalas magasságában ez a parazita életmódot folytató károsító agresszíven terjed. Ezeken a területeken, magas hozamú, emellett szádorrezisztens hibridjeink 40-70%-al több termést adnak a szádorrezisztenciával nem rendelkező hibridekhez képest. A másik lappangó veszélyforrást a napraforgó betegségei jelentik. Bár hazánk klímájának változása szerencsére kevésbé kedvezett az elmúlt időszakban a veszélyes kórokozók terjedésének, mégis felkészítettük hibridjeinket a nem várt eseményekre is. Így komoly Sclerotinia, Phoma és Plasmophara toleranciájuk mellé idén a KALEDONIA CL HO, a KLARIKA CL HO, a CS FERIA CLP és a CS CLERIA CL hibridjeinket egyedi a biztos, nagy hozamot és termésbiztonságot nyújtó SUN POWER csávázással is ellátjuk. Ezzel a többrétegű védelemmel támogatjuk a csírázó kaszatok gyököcskéjének és rügyecskéjének egészséges fejlődését. Fungicidekkel védjük és tápanyagokkal, biostimuláns anyaggal segítjük a csíranövények kezdeti növekedését, megerősödését. A gazdák számára pedig a jó minőségű vetés biztonságát nyújtjuk a kalibrált, egységes méretű kaszatokkal. Az egyenletes, hiányok nélkül induló állományok zavartalan kelését a MONOSEM szakemberei is igazolták.

Hibridjeink a  csávázás támogatásának köszönhetően 30-40%-al nagyobb biztonsággal adják üzemi szinten is magas terméspotenciáljuk maximumát.

Tekintse meg 2020-as vetőmag katalógusunkat ide kattintva!

További információ:
www.caussade-semences.hu

Dr. Piukovics László (Corteva Agriscience)  

 

A napraforgó országos termésátlaga óriásit nőtt az elmúlt évek alatt. Míg 15 évvel ezelőtt éppen, hogy átléptük a 2 t/ha-os határt, 2019-ben már 3 tonna feletti átlaggal büszkélkedhettünk. Ebben a növekedésben komoly szerepet játszott a termesztéstechnológia fejlődése, de ezzel legalább azonos jelentőséggel bír az egyre nagyobb termőképességű és egyre megbízhatóbb fajták köztermesztésbe kerülése. Ebben a sikertörténetben a Pioneer napraforgók elévülhetetlen érdemeket szereztek.   

Amikor a napraforgó termesztő hibridet választ, a termőképesség a legfontosabb számára. Természetesen nem elhanyagolhatók az egyéb tulajdonságok sem, mint a betegségellenállóság, vagy az olajtartalom, de hogy mennyit terem a napraforgó, az az első. Emellett az is fontos, hogy egy adott napraforgó a kimagasló termőképességét minden körülmények között, különböző évjáratokban, eltérő termesztéstechnológiai feltételek mellett is produkálni tudja. Ez a termésstabilitás, ami szükséges ahhoz, hogy egy hibrid akár éveken keresztül, piacvezetőként, a legnagyobb vetésterületen szerepeljen.

A Pioneer napraforgó kísérleteinket megyénként több helyszínen vetjük el, és szigorú szabályok szerint dolgozzuk fel a betakarítási eredményeket. Ezek a kísérletek nagyparcellás kísérletek, egy-egy üzemi napraforgó táblában kerülnek elvetésre, így jól tükrözik az adott gazdaság talajviszonyait, időjárási körülményeit és termesztéstechnológiáját. Az ilyen típusú fajtasorokból kikerülő eredmények elég közel állnak a köztermesztésben elérhető termésátlagokhoz. Az országos napraforgó kísérlethálózat megyei legjobb termésátlagait nézve jól látszik, hogy vannak még tartalékok (1. ábra). A P64LE25 napraforgónk, amelyet bevezetése óta több, mint 750 ezer hektáron termesztettek Magyarországon, és 2016 óta piacvezető (Kleffmann – 2016-2019), Hajdú-Bihar megyében 5,877 t/ha-os teljesítményével hívta fel magára a figyelmet 2018-ban.

1. ábra: A P64LE25 megyénkénti legjobb kísérleti eredményei, 2018

Míg 2018-ban három megyében haladta meg a legjobb kísérleti eredmény az 5 t/ha-t, 2019-ben Tolna, Somogy, Bács-Kiskun és ismét Hajdú-Bihar megyében hozott hasonlóan magas terméseket a P64LE25.

2. ábra: A P64LE25 megyénkénti legjobb kísérleti eredményei, 2019

A P64LE25 fenti terméseredményeit is felül lehet múlni. A P64LE136-os, idén bevezetésre került új hibridünkben minden olyan tulajdonság megtalálható, amely szükséges egy mai korszerű, megbízható napraforgó hibrid széleskörű elterjedéséhez. Az LE25-höz hasonló kórtani tulajdonságai mellett, annál 5%-kal nagyobb termőképességgel, és körülbelül 20 cm-rel alacsonyabb szárral rendelkezik. Mind a peronoszpóra, mind pedig a napraforgó szádorral szemben kiemelten védett, ezért Protector® minősítést is kapott a hibrid mindkét károsítóra.

Mindkét hibrid az Express®* gyomirtási technológiában használható. Az P64LE25 a stabilitás, és kiszámíthatóság, míg a P64LE136 az újdonság, és a továbblépés mintapéldája.

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve

További információ:
www.corteva.hu

an összeállítás
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!