Heti fókusz: A kukorica rovarkártevői elleni védekezés koordinálása

Agro Napló
Résen kell lenni, hiszen jelentős gazdasági kárt okozhatnak a rovarkártevők kukoricában. A védekezés koordinálását mutatják be szakértőink.

A kukorica rovarkártevői elleni védekezés koordinálása

A hozzászólásokért kattintson!

Papp Zoltán
Corteva Agriscience™
A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága
Domokos Lajos
FMC-Agro Hungary Kft.

Papp Zoltán (Corteva Agriscience™ A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága) 

 

A kukoricában előforduló 2 legfontosabb molykártevő, a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) elleni védekezés jelentőségét alapvetően meghatározza a termelési cél. Csemege- és hibridkukorica előállításban ezen kártevők elleni legalább 2-3 alkalommal védekeznek. Ha nem ezt tennék, akkor 30-50 %-os termésveszteség, jelentős minőségi károk (pl. csirázás csökkenés, toxintermelés), végül pedig eladhatatlan termék lenne a végeredmény.

Az ellenük való védekezésnek az egyik legfontosabb feltétele az időzítés. A kezelés pontos idejének meghatározásában nagy szerepe van az előrejelzésnek, a rövid távú szignalizációnak. A Corteva szolgáltatásában megtalálható a kukorica kártevőinek megjelenését és betelepedését pontosan jelző előrejelző rendszer. Segítségével biztosítható a pontos időzítés.

Másik nagyon fontos elem a kijuttatás-technológia. Ebben a megfelelő lémennyiséget (min 400 l/ha), porlasztást, cseppméretet kell érteni. Nagyon fontos, hogy a csőzónát le kell védeni megfelelő fedettséggel. Ellenkező esetben a kiváló hatékonyságú készítmény nem éri el a kívánt eredményt.

A harmadik legfontosabb tényező a megfelelő készítmény használata. Ennek legfontosabb jellemzői a széles, gyors és hosszú hatástartam, környezetre (méhekre) való veszélytelenség, egyedi hatásmód (rezisztencia elleni védelem), rövid várakozási idő.

Ezen feltételeknek felel meg a Runner 2 F nevű készítmény.

A RUNNER™ 2 F rovarölő szer egyedi hatásmódjával, gyors hatáskifejtésével és hosszú tartamhatásával hatékony megoldást jelent a kukorica két legfontosabb lepkekártevője, a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen.

A RUNNER 2 F felhasználásának előnyei:

Gyors hatáskifejtés

A kártétel megakadályozása a RUNNER 2 F rovarölő szer használatával hamar elérhető, mivel a lárva rögtön abbahagyja a táplálkozást, amint a rovarölő szer elkezdi kifejteni hatását. Ez a RUNNER 2 F felvételétől számított 4-8 órán belül megtörténik. Mivel a lárva nem tud táplálkozni, további károsítás már nincs. Nagyon kis mennyiségben hatékony, mivel 70 nanogramm (a gramm milliárdod része) képes elpusztítani egy kifejlett hernyót. A lárva elpusztulása a környezeti feltételektől függően néhány napon belül bekövetkezik.

Hosszú tartamhatás

A RUNNER 2 F megfelelő időpontban történő alkalmazása 10-14 napos tartamhatást biztosít, de ez gyakran eléri a 18-20 napot is. A RUNNER 2 F rovarölő szer eső és UV állósága illetve tojásölő hatása biztosítja a szer hosszú tartamhatását.

Környezetbarát – méhekre nem jelölésköteles

A RUNNER 2 F méhekre nem jelölésköteles, így virágzó kukoricában nappal is kijuttatható. Nem jelent veszélyt a katicabogarakra, fátyolkákra, fürkész darazsakra, pókokra és egyéb más hasznos ízeltlábúakra, amelyek meggátolhatják az atkák, levéltetvek és egyéb másodlagos kártevők felszaporodását.

Egyedi hatásmód - Rezisztenciatörés

A RUNNER 2 F egy, a vedlési folyamatot felgyorsító (M.A.C.), fejlődésszabályozó rovarölő szer, amelynek hatására idő előtt indul meg a vedlési folyamat, amit a lárva aztán nem tud befejezni. Egyedi hatásmódja miatt kiválóan alkalmas a rezisztencia megakadályozására. A RUNNER 2 F elsősorban táplálkozás útján fejti ki hatását, de kontakt és tojásölő hatása is van!

Toxinszint hatékony csökkentése

A RUNNER 2 F a molykártétel minimálisra csökkentésével hatékonyan szab gátat a Fusarium és Aspergillus gombafajok megtelepedésének a csöveken, amellyel jelentősen csökkenthetjük ezen gombák toxintermelését és növelhetjük az áru piaci értékét (3. ábra).

Az intenzív kultúrákban az első kezelést a kukoricamoly 1. nemzedéke ellen kell irányítani, amit általában júniusban szükséges elvégezni. Ekkor egy kezelés elegendő, ami véd a korábban érkező gyapottok-bagolylepke első nemzedéke ellen is.

A következő kezelést a bajusz- vagy címerhányás idején, a virágzás időszakában kell elvégezni, amit már a gyapottok-bagolylepke első nemzedékének lárvái ellen kell irányítani. Száraz, meleg évjáratban a védekezést gyakran több alkalommal meg kell ismételni. Ebben az esetben a permetezési forduló – fertőzési nyomástól függően – 10-14 nap legyen. A legfontosabb, hogy a virágzási időszakban az állomány védve legyen. A későbbi csemegekukorica vetések (május vége-június) nagyobb veszélyben vannak, mivel az augusztusi virágzási időszakban már nagyobb egyedszámban vannak jelen a kártevők. Így fokozottabban kell ügyelni a kártevők megfigyelésére és a védekezések elvégzésére.

A RUNNER 2 F kiválóan alkalmas a zárókezelések elvégzésére rövid várakozási ideje, de hosszú tartamhatása miatt is. Ennek jelentősége csemegekukoricánál van, amikor a kombájn nem érkezik időben.

További információ:
www.corteva.hu

Domokos Lajos (FMC-Agro Hungary Kft.) 

 

A kukorica rovarkártevőinek kártételi mértéke között óriási különbségek lehetnek a fajok biológiájából, illetve az abiotikus hatásokból adódóan.

Az atkakártevők magyarországi körülmények között takarmánykukoricában napjainkban jelentéktelen kártevőnek számítanak. Ebben bizonyára nagy szerepe van az itt honos ragadozóatka-populációnak is, ezért fontos, hogy olyan rovarölő szert válasszunk, amely kíméli a hasznos élő szervezeteket.

A kukoricabogár imágó igen látványos kártételéből, illetve nagy egyedszámából nem feltétlenül következik mérhető kár.

Ugyanakkor a molykártevők – elsősorban a kukoricamoly – nagymértékű gazdasági kárt okozhatnak, már alacsony fertőzési jelenlétnél is, amely a legtöbb esetben a gyakorló szakemberek számára „láthatatlan” marad.

A kukoricabogár imágói ellen régiós védekezésre lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő mértékben tudjuk csökkenteni az egyedszámot, a kukoricamoly esetében viszont egy célzott védekezéssel szinte 100%-os hatékonysággal tudjuk megvédeni az állományt. A védekezéssel megelőzhető a szár károsítása, így biztosítva a zavartalan anyagáramlást a növényben, ami a potenciális termésátlag maximalizálásának az alapja, így javítva a jövedelmezőséget. Ráadásul „két legyet üthetünk egy csapásra”, hiszen ahol sikeres az 1. nemzedék elleni védekezés, ott a 2. nemzedék egyedszáma is jóval kisebb lesz, csökkentve ezzel a kukorica csövén rágó lárvák egyedszámát, amelyek bizonyítottan utat nyitnak a csövet támadó - gyakran toxinokat termelő - gombáknak.

A kukoricamoly elleni védekezésnek mintegy „mellékhatásaként ” a területen lévő gyapottok-bagolylepke lárvákat is igen nagy hatékonysággal irthatjuk, szintén csökkentve ezzel a csövet károsító lárvák számát. A fenti tények ismeretében tehát az adott kártevők védekezésének koordinálása helyett fókuszálva, az elérhető előrejelzés segítségével döntsünk az esetleges védekezésről. Ebben nyújt segítséget az FMC-Agro csapata 2019-ben is.

 

A védekezés első és legfontosabb eleme a megfelelő időzítés az első nemzedék ellen.

Az FMC-Agro 2019-ben is országos rovarcsapda-hálózatot működtet, melyek fogási eredményei az Evalio® AgroSystems weboldalán és applikációjában megtekinthetőek. Ez az alkalmazás azokat segíti, akiknek nincs lehetőségük önállóan elvégezni az előrejelzést. A gazdálkodás térségében található csapdák fogási adatai megismerhetők, ezáltal a rajzáscsúcs is meghatározható, mely nagy segítség az optimális védekezési idő kiválasztásában. Az ábra az első nemzedék rajzáscsúcsának könnyű meghatározását mutatja be:

Kukoricamoly rajzásgörbe (Csongrád-megye, 2018) – Forrás: Evalio® AgroSystems (FMC)

A védekezést a rajzáscsúcs kialakulása után 6-8 nappal érdemes elvégezni, a lárvák kelésének időszakában. 

Második szempont a fertőzés mértékének meghatározása.

A kukoricaállományunk helyszíni bejárásával és a károsított tövek megszámolásával bizonyosodhatunk meg a védekezés szükségszerűségéről. Ha 100 egymást követő kukoricanövényből a károsított tövek száma a 10-15%-ot meghaladja, biztosak lehetünk benne, hogy a védekezés megmentett termése a növényvédő szer és kijuttatásának költségét fedezi. Nagyobb fertőzés esetén jelentős megtérülésről beszélhetünk, azaz jövedelmezőbb kukoricatermesztésről.

Megfestett károsított tövek a fertőzés erősségének láthatóságáért

Harmadik szempont a rovarölő szer kiválasztása.

Az FMC-Agro a Coragen® rovarölő szert ajánlja a fenti problémák megoldására. Miért?

  • A készítmény tartamhatással rendelkezik a kijuttatást követő 10-14 napon keresztül.
  • „Mindenhol hat”: a rovarok bőrén át felszívódik és gyomorméreg hatással is rendelkezik. A teljes pusztulás 2-4 nappal a kezelés után történik meg. A növényi részekbe is felszívódik és a növény felületén is megkötődik, a biztos rovarölő hatás garantált.
  • Gyors hatású és nagyon alacsony dózisban is hatékony a legfontosabb rágó kártevők ellen (meggátolja a lárvák táplálkozását a kukorica levelén és csövén, megakadályozza a szárba való berágást). Tojásölő hatással is rendelkezik.
  • Időjárástól függetlenül működik, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és az UV erőssége nem befolyásolja a hatékonyságát.
  • Kíméletes a hasznos élő szervezetekre, méhekre is.
  • Könnyen kezelhető és jól keverhető más készítményekkel.
  • Ez ma a piacon kapható legfiatalabb hatóanyag, amelyet molyok ellen kifejlesztettek és engedélyeztek.

Kukoricában a kukoricamoly, illetve a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést tehát előrejelzésre alapozva, a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni. Az évek óta végzett üzemi kezelések többlettermés eredményei önmagukért beszélnek: 4 év 21 helyszínén végzett mérések eredményeképpen a fertőzési szint függvényében a megmentett termés 400-1288 kg között realizálható.

További információ:
www.fmcagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!