Heti fókusz: A csülökápolás jelentősége a szarvasmarhatartásban

Agro Napló
Heti fókusz rovatunk állategészségügyi sorozatában érintettük már az ivóvízkezelés és a tőgyhigiénia kérdéskörét, ezúttal a csülökápolás fontosságáról kérdeztük partnereinket.

A csülökápolás jelentősége a szarvasmarhatartásban

A hozzászólásokért kattintson!

Dr. Sághy Tibor
Panadditív Kft.
Molnár Helén
Animal-Hygiene Kft.

Dr. Sághy Tibor (Panadditív Kft.): 

 

A szarvasmarha állomány selejtezésének egyik fő oka általában valamilyen lábvég betegség. A selejtezett állatok 50-60%-ánál diagnosztizálható az egyéb okokon (alacsony termelés, szaporodás biológiai, tőgy problémák stb.) kívül lábvég megbetegedés, amely jelentős kiesést és gazdasági kárt okoz a telep számára. Megoldásként az állomány rendszeres szűrését, legalább évente kétszeri szakszerű körmözését, amennyiben szükséges akkor a kezelését javasoljuk (egyedi kezelés, lábfürösztők alkalmazása). A lábvég problémákból adódó kiesések megelőzése komoly gazdasági előnnyel jár, mivel egy új vemhes üsző beállításának költsége meghaladhatja az 500.000 Ft-ot! Ezért nem elhanyagolható ez a probléma, érdemes rá odafigyelni és a megelőzésre nagyobb hangsúlyt fektetni!

Milyen okokra vezethetjük vissza a lábvég betegségeit?

  • A nagyüzemi telepeken a tartástechnológiából adódóan nem kopik megfelelően a tehenek patája
  • A pihenő terek és a közlekedő utak burkolata általában nem megfelelő (vagy csúszós vagy túl érdes és trágyával szennyezett), ebből adódnak a mechanikai sérülések
  • Növekedett az állatok termelési igénybevétele
  • Takarmányozási problémák: rost hiány, magas abrak hányad, toxinok, mikroelem és vitamin inbalansz
  • Fertőzések hatásai: pl. ujjak közötti mélyszövetes gyulladás (Mortellaro betegség)
  • Szakszerűtlen körmözés, pataápolás

Mindenképpen javasoljuk szakmailag felkészült körmözőcsapat felkérését a csülökápoló feladatok ellátására, akik felismerik a kezdődő lábvég betegségeket, és megfelelő szerekkel kezelni is tudják a különböző problémákat. Emellett fontos, hogy olyan termékeket alkalmazzunk a kezelésre, amelyeket kifejezetten a bőr- és a lábvég megbetegedésben szenvedő állatok számára fejlesztettek ki.

A Panadditív Kft termékkínálatában megtalálhatóak a holland Kanters cég csülökápoló készítményei. A már jól ismert kék színű Solka Hoof Gel termék mellett, idén egy új terméket fejlesztett ki a Kanters csapata. A termék neve Exolium, amelynek azonnali hatása az egyedi réz- és cink-kelátokon alapuló összetételének köszönhető. Ezek az ásványi anyagok könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, a részecskék gyorsan és mélyen behatolnak a bőrbe. Továbbá az Exolium egy védőréteget képez a bőrön a külső hatások ellen. Ez biztosítja a termék hosszú érintkezési idejét a bőrrel. Az Exolium oxigénáteresztő, amely tulajdonsága támogatja a bőr természetes gyógyulásának folyamatát.

A termék további előnyei:

  • széles körben alkalmazható bőrápoló készítmény
  • mélyen behatol a bőrbe
  • könnyen alkalmazható permet
  • antibiotikum- és hajtógázmentes

A termék legfőbb ismérve a Solka Hoof Gel-el szemben az, hogy míg utóbbi termék kenőcsös állagú, felhordása ecsettel történik, addig az Exolium 250 ml-s porlasztópalackban kapható. A palack túlnyomással működik, emiatt a permet egyrészről hajtógáz mentes, másrészről bármilyen helyzetben használható. Akár a palackot fejjel lefelé tartva is lehet vele permetezni. Ez nagyfokú felhasználási szabadságot biztosít a csülökápoló szakember számára. A termék elérhető a Panadditív Kft-nél.

További információ:
http://panadditiv.hu/csulokapolas/

Molnár Helén (Animal-Hygiene Kft.): 

 

Az Animal-Hygiene Kft. kizárólagos forgalmazója az Ecolab mezőgazdasági termékvonalának Magyarországon. Cégünk az állattartó telepeknek teljes körű higiéniai megoldást kínál professzionális termékekkel, amelynek fontos része a lábvégápolás, csülökápolás.

Az általunk forgalmazott Inciprop® HOOF D csülökfürösztő tisztító és fertőtlenítő termék helyi vagy permetezéses felhasználással alkalmazható. Kiváló tisztító és fertőtlenítő hatással bír, erősen szennyezett patára is. Széles mikrobiológiai hatásspektrummal rendelkezik. Kiváló antibakteriális és fungicid hatású. Rendkívül hatékony, a kvaterner ammónium, glutaraldehyde, aluminiumszulfát, cinkszulfát és rézszulfát szinergikus kombinációjának köszönhetően. Megtartja a pataszaru rugalmasságát. Formaldehid-mentes.

Az Inciprop® HOOF D az állatállomány patáinak fürösztésére használható, fürdő vagy spray felvitellel.

Kovex habosításos rendszer:

Tejelő tehenek állomány szintű kezelésére Kovex habosításos rendszerű speciális lábvég kezelési módszerünk ajánlott.

A P3-kovex Foam Base és P3-kovex Foam Aktivator összekeverésével aktív habot lehet képezni a padozaton (utóvárakozó, folyosó stb.) a fertőzéses eredetű sántaság elleni küzdelem programjának a részeként.

P3-kovex Foam Base és P3-kovex Foam Aktivator összetevői: ecetsav, hidrogénperoxid, perecetsav stb.

Termékerősségek: egyszerű technológia, széles hatásspektrum a lábvég kórokozókkal szemben, kellemetlen hatásoktól mentes kezelési mód, egész évben használható az időjárási viszonyoktól függetlenül.

Tulajdonságok: biztonságosan tisztít és fertőtlenít, környezetbarát, a tejtermelési gyakorlatot nem változtatja és nem zavarja, erősen habzó, biztonságos.

Kovex Foam Blitz

Hatékony higiéniai termék szarvasmarhák, juhok, kecskék patájával érintkező padlófelületekhez. A Kovex Foam Blitz készítményt kifejezetten a Kovex Foam Activatorral együtt történő felhasználásra, a Kovex Foam System adagoló állomásban való alkalmazásra fejlesztették ki. Oxidáló képessége a perecetsav és egy szerves sav közötti szinergiának köszönhető.

További információ:
www.animal-hygiene.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan lesz digitális adatokból profit?

Hogyan lesz digitális adatokból profit?

Folyamatos információk a bendő pH-értékéről? Automatikus riasztás farokharapáskor? Hazánkban tesztelik ezen megoldások prototípusait. Szarvasmarhatöme...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!