Hazánk a GMO-mentesség egyik legmeghatározóbb európai szereplője

Agro Napló
Magyarország a GMO-mentesség egyik legmeghatározóbb európai szereplője lett – jelentette ki Dr. Gyuricza Csaba Berlinben, a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW) keretében tartott, a fehérjenövény-termesztés nemzetközi perspektíváit tárgyaló konferencián – közölte a NAIK. Európa legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán megrendezett találkozó fő témája a fehérjetartalmú állati takarmányok globálisan is fenntartható termesztése volt.

A szakmai pódium a különböző régiók (Brazília, USA, India, Európa) tapasztalatait és nézőpontjait világította meg, kiegészítve a jövőbeni folyamatokkal és kihívásokkal, amelyeket le kell küzdeni a fenntartható fehérjetakarmány-termesztés és a felelős beszerzés érdekében. A fehérje kiemelten fontos alkotóeleme az állati takarmányoknak. A szója és más hüvelyes növények termesztése és kereskedelme pedig nélkülözhetetlen a takarmányfehérjék iránt világszerte megmutatkozó igények kielégítésének érdekében, miközben az európai és ázsiai országok jelentős vásárlók, így erősen függenek a fehérjeimporttól. Ez minden ország agráriumának egyik meghatározó 21. századi kihívása, amelynek megválaszolására Magyarország és Németország nemrég indította útjára az Európai Szója-Nyilatkozat kezdeményezését, amelyben elsőkét vázoltuk fel az Európa által teendő lépéseket – mondta a főigazgató.

Ebben az évek óta tartó munkában jelentős agrárdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a tavalyi esztendőben mintegy tucatnyi európai ország és Kína részvételével lezajlott Kína-Európa Szója Szimpózium 2018-as rendezvényének Budapest és Bécs fog otthont adni 2018 tavaszán. A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvénye kiváló lehetőség hazánk mezőgazdasági tudományos-kutatói eredményeinek és vezető pozícióinak erősítésére Európában és a Távol-Keleten egyaránt – tette hozzá Dr. Gyuricza Csaba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!