MENÜ

Hazai kutatási eredményekkel újítanák meg a lótenyésztést

2019.03.21.

Újraindulnak a lótenyésztési kutatások Herceghalomban – jelentette be Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója a herceghalmi kutatóintézetben rendezett lótenyésztési tudományos konferencián.

Fotó: Gyuricza Csaba, NAIK

 

Nincs olyan ország, amelyik úgy ér el az agrárium bármely területén eredményeket, sikereket, hogy azok ne az innovációra, ne a tudomány legújabb eredményeire épülnének. A cél nem lehet más most sem, minthogy a magyar lótenyésztés újra sikertörténetté kerekedjen, ezért a NAIK ÁTHK-ban több évtized után az idén újraindulnak a lótenyésztést érintő kutatások - hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a „Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?” címmel rendezett tudományos tanácskozáson. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében a főigazgató a kimagaslóan magas érdeklődői létszámot méltatva hangsúlyozta, hogy egy olyan témakörről van szó, amely már évszázadok óta mindig is erősen foglalkoztatta és foglalkoztatja ma is az agrártársadalmat. Napjainkban pedig végre olyan időszakot élünk, amikor tudunk is érdemlegesen tenni azért, hogy egy jó nagyot lépjünk előre a hazai lovas ágazat érdekében és annak tudományos hátországának fejlesztésében egyaránt – tette hozzá a főigazgató.

Ennek a munkának az egyik fontos része a NAIK ÁTHK által megálmodott méneskoordinációs bizottságnak az életre hívása. Ennek pontosan az a küldetése, hogy a kutatás világa – az ágazati szereplők részéről – megkapja azokat az impulzusokat, amelyek alapján a gyakorlatban hasznosuló, a jövőben az ágazat számára profitot hozó eredmények érhetőek el magyar tudásra alapozva.

Az intézményi háttérről szólva a főigazgató elmondta, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is a legnagyobb agrárkutatási hálózat. Napjainkban pedig már egy – ezidáig példátlan – integrált rendszer létrehozása zajlik a NAIK égisze alatt. Ebben a munkában a lovas ágazatnak is fontos szerep jut, az ezt támogató, segítő gyakorlati agrárkutatás életre keltése pedig kiemelt fontossággal bír majd Herceghalomban.