Hatvanötezer termelő további 8,4 milliárd forint kifizetésben részesül 2015. október 15-ig

Agro Napló
A pénzügyi fegyelem alkalmazása miatt a 2014-ben beadott közvetlen támogatási kérelmekre a tagállamoknak támogatáscsökkentést kellett végrehajtania, ha egy termelőnél a közvetlen támogatási jogcímek alapján járó támogatás meghaladta a 2000 eurót.

A csökkentést csak a 2000 euró fölötti részre kellett alkalmazni és ezekkel az összegekkel képezte az Európai Unió a mezőgazdasági költségvetési fejezet krízistartalékát. Mivel ez a krízistartalék nem került felhasználásra, az elvont pénzt visszakapják a tagállamok, amelyek ezt az érintett termelőknek térítik vissza október 15-ig. Magyarország ilyen módon 26,9 millió, azaz mintegy 8,4 Mrd forintot juttat vissza a gazdálkodóknak.

A pénzügyi fegyelem miatti támogatás elvonás mindazokat érinti, akiknek a közvetlen támogatásai egy adott kérelmezési évre vonatkozóan meghaladják a 2000 eurót. Csak a 2000 eurót meghaladó részre kell alkalmazni azt a csökkentési százalékot, amelyet a Bizottság állapít meg. Ha a krízistartalék nem kerül felhasználásra, akkor a Bizottság a tagállami befizetések arányában visszaosztja a pénzt a tagállamoknak. A tagállamoknak kell gondoskodni arról, hogy ezt a visszaosztott pénzt, az elvonás arányában visszajutassa a termelőknek. Most azok a termelők részesednek visszatérítésben, akik 2014-ben adtak be közvetlen támogatási kérelmet és közvetlen támogatásaik a 2000 eurót meghaladják.

Az MVH azon termelőknek utal, akik megfelelnek az előzőekben leírt feltételeknek, és akik a 2014. évi közvetlen támogatási kérelmek vonatkozásában jogerőre emelkedett határozattal rendelkeznek 2015. szept. 21-ig. Ezt követően az MVH elvégzi az arányosítást, a határozatok generálását és a pénz kiutalását.

A visszatérítés minden olyan termelőt érint, akinek SAPS jogosult területe meghaladja a 9 hektárt —2014-ben a 2000 eurónak megfelelő összeg mintegy 620 000 forint, melyet 9 hektár felett lehetett megkapni —, így a 9 hektárt meghaladó gazdaságok már érintettek, amennyiben csak területalapú támogatást igényeltek. Ha egyéb jogcímen is kaptak közvetlen támogatás, akkor a területi küszöb értelemszerűen alacsonyabb.

A visszatérítéssel érintett hektárszám mintegy 4,5 millió hektár és a termelők 37%-a, kb. 65 ezer gazdálkodó részesülhet ebből.

Különösen kedvező ez a visszatérítés a nehéz helyzetben lévő tejtermelőknek, akik az általuk használt mezőgazdasági területek, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén a teljes 8,4 milliárd forintos összeg 13,3%-ára, azaz mintegy 1,12 milliárd forintra jogosultak. A visszatérítés kifizetéséről szóló FM rendelet szeptember 7-én már megjelent.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!