2024. március 29. péntek Auguszta

Határon átnyúló együttműködés a biogazdálkodás területén

Agro Napló
Székelyföldön tett két napos szakmai látogatást Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára június 26-27-én. Közlemény. Tóth Katalin Nyárád menti kertészetekkel és biogazdaságokkal ismerkedett meg, és a Vidékfejlesztési Minisztérium számára az ökogazdálkodás területéről új szakmai információkat gyűjtött. A székelyföldi gazdáknak az eredményes marketing tevékenységről, a biotermékek piacra jutásának magyarországi tapasztalatairól beszélt, valamint bemutatta a magyarországi biogazdálkodást.  


Fotó: VM Sajtóiroda

Magyarországon mintegy 124 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Öko minőségben a legegyszerűbben a szántóföldi növények termeszthetők. A zöldségek és a gyümölcsök ökológiai termesztése kockázatosabb és költségesebb, valamint az értékesítésük is nehezebb. 

Az ökológiai állattartás kevésbé terjedt el, elsősorban baromfiféléket, szarvasmarhát tenyésztenek, de rendelkezünk juh- és sertésállománnyal is. A korábban dinamikusan fejlődő bioméhészet annak ellenére stagnál, hogy a bio méhészeti termék nagy lehetőséget nyújt Magyarország számára, mivel több EU tagállamban a területhasználat miatt nem tudnak bioméhészkedni. A Magyarországon termelt, tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó termékek 80 százalékát külföldön értékesítik. A kedvező külpiaci lehetőségek nem ösztönzik eléggé a termelőket a belső piac megnyerésére.


Fotó: VM Sajtóiroda

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli az anyaországi és a külhoni gazdák közötti kapcsolatépítést, szakmai együttműködést szem előtt tartva a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazottakat: a Kárpát-medence országai között a természeti, földrajzi adottságokat kihasználó többrétű kapcsolatrendszer érvényesítése nemzetpolitikai érdek.

 

Forrás:

http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/hataron-atnyulo-egyuttmukodes-a-biogazdalkodas-teruleten

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!