MENÜ

Három szakma képviselői tettek mestervizsgát

Agro Napló 2019.12.03.

Patkolókovács, méhész és pék mesterleveleket adott át december elején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában (NAK), ahol összesen 21 szakember tett mestervizsgát ezekben szakmákban a NAK szervezésében – tájékoztatta a köztestület az Agro Naplót.

 

A NAK az idén – az agrártárca fenntartásában lévő képzőintézmények közreműködésével, lebonyolításában – három szakmában szervezett gyakorlatorientált mestervizsgát. A sikeres mestervizsga letétele után huszonegy mester vehette át mesterlevelét, három szakmában: patkolókovácsok (2-en), méhészek (7-en) és pékek (12-en).

„Nagy szükség van ma hazánkban a mesterekre, mivel ők is azok közétartoznak, akik munkájukkal kézzel fogható értéket teremtenek. A mestervizsga célja: a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést, az egzisztenciális életpályamodellt, a karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és a vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását.

Az oklevél tanúsítja a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismeretek megszerzését és készségszintű ismeretét. Ezzel a szakmai megbecsülés, az anyagi, erkölcsi elismerés és a bizalom garanciáját teremti meg” – emelte ki Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – a sokirányú mezőgazdasági termelő tevékenység és az ahhoz szervesen kapcsolódó szolgáltatások színvonalának emelése érdekében – a szorosan vett szakmai tudás mellett szükség van az agrárvállalkozások menedzselésével kapcsolatos ismeretek, valamint a tanulók képzésével összefüggő pedagógiai, módszertani ismeretek elsajátítására. A mesterek munkájukkal komoly értéket teremtenek és adnak tovább. Az agrárkamara célja a mestervégzettség presztízsének újbóli megerősítése: a mestervizsgát tettek azon túl, hogy szakmájukat mesterfokon művelik, nagy felelősséget is magukra vállalnak azzal, hogy a fiatalabb generációnak átadják tudásukat – tartalmazza a NAK összegzése.