Halgasztronómiai kalandozások Kelet-Magyarországon

Agro Napló
A hétvégén három rendezvény közül is választhatnak a halételek iránt érdeklődők, ugyanis a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány három kelet-magyarországi helyszínen, Kiskőrösön, Szegeden és Tiszafüreden folytatódik.

Valóságos halünnep lesz a hétvégén, mivel három rendezvényen is nagyszabású programokkal és halkóstolással várják az érdeklődőket az Agrármarketing Centrum által támogatott halfogyasztást ösztönző kampány keretében. Ezek közül kettőt kifejezetten a halnak szentelnek, a Kiskőrösön pedig a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokon színesíti a hagyományos helyi – krumplis és bryndzás – ételek, illetve a remek borok kínálatát a „Kapj rá!” standja. Ezúttal is ízletes halfalatokkal készülnek, a terítéken füstölt pontyfilé és halpástétom lesz, de a nagy népszerűségnek örvendő receptes kiadványokból is válogathatnak az érdeklődők.

A Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2018. augusztus 31. és szeptember 2. között nem csak a „szögedieknek”, és az ellenállhatatlan szegedi halászlé szerelmeseinek nyújt majd kikapcsolódást. A Tisza belvárosi partja és az újszegedi Partfürdő is benépesül halfőzőkkel, akik a Halfőző Érdemrend fokozatainak elnyeréséért mérik össze tudásukat. A bográcsban rotyogó halételek és egyéb finomságok mellett a „Kapj rá!” faháza is várja az érdeklődőket afrikai harcsafilé és pisztrángfilé falatokkal, emellett a gyermekek halakkal kapcsolatos ügyességi játékokban próbálhatják ki magukat.

Szeptember első napján pedig Tiszafüreden szervez országos halfőző versenyt a MA-HAL. A rendezvény elsődleges célja, hogy népszerűsítse a halételeket és bemutassa azok sokféleségét. Az eseményen egy óriásbográcsban is fő majd halétel, továbbá hálódobó verseny, látványhalászat és a Tisza-tavon sétahajózás gazdagítja a programkínálatot. A „Kapj rá!” standjánál pisztrángfilét, pontyfilét és halpástétomot kóstolhatnak a látogatók, s míg a felnőttek az ismeretterjesztő és receptkiadványokat tanulmányozzák, a kisebbek a gyermek-foglalkoztató feladataival tölthetik el hasznosan az idejüket.

A „Kapj rá!” kampányról

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát.

Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot. A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12 százalékkal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

A Kapj rá roadshow következő állomásai:

  • Bábolnai Gazdanapok, Bábolna, 2018. 09. 5-8.
  • Budapesti Borfesztivál, Budapest, Budavár, 2018. 09. 6-9.
  • Jász Expo, Jászberény, 2018. 09. 7-9.
  • Szigetközi Ízei, Mosonmagyaróvár, 2018. 09. 7-9.
  • Szekszárdi Szüreti Napok, Szekszárd, 2018.09.13-16.
  • Édes Napok, Budapest, Szent István tér és Zrínyi utca, 2018.09.14-16.
  • Nemzeti Vágta, Budapest, 2018.09.14-16.
  • Vámosszabadi Halfesztivál, Vámosszabadi Horgász tó, 2018.09.22.
  • Halkolbász és Halkülönlegesség Fesztivál, Szolnok, 2018.09. 29.
  • XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok, Kaposvár, 2018.09.28-30.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!