Halbazár a fővárosban

Agro Napló
Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton. Az idén Halbazár is színesíti az eseményt, amelynek keretében halas különlegességeket kóstolhatnak és vásárolhatnak, valamint halkészítési ötleteket, tippeket és recepteket ismerhetnek meg az érdeklődők.

Az idei évben tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Vásárát, ahol ezúttal is mintegy 1000 kézműves terméket – többek között sajtokat, mézeket, füstölt húsokat, lekvárokat, szörpöket – kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a látogatók közvetlenül a termelőktől. Az idei vásáron is igazi különlegességekkel – pl. liofilizált gyümölcsökkel, vagy egri tufapincében érlelt sajtokkal és gyümölcsborokkal – készülnek a kiállítók. A rendezvénysorozat történetében idén először a szervezők Halbazárral is várják az érdeklődőket, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a hazai haltermelők és a vásárlóközönség találkozására - adta hírül a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző marketing kampányt támogató Agrármarketing Centrum.

A kampány keretében a hagyományos halas termékeken kívül olyan ételkülönlegességeket is kínálnak majd a termelők, mint a pikáns pisztrángkrém, különböző halfajokból készült halpástétomok, vagy füstölt afrikai harcsaételek. A halas termékek tárházáról hat kiállító gondoskodik majd. A látványkonyhában halételekkel kapcsolatos tippeket és ötleteket kaphatnak a látogatók attól a séftől, aki a halas ételek elkészítésének gyors és egyszerű módját is bemutatja. Az rendezvény keretében az érdeklődők dietetikai szaktanácsadáson is tájékozódhatnak a halfogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól.

A gyermekeknek különböző játékos foglalkozások – játékhorgászat, színezők – kínálnak kikapcsolódást, a vásári forgatagról pedig gólyalábasok és bábszínház is gondoskodik.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12 százalékkal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az év hala 2021-ben a jászkeszeg

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg lett a Magyar Haltani Társaság (MHT) honlapján rendezett közönségszavazás alapján: december 31-én délig 7683 szavazat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!