Hajdúsági torma promóció indul Húsvét előtt

Agro Napló
A Hajdúsági torma hazai népszerűsítésére és fogyasztására ösztönöz a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet tájékoztató kampánya április 11-12-én, három nagy áruházlánc üzleteiben. A Hajdúsági torma népszerűsítését a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.

A Húsvét ünnepéhez, a sonka és tormatermékek fő vásárlási időszakához igazított promóció elsődleges célja, hogy ráirányítsa a magyar lakosság figyelmet a hajdúsági torma, mint igazi nemzeti érték egyedi jellegére, különleges íz- és beltartalmi minőségére, kedvező élettani tulajdonságaira, sajátos magyar termesztéstechnológiájára, valamint földrajzi árujelző oltalmának (OFJ) nemzetközi és hazai fontosságára. 



Magyarországon 2013-ban mintegy 1300 hektáron termeltek tormát, a 8 tonna/hektár átlaghozam mellett az országos termésmennyiség 11 ezer tonna körül alakult. A hazai tormatermesztés Hajdú-Bihar megyére koncentrálódik. A hajdúsági tormatermőtáj jól körülhatárolható, területileg összefüggő tájegység, amit mintegy 14 hajdúsági település – Debrecen-Haláp, Debrecen-Bánk, Létavértes, Újléta, Kokad, Álmosd, Bagamér, Vámospércs; Hosszúpályi, Monostorpályi, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Nyíradony – alkot. A Hajdúsági tormának egyöntetű piaci megjelenése van, amit a hajdúsági termőtáj térségében kialakult, egységes, bakhátas termelési technológia biztosít.



A termesztéstechnológia jelentős kézimunka igénye miatt meghatározó jövedelemforrás a térség mezőgazdasági munkavállalói számára. A több évtizedes sikeres termesztés eredményeként a Hajdúságban termelt torma kiváló beltartalmi értéke miatt keresett exportcikk lett, napjainkban az európai tormafelhasználás 40-45%-a ebből a termesztőkörzetből származik. Az elmúlt évek átlaga alapján 8-8,5 ezer tonna volt a hazai torma export, a legnagyobb exportpiac Németország és Lengyelország.



Az Európai Bizottság 2009. október 21-én bejegyezte az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába a „Hajdúsági torma” elnevezést. Az oltalom az elnevezést védi, ami azt jelenti, hogy a „Hajdúsági torma” elnevezést csak azok tüntethetik fel termékeiken, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon termesztenek. 



A torma rendszeres fogyasztása növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet, és legyőzhető vele az influenza is. A frissen reszelt tormának igen magas a C-vitamin tartalma, amely nagyon hatékony vizesedés, emésztési- és anyagcserezavarok esetén. Baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, nagyon hatásos még vese- és húgyúti fertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén is. 



A Hajdúsági torma promóció részleteit és a programban résztvevő üzletek listáját keresse a www.fruitveb.hu honlapon.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!