Hagyományőrző megemlékezés a bő termésről Mádon

Agro Napló
Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az agrárium is hozzájárult a magyar gazdaság 5 százalékos növekedéséhez, jól tudjuk, hogy mindezt gazdáink kitartó, szorgalmas munkájának köszönhetjük – mondta Nagy István agrárminiszter a Mádi Református Egyházközösség templomában megtartott hálaadó istentiszteleten.

A magyar mezőgazdaság több mint húszmillió ember biztonságos élelmiszerellátására képes – hangsúlyozta a miniszter. Elmondta, hogy befejeződtek az idei betakarítási munkálatok és már most látszik, hogy elegendő a gabonamennyiség a mindennapi kenyérellátáshoz. Nagy István az eredményeket ismertetve kiemelte: búzából 4,8 millió tonna, árpából 1 millió tonna, repcéből szintén 1 millió tonna termett. Kukoricából 7,45 millió tonnát, napraforgóból 1,8 millió tonnát, szójából 174 ezer tonnát, burgonyából pedig 194 ezer tonnát takarítottak be. Szőlőből 550 ezer tonnát szüreteltünk, amiből 3,8 millió hektoliter bor készülhet kiváló minőségben. A miniszter megjegyezte, a magyar gazdák tudják, hogy a munka az övék, de az áldás Istentől jön, ezért nem feledkezhetünk meg a hálaadásról.

Az Úrvacsorával egybekötött hálaadó istentisztelet a Magyarországi Református Egyház egy régi hagyományának felelevenítéséről szólt, amelyet az Agrárminisztériummal közösen idén az első alkalommal szervezett meg a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány. Az istentiszteletre szerte a Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!