MENÜ

Ha innovatív, versenyképes: ökogazdálkodók lehetőségei ma

2017.12.04.

Hazai innovációk az ökológiai gazdálkodás érdekében címmel szervezte meg december 2-án a 30. Biokultúra Tudományos Napot a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Budapesten – közölte a Miniszterelnökség. 

 

Az ökológiai gazdálkodók számára kiemelkedő eseményen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az elérhető támogatási lehetőségekről, eredményekről és a Vidékfejlesztési Program végrehajtásáról tájékoztatta a résztvevőket.

Az államtitkár kiemelte, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai modern biogazdálkodás innovatív, komplex gazdálkodói szemléletmódot követel. Ennek eredményeképpen elengedhetetlen, hogy a termelők minél több lehetőséget megragadjanak tevékenységük fejlesztéséhez, bővítéséhez.

A Kormány a biogazdálkodásba bevont területek nagyságának növelése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében közvetlen és közvetett formában is biztosít fejlesztési forrásokat. A Miniszterelnökség 2016-ban hirdetett eredményt a mintegy 62 milliárd forint keretösszegben megjelent, az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést és fenntartást támogató pályázati felhívás esetében. Ennek eredményeképpen a több mint 2200 benyújtott kérelem közül minden olyan, amely a jogosultsági kritériumoknak megfelelt, támogatásban részesült. Ez az összes pályázat 99%-át jelentette. A rendelkezésre álló támogatásnak köszönhetően összesen 122 789 hektár területet sikerült bevonni a programba. Az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés két körös kiírásával és a megemelt, 270 milliárd forintos kerettel pedig sikerült elérni, hogy a pályázatot benyújtó gazdák több mint 70 százaléka forráshoz jusson.

Az ökológiai gazdálkodást folytatók számára további 20 intézkedés biztosít lehetőséget források elnyerésére a Vidékfejlesztési Program keretében, hiszen a kiválasztási szempontoknál előnyt jelent, ha a gazdálkodó ezen gazdálkodási formát részesíti előnyben. A biogazdálkodók többek között a kertészeti, állattenyésztési, élelmiszeripari pályázatokon jutottak támogatáshoz. Az idáig elbírált 10 pályázat esetében a nyertes kérelmek negyede ökológiai gazdálkodó, ami számokban azt jelenti, hogy már közel 590 kérelem részesült további 60 milliárd forint fejlesztési támogatásban. Tekintettel arra, hogy a kérelmek feldolgozása, valamint további érintett vidékfejlesztési pályázat értékelése folyamatban van a nyertes ökogazdálkodók száma és a támogatási összeg a későbbiekben tovább emelkedhet – hangsúlyozta az államtitkár.

Kis Miklós a Vidékfejlesztési Program végrehajtásának jelenlegi állásáról is tájékoztatta a résztvevőket: a Miniszterelnökség közel 70 ezer kérelemről hozott már döntést. Ebből több mint 82 százalék, összesen 56 ezer kérelem nyert. Ennek eredményeképpen a tárca mintegy 890 milliárd forintra a kötelezettségvállalást is megtehette. A Vidékfejlesztési Program 2017. évi egységes kérelmet érintő pályázatai esetében pedig fontos hír, hogy az ökológiai gazdálkodást támogató pályázat esetében november 30-ig mintegy 3,2 milliárd forint, míg az agrár-környezetgazdálkodási támogatás esetében 23,8 milliárd forint előleg-kifizetést történt meg összesen több mint 10 ezer gazdálkodó számára.