Gyuricza Csaba: Az innováció nem lehetőség, hanem kényszer

Agro Napló
Aki nem fejleszt, az lemarad, sőt ma már a támogatáspolitikán keresztül is egyre fokozódik a termelőkre nehezedő innovációs nyomás – mutatott rá a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a kecskeméti Portfólió Agrárium 2020 konferencián.

Gyuricza Csaba nem áltatta a résztvevőket: az juthat forráshoz, aki fejleszt, és ezt lehetőleg iparágon kívüli résztvevőkkel közösen teszi.

A fejlesztési kényszernek három oka van a főigazgató szerint – tette közzé a NAIK az Agrárszektort  idézve -, mégpedig: a gazdasági versenyben maradás; az élelmiszer- és élelmezésbiztonság szigorodó követelményei, valamint a fokozódó környezeti és klimatikus kihívások.

Alapelvárás ugyanis az, hogy nencsak versenyképesnek, hanem fenntarthatónak is kell maradnia a termelésnek - hangzott el a konferencián. A fenntarthatóságnak gazdaságilag, környezeti és társadalmi szempontból is meg kell valósulnia. A támogatáspolitika azonban e három pillér egyensúlyát megbontani látszik, és a gazdasági szempontok érzékelhetően háttérbe szorulnak – jegyezte meg a főigazgató, hozzátéve: különösen sérelmes lehet az agrárium számára, hogy a klímaváltozás teljes súlyát többen az agrárágazatra kívánják hárítni  a társadalomból.

„Van törlesztendőnk a fenntarthatóság terén, ami lemérhető azon is, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a támogatásoknak. Azonban jók az agroökológiai adottságaink, tudnunk kellene élni velük. Ha megnézzük, hogy az unió régi tagországai hogyan tudnak magasabb hozzáadott értéket előteremteni egységnyi területen, akkor   azt látjuk, hogy ezt intenzívebb termeléssel, sok inputanyaggal érik el, és folyamatosan emelik a technikai színvonalat.

Diverzifikált a gazdaságok termelési profilja és termelői tulajdonban vannak a feldolgozók. Ne feledjük, hogy fizetőképesebb a vásárló is" – sorolta Gyuricza Csaba azokat a vonásokat, amelyekben a nyugati országokhoz mérten elmaradásban vagyunk.

2020 után a digitalizáció, a tudásátadás, a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság kerül az unió közös agrárpolitikájának (KAP) középpontjába. Az innováció minden téren erősödni fog, és elsősorban a környezeti célok elérését fogja szolgálni.

Mindehhez szükség lesz a kutatás-fejlesztés erőteljesebb támogatására és az innovatív beruházások ösztönzésére is. Ma Magyarország a GDP 1,5 százalékát fordítja kutatásra, agrár-élelmiszeripari beruházásra pedig az 5 százalékát.

Eközben az ágazat a magyar GDP 13-15 százalékát adja, ilyen arányban lenne szükség az innovációs beruházásokra is – vélekedett a NAIK főigazgatója. Felhívta a figyelmet: az új KAP elsősorban az együttműködésen alapuló innovációkra ad majd sok forrást, pedig hazánk éppen ezen a téren küzd kihívásokkal – mutatott rá Gyuricza Csaba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!