MENÜ

Győztest hirdettek a Quintessence Pálinkaversenyen

Agro Napló 2022.01.31.

Nemes cél, akarat és befektetett munka: ez az a három erény, ami összeköti mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben a magyar pálinka hírnevéért dolgoztak – mondta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos a Quintessence – XII. Pálinka és Párlatversenyen, Debrecenben január végén.

 

Bognár Lajos kiemelte: a versenyre nevező vállalkozók és főzőmestereik ismét magasra tették a lécet és a folyamatos innovatív kísérletezés eredményeinek köszönhetően idén is kiváló minőségű pálinkákkal neveztek a megmérettetésre. Rámutatott, a szervezők és a szakemberek a világjárvány miatti kényszerű szünetben sem tétlenkedtek és a verseny értékelési rendszerét tovább fejlesztették.

„Az így megalkotott új, 100 pontos bírálati rendszer egyrészt komoly iránymutatással szolgál a készítőknek párlataik további tökéletesítéséhez, másrészt ösztönzést és segítséget nyújt a fejlődéshez, az érvényesüléshez” - tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány az elmúlt évek alatt sokat tett az ágazat fejlődéséért támogatási és szabályozási szinten is, példaként említette a pálinka és a törkölypálinka hungarikum-bejegyzését. Hozzátette, ezeknek a lépéseknek köszönhető, hogy nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt, ma már az évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (XII.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2100 pálinkát neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé. Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett. A pálinkaverseny idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett – tartalmazza a szaktárca ismertetése, amit a cívis városban tartott megmérettetésről honlapján közzétett.