Gyanúsan olcsó importtejek okoznak gondot a magyar termelőknek

Agro Napló
Már úgy tűnt, hogy sikerül kiszorítani a gyanúsan olcsó külföldi tejeket a boltokból, de a nagy üzletláncok szeptemberi akciózásával újra megjelentek a szlovák és cseh tejek – írta a Magyar Nemzet csütörtökön. A szakmai szervezet áfacsalásra gyanakszik, és bejelentést tett a magyar hatóságoknál, valamint Brüsszelben is.

Bejelentést tett a magyar hatóságoknál és Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert több áruházlánc ismét irreális árakat kér a szlovák és a cseh ultramagas hőfokon kezelt (uht) tejekért a magyar piacon. A szervezet szerint az olcsó import mögött áfacsalások állhatnak, vagy olyan termékek érkeznek a hazai boltokba, amelyeket tejpor felhígításával állítottak elő.

„Lényegében 20-25 forinttal olcsóbban hozzák be a termékeket Szlovákiából és Csehországból. Pedig mindkét országban 8 százalékkal csökkent a tehénállomány, drágább a tej felvásárlási ára, mint nálunk. Így egyértelmű, hogy mire a boltok polcaira jutnak, ezek a termékek áfacsaláson mennek keresztül, vagy a minőségükkel van hatalmas baj, esetleg mindkettő” – mondta a Magyar Nemzetnek a tanács elnöke, Mélykuti Tibor. A bejelentés közvetlen kiváltó oka egyébként az volt, hogy ismét akciózni kezdtek egyes üzletláncok a hazai piacon a tejjel. Szeptemberre az Auchan hirdetett akciót, így 179 helyett literenként 159 forintért kínálja az 1,5 százalék zsírtartalmú, szlovák, Agro Tami gyártmányú tejét. A Tescóban az Agro Tami 179 forintért kapható, a legolcsóbb magyar 1,5 százalékos terméknél 20 forinttal alacsonyabb áron. 

A terméktanács szerint a hazai előállítású uht tej ma literenként 190-300 forintos áron jelenik meg a kiskereskedelmi forgalomban. A külföldi sem lehetne sokkal olcsóbb, mert az árak minden európai országban emelkednek, nemcsak Szlovákiában. Mélykuti hozzátette, nemrég a legnagyobb dán tejipari cég jelentette be, hogy egész Európában hiány van. Az elnök elmondta, a bejelentést már korábban megtették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és az illetékes brüsszeli szervezeteknél is, de még senki sem reagált.

Arra az újságírói felvetésre, hogy egy magyar márkájú tej is rendkívül olcsón, 169 forintért kapható az Auchanban, Mélykuti elmondta, valószínűleg ez egyre jellemzőbb lesz majd. A magyar termelők, látva a hihetetlen olcsó külföldi termékeket, kénytelenek olcsóbban adni a tejet.

Mélykuti Tibor hangsúlyozta, tavaly 83 százalékban hazai előállítású uht tej volt kapható a boltok polcain, ami hatalmas siker volt, hiszen 2011-ben még csak 15-20 százalék volt ez az arány. Idén azonban megint drámaian romlanak a számok, egyre több a gyanús importtermék.

Az elnök hangsúlyozta, nem a magyar boltokról küldtek jelentést Brüsszelnek és a hatóságoknak, hanem a beszállítókról. Pedig, mint mondta, év elején bizakodtak, mert Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fokozott ellenőrzést rendelt el. Ennek lényege, hogy a kiskereskedelmi láncoknak háromhavonta kell jelentést adniuk a hatóságoknak, a nagykereskedőknek és a feldolgozóiparnak pedig havonta. Mint mondta, a nagykereskedők nem tesznek eleget a kötelezettségeknek, minden bizonnyal épp az ilyen termékek miatt. Hangsúlyozta, várják a megfelelő büntetést és a valóban fokozott ellenőrzést.

mno.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!