2024. április 19. péntek Emma

Gyakorlati oktatókat képez a NAK

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tanfolyamot indít azok számára, akik meg kívánják szerezni a gyakorlati oktatói tanúsítványt, a képzésre – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásának köszönhetően – jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni – közölte a köztestület az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint ugyanis idén szeptembertől a duális képzésben közreműködő, iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyen a diplomával vagy mestervizsgával nem rendelkező szakemberek csak gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal képezhetik a tanulókat. Ezért szervez kedvezményes képzést az érintettek számára a NAK. A szóban forgó feltétel a tanulókat együttműködési megállapodással és tanulószerződéssel foglalkoztatókra is érvényes egyaránt ez év szeptemberétől – jegyzi meg a tájékoztatás.

A NAK minden megyében tanfolyamot indít az országosan mintegy ezer érintett oktató számára. Az 50 órás képzés – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően – jelentős kedvezménnyel vehető igénybe. Az egyes megyékben induló tanfolyamokról a NAK megyei igazgatóságain lehet érdeklődni.

A tájékoztató emlékeztet arra is, hogy a NAK kiemelt szerepet játszik az agrár- és élelmiszeripari szakmákat tanulók duális képzésében. A köztestület feladata egyebek mellett a gyakorlati képzőhelyek és tanulószerződések nyilvántartása, ellenőrzése, a képzőhelyek kiajánlása a tanulók részére, illetve a mesterképzés és vizsgák szervezése.

Emellett a NAK 2015 óta segíti a középfokú duális képzésben részt vevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket azzal, hogy a képzést vállaló gazdálkodók igényeire alakított, teljes körű felelősségbiztosítási konstrukciót dolgozott ki, és ezen felül át is vállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját.

Ezt a szolgáltatás 2016 szeptemberétől a NAK kiterjesztette az Agrárminisztérium (AM) fenntartásában működő iskolai tangazdaságokra, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyekre is.

Az agrár- és élelmiszeripari duális képzésben megközelítőleg 4600 képzőhely működik közre, ahol évente 10-12 ezer tanulót oktatnak – tájékoztat a NAK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!