2024. április 19. péntek Emma

Gyakorlati megoldások szükségesek a klímaváltozás miatt

Agro Napló
Változik a klíma, és ezzel együtt alakulnak át a környezeti, gazdasági és társadalmi viszonyok is, mindezek pedig szükségessé teszik a gyakorlati megoldások kidolgozását a felmerülő újfajta problémákra – mondta az agrárminiszter február közepén a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján, Budapesten.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A szaktárca tájékoztatása szerint Nagy István  arról beszélt, hogy a magyar kormány felismerte a klímaváltozásból adódó feladatokat, és megalkotta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amiben így kiemelt helyet kapott az erdőtelepítés. Minden újszülött után tíz fát ültetnek majd. Így 2030-ra el lehet érni, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen – közölte a miniszter.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Herman Ottó Intézet több témakört is felölelve, a tudományos ismeretterjesztés eszközeivel, közérthetően alkotta meg az interaktív elemeket is tartalmazó februárban megnyílt kiállítást – mondta a tárcavezető.

Nagy István kiemelte: a klímaváltozás okai és következményei, a szélsőséges időjárás pusztításai, a mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásai komplex válaszokat igényelnek, amihez több szakterület összefogására van szükség. Az erdőgazdálkodás az agráriumnak az a része, amely hatékony és hosszú távú válaszokat kínál a klímaváltozásra. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, a fatermékek használata további 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátást előzi meg. Az erdőgazdálkodás feladata ennek a szénmegkötő kapacitásnak a fenntartása és növelése – mutatott rá. A miniszter még azt is elmondta: a Vidékfejlesztési Programban (VP) tavaly az erdőtelepítési pályázat keretében jelentősen megnövelték az erdőtelepítésre igényelhető támogatási összegeket.

A korábbihoz képest erdőtípusonként legalább 80, legfeljebb 130 százalékkal emelkedett a megpályázható összeg. Ennek eredményeként már 11 ezer hektárra érkezett telepítési kérelem. A programhoz iskolák, óvodák, önkormányzatok és civil szervezetek is csatlakozhatnak. Erre a célra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan 500 millió forintos pályázatot írnak ki - ismertette. Hozzátéve: a fásítási mintaprogramok keretében erdőgazdaságok 2 millió facsemete elültetésével növelték az erdőterületet.

A másik fontos intézkedés az öntözésfejlesztés területén jött létre. Tíz éven keresztül 17 milliárd forintot biztosít a kormány az öntözési infrastruktúra kialakítására. A miniszter reményei szerint ezzel 2022-re megduplázódhat az öntözött terület nagysága, azaz mintegy 200 ezer hektárra nőhet. Ezen kívül intézkedéseket hoztak a beporzó rovarok, különösen a házi méh védelme érdekében, elkészítették az Országos levegőterhelés-csökkentési program tervezetét, és folytatják az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot - sorolta a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!