Gümőkór ütötte fel a fejét egy Komárom-Esztergom megyei szarvasmarha-állományban

Agro Napló
Újabb szarvasmarha telepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget, ezúttal Komárom-Esztergom megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, mely jelenleg is érvényben van. A járványügyi nyomozás megállapította, hogy – tekintettel az állatmozgások hiányára – az állomány nagy valószínűséggel vadállatoktól fertőződött a legeltetés során.

A Komárom-Esztergom megyei állattartó telepen májusban végzett gümőkórvizsgálat során négy állat mutatott kétes reakciót. Az eredmények ismeretében a hatóság elrendelte a kétes reakciót adó állatok diagnosztikai vágását, a Nébih laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a gümőkór jelenlétét.

A fertőzött állatokkal együtt tartott szarvasmarháknál addig folytatják a szűrővizsgálatokat, amíg az egész állomány újra mentes nem lesz.

Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett! Az eset ellenére hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Forrás: portal.nebih.gov.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fertőzött húsmarha-állomány!

Fertőzött húsmarha-állomány!

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022. február elején egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen. A telepen forgalmi korlátozást...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!