Gombaházak és hűtőházak épülnek pályázati milliárdokból

Agro Napló
Mintegy száznyolcvan agrárvállalkozás 18 milliárd forintos támogatással épít, vagy fejleszt gombaházakat és hűtőházakat, a jövőben mindkét szám tovább növekszik – közölte az MTI.

Kiss Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Csornán elmondta, hogy a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 256 millió forintból felépült hűtőházára, mintegy 150 millió forint támogatást nyert a szövetkezet.

A Vidékfejlesztési programban a gombaházak és a hűtőházak közül elsőként valósult meg az országban, az államtitkár hozzátette, hogy a beruházásokkal az energiafüggőségüket is csökkenteni tudják a vállalkozások, ennek jó példája a csornai beruházás, mert itt napelemeket is telepítettek.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a szövetkezet a hűtőházzal nagy potenciált ad a Hanságnak, a Rábaköznek és a Fertő térségnek, mert azzal, hogy egész éven át, folyamatosan tudják biztosítani az áruellátást, csökken a piaccal szembeni kiszolgáltatottságuk.

Családi János, a szövetkezet elnöke felidézte, hogy fél év alatt épült meg a hűtőház, ami 450 tonna kapacitású. A hét hűtőkamra közül a legnagyobb száz tonna kapacitású.

A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 2003 márciusában alakult meg 19 taggal, jelenleg mintegy ötven tagja van. Fő termékük az alma és a vöröshagyma, de nagy területen termelik a különböző káposztaféléket, gyökérzöldségeket és konzervipari paprikaféléket is. Árbevétele a nyilvános céginformációk szerint tavaly 592 millió forint volt, mintegy 206 millió forinttal több, mint 2016-ban. A 2016. évi alacsony árbevételt a fagykárral indokolta az elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!