FruitVeB: 23-25 ezer tonna kajszibarack várható

Agro Napló
A kajszibarack az idén jobban terem, mint tavaly, 23-25 ezer tonna lehet a termés mennyisége az idén - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI-nek.

Az elnök a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézetben megtartott évenkénti tanácskozás és fajtabemutató után nyilatkozott az MTI-nek.

A FruitVeB első embere emlékeztetett: az idén mintegy 4 ezer hektáron terem kajszi Magyarországon. A termés közepes lesz, de lényegesen jobb, mint a múlt évi, amikor a kedvezőtlen időjárás, a nagy fagy miatt a kajszibaracktermés az éves átlag mintegy 30 százaléka volt, mintegy 9 ezer tonna.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pultállóság és a jó terméshozam mellett ügyelni kell a magyar kajszibarack híres íz- és aromaanyagainak megőrzésére. Jelezte: 70 százalékban magyar fajtákat termesztenek, a kivitel jelentős, főként Ausztriába és Németországba.

A kutatóintézetek a jelenlegi ismeretek szerint visszakerülnek a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai irányítása alá, hogy elindulhassanak a hosszú távú, 10-15 éves kutatási programok. Így az értékes magyar fajtákból, törzs- és begyűjtött anyagokból újabb további magyar fajták születhetnek.

A FruitVeB annak érdekében, hogy belföldön ismét megkedveljék a magyar kajszibarackot, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. áruházaiban csütörtöktől kajszibarack-kóstoltatást rendez - tájékoztatott Mártonffy Béla.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drága mulatság az epertermesztés

Drága mulatság az epertermesztés

A téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!