Frissült a szőlőiskolai szaporítások és szaporítóanyag ültetvények adatbázisa

Agro Napló
A beérkezett szőlőiskolai leltárjelentések, valamint a törzsültetvények, standard ültetvények szemléin felvett információk alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) frissítette a „Szőlőiskolai szaporítások” és a „Szőlő szaporítóanyag termő ültetvények” elnevezésű áttekintő táblázatokat tette közzé az a hatóság honlapján.

A táblázatokban azoknak a partnereknek a 2020-as szaporítási évre vonatkozó összesített adatai találhatók, akik hozzájárultak a közzétételhez. Az összesítések mennyiségi adatokat nem tartalmaznak. A fajtákat, a klónokat és a termelőket ABC sorrendben, nem az előállítási volumen sorrendjében mutatják. A szőlőiskolai szaporítások adatbázis 81 vállalkozás, míg a szőlő szaporítóanyag termő ültetvény összesítés 128 termelő vállalkozás adatait foglalja össze.

A szőlőiskolai termékek nagy részét az oltványok adják, sok fajta-alany kombinációval, míg az alany nélkül felsorolt nemes fajták és klónok sajátgyökerű szaporításokat jelentenek, hasonlóan a külön összesített alanyvessző szaporításokhoz.

A szőlő szaporítóanyag termő ültetvény összesítés a 2020-ban a szaporítóanyag felügyelők által szemlézett törzsültetvények (prebázis, bázis és certifikált kategóriában), valamint az éves bejelentési kötelezettséggel bíró standard ültetvények fajtáit, klónjait egyaránt tartalmazza. Ezek a növényállományok szaporító alapanyagokat termelnek, amelyeket ültetési anyagok előállítása során használnak fel.

Az adatbázisok közzétételével az árutermő szőlőültetvény telepítőknek és a fajták szaporítóanyagai iránt érdeklődőknek szeretnénk segítséget nyújtani az ültetési anyagok kereséséhez, a szaporítóanyag termelőknek és a forgalmazóknak pedig partnerkapcsolataik fejlesztéséhez.

Mindkét táblázat a 2020-as állapotot mutatja és elérhető a portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny linken – olvasható az ismertetőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!