MENÜ

Fontos terület lesz az agrárium a 2023-tól induló új egységes nagybankban

Agro Napló 2021.03.26.

A Magyar Bankholding Zrt. elfogadta a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésére vonatkozó ötéves üzleti stratégiát – amiben fontos terület lesz az agrárium –, eszerint 2023-ban indulhat az új, egységes nagybank – közölte a Magyar Bankholding március végén.

 

A létrejövő nagybank Magyarország legmodernebb bankja kíván lenni, amely rugalmas, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat vezet be, átformálja a bankokról kialakult hagyományos képet – közölték.

A közlemény szerint – foglalta össze az MTI – a piacvezető szerepre törekvő, tisztán magyar tulajdonú bank elkötelezett abban, hogy Magyarország legmodernebb, leginkább digitalizált pénzügyi szolgáltatójává váljon, kiszolgálja a teljes piaci spektrumot, miközben jelentős hangsúlyt helyez a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrár ügyfeleire. Piacvezető vállalati, agrár- és lízing pozícióit a csoport az új üzleti modellben is megőrzi.  

A stratégia több szinergikus lehetőséget is azonosít, például a működés, az irányítás és az informatikai rendszerek területein, amelyek kiaknázásával az új nagybank hatékonyabb lehet, mint a korábbi tagbankok külön-külön.

"A piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedéssel számolunk a lakossági, a mikro- és kisvállalati, valamint az agrárszegmensekben egyaránt" - idézte a közlemény Barna Zsoltot, a Magyar Bankholding Igazgatóságának elnökét. A stratégia szerint a bankholding a következő öt évben a megtermelt profitot visszaforgatja.

A Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai tavaly december 15-én apportálták a banki részvényeiket a Magyar Bankholding Zrt.-be, amivel kialakult a három bank egységes tulajdonosi struktúrája és irányítása.

A holding mérlegfőösszege 8424 milliárd, hitelállománya 3787 milliárd, betétállománya pedig 5414 milliárd forint. Az új bankcsoport 1,4 millió aktív lakossági és 208 ezer aktív vállalati ügyfelet szolgál ki – tartalmazza közlemény.