Fontos tényekre derült fény a Zselic forrásairól

Agro Napló
Az emberi tevékenység során akaratlanul is szennyező anyagok jutnak a felszín alatti vizekbe, mivel azonban egy vegyület sok esetben csak hosszabb idő múltán jut a felszínről a talajvízbe és a rétegvizekbe, a károkra olykor csak évtizedek múltán derül fény, ezért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói a megvizsgálták Zselic forrásainak vízminőségét, és így fontos eredményre jutottak.
Fotó: MATE

„A XX. század második felében jelentkező túlzott műtrágyahasználat miatt hazánk szinte teljes területén érzékelhető a nitrát-szennyeződés, de más káros anyagok is megtalálhatóak a talajvízben és a források vizében. Ezek a szennyezett talajvizek ráadásul a felszín alatti sajátos körülmények miatt csak nagyon kis mértékben képesek az öntisztulásra” – mutatott rá a Víz Világnapjának kapcsán Varga Dániel egyetemi docens, a MATE kutatója.

Az ügy fontossága miatt a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kaposvári munkatársai hallgatókkal közösen egy éven keresztül végeztek vizsgálatokat a Zselic területén megtalálható jelentősebb források, így a Négytestvér-, a Csepegő-kő, a Csippány- és a Tókaji-forrás vízminőségével kapcsolatban.

A vizsgálatok alapján a források vize kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű és egyértelműen csapadék eredetű, amely a felszíni vízgyűjtőjükön gyűlik és a talajrétegeken keresztül, hetek alatt éri a kibukkanások helyszínét. Ammónia-, nitrit-, nitrát- és szervesanyag-tartalmukat tekintve mindegyik forrás vize megfelelt az ivóvízminőségnek.

Szintén jó hír, hogy az eredmények alapján a források vízbázisát érintő kommunális és mezőgazdasági tevékenységek nem jelentenek veszélyt a vízminőségre. Mindössze egy forrásnál jelentkezett magasabb nitrát-koncentráció, de az is határérték alatti mennyiségben.

Mint arra az eredmények rámutattak, a zselici forrásokat veszélyeztető tényezők turisztikai és kisebb mértékben kommunális eredetűek. Hidrológiai, ökológiai, turisztikai és esztétikai fontosságuk miatt ugyanakkor a vizsgált források és vízgyűjtőjük folyamatos megfigyelése és védelme kiemelt jelentőségű.

Fontos feladat például a felszíni vízgyűjtőterületek rendszeres terepi megfigyelése, hogy az esetleges szennyezések elkerülhetők legyenek. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a forrásfoglalások karbantartására és tisztítására, hogy mindig kellő vízhozamú és jó minőségű vizet szolgáltassanak.

A hatóságok és a kutatók fontos feladata a vízminőség folyamatos monitoringja, a turisták és természetjárók pedig azzal tudnak sokat segíteni, ha nem hagynak maguk után hulladékot, segítik a források környezetének tisztán tartását és bejelentik az esetlegesen észlelt környezetkárosító tevékenységeket – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!