2024. április 19. péntek Emma

Fontos kárenyhítési határidők szeptemberben

Agro Napló
Szeptember 15-ig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást, szeptember 30-ig pedig az aszálykárt lehet bejelenteni – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.
Fotó: MTI

Az agrártárca szeptember 10-i közleményében figyelmeztet, hogy a kárenyhítési hozzájárulás határideje a Magyar Államkincstár (MÁK) számlára történő beérkezésének a határideje, nem az összeg feladásának vagy a befizetés kezdeményezésének az időpontja.

Közölték, hogy az idei egységes kérelemben bejelentett területek mérete és a termesztett növénykultúrák figyelembevételével a gazdálkodóknak kárenyhítési hozzájárulást kell fizetniük, amelyről a MÁK júliusi határozatában tájékoztatta az érintett gazdákat. Amennyiben határidőig az államkincstár számlájára nem érkezik meg a 2019-re vonatkozó összeg, a károsult termelő nem részesülhet kárenyhítő juttatásban, függetlenül attól, hogy az egyéb támogatási feltételei esetleg teljesültek.

Kitértek arra is, hogy a termelők az idei kárenyhítési évben eddig összesen 278 ezer hektár területre jelentettek be kárt: a legnagyobb területre aszálykárt, emellett pedig jégesőkárt illetve viharkárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!