Fontos előrelépés az aszály elleni védelemben

Agro Napló
Érdemi előrelépést hoz az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által létrehozott komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amelynek 2019-es indulása előtti tesztelésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is közreműködik a következő hónapokban – közölte az MTI.

Az agrárkamara szerdai közleménye szerint az OVF 2016-ban kezdte el kiépíteni a rendszert, akkor 16 megfigyelőállomást telepített a leginkább vízhiányos alföldi területekre, az adatokat online is elérhetővé tette. Tavaly további hat állomás került ki a földekre, idén ezt újabb 24 állomással bővítik ki.

A 2019-es öntözési idény kezdetére közel 140-150 állomásból álló hálózat jön létre. A tervek szerint az egész ország területére kiterjedő hálózatot alakítanak majd ki.

A mérőállomások a talajt, és a növényzetet ért hatásokat mérik: a meteorológiai alapparaméterek – csapadék, páratartalom, léghőmérséklet, relatív légnedvesség és levélfelület nedvesség – mellett hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75 centiméteres mélységben) történik naponta talajnedvesség- és hőmérsékletmérés.

A szenzorok segítségével a talajnedvesség pontosan meghatározható, továbbá a beszivárgást akadályozó tényezők – fagyott talaj – is azonosíthatók. A talaj alsó rétegeiben elhelyezett mérőeszközök a talajvízszint emelkedését is jelzik.

Kiemelték, hogy a következő hónapokban a NAK falugazdászai és a KITE Zrt. szakemberei folyamatosan tesztelik a rendszer szoftverének és adatbázisának használatát. Az aszálymonitoring-rendszer ingyen elérhető lesz majd internetes felületen, és akár 10 napos specifikus előrejelzést is nyújt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Március utolsó napjaiban úgy tűnik, megérkezhet a várva várt eső, az év első három hónapjában azonban rendkívül kevés csapadék hullott hazánkban, ami...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!