MENÜ

Fontos betartani a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapját

Agro Napló 2020.09.10.

Fontos betartani a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapját – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb, témáról szóló ismertetőjében.

 

A hatósági tájékoztatás kiemeli: a szabadgyökerű gyümölcsfa-iskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul. Előbbiek esetében október 10., míg a szőlőre vonatkozóan október 20. a kitermelési határnap.

Túl korai felszedés esetén a növények nem tudják elérni a megfelelő beérettséget, csökkent értékűek lesznek. Ezért a Nébih felhívja mind a termelők, mind a forgalmazók figyelmét, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a kitermelési határnapok betartására, a forgalmazási időszak tervezésekor vegyék azt figyelembe. 

A kitermelési határidő betartását a hatóság is kiemelten vizsgálja ellenőrzései során. Szabálytalanság esetén a forgalmazástól történő eltiltásra, és 250 ezertől akár 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírságra számíthatnak az előírást megszegők.

A határnapoknak a növények fejlődésében betöltött meghatározó szerepéről részletesen olvashatnak az érdeklődők a Nébih weboldalán.