Fókuszban Pest megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harminckilencedik rész fókuszában Pest megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • Az ipari termelés volumene a Pest megyei székhelyű, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2016. I. félévében 7,2%-kal meghaladta az előző év azonos időszakában regisztráltat. Az értékesítés 7,8%-kal bővült, ezen belül a belföldi értékesítés 0,5%-kal csökkent, az export viszont 11%-kal növekedett. Az ipar értékesítési bevételeinek 72%-a külpiacokról származott.
  • A feldolgozóipar termelése 6,4%-kal nőtt. A legjelentősebb termelési értéket előállító feldolgozóipari ágazatok közül a járműgyártás termelése 5,0%-kal csökkent, miközben az élelmiszeriparé 17, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásáé pedig 15%-kal emelkedett.
  • A legjelentősebb exportra termelő ágazat a járműgyártás, amelynek külpiaci értékesítése 1,2%-kal bővült. A belföldi értékesítés szempontjából legjelentősebb feldolgozóipari ágazat, az élelmiszeripar hazai értékesítése 6,3%-kal emelkedett.
  • A legalább 50 főt foglalkoztató ipari vállalkozásokban alkalmazásban állók száma 6,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az egy alkalmazásban állóra jutó termelés volumene alapján számított termelékenység 0,9%-kal javult, mivel a termelés bővülése meghaladta az alkalmazásban állók számának emelkedését.

Építőipar

  • A Pest megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari szervezetek termelési értéke 2016. I. félévében 60 milliárd forintot tett ki, ami 20%-os volumencsökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. (Országosan ebben a körben 30%-kal esett vissza a termelés.)
  • Az épületek építményfőcsoport termelése 9,1, az egyéb építményeké pedig 29%-kal zsugorodott. Az utóbbi jelentős csökkenés főképp út- és közműfejlesztő vállalkozások nagyobb volumenű megrendeléseinek előző év végi kifutásával magyarázható.
  • A tárgyidőszakban kötött új szerződések volumene 4,4%-kal csökkent, a tárgyidőszak végi szerződésállomány pedig 5,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Lakás

  • Pest megyében 2016 első hat hónapjában is folytatódott a lakásépítések számának csökkenése. Az időszak folyamán a szakhatóságok 482 új lakásra adtak használatbavételi engedélyt, 4%-kal kevesebbre, mint egy éve ilyenkor.
  • Az átadott lakások mintegy kétharmadát természetes személyek építtették, míg egy évvel korábban háromnegyedük tartozott ebbe a körbe. Az új lakások fele saját használatra készült, az előző évi 70%-os hányaddal szemben.
  • Az átadott lakások közel kilenctizede továbbra is a megye városaiban létesült. A legnagyobb számban Gyömrőn, Dunakeszin, Szigetszentmiklóson és Dunaharasztiban épültek lakások.
  • A megyei építésügyi szakhatóságok 2016 első felében összesen 2125 új lakás építéséről kaptak bejelentést, illetve adtak ki építési engedélyt, ami közel a duplája az egy évvel korábbinak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!