Fókuszban Komárom-Esztergom megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harmincharmadik rész fókuszában Komárom-Esztergom megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozások telephely szerinti adatai alapján a megye ipari termelése 1147 milliárd forint volt, 24%-kal magasabb, mint 2015 első félévében. Komárom-Esztergom az ország ipari termelésének 8,3%-át adta. A megye minden lakosára 3,9 millió forint termelési érték jutott, az országos átlag 2,7-szerese.
  • A megyei székhelyű, legalább 50 fős ipari vállalkozások kibocsátása 1064 milliárd forintot tett ki, termelésük együttesen 11%-kal nőtt.
  • Az ipari teljesítmény közel fele a járműiparból származott. Az ágazat 502 milliárd forintnyi termelési értéke 17%-kal meghaladta a tavalyit, export-árbevétele ugyancsak 17, belföldi eladásainak értéke 45%-kal bővült (elsősorban egy új személygépkocsi-modell sikeres piaci bevezetésének köszönhetően). A termelés 14%-át képviselő elektronikai ipar, valamint a 8,4%-át adó gumi-, műanyag-, építőanyag-ipar kibocsátása egyaránt csaknem az ötödével nőtt.
  • Az exportból 892, a belföldi értékesítésből 160 milliárd forint folyt be az ipari termelőkhöz; előbbi 10, utóbbi 16%-kal volt magasabb a 2015 I. félévinél.

Építőipar

  • 2016 első félévében a négy főnél többet foglalkoztató Komárom-Esztergom megyei székhelyű építőipari szervezetek 15,8 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, összehasonlító áron 6,3%-kal többet, mint egy évvel korábban. Építményfőcsoportok szerint az épületek építésénél 5,7%-os csökkenés, míg a termelési érték több mint felét kitevő egyéb építmények építésénél 19%-os növekedés volt tapasztalható.
  • Ágazati bontás szerint a főtevékenységként épületek építését végző szervezetek termelési értéke egynegyedével, az egyéb építmények építésével foglalkozóké egyötödével bővült. A szaképítési munkákat (bontás, épületgépészeti szerelések, befejező építés) végzők teljesítménye ugyanakkor 11%-kal csökkent.
  • A 2016. június végi szerződésállomány a felére esett vissza, az új szerződések értéke ugyanakkor egyötödével bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Lakás

  • Bár országosan már kismértékben emelkedett a lakásépítések száma, Komárom-Esztergom megyében továbbra is csökkenés figyelhető meg. 2016 I. félévben mindössze 29 új lakást regisztráltak a megyében, ami nyolctizede az egy évvel korábbinak. A megyeszékhelyen 3, a többi városban és a községekben 13-13 lakást vettek használatba.
  • Egy lakás kivételével valamennyi magánszemély megrendelésére készült, saját használatra. Minden új lakás családi házban helyezkedik el, átlagos alapterületük 125m2, ami meghaladja az országos átlagot (92 m2).
  • Közműves csatornahálózatra 28 lakás csatlakozott, 16-ban vezetékes gáz biztosítja a fűtéshez szükséges energiát.
  • Szemben az átadott lakásokkal az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma (182) jelentősen, az egy évvel korábbinak több mint kétszeresére emelkedett. A megyeszékhelyen 37, a többi városban 105, a községekben 40 lakás építése várható a közeljövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!