Fókuszban Jász-Nagykun-Szolnok megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harmincadik rész fókuszában Jász-Nagykun-Szolnok megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások megyei telephelyein 2016 I. félévében az ipari termelés volumene 0,5%-kal haladta meg a 2015 I. félévit. Az egy lakosra jutó termelési érték 27%-kal volt magasabb az országos átlagnál.
  • A legalább 50 főt foglalkoztató megyei székhelyű vállalkozások ipari termelési értéke 1,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A termelési érték legnagyobb részét (70%-át) kitevő gépipar kibocsátása 1,3%-kal csökkent. Az előbbinél jóval kisebb súlyú ágazatok, az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása; a textilia, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása; a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása ágazatok termelése ugyanakkor növekedett.
  • A közepes és nagyméretű vállalkozások export értékesítése összehasonlító áron 0,6%-kal mérséklődött, és az összes értékesítési árbevétel 83%-át adta. A belföldi eladások 11%-kal meghaladták az előző év azonos időszakit.

Építőipar

  • Az építőipari termelés volumene a megyei székhelyű szervezetek körében 2016 I. félévében 27%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
  • Az építményfőcsoportok közül az épületépítés 4,4%-kal, az egyéb építmények építése 37%-kal esett vissza. A termelési érték 59%-át az épületek építése tette ki.
  • Az építőipari vállalkozások 2016. június végén 25,5 milliárd forint értékű építőipari szerződésállománnyal rendelkeztek, ami összehasonlító áron 74%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A szerződésállomány 96%-át egyéb építmények építésére kötötték.

Lakás

  • A megyében 2016 I. félévében 23 lakás épült, a 2015. I. félévi 40%-a. Országosan ugyanakkor – 11%-os – bővülés történt. Az új lakások természetes személyek beruházásában, saját használatra, családi házas formában készültek. Közülük 10 a megyeszékhelyen épült.
  • Az épített lakások átlagos alapterülete (131 m2) meghaladta a 2015. I. félévit. (Az országos átlag 92 m2 volt.) A lakások jellemzően három vagy annál több szobával épültek.
  • A megyei építésügyi hatóságok által kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma együttesen 133 volt, az egy évvel korábbi 1,7-szerese.
  • 2016 I. félévében 15 lakás szűnt meg, 8-cal kevesebb, mint 2015 azonos időszakában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!