2024. március 29. péntek Auguszta

Fókuszban Heves megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A huszonhetedik rész fókuszában Heves megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A 4 főnél többet foglalkoztató Heves megyei telephellyel rendelkező vállalkozások termelése 2016. I. félévben 590 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron 7,8%-kal haladta meg az előző év január–júniusi értéket. Egy lakosra 571 ezer forinttal több termelési érték jutott, mint országosan.
  • A megyei székhelyű legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások kibocsátása és értékesítése egyaránt 13%-kal múlta felül a 2015. I. félévit. Az ipari produktum 81%-át adó gépiparban 17%-os volt a növekedés. Ezen belül a legnagyobb mértékben a járműgyártás termelése nőtt.
  • A legjelentősebb exportra termelő ágazat a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, amelynek kivitele 13%-kal haladta meg az előző év I. félévit. A feldolgozóiparban a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása ágazat belföldi eladása volt a legnagyobb, annak ellenére, hogy volumene 34%-kal visszaesett.
  • A megyei székhelyű ipari vállalkozásoknál 4,6%-kal többen álltak alkalmazásban, mint 2015. január–júniusban. A termelékenység 7,6%-kal javult.

Építőipar

  • A 4 főnél többet foglalkoztató Heves megyei székhelyű építőipari vállalkozások termelési értéke 2016 I. félévében 47%-kal maradt el az előző év azonos időszakától. Egy lakosra 27 ezer forint (országosan 52 ezer forint) termelési érték jutott.
  • Mindkét építményfőcsoport produktuma csökkent: az épületek építése 15%-kal, az egyéb építmények építése 69%-kal.
  • A kivitelezés 51%-át kitevő speciális szaképítés ágazat teljesítménye 47%-kal, az egyéb építmények építése ágazaté 70%-kal, az épületek építése ágazaté 7,4%-kal esett vissza.
  • A termelési érték 74%-át a 10–49 fős, 23%-át az 5–9 fős szervezetek, 3,9%-át a legalább 50 főt foglalkoztató szervezetek állították elő.
  • 2016. január–júniusban a vállalkozások kisebb értékben kötöttek új szerződéseket, mint 2015 azonos időszakában. A június végi szerződésállomány 32%-a volt az egy évvel korábbinak.

Lakás

  • Heves megyében 2016 I. félévében az előző év azonos időszakával megegyezően 16 lakás épült. Tízezer lakosra 0,5 épített lakás jutott, ami az országostól (3,5) jelentősen elmaradt.
  • A lakásokat természetes személyek, saját használatra építtették. A kivitelezők 69%-a egyéni vállalkozás volt.
  • Családi házas formában 11, többszintes, többlakásos épületben 3, lakóparkban 2 lakás épült.
  • Az épített lakások 69%-a négy vagy több szobával rendelkezett, csakúgy, mint 2015. I. félévben. Az átlagos alapterület 143 m2volt, 4,6 m2-rel nagyobb, mint 2015. január–júniusban.
  • A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 129 volt, két és félszerese az előző év azonos időszakának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!