Fókuszban Fejér megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A tizennyolcadik rész fókuszában Fejér megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • 2016 első félévében a megye ipari termelése a telephely szerinti megfigyelés alapján 1173 milliárd forint volt, 1,4%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Fejér megye az ország ipari termelésének 8,5%-át adta.
  • A megyei székhelyű, legalább 50 fős ipari vállalkozások termelési értéke 1080 milliárd forintot tett ki, termelésük volumene együttesen 8,4%-kal emelkedett. Az ipari teljesítmény döntő része, 1059 milliárd forint a feldolgozóiparból származott.
  • A kohászat és fémfeldolgozás termelése (233 milliárd forint) a 2015 I. félévihez hasonlóan alakult. Az elektronikai iparban a folyamatos, nagyarányú kapacitásbővítő beruházásoknak köszönhetően 45%-kal, a járműiparban pedig 5,2%-kal nőtt a kibocsátás (előbbi termelési értéke meghaladta a 225, utóbbié a 214 milliárd forintot).
  • A megyei székhelyű ipari vállalkozások 903 milliárd forint export- és 191 milliárd forint belföldi árbevételt könyveltek el: a kivitel értéke 12%-kal nőtt, a belföldi eladásoké 2,2%-kal csökkent 2015 I. félévéhez képest.

Építőipar

  • 2016 I. félévben a legalább öt főt foglalkoztató Fejér megyei építőipari szervezetek összehasonlító áron 9,9%-kal kevesebb, 15,1 milliárd forint termelési értéket realizáltak az egy évvel korábbihoz képest. A két építményfőcsoport közül az épületek teljesítménye 18%-kal esett vissza, az egyéb építményeké nem változott.
  • Az épületépítések visszaesését az ágazati bontás szerinti adatok is jól mutatják: a főtevékenységként épületek építését végző szervezetek termelési értéke 27, a szintén főként az épületépítéshez kötődő szaképítési munkákat végzőké 11%-kal csökkent. Az egyéb építmények építésével foglalkozóknál élénkülés volt tapasztalható, teljesítményük 4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A tárgyidőszakban kötött új szerződések értéke háromszorosára nőtt, elsősorban közműépítési munkákra adott többletmegrendelések miatt.

Lakás

  • 2016 első félévében Fejér megyében 61 új lakás építését fejezték be, harmadával többet, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyen 36, a többi városban 7, a községekben 18 új otthont vettek használatba tulajdonosaik.
  • Továbbra is a természetes személyek megrendelésére épült több lakás (43), 14 otthont vállalkozás, négyet az önkormányzat építtetett. Az új lakások kétharmada saját használatra készült, 16-ot értékesítés, 4-et bérbeadás céljára szántak az építtetők.
  • A lakások átlagos alapterülete 119m2, az országos átlagnál 27m2-rel kisebb. Az építtetői kör összetételéből következik, hogy a családi házas forma volt a legkedveltebb, 48 lakás épült ebben a formában, míg 13 új lakás többszintes, többlakásos épületben helyezkedik el.
  • Az építési engedélyek és az új lakóépületek építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma jelentősen, 73%-kal emelkedett 2015 első félévéhez képest. A 206 engedély héttizedét városi építkezésekre adták ki, ebből 58 Székesfehérváron fog megvalósulni. Jelentős számú építkezés várható Gárdonyban (35) és Velencén (24) is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!