Fókuszban Csongrád megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A tizenötödik rész fókuszában Csongrád megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • 2016 első félévében a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások Csongrád megyei telephelyein az országos 2,7%-os emelkedéssel szemben a termelés volumene összehasonlító áron 3,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az egy lakosra jutó 781 ezer forint ipari termelési érték az országos átlag 56%-a.
  • A megyei székhelyű, legalább 50 főt foglalkoztató ipari vállalkozásoknál 4,8%-kal emelkedett a termelés volumene. Az ipari értékesítés 56%-át adó belföldi eladások 16%-kal csökkentek, az export 4,1%-kal nőtt.
  • A feldolgozóiparban mindkét értékesítési irányban növekedést regisztráltak, belföldön 10, a külpiacokon 3,9%-kal bővült az értékesítés volumene. A legjelentősebb ágazat, az élelmiszeripar termelése 12%-kal nőtt, ezen belül a hazai piacok 15, az export volumene 1,9%-kal emelkedett.
  • A másik meghatározó ágazat, a gumi-, műanyag- és építőanyagipar kibocsátása 3,6%-kal csökkent. Az értékesítés volume belföldön 14%-kal esett vissza, az export azonban 1,0%-kal erősödött.

Építőipar

  • 2016 első félévében a 4 főnél többet foglalkoztató Csongrád megyei székhelyű építőipari szervezetek 23,6 milliárd forint termelési értéke – az országos 30%-os visszaesésénél jóval szerényebb mértékben – összehasonlító áron mindössze 3,4%-kal maradt el az előző év azonos időszakában mért értéktől.
  • Az egy lakosra jutó 58 ezer forint építőipari termelési érték a megyék közül a legmagasabb.
  • Az építményfőcsoportok közül az építőipari termelés 77%-át adó épületépítések volumene 23%-kal emelkedett, az egyéb építmények építéséé viszont 43%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.
  • Az építőipari vállalkozások 2016. június végi szerződésállománya összehasonlító áron 24%-kal, a tárgyidőszakban kötött új szerződéseké pedig 33%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az összesen 26,3 milliárd forint értékű szerződésállomány 62%-át épületek, 38%-át egyéb építmények kivitelezésére kötötték.

Lakás

  • 2016 első félévében Csongrád megyében az országos 11%-os növekedésnél jelentősebben emelkedett az épített lakások száma. Január–június között 184 lakást vettek használatba, 20%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában.
  • A növekedés a szegedi lakásépítések élénkülésének következménye, ahol az első hat hónapban 46%-kal nőtt a használatba vett lakások száma az egy évvel korábbihoz képest. A megyében épített lakások többségét a megyeszékhelyen, 6,0%-át a községekben, 5,4%-át a többi városban adták át.
  • A természetes személyek által épített lakások száma a negyedével csökkent, míg a vállalkozások által építetteké több mint a hatszorosára emelkedett. A lakások 38%-át saját használatra, 62%-át értékesítésre építették. Az átadott lakások 67%-a többszintes, többlakásos épületben, 33%-a családi házban készült.
  • A használatba vett lakások 87 m2-es átlagos alapterülete 2 m2-rel volt kisebb, mint egy évvel korábban.
  • 2016 első félévében a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma 405 volt, majdnem négyszer annyi, mint 2015 első hat hónapjában.

Forrás: KSH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!